hirdetés
DSC_4427.jpg

67 szuper hely a magyar tengernél, amit nem érdemes kihagyni - Balatoni Gasztrotérkép 2019

Éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák a Balaton körül.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. június 19.


hirdetés

A Balatoni Gasztrotérkép évről évre remek támpontot ad, ha az ember a Balaton környékén szeretne egy jót enni vagy inni. Amint kézbe vettük az idei példányt, örömmel konstatáltuk, hogy több szereplőt mi is felfedeztünk már, és szívesen ajánlunk nektek idén is.

De mi is az a Balatoni Gasztrotérkép?

120 ezer példányban, összesen 67 vendéglátóhely részvételével jelent meg az idei kiadvány, melynek

célja továbbra is az, hogy a magas minőségű szolgáltatókat népszerűsítse, és segítséget nyújtson a tájékozódásban minden gasztronómia iránt érdeklődő látogatónak.

Az idei, hatodik kiadásban több újdonság is szerepel: külön jelölést kaptak például az akadálymentesített vagy éppen a bankkártyát is elfogadó egységek, és persze feltüntetik, hogy melyik vendéglátóhely kutyabarát, hol van gyerekmenü, panoráma, pincészet, szálláshely, vagy, hogy melyek a szezonálisan nyitva tartó egységek. A készítők idén is megőrizték a már jól bevált arculatot, amely Kerekes Kata grafikus keze munkáját dicséri.

hirdetés

A projektben résztvevő vendéglátóhelyek száma négy év alatt megsokszorozódott, ami egyértelműen jelzi, hogy egyre több fiatal vállalkozó hisz a magas minőségű vendéglátásban, és a klasszikus értelemben vett szezon meghosszabbításában is. 

A résztvevő balatoni szolgáltatók palettája igen színes: éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, specialty kávézó, food truck, vegán bisztró, juice bar vagy épp pálinkafőzde is szerepel a Gasztrotérképen.

A Balatoni Gasztrotérkép applikáció ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play-ből is, a kiadvány pdf formátumban is bárki számára elérhető a www.gasztroterkepek.hu weboldalról, a papír alapú Gasztrotérkép pedig továbbra is ingyenes, kétnyelvű (magyar és angol) és június 1-től megtalálható többszáz kiemelt balatoni és fővárosi turisztikai ponton, valamint a Gasztrotérképen szereplő 67 partnernél is. 

És most jöjjenek a mi kedvenceink..

 

5 kihagyhatatlan hely a Gasztrotérképről

 

Vígmolnár Csárda

A Csopak határában lévő Vígmolnár régóta úti cél azoknak, akik a környéken családias, emberközeli vendéglátást keresnek. Az étlap a magyar konyha alapjaira épül, a hagyománytisztelet, a regionalitás és az innováció egyaránt tükröződik a fogásokban. Igazi modern, XXI. századi csárda maradandó élményekkel, kedves szóval, finom ételekkel. Ízek, borok, Balaton.

(8229 Csopak, Kőkorsó utca 1.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Egy modern csárda a Balaton partján – teszteltük a VígMolnárt

M7 Bistro

Az M7-es autópálya fehérvári pihenőhelyében működik Magyarország első autópálya-étterme, az M7 Bistro. Modern, de házias konyha elvitelre is, látványpékség, egész évben nyitva.

(M7-es autópálya, 59-es kilométer, székesfehérvári pihenő)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Gigantikus Rákóczi-túrós az ország egyik legjobb autópálya-éttermében

Karolina Fűszerkert Étterem

Tradicionális magyar ízek és modern konyha bátor kombinációja – ez a csodálatos balatoni panorámás Fűszerkert titka. Az ételekben fel-felbukkannak az étterem nevéhez hűen a saját fűszerkert kincsei.

(8237 Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

"Bravó gombóc, bekerültél a túrógombócok halhatatlanság-csarnokába!" - teszteltük a tihanyi Fűszerkertet

Szomszéd kertje

Tűzrőlpattant fast casual étterem Csopakon a falu központjában. Friss, helyi alapanyagok, Yagoona, kemence és grill, bitang bluesbulik és laza együttlétek a nagy kertben nyáron, kandallós belső térben télen. Várnak a házigazdák, és Toto, a vizsla.

(8229 Csopak Kossuth Lajos u. 97.)

