hirdetés
nyit-1.jpg

7 balatoni családi program az őszre, amikért érdemes elindulni egy hétvégére

Szétnézhettek egy víztorony tetejéről, megcsodálhatjátok Magyarország egyedülálló ásványmúzeumát, ugrálhattok a Játszóházban, és felülhettek akár tevehátra is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 12.


hirdetés

A Balaton ősszel is kiváló hétvégi programlehetőség az egész családnak. Ilyenkor a tó egész más arcát mutatja, a vízpart sokkal csendesebb, romantikusabb, és színesebb is. Ugyanakkor a nyugalmas séták mellett sokféle aktív kikapcsolódási lehetőséget is találni itt. Most Siófok néhány remek, szórakoztató, ismeretterjesztő, vagy éppen játékos lehetőségét szedtük össze.

1. Víztorony

A város egyik leglátványosabb épülete a tőtéren álló, 1912-ben elkészült víztorony. Korábban 45 méteresnek tartották, az új mérések szerint azonban „csak” 41,30 méter magas. Ám így is szuper a kilátás, és a forgó kávézóban különleges élmény a város felett megpihenni.

A torony eredetileg valóban a vízellátást szolgálta, de 1944-től elvesztette ezt a szerepét és a II. világháborúban a németek tüzérségi megfigyelőként használták. A felújítása 1946-ban történt meg, és 1970-es évekig megint a vízellátás volt a feladata. Utána több évtizedig üresen állt, végül 1992-ben újra hasznosítani kezdték, a turisztikai információs iroda lett benne. Teljes felújítása után 2012-ben nyílt meg újra, azóta itt működik a Tourinform iroda, fent pedig egy panorámaterasz, élményközpont és kávézó is.

A teraszról szép időben jól látszik a tó túlpartja, a Somogyi-dombság, a Tihanyi-félsziget.

hirdetés

A víztorony környékét is érdemes bejárni, hiszen itt találjuk a Varga Imre kiállítást, a Makovecz-tervezte evangélikus templomot, a Rózsakertet, a Jókai parkot, a Kálmán Imre múzeumot, vagy például az Ásványmúzeumot is.

Bővebben ITT

2. Bella Zoo

Az egész évben nyitva tartó állatpark a városközponttól 5 km-re található. Vannak itt lovak, tevék, lámák, alpakkák, kenguruk, szurikáták, kecskék, zebuk, díszmadarak, struccok, nyulak és háziállatok is. A gyerekeknek külön kisállat simogatót alakítottak ki. A bátrabbak tevegelhetnek, de lehet lovagolni, a kicsik pedig pónikra ülhetnek.

Bővebben

3. Fordított ház

Az október végéig látogatható fura épület a széplaki városrészben áll. Pontosabban fejtetőn áll. A teljesen berendezett házban egy denevér szemszögéből járhatjuk be az épületet.

Bővebben ITT

4. Galerius fürdő

A nemzetközi színvonalú élményfürdő és wellness központ egész évben várja a látogatókat. Ha a család szereti a vizes programot, akkor itt hat medencéből is válogathat, a szaunája az egyik legmodernebb idehaza, különféle szauna-programokat tartanak benne. Ha pedig lazulni, relaxálni szeretnél, akkor többféle masszázsból válogathatsz.

Bővebben ITT

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
nyito-5.jpg

Friss fotók: így csaptak ki az óriási hullámok a Balaton-partra a viharciklon miatt

A szél miatt 82 centiméter volt a különbség a tó keleti és a nyugati végében.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. február 10.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, Magyarországra ért a Ciara viharciklon, Sopronban 106 km/h-s széllökésről számoltak be, és a Balaton is kiöntött, miután elérte a térséget a ciklon, amely a napokban lecsapott Nyugat-Európára.

A helyenként óránkénti 100 kilométeres szél megbillentette a Balaton víztükrét: a legmagasabb, 154 centiméteres vízszintet Balatonfűzfőn mérték délben, a legalacsonyabb, 63 centimétereset két órával később Keszthelyen.

A tó vízszintje 13 órakor mutatta a legnagyobb kilengést egy időben: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében mért adatok között.

Kora délutánig Sümegen óránként 103, Siófokon 102 kilométeres erősségű volt a szél.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-megbillenese-dronvideon.jpg

Elképesztően látványos drónvideó készült a szélvihar miatt megbillent Balatonról

Fantasztikus felvételeken, a magasból örökítette meg egy videós a Balaton viharos hullámzását.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 18.


hirdetés

Egy hete vonult végig az országon a Ciara viharciklon, ami olyan erős szelet hozott magával, hogy még a Balaton is megbillent. A magyar tenger környékén óránkénti 100 kilométeres szél miatt a tó vízszintjében jókora kilengést mértek: 82 centiméter volt a különbség a keleti és a nyugati végében.

Az óriási hullámzást drónnal is megörökítették, a felvételekből pedig egy nagyon látványos összeállítás készült.

Az nlc.hu szúrta ki a MrCosta nevű YouTube-felhasználó "Tombol a Balaton" című videóját.

A videó készítője egy hosszabb verziót is feltöltött, amiben maga is beszél arról, mit tapasztalt a Balatonnál:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
balaton_rostasy-4-1.jpg

A tavaszias idő tömegeket vonzott a Balaton partjára - Ilyen volt a vasárnap Füreden

Összebújó párok, gyerekeket sétáltató családok, kacsákat etetők, napfényben fürdőzők, andalgók és romantikázók lepték el a tópartot.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. február 02.


hirdetés

Mintha nem is február eleje lenne, hanem már a tavaszban járnánk, olyan volt a hangulat vasárnap Balatonfüreden. Megdőlt a hazai napi melegrekord is, és az enyhe idő, a szikrázó napsütés tömegeket vonzott a Balaton partjára. Megtelt a sétány, a kiülős kávézó, a hattyúk és a kacsák bőségesen kaptak ennivalót, miközben a párok a tavaszias levegőt érezve, összebújtak.

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
nyit-8.jpg

Ilyen volt régen a téli Balaton: a vízbe merült autótól a jégvitorlázásig

Tartsatok velünk egy kis nosztalgiázásra: sok-sok éve készült fotók mesélnek arról, milyen volt az élet anno a magyar tenger jeges partján.
Fortepan - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

A régi balatoni képek békebeli, nosztalgikus hangulatról mesélnek. A kemény hidegben vastagra fagyott jégen korcsolyázók produkálják magukat, jégvitorlásokkal száguldanak, fakutyát tologatnak, vagy csak egyszerűen élvezik a különleges pillanatot, amikor sétálni lehet a magyar tengeren. És vannak érdekességek is, a hatalmas, összegyűrődött jégtáblák, a vízbe beszakadt autó, vagy egy divatos hölgy, aki dacolva a hideggel pózol a tó partján.

Régvolt idők jeges-téli balatoni fotóiból válogattunk:

Balatonföldvár, 1935

Balatongyörök, 1942

Keszthely, 1958

hirdetés

Badacsony, 1959

Siófok, 1966

Balatonfüred, 1966

Balatonszemes, 1966

Keszthely, 1980

Keszthely, 1982

hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!