hirdetés
6 tuti tipp az aktív kikapcsolódást kedvelőknek Eger térségében
Dűlőtúra, borséta, éjszakai fáklyás túra, szkander, csocsó, kutyás gyaloglás, futó- és kerékpárverseny is vár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 02.


hirdetés

Eger és környéke a városi séták, a történelmi helyek és a borospincék mellett számos aktív kikapcsolódási lehetőséget is nyújt. A Bükk erdei útjai, a kerékpározás, sziklamászás, úszás, sárkányrepülés és lovaglás is megtalálható a kínálatban.

Ráadásul sokféle rendezvény közül is lehet válogatni, irány a szabadba, élvezzétek a hazai táj nyújtotta lehetőségeket.

1. Dűlőtúra a Nagy-Eged hegyre - Pohárral Egerben

Április 20.

A Nagy-Eged hegy mindig is az Egri borvidék legértékesebb dűlőjeként volt számon tartva. Nevéhez legendák és csodák is kötődnek, nem véletlenül az egyik legkedvesebb zarándokhelye a környéknek. Ezúttal a Nagy-Eged hegy borászai várnak a szőlősorok között, miközben egyre feljebb kapaszkodhatsz a dűlőn, egészen a Nagy-Eged hegy csúcsára, ahonnan utánozhatatlan kilátás nyílik az egész vidékre.

A borászok társaságában, zenészek és borok várnak, a túra végén pedig egy hangulatos piknikkel zárják a napot. A túrán közreműködnek az egri borászok és a zeneiskola növendékei.

2. Sáfránykerti Piknik és II. Szalóki Borséta - Egerszalók

Május 4.

Egerszalók a Sódombjáról híres, de emellett a Barlanglakásokat is egyre többen ismerik. A fürdőzés előtt vagy után, akár helyette ezen a napon piknikezz egyet. Plédet adnak a szervezők, a piknik csomagot összekészítik, így neked csak élvezni kell a helyet. Jó hangulat, zene, barbecue finomságok és kemencés kalácsok várnak.

A nap folytatódik a pincékben a II. Szalóki Borsétával. 6-7 helyi pincébe látogathatsz el, szakszerű vezető kíséretében.

3. Anyák Napi Éjszakai Idegenvezetés - Bélapátfalva

Május 4.

A Bélapátfalvai Ciszterci Apátságot Szűz Mária tiszteletére szentelték. Idén – a tavalyi évhez hasonlóan – ismét segítenek megajándékozni az édesanyákat: abban az esetben, ha valamelyik vendég az anyukájával együtt érkezik az éjszakai idegenvezetésre, az édesanya a szervezők vendége a programra.

Felejthetetlen élményt ígérnek, a városszéli parkolóból fáklyás sétával jutsz fel az erdei ösvényen át az apátságig, ahol gyertyák és mécsesek százainak fényében ismerheted meg a templomot, valamint része a programnak egy 20 perces orgonakoncert is az apátság 1775-ben épült orgonáján.

4. Pünkösdi barangolás, avagy aktív hétvége Szilvásváradon

Június 9.

Túrázni vágyók előnyben! Vezetett túra a hosszú hétvégén előre meghirdetett útvonalon és meghatározott nehézségi fokkal. Szilvásváradról indulva és Szilvásváradra érkezve fedezheted fel a Bükk erdeit. A kevésbé felkészültek és a település értékei után érdeklődőknek falusétát hirdetnek.

5. Mozgolódós hétvége- egy hétvége Bogácson, nem csak a mozgás szerelmeseinek

Augusztus 3-4.

Sportbemutatókkal, zumbával, aquafitnessel, gyermekprogramokkal várnak a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőbe.

Különböző mozgásformákat próbálhatsz ki, a vállalkozó kedvűek pedig kipróbálhatják a szkander-, vagy akár az élő csocsó bajnokságot is.

6. Tour de Mezőkövesd és Életmódváltó Hetek

Szeptember 14.

A Tour de Mezőkövesd egy amatőr kerékpárversenyből nőtte ki magát egész napos sportrendezvénnyé. A sportok szerelmesei - egészen a kicsiktől és nagyoktól a családosokig – próbálhatják ki magukat kerékpározásban, gyaloglásban és félmaratoni futásban is különböző kategóriákban. Az állatbarátok kutyás gyaloglókörön is részt vehetnek a kedvenceikkel. A versenyzők tombolát kapnak, mellyel sorsoláson vesznek részt értékes nyereményekért.

A program az Életmódváltó Hetek nyitó rendezvénye is egyben, melyen a részvétel ingyenes. Az Életmódváltó Hetek kereteiben egészséges életmódról, táplálkozásról hallhatsz előadásokat, valamint kerékpártúrákat, gyaloglásokat és csoportos hegyi túrákat szerveznek az érdeklődőknek.

Bővebb információk ITT


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Felkapcsolták a díszkivilágítást Egerben: csodás ünnepi fényekben pompázik a város
A képek magukért beszélnek...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. november 28.A Dobó téren és környékén Lénárt Márton egri fotós kalauzol minket körbe.

