hirdetés
6 tanulságos dolog, amit nagyon sokan nem tudnak a HIV-fertőzésről
Attól félünk igazán, amit nem ismerünk eléggé.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 02.


hirdetés

December 1-jén volt az AIDS nemzetközi világnapja, aminek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a védekezés és a szűrés fontosságára, illetve arra a lényeges tényre, hogy a betegséggel való együttélés minősége a 80-as, 90-es évekhez képest rengeteg változáson ment keresztül. Íme néhány fontos tudnivaló az AIDS és a HIV-fertőzés részleteiről, amikkel sokan a mai napig nincsenek tisztában.

1. A HIV és az AIDS nem egy és ugyanaz

Valószínűleg az egyik legfrusztrálóbb dolog a HIV-fertőzéssel élők számára, amikor a két kifejezést felcserélhetőként használják a köznyelvben. Márpedig a HIV a Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus rövidítése, ami az ember immunrendszerét megtámadó és leromboló fertőzést okozhat, melynek eredményeként kialakulhat az AIDS. Az AIDS jelentése Acquired Immune Deficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos tünetegyüttes. Ebből következik, hogy attól még, hogy valaki HIV-fertőzéssel él, nem törvényszerűen AIDS-es is.

2. A HIV sokféleképpen továbbadható

Él egy borzasztó mítosz arról, hogy a HIV a homoszexuális férfiak betegsége. Ez a hatalmas tévhit eltörölhetetlen stigmaként követi a kórról kialakult vélekedést. Márpedig férfiak és nők egyaránt közvetíthetik. Terjedhet véren, spermán, előváladékon, rektális és hüvelyváladékon és anyatejen keresztül is, ám a leggyakoribb mód, ahogy az emberek átadják egymásnak, az a védekezés nélküli szexuális együttlét és a fertőzött tűk használata. Ugyanakkor nem kaphatod el csókolózás vagy érintés útján vagy egy wc ülőkétől, és akkor sem, ha például egy HIV-pozitív ember villájával étkezel. Ha úgy gondolod, hogy fennáll a fertőzés kockázata, orvosi felügyelet mellett lehetőség van a megelőzésre. A PrEP egy olyan tabletta, azaz egy gyógyszer, ami HIV-negatív személyeket képes megvédeni a HIV-fertőzéstől. A működése a nevével meg is magyarázható: pre-expozíciós profilaxis, ami azt jelenti, hogy ez a gyógyszer a HIV-fertőzöttségnek való kitettség előtt hat.

3. A HIV nem egyenlő egy halálos ítélettel

A HIV/AIDS-válság csúcsán magas volt az AIDS halálozási aránya, mivel nem volt megfelelő gyógyszer a kezelésére. Emberek ugyan még mindig halnak meg AIDS-től - 2014-ben csaknem 7000 ember halálát okozta az Egyesült Államokban. De az antiretrovirális kezelés elterjedésével és az aktivisták kemény munkájának köszönhetően a politikusok és az egészségügyi vállalatok "felébredtek". A HIV jelenleg egy krónikus, kezelhető állapot.

Az eredeti cikk írója például napi egy tablettát vesz be, ami megakadályozza a vírust az immunrendszere legyőzésében. Sok HIV-fertőzött ember hosszú, egészséges életet él. Valójában sokukban igen alacsony a vírus-terhelés szintje, magát a vírust még laboratóriumi vizsgálattal sem lehet észlelni, és nem is tudják továbbítani.

4. Vannak olyan HIV-pozitív emberek, akik nem adják tovább a vírust

Ez valószínűleg a legpozitívabb előrelépés a HIV/AIDS közösség történelmében, hogy megfelelő kezelés mellett a HIV-pozitív beteg nem fertőző. Ezért fontos, hogy szükség esetén egészségügyi ellátásban részesüljön, így teszteltetni tudja magát és minél gyorsabban gyógyszerhez jusson - ha anyagilag megengedheti. Ezáltal orvos segítségével dolgozhat azon, hogy minél alacsonyabb legyen a vírus-terhelés szintje.

A HIV-közösségben él egy mantra, amely úgy szól, hogy "a kezelés megelőzés". Természetesen még mindig küzdünk egy újabb gyógymódért, de ez az előrelépés is hatalmas dolog. Ezért ez nyújtott megnyugvást akkor is, amikor diagnosztizáltak: a HIV-fertőzött emberek hosszú életet élhetnek, és nem továbbítják betegségüket partnereiknek. Ez elképesztő haladás, ha belegondolunk, hogy évtizedekkel ezelőtt még nem így volt.

5. Az emberek még mindig börtönbe juthatnak azért, mert HIV-pozitívak

A HIV-ről való félretájékoztatás által kialakult megbélyegzés miatt vannak olyan államok az Egyesült Államokban és más országokban, például Kanadában, ahol az emberek börtönbe juthatnak azáltal, ha nem teszik közzé HIV-állapotukat. Még akkor is, ha nem képesek továbbítani a vírust. Egyes államokban egy HIV-fertőzött köpködése is börtönbüntetést vonhat maga után, noha a betegség nyálon keresztül nem terjed. Aktivisták a mai napig keményen harcolnak azért, hogy megszüntessék ezeket az előítéletből gyökerező szabályozásokat.

6. A színes bőrű emberek gyakrabban fertőződnek meg HIV-vel

Amellett, hogy nagyobb valószínűséggel vádat emelnek ellenük, ha titokban tartják HIV-fertőzöttségüket, a színes bőrűek gyakrabban bizonyulnak HIV-pozitívnak. A statisztika szerint minden második fekete férfi fertőzött. Egy 2015-ös kutatás azt mutatta ki, hogy a 25 év alatti fertőzöttek 80%-a fekete vagy spanyol. Ez gyakran a kezelés horribilis árából és elérhetetlenségéből fakad.

