hirdetés
boldogtalan2.jpg

6 dolog, amivel tuti NEM lesz boldogabb az életed

Vigyázat, eme remekbe szabott alkotás, nyomokban iróniát (is) tartalmazhat.
Szilvi írása a Lélekhatár blogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. június 07.


hirdetés

A Lélekhatár blog neve megtévesztő is lehet akár, de a szerző ígéri, hogy nem lesz léleksimogató önámítás. Olykor meglehetősen nyers és szarkasztikus stílusával akár nagyképű ember benyomását is kelthetné, ám ez ne riasszon el benneteket, kedves olvasók!

Annyira, de annyira szeretem a listákat, hogy gondoltam kreálok is egy sajátot, de mivel minden ehhez hasonló pontokba szedett remekmű a boldogság kék madarát hivatott megtalálni, formabontó módon, én most az ellentétét kutatom. A tőlem megszokott önámítás mentes őszinteséggel listába szedtem, mik azok a dolgok, amiktől tutira messzire kerül majd az ún. boldogság.

Az első és legfontosabb dolog, amit hatékonyan el kell tudnunk sajátítani és profi szintre fejleszteni, az az

1. Önsajnálat

Na, nem mondom, néha tényleg iszonyat jól tudni esni, ha az ember naphosszat csak fetreng a nyomorúságában és büntetlenül szidhatja az egész világot vélt vagy valós problémáiért - hozzáteszem, teljes joggal, hisz az élet olykor tényleg egy valódi szívás. De önmagában attól, hogy vannak ilyen napjaink, még nem fog állandósulni a boldogtalanság érzése. De nem ám!

Ha igazán hatékonyak akarunk lenni, akkor sebeink nyalogatását és panaszkodásainkat is folytonossá kell tennünk. Legjobb, ha mások nyakába öntjük a gondjainkat, mert akkor egy idő után tutira magunkra maradunk és akkor legalább már azért is a sorsot okolhatjuk, hogy minket senki sem szeret.

Az első lépés hatékony alkalmazása után, már léphetünk is egy magasabb szintre. Nagyon fontos, hogy

2. Mindig, mindenért másokat hibáztassunk

Mondok egy példát. A "Folyton a rossz férfiba botlok bele" cikk alatt, az egyik női kommentelőnek finoman próbáltak rávilágítani a többiek arra, hogy, ha ez tényleg így van, akkor talán érdemes lenne a miérteket önmagában és nem másokban keresgélni. Erre az csípőből rávágta, hogy ez bizony, kőkemény áldozathibáztatás a hozzászólók részéréről. Csak megjegyzem: ő már jó úton jár a boldogtalansághoz vezető úton.

Miért? Mert bár valóban vannak olyan élethelyzetetek, meg sz@remberek, meg szemét húzásai az életnek, amikor átkozottul nem érdemeltük meg, amit kaptunk, igen. De, ha ez az életünk minden területére igaz és elkezdünk úgy tenni, mintha mindenért a sors, meg a csillagok, meg a szomszéd Erzsi lenne a felelős, akkor garantáltan fordítva ültünk a lóra és holtbiztos, hogy a boldogsággal teljesen ellentétes irányba tartunk.

3. Vegyünk mindent magunkra

Például ezt a cikket is, nyugodtan. Úgysem számít mi van ide írva, a lényeg, amit én olvastam, nem? - az egyik legjobb módszer a boldogtalanságra. Aztán folytathatjuk, mások szemetével is akár. A legjobb, ha olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akik segíthetnek ebben. Példának okáért, nárcisztikusokkal, mártírokkal, érzelmi terroristákkal, stb,

Mert nincs is annál jobb, mint vállunkra venni más emberek gondjait is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:





hirdetés
gbarkz-489384-unsplash-1.jpg

Ezt a 7 fesztivált várjuk a legjobban idén nyáron

És azt is eláruljuk, miként nyerhetsz rájuk ingyen jegyet vagy bérletet.
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. június 05.



A nyár egyenlő a fesztiválokkal. Magyarországon ráadásul június elejétől, egészen szeptember végéig szinte hetente váltják egymást a jobbnál-jobb nyári fesztiválok, így szeress bármilyen zenét, biztos, hogy megtalálod a kínálatban a neked valót. Mi is összeszedtünk hét olyan dzsemborit, amire már számoljuk vissza a napokat.

