hirdetés
7 ok, amiért jó a tábor a gyerekeknek
A táborozás, különösen, ha ottalvós, a szabadság izgalmát adja meg a gyereknek. A tábori élet sajátossága, hogy a gyerekek kikerülnek a szülő fennhatósága alól.
F. B. Eszter írása a 7köznapi pszichológia blogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. május 26.


hirdetés

Leendő és végzett pszichológusok hozták létre a 7köznapi pszichológia blogot, mert a pszichológia mindenki életének része és mindenkire tartozik.

Lassan itt a nyár, és a nyaralás mellett ez egyet jelent a gyerek számára a táborozással. Ez a szabadsággal fűszerezett, mégis felügyelt helyzet új kihívások elé állítja mind a szülőt, mind a gyermeket.

A tábor ugyanis a gyerekek számára olyan helyzeteket modellez biztonságos közegben, amelyeket megtapasztalva könnyebben boldogulnak majd az élet valódi küzdőterén.

Úgy tűnik, a táborozó gyerekek jobb megküzdési stratégiával rendelkeznek az élet természetes nehézségeivel szemben, mint nem táborozó társaik. Ennek kialakulása oda vezethető vissza, hogy a tábor (ideális esetben) pont annyi frusztrációval állítja szembe a gyermeket, amellyel még biztosan elbír, miközben a háttérben mindig ott a biztonsági háló, amely megvédi őket a (túl nagy) csalódásoktól.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a táborban nem érheti negatív élmény a gyereket, hanem sokkal inkább arról van szó, hogy

megfelelő felügyelet mellett olyan keretbe helyeződik a tapasztalat, amelynek elviseléséhez a gyermek elegendő erőforrással rendelkezik. Lássuk, melyek azok az előnyök, amelyek egyértelműen a táborozás mellett szólnak:

1.

A tábori élet lehetőséget ad a gyermek számára, hogy saját jogon alakítson ki kapcsolatokat. Itt nem csak kortársakról van szó, hanem felnőttekről is, akik által

a gyerek megtapasztalhatja, hogy nem a szülő az egyetlen, akiben bízni lehet,

és megéli azt a képességét, hogy képes kiállni magáért másokkal szemben.

2.

A szülőktől leválva alakul ki a gyermek saját identitása,

amely által különböző helyzetekben boldogulva a gyermek magabiztosságot szerez.

3.

A tábor nem arról szól, hogy minden gyerek mindenben első legyen, hanem arról, hogy megfelelő mentorálás mellett minden gyerek átélhessen olyan sikerélményeket, amelyek építik személyiségét, önbizalmát.

4.

A tábor az első olyan helyzet a gyerek életében, amelyben úgy érezheti, ő irányítja életét.

Ez a fajta én-hatékonyság érzés azért nagyon fontos, mert ugyanúgy rögződik a gyermekben, mint bármely más emlék, élmény, amelyeket a többiekkel szerez. Azok a gyerekek, akiknek megadatik a kompetencia érzése, a későbbiekben is sokkal könnyebben birkóznak meg egy-egy problémával.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
8 ember, akit megcsaltak, elmesélte, hogyan jött rá
Durva történetek.
Metro - szmo.hu
2019. május 25.Ha a párod hűtlen hozzád, az az egyik legszörnyűbb fájdalom. Nem elég, hogy a kapcsolatotoknak valószínűleg lőttek, de még kihasználva, becsapva, megalázva is érzed magad. A brit Metro című lapnak nyolc ember mesélte el élete legdurvább "megcsalós" történetét. Vagyis azt: hogyan jöttek rá, hogy a szerelműk hűtlen lett hozzájuk.

1. Az egész emelettel csalt

"A barátom egy másik városba járt egyetemre. Egyszer váratlanul meglátogattam a koleszban. Az emeleten még három másik szoba volt, mindegyikben egy lány lakott. Az volt a furcsa, hogy a barátom nem engedte, hogy a közös fürdőt meg a teakonyhát használjam. Aztán kiderítettem, miért: mert már mindhárom lánnyal lefeküdt, az egyikükkel meg együtt is járt - természetesen úgy, hogy én közben otthon vártam."