Bővebben ebben a cikkben olvashattok róluk:

Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért

Veganeeta Home

A Veganeeta Home vegán étterem, specialty kávézó, második otthon, megismételhetetlen és a lelkünkhöz beszél. Egy álom volt, ami megvalósult. A kívül-belül felújított, csinos babaházként kitűnő épület lelke Árvai Anita, a Veganeeta blog alapítója.

(8220 Balatonalmádi Baross Gábor u. 2/b.)

Róluk egy videóban mesélünk:

Ilyen egy igazi luxushétvége a Balatonon

Töltsd le a Balatoni Gasztrotérkép Applikációt!

Weboldal:www.gasztroterkepek.hu

Facebook: www.facebook.com/balatonigasztroterkep

Instagram: @balatonigasztroterkep

Használd a #balatonigasztrotérkép hashtaget!


hirdetés
KÖVESS MINKET:





Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
IMG_3063.jpg

Megkóstoltuk a legendás velős pirítóst - a Hatlépcsősben jártunk Balatonfüreden

Sok minden változott a Hatlépcsősben az évek alatt, de vajon a velős pirítós ugyanolyan maradt? Utánajártunk!
Vass Adrienn, Fotók: Törőcsik Csilla, Hatlépcsős, Vass Adrienn - szmo.hu
2020. január 25.


hirdetés

Ha valaki érdeklődik a velőkultúra iránt, biztosan hallott már róla, hogy a Balatonon nagy hagyománya van a dolognak. Az északi parton két legendás helyet emlegetnek, ha szóba kerül a téma: az egyik Gyulakeszin található, a másik pedig Balatonfüreden a Muskátli borozó, vagy más néven Hatlépcsős.

A Hatlépcsősről voltak emlékeim, de már igencsak megkoptak, így mikor egy téli, balatoni hétvégén a környéken kószáltunk, egyik este Füred felé vettük az irányt.

Január 20, hétfő. Sejthetitek, hogy mekkora nyüzsgés van a környéken...semekkora.

A Hatlépcsősben mégis majdnem teljes teltház van, és minimum minden második ember velős pirítóst (is) kér. Ez itt nemhogy alap, de szinte már vallás.

Pedig a Hatlépcsős rendesen átalakult az elmúlt években.

hirdetés

A korábbi üzletvezető, a szintén legendás Valika átadta a stafétabotot, és ez nyilván változásokat is hozott magával.

Bár személyének hiánya biztos sokakat elszomorít, nézzük a dolgok jó oldalát: felélénkült a Facebook-kommunikáció, ahol minden héten megosztják a friss, ebédmenü ajánlataikat is, és lett egy helyes dizájn, valamint új étlap.

2019-ben benevezték a velőst a European Street Food Awards hazai válogatójára, és a magyaros kategóriában győzelmet is arattak. Ráadásul tavaly óta a balatonfüredi Városi Értéktárba is bekerült a pirítós.

Nem gyakran csinálunk ilyet, de most totális inkognitóban érkeztünk a helyre, és csak később, e-mailben érdeklődtem az új üzletvezetőnél, Marczell Csillánál a múltról és a jelenről, hogy megtudjam, vajon ez a velős még mindig az a velős-e. A válasz, amit kaptam, pedig több mint kielégítő volt. Gyakorlatilag elétek tudom tárni a Hatlépcsős minden titkát, így mielőtt a kóstolásról regélnék, olvassátok el ezt:

A Hatlépcsős és a balatonfüredi velős pirítós története:

“A Hatlépcsős indulása számunkra is homályos, pontos évszámot nem tudunk. Már az '50-es években is vendéglátóegység volt ezen a területen, talán cukrászda vagy fagyizó, később hagyományos borozó, de az már állami irányítás alatt. Aztán a rendszerváltás után ismét magántulajdonba került és bérbe lett adva. Úgy tudom, ez időben kezdődött a velős sztorija is. Akkor még nem volt konyha, csak valami főzőhelység, ahol mikróban készítették a krémet. 1997-ben eladóvá vált a hely, a gyakori bérlőváltások miatt eléggé lelakottan, és apósom megvette. Azt hiszem, két évig a meglévő állapotokat tartva üzemeltette, egyedül a velős receptjén csiszolt saját ízlésre, majd 1999-ben felújította. Ekkor épült a konyha is. Innentől kezdett a már sláger pirítósok mellett folyamatosan bővülni az étlap, de ebben az időszakban még mindig inkább borozó volt, amit az akkori fiatalok nagyon szerettek. Olcsóbb italok, csocsó és a pirítós volt a sláger.