Tipp: utazz Oszkárral a fesztiválokra, így már az odaúton szerezhetsz új haverokat, arról nem is beszélve, hogy zsebpénzt is spórolhatsz a fesztiválozáshoz. Így nemcsak kényelmesen utazhatsz, de olcsóbb is lesz a vonatjegyeknél, a telekocsi másik nagy előnye pedig, hogy környezetbarát megoldásnak számít. Ráadásul most jegyeket és bérletet is nyerhetsz náluk az alábbi összes felsorolt fesztiválra.

Bánkitó (július 10-14.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Ha nem szereted a hatalmas tömeget, ellenben rajta tartod a kezedet az underground ütőerén és élénk figyelemmel követed a társadalmi kérdéseket is, szeretsz kérdezni és szereted az izgalmas diskurzusokat, akkor a Bánkitó a neked való fesztivál. Bánk csupán egy órára van Budapesttől, mégis egy teljesen más, a fővárosi pörgésből kiszakadt valóság és egy szép tó vár ott. Meg olyan koncert különlegességek, mint például a Fran Palermo és a Middlemist Red kollaborációja, a svéd Viagra Boys, a Ricsárdgír vagy éppen Szabó Benedek és a Galaxisok. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Campus Fesztivál (július 17-21.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Kelet-Magyarország Woodstockja, a Campus Fesztivál, ami a debreceni Nagyerdőben talált otthonra. A fesztiválon szinte minden sarkon zene szól, így a legkülönfélébb műfajok rajongói is megtalálhatják a leginkább ínyükre való bulit. A hihetetlenül hangulatos környezetben ebben az évben többek között a Limp Bizkit, Allen Walker, Willy William vagy éppen az első magyarországi fesztivál koncertjére készülő Seafret zenéjére adhatjuk át magunkat a felhőtlen mulatásnak. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Te hova mennél ezen a nyáron?

Ha a kedvenc fesztiválod is szerepel a listában, jó hírünk, hogy az Oszkár Telekocsi Facebook-játékán mindegyikre nyerhetsz jegyet vagy bérletet! A játékért kattints ide és kövesd be az adott fesztivál játékát. Ha pedig már regisztráltál, indulj útnak Oszkárral a fesztiválokra és szerezz új haverokat már az odaút során vagy gyűjts egy kis zsebpénzt a mulatozásra sofőrként.

Művészetek Völgye (július 19-28.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

Ember legyen a talpán, aki fejből meg tudja jegyezni a Művészetek Völgye programjait. Az összművészeti fesztivál erőssége, hogy a könnyűzene mellett nyitott a világzene és a jazz felé is, de fontos szerepet kapnak a társművészetek is. Így itt láthatsz színdarabokat, cirkuszi performanszokat, humoristákat, szerepet kap az irodalom, a mozgás, a vizuális művészetek és különféle mesterségeket is megismerhetsz. A fesztivál három településen, Kapolcson, Vígánpetenden és Taliándörögdön vár, festői környezettel és hihetetlenül barátságos hangulattal. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Ördögkatlan (július 30. – augusztus 3.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A Villányi borvidék összművészeti fesztiválja, ahol a színházi előadásokat legalább akkora lelkesedéssel fogadják a katlanozók, mint az ördöngős koncerteket. Az Ördögkatlan a Művészetek Völgyéhez hasonlóan egész napra leköt számtalan színházi darabjával, koncertjével, családi programjával, kiállításaival, filmjeivel, beszélgetéseivel, irodalmi előadásaival, beszélgetéseivel és workshopjaival. A fesztivál ráadásul külön figyelmet fordít a gyerekprogramokra is, így tényleg tartalmasan szórakozhat itt az egész család. A jegyekért ITT tudsz játszani!

Paloznaki Jazzpiknik (augusztus 1-3.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A jazz és a jó borok szerelmeseinek álmodták meg ezt a pikniket a paloznaki szőlőhegy lankáira. A Balaton északi partján találod ezt a kis ékszerdobot, ami eredetileg a Homola Pincészet kis udvari murija volt, az eltelt hét év alatt azonban egy olyan rendezvénnyé nőtte ki magát, ahol a hazai és nemzetközi előadók, a finom ételek és a kiváló borok csábítanak a fűben táncolásra. A zenéről idén többek között a Judie Jay Quartet, a Singas Project, a Váczi Eszter Quartet és a Szilárd Piano Projekt gondoskodik majd. A jegyekért ITT tudsz játszani!

