hirdetés
nyit-2.jpg

„Szokatlanul későn kezdődött az ostrom” – 6+1 érdekesség, amiért érdemes ellátogatni az egri várba

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. február 14.


hirdetés

4. Évente újrajátsszák az egri vár ostromát

Augusztusban rendezik Egerben a Végvári Vigasságokat, ahol a várban újra megelevenedik 1552 kemény, de dicső időszaka. Újra zászlók lobognak, dobok peregnek, ágyúk dörrennek, puskák ropognak a várban. A hagyományőrző csapatok korhű fegyverekkel mutatják be a csatát. Hogy milyen volt a tavalyi, azt megnézheted képes összeállításunkban:

5. Kevéssé ismert érdekességek az egri vár ostromáról

Hogy még jobban megismerd a vár történetét, ezúttal olyan tényeket tudhatsz meg a vár ostromáról, amelyeket nem biztos, hogy tanítottak a történelemórákon. Kiderül az is, hogy szokatlanul későn kezdődött az ostrom. Vagy például azt is megtudhatod, hogy le akarták rombolni a várfalat a törökök, hogy könnyebb dolguk legyen a támadásnál. A hadvezérek azonban nem számoltak azzal, hogy az erőd egy népvándorlás-kori várra épült, így falai szilárdabbnak bizonyultak a vártnál. Az is nehezítette az ostromlók dolgát, hogy a hosszú hadjárat alatt igencsak megcsappantak a készleteik, ezért a tüzéreknek spórolniuk kellett az ágyúgolyókkal. És, hogy mi minden miatt vesztettek végül a törökök, és mi lett Dobóval, kiderül az alábbi írásból:

6. A törökök nyomában: nézz szét az egyetlen megmaradt egri minaretben

A törökök Egerben is építettek minaretet, amely többek között arról is híres, hogy ez a Magyarországon található három ép minaret közül a legmagasabb és a legjobb állapotú. Eredetileg a keleti oldalán álló, vörös homokkőből épült, díszes dzsámihoz készült. 1687-ben - a város visszafoglalása után - a magyarok le akarták dönteni, ezért 400 ökörrel meghúzták a tornyot. Mivel nem sikerült, végül megmaradhatott és a tetején lévő félholdból kinövő keresztet raktak a tetejére. Sorsa kalandos volt, ám nemrégiben felújították, így most te is felmehetsz rá. És érdemes is megmászni a lépcsőket, mert az épület is szép, de a kilátás a csúcsáról páratlan. Hogy milyen, azt megmutatjuk cikkünkben:

+1. Az Egri csillagok: egy regény, amelyet többször is átírtak

Gárdonyi Géza könyve igen népszerű olvasmány, még a törökök is szeretik. De tudtad például, hogy Gárdonyi fia miatt lett Bornemissza Gergely a főhős? És hogy miért? Ez is kiderül írásunkból:hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
egerszalok_major-3-1.jpg

A világ egyik legkülönlegesebb természeti csodája Egerszalókon található

A hőforrás vize látványos sódombot hoz létre. Ilyet a világon csak két helyen lehet még látni.
Fotók: Major Frigyes - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

Egerszalók déli részén található a 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos melegvizű hőforrás, amelynek a domboldalon lefolyó vize csodálatos természeti képződményt – 120 négyzetméteres mészkőlerakódást – épített ki.

A kalciumot, nátriumot, magnéziumot, ként tartalmazó hidrogénkarbonátos gyógyvíz, melynek metakovasav tartalma is jelentős. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Értékét felismerve a falu mára gyógyfürdőkre épült gyógyturizmus központja.

Gyógyvizét sokan keresik fel, a víz főleg csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmakban szenvedők részére hatásos, de ivókúrára is javallott.

A feltörő gyógyvíz lehűlésekor kevesebb oldott anyagot tud megtartani, ez kicsapódva úgynevezett sódombot hoz létre.

Hasonló csak Pamukkaléban (Törökország), és a Yellowstone Nemzeti Parkban (USA) található.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
nyito-1.jpg

Mesefigurák költöztek Egerbe: Vukkal, Frakkal és Süsüvel is találkozhatsz a belvárosban

Rajtuk kívül még sok régi kedves ismerős feltűnik a Mesesétányon.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2019. december 18.


hirdetés

Kedvenc meséink főszereplői is részt vesznek az adventi ünneplésben Egerben. A belváros több pontján, a Mesesétányon láthatók a sokak gyerekkorát idéző figurák.

Sajnos néhány mesehős már csak a képeken látható így, mert párat megrongáltak a fotók készítése óta. Az Eger Advent Facebook-oldal szerint jó pár kiegészítő nemrégiben eltűnt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
nyit-6.jpg

Eger régen és most: fotókon látható, mennyit változott a város

Izgalmas időutazást tehetsz a képek segítségével.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 17.


hirdetés

Egyik kedvelt fotós téma az "ilyen volt - ilyen lett". A bőséges lehetőségek közül pedig kiemelkedően izgalmas, mikor egy település múltjának nyomába ered a fotós. Így teszi ezt Egerben Vámossy Béla, aki régóta keresi meg a régi fotók mai helyszíneit. Izgalmas időutazáson vehettek ti is részt a segítségével.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
eger_vamossy-11-1.jpg

Egri tükröződések: Mikor különleges élménnyé válik egy pocsolya is az esőnek köszönhetően

Különös látványt nyújt a város, ha egy kicsit másképpen nézünk rá.
Fotók: Vámossy Béla - szmo.hu
2020. január 04.


hirdetés

Eső után a város is tükörbe pillanthat, hiszen a hatalmas pocsolyáknak köszönhetően a szép részleteket duplán is élvezhetjük. A fura "feje tetejére" állított világ a fotóst is megragadta.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!