2004-ben apósomék újabb vendéglátóegységbe kezdtek, ami nagyon sok idejüket vette el. Két gyerekük még tanult, így egy régi alkalmazottnak, a bizonyos Valikának lett kiadva a Muskátli Borozó, alias Hatlépcsős. Valika igazi nagyhangú kocsmáros típus, elfelejthetetlen karakter. 2016-ig ő bérelte a helyet, és ez idő alatt a folyamatosan fejlődő és egyre több turistát vonzó Füred szemében egybefonódott a neve a Hatlépcsőssel. Jár is neki dicséret, mert az apósomtól átvett recepttel egy egész országgal ismertette meg a velős pirítóst.

2016-ban viszont visszaadta a helyet, egészségügyi és egyéb magánéleti okokra hivatkozva. Ekkor kerültünk mi a képbe. Apósom szólt, hogy visszakapja a Hatlépcsőst. Én pont várandós voltam, párom, Bodor Imre szuper állásban külföldön, már kész koncepciónk volt a kisbabás időszakra, amikor jött a hír. De természetesen örömmel vállaltuk. Vali április elején adta vissza a helyet, mi pedig április 28-án már ki is nyitottunk. A fiunk május 10-én született, így totális káosz jellemezte az első nyarunkat. Azt se tudtuk mi a nevünk, nem aludtunk vagy a baba vagy az éjszakai Hatlépcsős műszak miatt. Egy dolog volt szent, a pirítós receptje és általunk még nagyobbra növelt mérete. Aztán lassan belejöttünk, évről-évre, nyárról-nyárra. A forgalmunk egyre jobb lett, a pirítós híre szárnyalt.

Egy alkalommal, tavaly nyáron valaki azt mondta: ez az igazi magyar street food. Ezután az elszólás után írták ki nem sokkal az  European Street Food Awardsra a pályázatot. Először inkább csak poénnak szántuk a nevezést, végül óriási sikerünk lett.”

Lapozz a receptért!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
DSC_4321.jpg

10 hely a Balatonnál, ahol télen is jót ehetsz

Gondoltad volna, hogy a Badacsony és a Balaton télen is virágzik és pezseg? Mi leteszteltük a környéket a hétvégén, a Gasztrohegy apropójából.
Szöveg: Vass Adrienn; fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. január 22.


hirdetés

Mostanában egyre többet hallani arról, hogy a Balatonon nincs vége az életnek a nyári hónapok után sem, hogy a vendéglátóhelyek egész éves nyitvatartásra rendezkednek be. Örülünk az ilyen híreknek, de míg a saját szemünkkel nem láttuk, mi is nehezen hittük ezt el...

A hétvégén egy páratlan összefogás, a Gasztrohegy januári eseményén jártunk, és valóban leesett az állunk. Pezsgett a környék, és meglepően sok helyen készültek finom ételekkel és jó borokkal. És nem törődve a dérrel és faggyal, rengeteg turista lepte el a hegyet és környékét. A téma a Vadászidény volt, de nem csak különleges vadhúsokat kóstoltunk. Mondjuk és mutatjuk a saját élményeinket!

A cikk végén pedig megtaláljátok a Gasztroheggyel kapcsolatos egyéb tudnivalókat is. Hiszen februárban is várnak titeket egy különleges hosszúhétvégével.

Február 15-16-án a Disznóságoké lesz a főszerep!

Lelövöm a poént már az elején. A 10 vendéglátóhely, ami összekapcsolódott a Gasztrohegy alkalmával, mind fantasztikusan szerepelt. Egész egyszerűen nem találtunk olyan ételt ami ne ízlett volna, és nem volt olyan helyszín, ahova ne térnénk vissza örömmel. Ez számunkra és óriási meglepetés volt, és abszolút ritkaság számba megy. Úgy tűnik, hogy ez az összefogás már csak azért is hasznos, mert a név garancia a minőségi vendéglátásra, ráadásul egyáltalán nem csak vidéki körülményekhez képest. Ezek a menük és helyek egy városban is jól mennének, és véleményem szerintem akár más országban is megállnák a helyüket.

hirdetés

Egy vagy két nap persze kevés 10 hely megismerésére, mi is péntektől keddig hosszabbítottuk meg a hétvégénket, és nektek is jó szívvel ajánlhatjuk a több napos tartózkodást.  

Tilia - A Badacsonyi Borvendéglő

A Tilia étterem a Neptun Hotelhez tartozik, ami az elmúlt években tulajdonosváltáson és komoly felújításon esett át. Érdemes náluk megszállni, mert az apró wellness részleg mellett, remek reggelivel és egyszerre modern, bohém és elegáns szobákkal várják a vendégeket.

