hirdetés
ayahualtempa_gyerekek_fegyverek_mexiko.jpg

6 éves gyerekek is fegyverrel járnak a drogkartellek miatt a mexikói hegyi falvakban

A falusiak bűne csak annyi, hogy a máktermelés középpontjában élnek.
Fotó: Northfoto - ZUMA Press, Inc. - szmo.hu
2020. február 11.


hirdetés

Teljesen normális, hogy a gyerekek 6 éves korukban fegyverkezni kezdenek a mexikói Guerrero állam dél-nyugati részén található hegyi falvakban. A többségnek úgysincs más választása, legkésőbb 12 évesen ugyanis befejezik az iskolát, mert továbbtanulni már csak azon a vidéken lehet, amit a rettegett Los Ardillos drogkartell ellenőriz, írja riportjában a Reuters.

A környék 16 falujában élők rettegnek a kegyetlen bandától, nem merik iskolába küldeni a gyerekeket, és ha egy mód van rá, el sem hagyják a területet. A falvak lakói annyira félnek, hogy öt évvel ezelőtt saját közösségi rendőrséget alakítottak ki, hogy megvédjék magukat.

A CRAC-PF néven ismert önvédelmi milíciának bárki tagja lehet, aki elkötelezett a közösség védelme mellett. A gyerekek már egészen fiatalon, 6 éves koruktól fegyveres kiképzést kapnak, de sokaknál egy-egy szeretett családtag elvesztése is éppen elég motiváció lehet a csatlakozáshoz.

A 16 éves Abuner Martinez egy éve fejezte be az iskolát, és csatlakozott az önkéntes fegyveresekhez. A fiatal fiú édesapját elrabolták, megkínozták, végül lefejezték a CRAC-PF területén kívül. De hasonló sorsa jutott David Sanchez Luna 56 éves anyósa is. A férfi ezután döntött úgy, hogy katonai fegyvereket ad 7 és 10 éves lányai kezébe.

A Los Ardillos-kartell tagjai a művészeket sem kímélik: a környék 10 zenészét a múlt hónapban csapdába csalták, majd kíméletlenül végeztek velük, a holttesteket pedig egyszerűen elégették.

hirdetés

A hegyi falvak lakóinak egyetlen bűne, hogy olyan helyen élnek, ahol hatalmas mákföldek helyezkednek el. Így akaratukon kívül is a heroingyártás egyik központjában, ráadásul az Egyesült Államokba irányuló egyik fontos drogcsempész-útvonal kellős közepén élnek. A kartell így a helyi földművelőket minden eszközzel arra akarja kényszeríteni, hogy nekik dolgozzanak és földjeiken a heroin alapanyagát, mákot termesszenek.

Bár a falusiak többször is próbáltak segítséget kapni az állam és az ország kormányától, ezidáig nem sikerült rendezni a sarokba szorult közösség helyzetét.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök ugyanakkor elítélte a gyerekek felfegyverzését, és azt mondta, hogy a helyiek inkább szégyelljék magukat, amiért ilyen módon akarják felhívni magukra a figyelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szijj-laszlo.jpg

A Szijjártó-féle luxusjacht tulajdonosa 91 milliárdos állami megbízást kapott

Szíjj László egy hídépítő tendert nyert el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Szíjj László cége, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Kft. nyerte a Kalocsa-Paks Új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó úthálózat tervezésére és kivitelezésére kiírt közbeszerzést - írja az EU hivatalos értesítőjére hivatkozva a 444.hu.

A beruházás összeértéke 91,9 milliárd forint, amiért a cégnek többek között el kell végeznie a tervezési munkákat, hidat, vízelvezető rendszert, közutat kell építenie.

A projektet ketté bontották, de a lap szerint az mindkét szerződésben közös, hogy jóval túllépték az eredetileg becsült költségeket: Az első szerződésnél 71,9 milliárd volt a becsült érték, de végül 76,9 milliárdról állapodtak meg, a másodikat pedig 8 milliárdra becsülték eredetileg, de végül a szerződés már 14,9 milliárdról szólt.

Vagyis a teljes projekt 12 milliárddal lett drágább a tervezettnél.