STRAND (augusztus 20-24.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala /@rockstarphotographers

A STRAND fesztivál Zamárdiban, a Balaton partján csábít a négy napos bulizásra! A STRAND erőssége, hogy a kedvenc hazai zenekarok mellett mindig elhozza a közönség kedvenc, külföldi nagyágyúkat is, így ebben az évben sem kell csalódnod. Egész nap strandolás a balcsiban, utána pedig olyan koncerteken engedheted el magad, mint a Bastille, John Newmann, Anne Marie, vagy éppen Dimitri Vegas és Like Mike forró párosa. A jegyekért itt tudsz játszani.

SZIN (augusztus 28-31.)

Kép forrása: a fesztivál Facebook-oldala

A SZIN a legjobb hely arra, hogy méltó búcsút ints egy feledhetetlen nyárnak. Szeged a napfény városa, így a jó időre szinte mérget vehetsz, ahogy az egyetemista pörgésre is. A SZIN hazánk legöregebb fesztiválja, az elmúlt 50 év pedig azt bizonyítja, ezek a szegediek aztán tudják, hogyan kell bulizni! Az újszegedi Partfürdőn lévő dzsembori is a diák pénztárcának igen barátságos áron kínálja a bérleteit, úgyhogy bőven marad a bulizása is. Ebben pedig olyan előadók lesznek segítségedre, mint Afrojack, a Clean Bandit, a Dubioza Kolektiv, a Wellhello vagy a Halott Pénz. A jegyekért ITT tudsz játszani!


KÖVESS MINKET:



hirdetés
kave-kavezas-pexels-1000x667.jpg

Akár 25 kávét is megihatunk egy nap, nem árt a szívnek

8 ezer embernél vizsgálták meg a kávéfogyasztást. Nem találtak összefüggést a szív- és érrendszeri betegségek és a kávéfogyasztás között. A koffein-túladagolás ugyanakkor veszélyes.
MTI - szmo.hu
2019. június 04.



Az eddig véltnél kevésbé ártalmas a szívre és az érrendszerre, nem teszi rugalmatlanná az artériákat a kávézás, akár napi 25 kávé elfogyasztása sem brit kutatók szerint.

A londoni Queen Mary Egyetem kardiológusai a Brit Kardiológiai Társaság éves manchesteri konferenciáján mutatták be több mint nyolcezer ember bevonásával készült új tanulmányukat.

Ez cáfolta a korábbi tanulmányokat arról, hogy a kávézás növeli a szívinfarktus kockázatát, az artériák merevségét.

A tanulmány készítői három csoportra osztották a résztvevőket. Az elsőbe tartoztak azok, akik átlagosan havonta napi egynél kevesebb kávét, a másodikba a napi egy-három, a harmadikba a háromnál több kávét fogyasztók kerültek. Kizárták azokat, akik napi 25-nél több kávét fogyasztottak. A kutatók nem találtak összefüggést az artériák nagyobb mértékű merevsége és a nagy mennyiségű kávé fogyasztása között.

Eredményeiket még olyan tényezők sem módosították, mint a résztvevő kora, neme, magassága, súlya, az, hogy dohányzott-e vagy fogyasztott-e alkoholt, milyen étrenden élt és volt-e magas vérnyomása.

"A kávé világméretű népszerűsége ellenére különböző jelentések eltántoríthatják az embereket a kávézás élvezetétől. Bár nem tudjuk bizonyítani az általános kapcsolatot, tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávé nem ártalmas az artériákra, ahogyan korábbi tanulmányok felvetették.

Bár tanulmányukban voltak olyanok is, akik napi 25 kávét ittak, az átlagos fogyasztó napi 5 kávét ivott. Ezeket az embereket szeretnénk tanulmányozni közelebbről jövőbeni munkánkban, hogy segítsünk megállapítani a kávéfogyasztás biztonságos mennyiségét" - mondta Kenneth Fung, a kutatás egyik készítője.