Az étterem egy pincében található, de a design annyira kellemes és hangulatos, hogy az ember szívesen időzik egy kávé vagy limonádé mellett még pár percet... órát.

A vadászidényes tematikához kapcsolódva itt egy remek gemenci vadgulyás volt az étlapon, meg túrófánk erdei bogyósok lekvárjával. Egyiket sem tudtuk kihagyni, és mindegyiket nagyon szerettük.

Laposa Birtok

Laposáék rendesen bevették a Badacsonyt, és nagy szerepük van abban, hogy a környék így él és virul. Remek boraik mellé most  muflon szűz volt tálalva a hegyen. Talán ez volt a környék legkülönlegesebb fogása. Nagy élmény volt egy ilyen vadat kóstolni. Nem is tudtuk, hogy a meleg konyhájuk miatt is megéri már feléjük járni.

Pláne Badacsony Borterasz

Annyira klassz ez a hely, hogy arra szó nincs. Maga az épület is olyan, mint egy különleges hobbitkunyhó, és ami bent fogad, arra végképp nincs felkészülve az ember. Különleges borok és jó hangulat. Kaja fronton pedig vadnyúl rillettes, kardamomos kalács és répa chutney volt a hétvége sztárja. Nekem ez az egy hely és ez az egy étel is bőven elég lett volna a boldogsághoz. Vissza kell jönni tavasszal is, amikor él a terasz, és üzemben van a sparhelt!

Hotel Bonvino Wine & Spa

A Bonvinoban két éjszakát töltöttünk, de duplaennyi se lett volna elég. Remek a wellness, barátságosak és kényelmesek a szobák, és a félpanziós ellátás is meglepően jó élmény volt.

Náluk a svédasztalos reggelibe és vacsorába kóstoltunk bele, és nehezen tudtunk megállni 1-2 ételnél (jó, nem is álltunk meg). Vannak azok a hotelvacsorák, amikor összevissza tömsz mindent magadba, de úgy igazán nem marad meg semmi. Hát itt körülbelül az összes ételt fejből fel tudnám sorolni, mert annyi klassz lehetőség volt és olyan jók voltak az ízek.

Egy egész napos gasztrotúra után csak akkor megy le az ember vacsorázni, ha komoly indoka van rá. Én alig vártam, hogy egy jó levessel zárjam itt a napot... aztán alig vártam, hogy reggelizhessek egyet.

A folytatásért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
DSC_3117.jpg

A legszexibb budapesti pizzéria! – a Digónál jártunk, a Kazinczy utcában

Végre éttermi körülmények között is ehetünk igazi nápolyi pizzát a belvárosban. Teszteltük a helyet.
Fotó: Csákvári Péter, szöveg: Vass Adrienn - szmo.hu
2020. január 18.


hirdetés

Decemberben új egységgel bővült a Digó pizzéria flottája, de mi szokásunktól eltérően nem siettünk annyira hozzájuk. Hiszen ettünk már jópár Digó pizzát az elmúlt években. Először az Akvárium előtt bűvöltek el, majd a fesztiválokon faltuk őket két koncert között, és a Rómain is megnéztük a teraszukat. Így valahogy azt éreztük, hogy mi már mindent láttunk tűlük.

Mit mutathatnak még nekünk? Miért kellene a Kazinczy utcát is útba ejtenünk?

Aztán az egyik héten valahogy csak megjött a kedvünk a jó nápolyi pizzához, és reméltük, hogy hoz valami olyan újdonságot az hely, ami miatt érdemes lesz tollat ragadni. És láss csodát, most itt vagyunk.

Nem tudom, pontosan mire számítottam, de egy ilyen étterembelsőre biztos nem. A srácok részéről megmaradt a laza, közvetlen fogadtatás, de a berendezés és a kések, villák, poharak együttes hangulata teljesen más szintre emeli a Digótól megszokott élményt.

Rendesen elegáns és szexi a hely. De nem úgy elegáns, hogy csak ingben tudsz beülni, hanem inkább trendi, fiatalos és letisztult hangulatot áraszt.

hirdetés

Nyugis elektronika cseng a fülbe, és a pizzák mellett a borok és koktélok is repkednek ki az asztalokhoz. Még semmit nem ettem, de már nagyon bírtam az egészet.

