hirdetés
egi_jelensegek7.jpg

6 látványos égi jelenség, amiért majd megéri felnézni a csillagokra 2020-ban

Habár egy-egy meteor érkezésének idejét nem tudjuk előre megmondani, de ezek az időszakok szinte bizonyos tartogatnak egy-két felejthetetlen pillanatot az ember számára, amikor mindenképp érdemes felpillantani az égboltra egy kellően sötét helyen, távol a nagyvárosok fényszennyezésétől.
Ordasi András (TheAstronomian) cikke a Csillagvizsgáló blogon, Címkép: illusztráció/Pixabay - szmo.hu
2020. február 15.


hirdetés

Egy csillagász ismeretterjesztő blogja csillagászatról, űrutazásról, science fiction-ről és még sok más Földön túli dologról, amik kellően érdekesek ahhoz, hogy többet akarjunk tudni róluk.

Azt gondolhatnánk, hogy az éjszakai égbolt látványa idővel unalmassá válhat, mivel a csillagok egymáshoz képest nem mozdulnak el, tehát egy évszakon belül az este során nagyjából újra és újra ugyanazokat a csillagképeket fedezhetjük fel a fejünk felett. Ugyanakkor Naprendszer égitestjeinek mozgása - mivel azok kellően közel vannak hozzánk - az (egymáshoz képest tőlünk) álló(nak látszó, de amúgy nagyon is mozgó) csillagok előtt idővel jól látható elmozdulást eredményeznek. Ez pedig jónéhány olyan - előre kiszámítható - jelenséggel szolgál, amelyért érdemes időről-időre felpillantani az égboltra.

Ez a cikk a leggyorsabban tovatűnő égitestekről, a meteorokról vagy más néven hullócsillagokról, azok sűrűbb megjelenéséről és okairól szól.

Rosenberg Róbert (a Magyar Csillagászati Egyesület tagjának) felvétele a 2011-es Perseidák idejéről Adonyból

Mindenki szívesen ül ki a ciripelő tücskök közé augusztus derekán, egy meleg éjszakán hullócsillagoktól eredő kívánságok után vágyakozva. Habár a nagy, nyári Perseida meteorraj a legideálisabb egy meghitt, pihentető éjszakai kalandhoz, ugyanakkor jó tudnunk, hogy az év során még számos más meteorrajt is megfigyelhetünk.

Meteorokat, avagy hullócsillagokat akkor figyelünk meg, amikor csillagok helyett a Naprendszer apró törmelékei - és itt most a porszem mérettől a ház méretig mindenféle "kavicsot" apró törmelékként kezelhetünk a Föld méreteihez viszonyítva - a Föld légkörével találkozva, zuhanásuk közben felhevülnek és környezetükkel egyetemben látványos fényjelenséget produkálnak.

hirdetés

Ron(ald John) Garan (a Nemzetközi Űrállomás 28. expedíciójának űrhajós mérnöke) felvétele egy Perseida meteorról ahogyan az 400 km magasságból látszott elégni a Föld légkörében, 2011 augusztusában

Ilyen törmelékek viszonylag sűrűbb felhőt alkotnak az üstökösök nyomvonalán.

Az üstökösök olyan kis égitestjei a Naprendszernek, amelyek jellemzően nagyon elnyúlt pályán (azaz a Naphoz hol nagyon közel, hol attól nagyon távol) találhatóak meg. Felszínüket tipikusan különböző jegek borítják, amelyek egybentartják az égitest kőzetből álló testét, és a hozzá csapódott egyéb törmelékanyagot.

Amikor az üstökösök a Nap közelébe érnek, - a közeledéskor emelkedő hő hatására - a jégburok elkezd leolvadni, sőt elszublimálni (azaz a szilárd halmazállapotból rögtön gázneművé válni). A felszabaduló por- és törmelékanyagot elkezdi hátrahagyni, ami egy maga mögött húzott csóva formájában jelenik meg. Ilyeneket ritka esetekben (nagyjából évtizedenként egyszer) szabad szemmel is megfigyelhetjük (ahogyan tettük a Halley, Hale-Bopp, McNaught üstökösökkel is), azonban egyelőre nem ismerünk egyetlen látványosabbat sem, amelyet a közeljövőben megfigyelhetnénk.

Robert H. McNaught, az üstökös felfedezőjének felvétele az ausztráliai Siding Spring-i Obszervatóriumból, 2007 januárjában. A felvételt 2009. december 6-án a nap csillagászati felvételének (Astronomy Picture Of the Day, APOD) választották.

Ugyanakkor az évekkel vagy akár évtizedekkel ezelőtti, a Föld pályáját keresztező üstökösök anyagfelhői igen látványos égi tüzijátékot tudnak eredményezni, amikor bolygónk keresztülhalad rajtuk. Ez az áthaladás a Föld Nap körüli pályájának jól meghatározott pontján történik, azaz mindig az év adott időszakában következik be. Ráadásul e meteorrajok neve is az említett anyagfelhők naprendszerbeli (kvázi-)fix pozíciójából ered.

