6 tanulságos dolog, amit nagyon sokan nem tudnak a HIV-fertőzésről
Attól félünk igazán, amit nem ismerünk eléggé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 02.


December 1-jén volt az AIDS nemzetközi világnapja, aminek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a védekezés és a szűrés fontosságára, illetve arra a lényeges tényre, hogy a betegséggel való együttélés minősége a 80-as, 90-es évekhez képest rengeteg változáson ment keresztül. Íme néhány fontos tudnivaló az AIDS és a HIV-fertőzés részleteiről, amikkel sokan a mai napig nincsenek tisztában.

1. A HIV és az AIDS nem egy és ugyanaz

Valószínűleg az egyik legfrusztrálóbb dolog a HIV-fertőzéssel élők számára, amikor a két kifejezést felcserélhetőként használják a köznyelvben. Márpedig a HIV a Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus rövidítése, ami az ember immunrendszerét megtámadó és leromboló fertőzést okozhat, melynek eredményeként kialakulhat az AIDS. Az AIDS jelentése Acquired Immune Deficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Ebből következik, hogy attól még, hogy valaki HIV-fertőzéssel él, nem törvényszerűen AIDS-es is.

2. A HIV sokféleképpen továbbadható

Él egy borzasztó mítosz arról, hogy a HIV a homoszexuális férfiak betegsége. Ez a hatalmas tévhit eltörölhetetlen stigmaként követi a kórról kialakult vélekedést. Márpedig férfiak és nők egyaránt közvetíthetik. Terjedhet véren, spermán, előváladékon, rektális és hüvelyváladékon és anyatejen keresztül is, ám a leggyakoribb mód, ahogy az emberek átadják egymásnak, az a védekezés nélküli szexuális együttlét és a fertőzött tűk használata. Ugyanakkor nem kaphatod el csókolózás vagy érintés útján vagy egy wc ülőkétől, és akkor sem, ha például egy HIV-pozitív ember villájával étkezel. Ha úgy gondolod, hogy fennáll a fertőzés kockázata, orvosi felügyelet mellett lehetőség van a megelőzésre. A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat.

3. A HIV nem egyenlő egy halálos ítélettel

A HIV/AIDS-válság csúcsán magas volt az AIDS halálozási aránya, mivel nem volt megfelelő gyógyszer a kezelésére. Emberek ugyan még mindig halnak meg AIDS-től - 2014-ben csaknem 7000 ember halálát okozta az Egyesült Államokban. De az antiretrovirális kezelés elterjedésével és az aktivisták kemény munkájának köszönhetően a politikusok és az egészségügyi vállalatok "felébredtek". A HIV jelenleg egy krónikus, kezelhető állapot.

Az eredeti cikk írója például napi egy tablettát vesz be, ami megakadályozza a vírust az immunrendszere legyőzésében. Sok HIV-fertőzött ember hosszú, egészséges életet él. Valójában sokukban igen alacsony a vírus-terhelés szintje, magát a vírust még laboratóriumi vizsgálattal sem lehet észlelni, és nem is tudják továbbítani.

4. Vannak olyan HIV-pozitív emberek, akik nem adják tovább a vírust

Ez valószínűleg a legpozitívabb előrelépés a HIV/AIDS közösség történelmében, hogy megfelelő kezelés mellett a HIV-pozitív beteg nem fertőző. Ezért fontos, hogy szükség esetén egészségügyi ellátásban részesüljön, így teszteltetni tudja magát és minél gyorsabban gyógyszerhez jusson - ha anyagilag megengedheti. Ezáltal orvos segítségével dolgozhat azon, hogy minél alacsonyabb legyen a vírus-terhelés szintje.

A HIV-közösségben él egy mantra, amely úgy szól, hogy "a kezelés megelőzés". Természetesen még mindig küzdünk egy újabb gyógymódért, de ez az előrelépés is hatalmas dolog. Ezért ez nyújtott megnyugvást akkor is, amikor diagnosztizáltak: a HIV-fertőzött emberek hosszú életet élhetnek, és nem továbbítják betegségüket partnereiknek. Ez elképesztő haladás, ha belegondolunk, hogy évtizedekkel ezelőtt még nem így volt.

5. Az emberek még mindig börtönbe juthatnak azért, mert HIV-pozitívak

A HIV-ről való félretájékoztatás által kialakult megbélyegzés miatt vannak olyan államok az Egyesült Államokban és más országokban, például Kanadában, ahol az emberek börtönbe juthatnak azáltal, ha nem teszik közzé HIV-állapotukat. Még akkor is, ha nem képesek továbbítani a vírust. Egyes államokban egy HIV-fertőzött köpködése is börtönbüntetést vonhat maga után, noha a betegség nyálon keresztül nem terjed. Aktivisták a mai napig keményen harcolnak azért, hogy megszüntessék ezeket az előítéletből gyökerező szabályozásokat.

6. A színes bőrű emberek gyakrabban fertőződnek meg HIV-vel

Amellett, hogy nagyobb valószínűséggel vádat emelnek ellenük, ha titokban tartják HIV-fertőzöttségüket, a színes bőrűek gyakrabban bizonyulnak HIV-pozitívnak. A statisztika szerint minden második fekete férfi fertőzött. Egy 2015-ös kutatás azt mutatta ki, hogy a 25 év alatti fertőzöttek 80%-a fekete vagy spanyol. Ez gyakran a kezelés horribilis árából és elérhetetlenségéből fakad.

Forrás: hellogiggles


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x