Forrás: hellogiggles


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Tényleg zenél a 67-es út Kaposvárnál – hallható a Republic slágere, ha arra hajtasz
Mutatjuk a videót!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 23.Korábban mi is megírtuk: Kelet-Európában egyedülálló módon zenélő aszfalt kerülhet egy magyarországi útra.

Azt tervezték ugyanis, hogy a Kaposvár felé vezető, 2x2 sávosra bővülő 67-es út

a hasonló című, híres Republic-dalt fogja játszani, amikor ráhajtanak kocsival.

Igen, maga az úttest.

Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója 2016-ban azt nyilatkozta a tervről:

"Ugyanolyan aszfaltot terítünk le, mint bármelyik másik útszakaszon, csak itt a felületet egy gyémántvágóval bemetszük kereszt irányban. A hang magassága a barázda mélységétől és egymáshoz viszonyított távolságától függ.

Egy valódi hangszerhez hasonlítva az aszfaltba vésett mélyedések képezik a kottát, a kocsi gumija a gitár húrja, az autó karosszériája pedig maga a hangszer.

Azaz, ha ráhajt az autós a keréknyomnyi vagy teljes sávon elterülő bitumen kottára, akkor felcsendül a jól ismert sláger dallama"

A különleges útszakasz 2019-re elkészült.

A videót a lapozás után láthatod.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Újabb nagy pofont kapott a Huawei: még egy fő partnere elfordul tőle
A mobilchipeket fejlesztő ARM is felfüggesztette az együttműködést a céggel, sokkal nehezebbé válhat a telefonok gyártása.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. május 23.Mint azt megírtuk, a Google felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huaweijel, azaz elveszi számos androidos jogosultságukat, miután az amerikai elnök, Donald Trump rendeletével a kínai telekommunikációs óriáscég amerikai tiltólistára került.

Mindez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az újonnan megjelenő készülékekről elérhetetlenné válhat a Gmail, a Google Térkép, a Youtube vagy és a Play áruház.

Már ez is hatalmas érvágás a cégnek, azonban úgy tűnik, az őket sújtó negatív intézkedések nem állnak meg ennyinél.

Szerdán a mobiltelefonos chipfejlesztés terén piacvezetőnek számító brit ARM Holdings is bejelentette: felfüggeszti üzleti kapcsolatát a Huawei-jel

írta meg a BBC News. A lap olyan belsős levelezésekhez jutott hozzá, amelyekből kiderül: a brit cég vezetői arra utasították alkalmazottjaikat, mondjanak fel minden aktív szerződést, támogatást és folyamatban lévő ügyletet a kínai mobilgyártóval.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A te nevedet is elviszi a NASA a Marsra – csak jelentkezned kell
Egy kis chipre 'vésik' fel elektronsugárral, cserébe még menő beszállókártyát is adnak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 23.A NASA a tervek szerint jövőre indítja útnak legújabb marsjáróját, amely 2021-ben landol majd a vörös bolygón. Ehhez kapcsolódóan meghirdettek egy különleges akciót: bárkinek lehetőséget adnak rá, hogy ha szimbolikusan is, de "eljusson" a Marsra.

A Send Your Name (vagyis Küldd el a neved) kampány keretében ingyenesen el lehet küldeni a nevünket a NASA-nak, csak pár kattintás az egész, és ha lehet hinni nekik, tényleg magukkal viszik.

Az űrlap itt érhető el, csak a nevet, az országot, az irányítószámot és az e-mail címet kell megadni.

Minden jelentkezőnek egy elég menő beszállókártyát is kiállítanak, amit aztán le lehet tölteni és meg lehet osztani a Facebookon, vagy bárhol. A miénk így néz ki:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Konkrétan dugó alakult ki az Everesten, annyi mászó akar feljutni a hegy csúcsára
Valaki le is fotózta, amint a hosszú, tömött sorban állva várja, hogy előrébb jusson.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. május 23.Ezekben a hetekben tart a mászószezon a Mount Everesten, az évnek ebben az időszakában mindig százával próbálnak feljutni az alpinisták a világ legmagasabb csúcsára – az oxigénpalack nélküli "tiszta" mászók mellett nagyon sok olyan ember is, aki kereskedelmi expedíció tagjaként próbálkozik, súlyos részvételi díjak kifizetését követően.

A két csoportban viszont az közös, hogy csak a megfelelő időjárási ablak esetén indulhatnak el a csúcs felé. Ez az ablak a jelek szerint szerdán megnyílt, ami azt hozta magával, hogy tömegek indultak meg a 8848 méteres hegy utolsó szakaszára – adta hírül a Himalayan Times.

Mivel a csúcs előtt közvetlenül több olyan, veszélyesebb és/vagy szűkebb szakasz található, ahol csak lassan, körültekintően lehet áthaladni, ennyi ember esetén annyira nem meglepő, hogy torlódás alakult ki.

Ami viszont az egyik mászó, Nirmal Purja Twitteren közzétett fotóján látszik, az még ennek tudatában is megdöbbentő: konkrétan százak állnak sorba a közvetlenül a csúcs előtt található Hillary-lépcsőnél.

Íme a kép:

Idén minden eddiginél több, összesen 381 csúcsengedélyt adtak ki az Everestre – ennyire még nem volt példa 1953 óta, amikor Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa először jutott fel a csúcsra.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x