Vagyis nagyjából a Föld bolygó haladási irányából fogjuk érkezni látni a kérdéses hullócsillagokat. Ez az égen egy úgynevezett radiáns pontként jelentkezik (ahogyan az alábbi fotó is szemlélteti), ahonnan a hullócsillagokat érkezni látjuk egy adott meteorraj idején.

A Perseida-meteorraj radiánsát nagyszerűen látjuk kirajzolódni Brad Goldpaint fotóján, ami 2016 augusztusában a kaliforniai Shasta-hegy mellett készült. A hullócsillagok nyomvonalát meghosszabbítva, azok jól láthatóan egy pontban metszik egymást.

A Quadrantidák meteorraj rögtön az év elején óránként nagyjából 100 hullócsillaggal kecsegtetett január 4-i tetőzésekor, de hazánkból nem voltak igazán megfigyelhetőek az országszerte mindent belepő ködben. Ezeknek legfeljebb csak a legfényesebb képviselőit kaphatták el a lelkes észlelők a növekvő fázisban lévő, első negyed utáni Hold fénye mellett a felhők közti lyukakban. Érdekesség, hogy a csillagkép, melyből a meteorraj neve ered, egy régi, a 88 hivatalos csillagkép között már nem szereplő csillagképtől ered.

Tartsuk szem előtt, hogy nem csak pont a tetőzés vagy maximum éjszakáján, hanem a környező néhány éjszaka folyamán is elcsíphetünk tekintetünkkel egy-egy kósza rajtagot, továbbá azt se feledjük, hogy

naponta nagyságrendileg 1000 tonnányi törmelék hullik a Földre, úgyhogy "szezonon kívül" is bármikor van esélyünk hullócsillagokat látni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
orvos-apa-hazateres.jpg

Szívszorító: elsírta magát az orvos, amikor nem ölelhette magához a hozzá rohanó kisfiát

Szaud-Arábiában készült a szomorú videó, amit már több millióan láttak az interneten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

Nagyon nehéz most, a koronavírus-járvány idején megfeszített tempóban dolgozó orvosok és ápolók élete. Nem elég, hogy a kórházakban rengeteg beteget el kell látniuk, saját magukat is kitéve a fertőzésveszélynek, de a szeretteikkel sem tudnak úgy és annyit érintkezni, mint korábban.

Ezt bizonyítja egy igencsak szívszorító videó is, ami néhány napja kezdett el terjedni a Twitteren.

A felvételt posztoló felhasználó leírása szerint Szaúd-Arábiában készült a felvétel.

Egy kisfiú kitörő örömmel fogadja a kórházból, munka után hazatérő orvos édesapját, aki viszont kénytelen rászólni a gyerekére, hogy ne menjen közel hozzá, és nem ölelheti meg. Ez az apát is annyira megviseli, hogy leguggol, elkezd sírni, és a tenyerébe temeti az arcát, miközben kisfia csak nézi őt.

Az alig 5 másodperces videót eddig már több mint 11 milliószor nézték meg, és 304 ezren osztották meg a Twitteren.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
idos.jpg

Hilda Churchill túlélte a spanyolnáthát, most 108 évesen a koronavírusba halt bele

Az asszony csak 8 nappal a 109. születésnapja előtt halt meg, 1911-ben született.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

A koronavírus-járvány legidősebb nagy-britanniai áldozata lehet az a 108 éves asszony, aki túlélte az 1918-as spanyolnáthát is - írja a Guardian. A lap azt is kiemeli: az idős nő szombaton, egy salfordi idősotthonban halt meg, órákkal azután, hogy pozitív lett a Covid-19-tesztje.

A lap beszámolója szerint hét éves volt, amikor kitört a spanyolnátha-világjárvány, ami kb. 500 millió embert fertőzött meg, és több 10 milliót meg is ölt, köztük a nő 12 hónapos húgát is.

A fia szerint az idős asszonnyal legutolsó találkozásukkor a koronavírusról is beszélgettek, és Hilda Churchill azt mondta, hasonlít ez a spanyolnáthához, de akkoriban nem voltak repülők, mégis szétterjedt az is az egész világon.

Annak idején ő is elkapta a vírust, és az apja is, aki az utcán esett össze.

Az asszony csak 8 nappal a 109. születésnapja előtt halt meg, 1911-ben született. Négy gyereke, 11 unokája, 12 dédunokája és három ükunokája volt.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
caleb-woods-VZILDYoqn_U-unsplash2-scaled.jpg

Vicces képek szülőktől, akik karanténba kerültek a gyerekeikkel

Plusz néhány tipp az elszabadult kedélyek lekötésére.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 29.


hirdetés

Az iskolák bezártak, a családos emberek jó része otthonról dolgozik, hiszen a gyerekre most nem tudnak a nagyszülők vigyázni. Ez a helyzet pedig azt idézi elő, hogy a szülők több időt töltenek imádott porontyaikkal, mint valaha.

a Bored Panada összegyűjtött néhány képet, ami jól bemutatja a folytonos harcok és örömök váltakozó sorát.