A Forbes listáján a negyedik leggazdagabb magyarként jegyzett tiszakécskei vállalkozó, Szíjj László legutóbb akkor került a hírekbe, amikor 7 milliárd forint értékű luxusjachtja, a Lady MRD fedélzetén fotózták le az Adrián Szijjártó Péter külügyminisztert, aki akkor elvileg éppen a belarusz helyzetről egyeztetett litván és lengyel kollégájával. Az ügyről Szijjártó és környezete azóta is azt állítja, az a miniszter magánügye.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
janos-korhaz_gyakorlat_mti.jpg

Nem alakul Covid-kórházzá a Szent János Kórház

Az intézmény cáfolta az erről szóló pletykákat.
MTI / Fotó: MTI/Balogh Zoltán - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Az álhírekkel szemben nem alakul Covid-kórházzá a Szent János Kórház - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

Az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő közleményében azt írta,

a traumatológia ügyelet keddtől, szeptember 22-étől érvényes átszervezése az Országos Mentőszolgálattal és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK) egyeztetett módon, csak az adott hétre vonatkozik és csupán az ügyeleti időben történő felvételekre terjed ki.

Jövő hétfőtől ugyanis a hét négy napján továbbra is folyamatosan biztosítjuk a területi ellátást, kedden, szerdán és vasárnap pedig csak az ügyeleti időben kértük mentesítésünket a járványügyi többletfeladatok miatt. Erről újabb határozatot fog kibocsátani az NNK - írták.

Hozzátették: teljességgel téves az a hír, hogy a Szent János Kórház valamennyi betegellátó osztályát illetően Covid-kórházzá alakul, csupán az Ortopédiai osztály átszervezése kezdődött meg. Jelezték: az osztályt felkészítik a lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek fogadására és ellátására, ahogyan tavasszal is tették.

hirdetés

A bent fekvő betegek érdekeit messzemenően figyelembe véve, a fokozatos átállás miatt kértük az ügyeleti felvételi kötelezettség alól való mentesítést erre az egyetlen hétre

- tették hozzá.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
boris-johnson.jpg

Részleges korlátozásokat vezetnek be Nagy-Britanniában a koronavírus miatt

Otthoni munkát kérnek a britek nagy részétől, és 22 órakor bezárják a vendéglátóhelyeket a szigetországban.
MTI - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Részleges, elsősorban a vendéglátószektor működését érintő korlátozásokat jelentett be kedden Boris Johnson brit miniszterelnök az új típusú koronavírus ismét gyorsuló ütemű terjedésének megfékezése érdekében.

A kormányfő, aki a londoni alsóház képviselőivel ismertette az intézkedéseket, hangsúlyozta ugyanakkor:

semmiképpen sem arról van szó, hogy az ország visszatér a március végén elrendelt teljes zárlathoz, nincs olyan általános utasítás, hogy a lakosság maradjon otthon, nyitva maradnak az iskolák és az egyetemek.

Hozzátette: a kormány kéri az irodai alkalmazottakat, hogy ha lehetséges, otthonról folytassák munkájukat. Az olyan ágazatokban azonban, ahol ez nem lehetséges - például a kiskereskedelemben és az építőiparban -, a kormány azt kéri, hogy alkalmazottak továbbra is járjanak be munkahelyükre.

Johnson megerősítette, hogy az angliai vendéglátóhelyek csütörtöktől csak 22 óráig tarthatnak nyitva, emellett az éttermekben és a pubokban csak asztali rendelésfelvétel és felszolgálás lesz, a bárpultoknál nem lehet sem rendelni, sem fogyasztani.

hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
szegedi-borton_fertotlenites.jpg

38 fogvatartott kapta el a koronavírust a szegedi börtönben

Egy munkaterületen kaphatták el a betegséget.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 22.


hirdetés

Újabb 19 fertőzöttel együtt a szegedi börtönben összesen már 38 fogvatartott kapta el a koronavírust az intézmény nagyfai épületében. Az RTL Klub Híradójának inromációi szerint a fertőzést egy kinti munkaterületről hurcolhatták be a rabok.

A nagyfai részleget júliusban bővítették, jelenleg 640 rab befogadására alkalmas.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága hétfőn erősítette meg az RTL információját, miszerint a börtönben 19 új, koronavírusos beteget azonosítottak. Őket a BV központi kórházába szállították, jelenleg karanténban vannak.

A mostani esetek után a teljes épületet és minden eszközt fertőtleníteni kellett. Az RTL úgy tudja, a fogvatartottak a börtönhöz tartozó egyik munkaterületen fertőződtek meg, jelenleg panasz- és tünetmentesek.

A RTL Klub Híradójának teljes riportja az esetről:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!