A november 20-án kora reggel kidőlt karácsonyfa helyére már aznap este felállított egy újat az önkormányzat, a díszgömbbel együtt a fő tér igazi látványossága.


KÖVESS MINKET:hirdetés
6 újdonság Egerben és a környékén: a kemencés finomságoktól a kerékpártúráig
Lesz még rockkoncert, piknik és szüret is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 07.Eger és környéke egész évben kedvelt kirándulóhely. Sokan többször is visszatérnek az egyik legnépszerűbb magyar utazási célponthoz. A helyiek pedig mindig készülnek valami újdonsággal is. Íme az idei év meglepetései:

1. Kemenceavató Húsvétoló – Bélapátfalva, Gesztenyés Kiállítóház

április 22.

A majdnem 800 éves Ciszterci Apátság Bélapátfalván található, ahova mindig megéri egy kirándulást tenni. Húsvétkor új hagyományt szeretnének elindítani: a település központjában, a Gesztenyés Kiállítóházban, az új kemencében először sül kalács, lángos.

Utána Húsvéti forgatag lesz a kiállítóház udvarán: hagyományőrző locsolkodás, állatsimogató, népi együttesek, kézműves játszóház, gyermekprogramok vár benneteket.

2. Sáfránykerti Piknik és II. Szalóki Borséta – Egerszalók, Sáfránykert

május 4.

Egerszalók a Sódombjáról híres, de emellett a Barlanglakásokat is egyre többen ismerik. Ám ezen a napon a pikniké a főszerep. Plédet, piknik csomag a szervezők készítenek, neked csak élvezned kell a jó hangulatot, a zenét, a barbecue finomságokat és kemencés kalácsokat.

A nap folytatódik a pincékben a II. Szalóki Borsétával. 6-7 helyi pincébe látogathatsz szakszerű vezető kíséretében.

3. Kerékpártúrával a mozgásért - Bogács-Bükk amatőr kerékpáros teljesítmény túra

május 18.

Kerékpártúrára hívnak mindenkit, aki elszántságot érez ahhoz, hogy próbára tegye önmagát, a Bükk hegység gyönyörű környezetében. Start és cél: Bogács, Rendezvénypark

Útvonal: Bogács, Cserépfalu, Hór- völgy, Oszlai tájház, Hosszú- völgy, Völgyfő-ház, Bükkzsérc, Cserépfalu, Bogács. Táv: 35 km.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Zúzmarás hajnal, legelésző őzek, ezernyi színben pompázó természet - Ilyen az ősz Szilvásváradon
A Nappal együtt kelők ilyen csodákat láthatnak a közeli mezőkön, erdőkben.
Fotók: Harmath Beáta - szmo.hu
2018. november 05.Bizony már volt olyan hajnal, hogy jéggé dermedt a pára a levelek szélén, de volt annyira enyhe is, hogy a tavasz érzését hozta a felkelő nap. A táj csendes, békés, az őzek bátorkodnak csak elő ilyen korai órán - no meg a fotós...

A színpompás természetben érdemes ilyenkor is egy nagy sétát tenni, ezernyi csodát rejt.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Birsünnep Noszvajon - gasztrofesztivállal, vásárral, programokkal
Milyen lehet a bírsesbab? Hogy készül a birsalmasajt? Sok érdekesség megtudható a különleges gyümölcsről.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. október 15.Eger szomszédságában, Noszvajon idén is megrendezik a birsalma ünnepét. A birs az egyik neves gyümölcse a vidéknek, a szilva mellett sokan kedvelik nem csak az illatát, hanem a belőle készített finomságokat is. Ebben pedig a helyiek igencsak jeleskednek.

Az október 20-án megrendezendő 8. Birsünnepen gasztrofesztivállal és vásárral várják a látogatókat. A rendezvénynek egyre nagyobb a híre, hiszen a birses ételek mellett van lehetőség lekvárt kóstolni, kézműveskedni, a gyerekeknek külön programokkal, báb előadással készülnek és táncház is lesz. A rendezvény a Rákóczi vendégháztól az iskoláig tart, 10.00-16.00 óráig.

A vásárban számos birsalapú terméket is lehet majd kóstolni, vásárolni. Érdemes a készítőkkel beszélgetni, vagy megtudakolni a helyiek néhány különlegességének, a birsesbabnak és a birsalmasajtnak a receptjét.

Bővebb információk ITT.

A birs a rózsafélék családjába tartozó Cydonia nemzetség egyetlen növényfaja, melyet illatos gyümölcséért termesztenek. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat-Ázsia kaukázusi területein őshonos. A magyar „birs” szó („vastag héjú almaszerű növények neve”) ismeretlen eredetű.

Április végén, május elején virágzik, így a fagyok ritkán tesznek kárt benne. Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek. Az érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú almatermés általában 7–12 cm hosszú, 6–9 cm széles.

Termése nyersen édeskés, savanykás ízű. Finom almabor és pálinka is készíthető belőle: 2016-ban Magyarországon az Év Pálinkáját különböző birspálinkák összeházasításából készítették. Kemény állaga miatt azonban több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá.

Fogyasztható megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x