2. Még a hotelt is ő foglalta le

"A szüleimnél voltunk. Nem tudom, milyen hatodik érzékből néztem meg a barátnőm telefonját, nem szoktam. Egy üzenetet találtam egy pasitól, hogy jöjjenek össze egy 'dugi-mugira', a barátnőm vigyen habzóbort és foglalja le ő a hotelszobát is."

3. Közölte velem telefonon

"Felhívott, és közölte, hogy megcsalt. Azt mondta, egy vadidegen csajjal a kocsmából, és annyira részeg volt, hogy tulajdonképpen a csaj erőszakolta meg. De én az utóbbi időben szerinte túl sokat dolgoztam, és az én hibám volt, hogy egy másik nő karjaiban kötött ki. Persze szakítottam vele."

4. Az iPod-járól tudtam meg

"Az egyetemen jártam együtt a sráccal. Egyszer kölcsönkértem az iPod-ját, amikor elmentem futni. Csak arra nem számított, hogy a Wifi már a kolesz bejáratánál is működött, az iPod rákapcsolódott, és elkezdtek jönni az üzenetek, amiből kiderült, hogy rendszeresen szexel a volt barátnőjével."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
„Csak szólok, hogy ugyanazzal a pasival járunk” - ebből az üzenetből jöttem rá, hogy A MÁSIK NŐ vagyok
'Még csak nem is az, hogy megcsalt. VELEM csalta a barátnőjét.'
The Sun - szmo.hu
2019. május 27.Sami Lukis, brit televíziós személyiség nemrég kitálalt a The Sunnak arról, milyen gyomorforgató módon jött rá - még csak nem is arra, hogy a barátja megcsalja, hanem arra, hogy ő tulajdonképpen a másik nő, ugyanis a a régi barátnőt csalták vele.

"Három hónapja randizhattam a pasival, nagyon kedves volt, állandóan üzengetett, jött, látszott, hogy komolyan gondolja a dolgokat velem. Aztán egy nap kaptam egy üzenetet egy vadidegen számról: 'Azt hiszem, ugyanazzal a pasival járunk.' Csak ennyi volt."

Sami azonnal tudta, hogy itt bizony egy másik nőről van szó, és csetelni kezdett az üzenet küldőjével. Kiderült, hogy a lány már háromnegyed éve a férfi "hivatalos" barátnője volt, de egy ideje érezte, hogy valami nem stimmel. Némi nyomozás után talált rá Sami telefonszámára, és elhatározta, hogy ír neki.

A két nő Sami elbeszélése szerint nem esett egymásnak. "Mindketten tudtuk, hogy egy sunyi szemétládát fogtunk ki. Ezen nem volt érdemes veszekedni, inkább örülök neki, hogy rám írt, és figyelmeztetett."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Alacsony vagy? Így nézhetsz ki magasabbnak és vékonyabbnak
Ebben a remek videóban egyszerű outfitek illusztrálják, milyen apró trükkökkel lehet hatalmas különbséget is elérni.
fotók: YouTube - szmo.hu
2019. május 29.Dearly Bethany YouTube-csatornája főleg divattal foglalkozik, és leginkább akkor izgalmas, ha a minimalistább eleganciát kedveljük, nem a túlgondolt összeállításokat. Bethany már többször feldolgozta a "kicsi vagyok, mit vegyek fel, hogy nagyobbnak tűnjek" - tematikát és mindig szuper, kreatív ötletekkel és optikai illúziókkal dobja fel az öltözékét. Akárcsak most. Három outfitet visel, és nagyon ügyel a részletekre.

Az első összeállítás egy hosszú, bő szárú nadrágból és egy fehér pólóból áll. A trükkje az, hogy gyakorlatilag minden, amit visel, hosszítja az alakot: a függőlegesen csíkos nadrág, a V-dekoltázs, a hosszú nyaklánc, a nyakat szabadon hagyó frizura és a nadrággal egyező színű, magas sarkú cipő is.

A második szettben szintén egy szimpla nadrág-felsőrész-kombinációból hozza ki a maximumot. A fekete eleve slankít, és mivel mindkét ruhadarab ilyen színű, optikailag egy hosszú, fekete vonalként rajzolja meg az alakot (különösen, mivel magas nyakú a felsője is). Azt is megmutatja, milyen lenne fekete magassarkúval - nem annyira jó, mivel a nadrág hossza szabadon hagyja a bokát, így a bőrfelület megtörné a fekete "csíkot", amit a nadrág és a cipő létrehoz. A legvégül kiválasztott nude magassarkú viszont nyújtja a lábat.