És ha már újdonságot akartunk, hagytuk rábeszélni magunkat az előételre. Azaz az előételekre. És ez volt a hét, ha nem a hónap legjobb döntése.

Burrata a kemencéből - 1490 forint

A burrata egy friss sajt, aminek a külső része szilárdabb mozzarella, a belseje pedig egy tejszínesebb, lágyabb sajt. Ezt ők a fokhagymás paradicsomszósszal együtt a kemencébe tolják pár percre. Mielőtt forró és lágy formájában elénk kerül, még egy kis pecorinot és bazsalikomot kap a tetejére, és egy fűszeres-diós-fenyőmagos focacciát mártogathatunk bele.

Óriási adag, és szó szerint orgazmus az ízlelőbimbóknak.

Én ennél többet azon az estén nem is kívántam már, az előételnél megjött a csoda. És ez még csak nem is az én előételem volt...

Antipasti D.O.P tál - 1790 forint

Idézem: "A kemencés burrata mellé összeválogattunk nektek egy előétel tálat eredetvédett alapanyagokból.

Alig lehet megszámolni, mennyi ínyencség van rajta, de pármai sonkát, olasz szalámit, pecorino sajtot, mozzarellát, parmezánt és focacciát biztosan tartalmaz a tál."

Hát ez így eleve a legjobb borkorcsolya evör, de nyilván volt rajta még többféle savanyított csoda, meg egy kis oliva, meg egy kis kapribogyó... meg nem is tudom pontosan, hogy mi még, hiszen szabályosan sokkot kaptam.

Ez csak az előétel? Ez csak az előétel!

Én nem tudom, hogy meddig tarthatóak ezek az árak, hogy nekik is megérje, de ha rám hallgattok, azon nyomban foglaltok náluk asztalt, amíg tutira ez a felállás.

És még csak ezután jöttek a pizzák.

Ha valakinek nem lenne meg, gyorsan azért tisztázzuk, hogy mitől olyan extra a Digó pizzája, és miért lesz teljesen új élmény neked, ha eddig még nem ismerted a nápolyi stilót.

“A nápolyi pizzának a tésztája az, ami igazán különleges. A hosszú – legalább egy napos – kelesztésnek köszönhetően rendkívül ízletes, puha, középen vékony, de a széle – hirtelen sütés által – akár 2 cm magasra felpuffadt, kívül roppanós, levegősen könnyű tészta keletkezik, amelyen jól láthatóak a fatűz lángjának köszönhető jellemző sötét pöttyök. Az eredeti nápolyi pizza elkészítéséhez elengedhetetlen a hagyományoknak megfelelő felépítésű fatüzeléses kemence, amelynek köszönhetően 480 fokon kevesebb, mint 90 másodperc alatt készül el a pizza.”

A paradicsomuk San Marzano, a Vezúvról, a bivalymozzarellájuk pedig Campaniaból jön. És a többi alapanyag sem megúszós. Elképesztő sonkák és szalámik várják, hogy feltét legyen belőlük.

Marinara - 1990 Ft

Marinara pizzát csak akkor mer rendelni az ember, ha tudja, hogy a tészta és a szósz elég a boldogsághoz, ha ez a két alapanyag, némi főszerrel, olivával és fokhagymával képes megcsinálni a bulit.

Döbbenet, de ez annyit adott, mint máshol a sonkával, gombával, kukoricával és kiló sajttal megborított SE!

Friarielli és nápolyi szalámi - 2890 Ft

Ezt a pizzát úgy ajánlották nekünk. Mert a friarielli olyan extrás feltét, amit nem gyakran látsz a városban, de még Olaszországban sem mindenhol. A brokkolik családjába tartozó, mégis inkább spenótra emlékeztető, savanyított zöldség nem csak kinézetével dobja fel a pizzát. Igazán izgalmas kombináció ez így.

Nem tudtunk belekötni, de annál inkább köszönjük a tippet.

A Digó igazán meglepett. Ez a legstílusosabb pizzéria most Pesten, ahol a minőségi nápolyi mellett jó bort, koktélt és előételt is érdemes fogyasztani.

