6 nő árulta el, miért tesz neki jót, ha egy hónapig nem iszik alkoholt
'Azért vágtam bele, mert eljutottam arra a pontra, amikor hetente legfeljebb egy napot bírtam ki ivás nélkül...' - mondta egyikük.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 12.Az év végi hajtás és stressz, az ünnepi lakomák, a szilveszteri bulik, a téli sötétség mind-mind rossz hatással lehetnek szervezetünkre és testünkre egyaránt - ráadásul valamennyi felsorolt dolog némiképp megnövelheti az alkoholbevitelünket is. De miért is kéne ilyen negatív felütéssel kezdeni az évet?

Újévi fogadalmaink közé még simán besuvasztható, rengeteg pozitív előnnyel járó kezdeményezés az alkoholmentes január ötlete.

Korábban már mi is írtunk a magyarországi kezdeményezésről, a száraz novemberről. Berei Dániel kíméletlenül őszinte cikkben mesélte el a tapasztalatait, azt, hogy milyen volt három hónapig ivás nélkül, hogyan reagált a környezete.

A Bustle írásában pedig most nők mondták el, miért csatlakoztak a száraz januárhoz, és mit tapasztaltak.

Julie, 34

"Azért vágtam bele a száraz januárba, mivel eljutottam arra a pontra, amikor hetente legfeljebb egy napot bírtam ki alkohol nélkül. Otthonról dolgozom és van két gyermekem. Folyamatosan stresszelek a munkától és általában délután 5-6 körül elkezdek iszogatni, majd be sem fejezem egészen éjjel 11-12-ig. Ott tartok, hogy inkább rendelek még egy üveg pezsgőt vagy sört, amikor be kéne fejeznem a házimunkát, és a végén kiütöm magam. Aztán a reggel másnapos fetrengéssel kezdődik és nem elég jó a közérzetem ahhoz, hogy nekiálljak dolgozni, körülbelül déli 12-1-ig...

Annak érdekében, hogy 2019 sikeresebb év legyen és, hogy elérjem a kitűzött céljaimat mind a munkában, mint a személyes életemben, tudom, hogy abba kell hagynom az ivást és bebizonyítani magamnak, hogy jól tudok szórakozni nélküle is. Szeretném ezt megcsinálni önmagamért és a családomért is."

Cole, 40

"Miután több, mint 14 évet éltem New York-ban, rájöttem, hogy a ivás a mindennapi rutinom részévé kezd válni - a bor és a kézműves koktélok fogyasztása szinte az identitásomhoz tartozott. Azonban, ahogy idősödtem, éreztem, hogy ez egy olyan szokás, ami nem fogja a javamat szolgálni.

Gyakran felébredtem az éjszaka közepén, rettenetesen nyughatatlannak éreztem magam, akár egy pohár bor után is, és egyszerűen képtelen voltam kipihenni magam. Tudtam, hogy meg kéne próbálni kiiktatni az alkoholt a szervezetemből, ezért határoztam el magam a Száraz Január mellett. Mióta abbahagytam az ivást, sokkal jobban alszom, és wow, úgy érzem, hogy az elmém sosem pörgött még ennyire - egyik asszociáció jön a másik után. Komolyan mondom, az elmúlt 5 napban több üzleti ötletem született, mint egész 2018-ban összesen.

Úgy érzem, mintha eltakarították volna előlem az akadályokat. Őszintén szólva nem tudom, hogy fogok-e még valaha inni. Most, hogy tudom, milyen így élni, rájöttem, hogy az alkohol csak megmérgezte a bennem rejlő lehetőségeket."

Kalyn, 26

"Ez a harmadik száraz januárom! Pár éve, december végén, január elején láttam, hogy rengetegen posztolnak róla Instagramon, és ez nagyon elgondolkoztatott: Mikor volt utoljára olyan, hogy egy egész hónapot, vagy akár csak pár hetet kibírtam volna alkohol nélkül? Ha hátralépünk egyet és kritikusan szemlélődünk, látjuk, hogy a 20-as éveink közepe felé az alkohol szinte minden közösségi esemény és interakció szerves része - ivászat egy baráttal, egy munka utáni 'boldog óra', egy borozós könyv klub, sörözős meccs nézés, és a lista szinte végtelen. Úgy voltam vele, hogy miért is ne próbálnám ki, milyen egy egész hónapig alkohol nélkül, végülis szeretem a kihívásokat. Illetve azt is szerettem volna látni, hogy milyen hatással lesz ez az egészségemre (alvás minősége, bőr, stb.), plusz mennyi pénzt spórolhatok meg nélküle.

Mikor vége lett a hónapnak, kétszer is meggondoltam, hogy igyak-e egy pohár bort vagy sört, amikor ihatok egy egyszerű szódát is. Ráadásul tényleg sokkal jobban éreztem magam.

Csodálatos volt úgy felébredni egy szombat vagy vasárnap reggel, hogy kicsit sem vagy másnapos, így a hétvégék sokkal produktívabban teltek. Ez egy olyan dolog, amit minden évben be fogok iktatni, talán nem is feltétlenül csak januárban."

Ellen, a 30-as évei elején jár

"Eldöntöttem, hogy lenullázom az alkoholt januárban, így ismét az egészségemre fókuszálhatok. A bőröm igazán megszenvedte az ivászatokat és az édességeket az ünnepek alatt. Kicsit 'Rudolf, a piros orrú rénszarvas' beütése lett, úgyhogy mondhatni egy tisztító kúrának is szánom ezt a szünetet."

Ashley, 32

"Körülbelül egy éve Austinba költöztem és ez a város nemcsak elképesztő, de nagyon közösségkedvelő is. Rájöttem, hogy ha ki akarok mozdulni, gyakran csak azért iszok, hogy én is barátkozóvá váljak, pedig valamikor nem is nyújt élvezetet. Az új évben szeretném megtörni ezt a szokást, és adni a testemnek egy kis pihenőt. Olvastam mások sikersztorijait, amikben azt mondták, hogy az alvás minősége is javul, ha feladjuk az alkoholt, és ki szeretném ezt próbálni magamon is."

Lori, 46

"2009 óta minden évben beiktatom a Száraz Januárt. A 'boldog óra' helyett edzeni járok, és tovább is bírom, mint általában. Minden ételemet magamnak készítem el, amivel pénzt spórolok. Ilyenkor az életem extra szervezett, behozok minden film, magazin és múzeum lemaradást, amik az évben összegyűltek. Már pár hét után sokkal emelkedettebb a hangulatom.

CsinálhatszbBármit 30 napig, és higgy nekem, egy új embernek fogsz tűnni és annak is fogod érezni magad, ha egyszer eléred a célvonalt."

Forrás: Bustle


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x