Az élet nagyon szórakoztató lehet, ha az ember egész nap össze van zárva gyerekekkel, bár ez ugyanakkor azt is jelenti, hogy több elfoglaltságot kell nekik kitalálni.

Maybe I shouldn’t have outsourced my homeschooling... from r/funny

Tolerance from r/funny

hirdetés
"Daaaad, we're bored!" (Day 1 of lockdown)"ummm ok, strip this laptop down, and this desktop, and then rebuild them"....my god it's the most peace and quiet I've had all week! from r/pcmasterrace

Day 10 of quarantine. I think my kid is up to something. from r/funny

Megpróbálnád beküldeni a jelentést közvetlenül a határidő előtt, de gyerek szuperhőst játszva rohangál a házban. Vagy leülnél a tévé elé egy kemény nap után, de rájössz, hogy a lurkó leverte a minap. A szülőlét csodái.

Allyssa McCabe, a Massachusettsi Egyetem pszichológia professzora elmondta, hogy minél idősebb a gyerek, annál kevesebb lekötést igényel. De a kisgyermekes szülők számára nehezebb a helyzet, ugyanis ennek a korosztálynak nehéz a független játék. Ilyenkor a legtöbb szülő azzal próbálkozik, hogy egy tablettel vagy számítógéppel lekösse a lurkót, de ez, minél fiatalabb, annál rosszabban hat a kognitív ismeretek fejlődésére.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
no-nadrag-pxhere.jpg

Megvan, miből fogy a legkevesebb a járvány kitörése óta Amerikában

Kissé furcsának tűnik, de jelen helyzetben érthető is.
Címkép: illusztráció (PxHere) - szmo.hu
2020. április 01.


hirdetés

A koronavírus jelentősen megváltoztatta a mindennapjainkat: sok olyan dolgot vagy tevékenységet kell nélkülöznünk, ami eddig természetes volt számunkra, cserébe új élethelyzeteket kell megszoknunk. A vásárlási szokások is változnak világszerte: az emberek a járvány idején főleg élelmiszerekre és gyógyszerre költenek, valamint az otthoni időtöltéshez vesznek különböző termékeket.

Ahogy nálunk is, az Egyesült Államokban is sok ember kényszerült arra, hogy otthon maradt. Úgy tűnik, ez a mindennapi öltözködést is jelentősen befolyásolja, hiszen a legtöbben kényelmes ruhában szeretnek otthon lenni, az utcai és munkahelyre való ruhadarabok talán elő sem kerülnek most a szekrényből.

Az amerikai Walmartnál is észrevették, hogy jelentősen változtak a vásárlói szokások a ruhavásárlást tekintve a koronavírus miatt. Dan Bartlett, a vállalati ügyekért felelős alelnöke a Yahoo Finance-nek elmondta, hogy

a világ egyik legnagyobb kiskereskedelmi cégénél ugyanis jelentősen megnőtt a kereslet a különböző felsők iránt, viszont nadrágot egyre kevésbé akarnak venni az emberek.

hirdetés

Ez kissé meglepő lehet, de ha jobban belegondolunk, van rá magyarázat. Más országokhoz hasonlóan

Amerikában is rengetegen dolgoznak most otthonról a számítógépükön keresztül vagy máshogy, amihez nem kell úgy kiöltözni, mintha az ember a munkahelyére menne.

A vasalt nadrág helyett kényelmesebb a melegítőnadrág, a blézer vagy az ing helyett pedig elég egy egyszerű póló is.

A céges értekezletek és konferenciák is videóchaten (Skype, Zoom stb.) zajlanak, így a résztvevők általában derékmagasságig vagy mellmagasságig látszanak a kamerában. Ha a cég elvárja vagy a dolgozó igényli, akkor persze nem árt egy csinosabb felső, például ing. Azt azonban nem látja a főnök, hogy mit viselsz alul, így tulajdonképpen mindegy, hogy farmerben, szoknyában vagy akár pizsamanadrágban ülsz a kamera előtt.

Ez megmagyarázza, hogy miért nőtt meg a kereslet a felsők iránt, a nadrágokat pedig miért nem keresi senki.

Dan Bartlett szerint jelen helyzetben ez teljesen érthető, hiszen az emberek szép lassan elkezdenek alkalmazkodni az új élethelyzetükhöz, így a szokásaik is változnak, ami a vásárlásban is megmutatkozik.

Azt is elmondta, hogy a Walmartban most sokkal nagyobb az érdeklődés az otthoni kikapcsolódásra és szórakozásra alkalmas termékek iránt,

például sokan vesznek DVD-t, de ami ennél is meglepőbb, hogy a jégkrémpálcika is nagyon keresett lett, már több mint 30 milliót adtak el belőle.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!