Nem tudom nem ajánlani őket, pedig szívem szerint inkább megtartanám magamnak a tippet, hogy mindig legyen szabad asztalom, ha arra járok!


hirdetés
KÖVESS MINKET:






hirdetés
Copy-of-DSC08188-Edit-1.jpg

Izraeltől Spanyolországig - világkonyhák a bulinegyedben

Kipróbáltuk a négy legizgalmasabb helyet, a portugál pékségtől a spanyol tapas-bárig.
Csákvári Péter - szmo.hu
2020. február 05.


hirdetés

Van egy hely a város közepén, ahova a magyar leginkább csak dolgozni jár, a mi fejünkben lassan szitokszó a neve az éjszakai életben, egy darabig hónapról-hónapra új cégérek váltották ott egymást, és a külföldiek számára az első számú éjszakai célpont Budapesten. Az ország legdinamikusabban fejlődő udvara, belvárosunk Dubaja, a magyar Time Square azonban egy igen érdekes irányba kezdett fejlődni.

Atyaúristen hány cikket kezdtem már azzal, hogy „új hely nyílt a bulinegyed szívében”. Ennek oka egyértelműen pedig az, hogy mocsok sok étterem nyitott a bulinegyed szívében, és szintén sok adta át a kilincset egy másik formációnak. Ez a szív pedig nem más, mint

a Gozsdu-udvar, ami a kezdeti klubbosodás után most a gasztronómia gócpontja lett - csak nem igazán a miénk. Pedig olyan kulináris élményekkel pakolhatunk itt fel, amikhez sok ezer kilométert kellene utaznunk,

ugyanis a Gozsdut annyira ellepték a külföldiek, hogy bizonyos értelemben külfölddé is vált. Ez a tény ugyanakkor nem igazán viselte meg senki lelkét, hiszen isten igazából sosem volt egy kultikus hely a városban, leginkább a történelem csak sötét foltokat ejtett rajta. 

De mi is az a Gozsdu-udvar?

hirdetés

A Gozsdu-udvar a budapesti Király utca 13. szám és a Dob utca 16. szám között hét négyszintes épületből (4800 m²) és hat udvarból áll, amelyhez hozzáadódik a Holló utca 10. szám alatti, szintén négyszintes épület. Az épületegyüttest a román nemzetiségű Gozsdu Manó (Emanoil Gojdu) ügyvéd végrendelete alapján 1870-ben létrehozott Gozsdu Alapítvány építette 1901-ben, Czigler Győző tervei szerint. A Gozsdu-udvar pár percre található Budapest egyik legforgalmasabb részétől, a Deák Ferenc tértől és az Andrássy úttól. A tágabb városrészt az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította. A második világháború idején a gettó szíve volt, majd később államosították, a kétezres években pedig egy cég vásárolta meg, hogy kialakítsa a mai formáját.

A Gozsdu klubtól Tel-Avivig

Amikor 2008 tájékán először sétáltam be a rosszéletű Király utca felől az udvarba, még csak egy olasz étterem, és a Gozsdu klub bontogatta itt a szárnyait. Egy gigászi felújítás végső munkálatainak lehettünk tanúi, szinte nem hiszek a szememnek, ha ránézek egy akkori képre az udvarról. A következő években rengeteg hely költözött be, majd szépen meg is telt az egész, és megkezdődött a bulinegyed projekt, ami bizony innen robbant ki.

Furcsa mód, a bulikahangulat az elmúlt két évben kicsit elcsendesedett, kijjebb költözött, a Gozsdu pedig átadta magát az éttermek világának, és két részre is szakadt: a Zsidai féle Spílerek és a Gozsdu klubbot leváltó Jamie’s Pizzeria viszi a Király felőli többséget, a Dob utca és a Holló utca felé pedig egy másik cég terjeszkedett, ami ügyesen felvásárolt egy csomó üzlethelyiséget, és egyszer csak azt vettük észre, hogy ez baromi izgalmas helyeknek adott teret. Történt ugyanis, hogy ez a cég megelégelte a sok kontár turistalehúzó helyet, akik újra és újra próbálkoztak az udvarban, és inkább maga kezdte formálni a kínálatot különböző tematikájú színvonalas egységekkel. És ezzel el is érkeztünk a lényeghez, a négy legizgalmasabb játékosukhoz.

Lisboa

Kezdjük a mindenhez kapcsolódó elemmel: a Lisboaval. Amikor elképesztő hírveréssel berobbant a Gozsdu első péksége, elég nehéz volt összerakni, hogy miért portugál. Miért ne? A portugálok életében a pékség egy sokkal fajsúlyosabb dolog, mint a miénkben, és szó se róla, egy sem volt még a városban, ahol egy igazi pastéis de nata-t lehetett volna kapni. A helyet egy portugál fiatalember irányítja, aki totál autentikus keretek között tudja tartani a termelést, és egy igen üde színfoltja lett az udvar közepének is a hely.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:








Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!