A harmadik szett lényege a miniszoknya, ami már-már túl merész, de éppen elég hosszú és lenge ahhoz, hogy hosszítsa a lábakat. És mi nyújthatná meg őket még jobban, mint egy nude magas sarkú? Bethany ezúttal kiengedve viseli a hosszú haját, ami sokkal jobban passzol a rövid ruhához is.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Hogyan gyógyulhat ki a lelki megrázkódtatásból, akit nem szeretett az anyukája?
Miként léphetnek tovább, ha ilyen mély sebet kaptak? Elmondjuk.
Fotó: Illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2019. május 28.Mély és fájó sebet marnak gyermekeikbe azok az anyák, akik nem szeretik a gyerekeiket vagy valamelyik gyermeküket. Különösen a később anyává váló lányoknál fontos legyőzni a múlt árnyait, és lelkileg gyógyulni, hogy a gyermekvállaláskor ne adja tovább a rossz tapasztalatokat és beidegződéseket.

A jelenséggel, amelyet a spirituális mozgalmak anya-sebnek hívnak, az utóbbi években sokan és sokszor foglalkoztak. Mi is írtunk arról korábbi cikkünkben, hogy miként ismerhető fel, ha valakit nem szeret az édesanyja, és miért történhet ez meg egy gyerekkel.

Most arról írunk, hogyan lehet meggyógyulni abból a lelki megrázkódtatásból, ha valakit nem szeretett és elutasított a saját anyja.

Az anya-seb a legtöbb forrás szerint a női létnek az a fájdalma, amit a patriarchális kultúrákban a nők generációról generációra továbbadnak egymásnak.

Az anya-seb a következőket jelenti: az érzés, hogy nem vagy elég jó, hogy valami nem stimmel veled, hogy jelentéktelenebbé kell válnod/kicsire össze kell húznod magad ahhoz, hogy szeressenek, és a folyamatos bűntudat amiatt, hogy „többre vágysz, mint amid van” vagy „többre vágysz, mint amit megérdemelsz”.

Az anya-seb tabu is a kultúránkban, nem illik arról beszélni, hogy milyen verbális, mentális vagy fizikai bántalmazást szenvedett el egy lány az anyjától, hogy arról sem, ha mérgező anya nevelte, ha az anyja folyamatosan kritizálja, mert akkor a külvilág elítéli az őszinteségért, és azzal vádolja, hogy nem tiszteli az édesanyját, aki életet adott neki.

Miért fontos felismerni, hogy valóban, őszintén és önzetlenül szeretett-e téged az anyukád? Mert ez a kapcsolat meghatározza az egész életedet. Hatással lesz arra, hogyan kommunikálsz másokkal, milyen kapcsolatokat alakítasz ki, milyen alapérzéssel éled le az életedet, mennyire vagy tisztában a saját képességeiddel és hogyan viselkedsz majd a párkapcsolatokban és a gyermekeiddel.

A teljes gyógyulás sok esetben nem fog menni szakember segítségével folytatott terápia nélkül. Ám pszichológus vagy pszichiáter nélkül is megtehetsz néhány olyan lépést, amivel már magadat gyógyítod és rendezed a gondolataidat.

Fogalmazd meg, ha kell, írd le magadnak, mivel bántott az anyukád. Mi fájt neked a legjobban? Miért hibáztatott, mivel vádolt, miért kritizált? Milyen helyzetekben vonta meg a támogatását? Milyen negatív élményed kapcsolódik hozzá?

Ezután gondold végig, milyen negatív üzeneteket és kritikákat kapsz az édesanyádtól, és hallgattasd el magadban a romboló mondatokat: „Bezzeg a …!” „Úgysem tudod megcsinálni”, „Olyan hülye vagy, mint apád!” „Nem vagy normális.” „X vagy Y jobban tudja nálad”, „Nem vagy elég jó a férfiaknak.” „Maradj csendben, különben nem fogsz kelleni senkinek.”

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x