A koffein túladagolás más hatásai ugyanakkor veszélyesek. A túl sok kávé hányingert, émelygést, hasmenést, szédülést, emésztési, szív- és légzési zavarokat okozhat.


KÖVESS MINKET:




hirdetés
sanne-vloet.jpg

Így fest egy modell napi étrendje, aki a divathétre készül

Éhezés vagy méregdrága ételek? Sanne Vloet most felfedi az igazságot a kérdésben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 03.



Ha a kifutókon és magazinokban szereplő manökenek étkezése kerül terítékre, az ember hajlamos a koplalásra, étkezési zavarokra vagy éppen luxus élelmiszerekre asszociálni.

Mivel a divatipar, környezetük és saját maguk is gyakran képtelen és sanyargató mércéket állítanak, ezért ezek a feltételezések nem ritkán összecsengenek a valósággal.

Szerencsére azonban az egészséges táplálkozás és testkép mantrái egyre inkább teret hódítanak, ez pedig igazán pozitív változás.

Már csak a azért is, mivel az influenszerként vagy épp vloggerként is munkálkodó fiatal nők akarva-akaratlanul még fiatalabb lányok sokaságának példaképeivé válnak.

Akik aztán nem csak stílusukat, alakjukat szeretnék "lemásolni", hanem boldogan megfogadják étkezéssel kapcsolatos tanácsaikat, szokásaikat is.

A holland származású, ám New Yorkban élő, 24 éves Sanne Vloet felismerte ezt a mintát és úgy döntött, hogy YouTube-csatornáján - sok egyéb kulisszatitok mellett - bevezeti nézőit a modellek étrendjének titkaiba is. Legalábbis egy egészséges és kicsattanó lányéba.

Videóját elnézve rájöhetünk, hogy nem egy drága, ám szegényes étrend, hanem egy meglepően egészséges és finomnak tűnő napi adag ölt testet.

Sanne erősnek és egészségesnek szeretné érezni magát, ezért remek alapanyagokból tápláló fogásokat készít. Ezekben az is nagyszerű, hogy egyszerűségük miatt egy igazán zsúfolt napirendbe is beilleszthetőek.

Reggeli 8 órakor: fél banán, kivi - meglepő módon a héjával együtt, kókuszjoghurt, granola, kávé helyett gyömbéres, mentás tea.

Mivel a tejtermékeket igyekszik kerülni, ezért kókuszjoghurtot használ, és videójában azt is megmutatja, hogy hogyan lehet házilag granolát - vagyis gyakorlatilag extrákkal "megfűszerezett" sült műzlit készíteni.

Ebéd 13 órakor: egy szelet rozskenyér humusszal és uborkával, egy szelet rozskenyér avokádóval és kecskesajttal, tojás.

Sanne szinte majdnem minden nap eszik avokádót, mivel az tele van egészséges és jó zsírokkal. Mivel holland, a rozskenyér különösen közel áll a szívéhez.

Az ebédet általában vízzel vagy teával öblíti le - a lényeg, hogy valami egyszerűvel.

A fiatal lány nem szereti kidobni az ételeket, ezért gyakran a maradékot is felekomponálja a fogásokba.

Mivel nem végzett túl sok fizikai tevékenységet a délelőtt folyamán, ebéd előtt nem volt szüksége tízóraira sem.

Ha kíváncsi vagy a videóra és a továbbiakra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
IMG_5046k-1000x667.jpg

"Ültem a doktori kutatásom felett, és azon járt az eszem, milyen ízpárosításokat próbálok ki a bonbonokban hétvégén"

A tudományos pályát hagyta ott Zsuzsa azért, hogy a cukrászatban kiteljesedjen. Újratervezés sorozatunk folytatódik!
Szponzorált tartalom - szmo.hu
2019. június 04.



Angol-latin-ógörög szak az egyetemen – kellően egzotikusan hangzik, hátha még valaki arra vetemedik, hogy a diploma megszerzése után még jobban elmélyedjen benne. Ötvös Zsuzsanna ezt az utat választotta, doktori iskolába jelentkezett, disszertációt írt. Első munkája is ehhez a területhez kapcsolódott: az egyetem tudományos munkatársa lett.

Doktori tanulmányait részben külföldön folytatta, Németországban és Ausztriában. Amíg külföldön élt, keresett magának egy olyan hobbit, ami feltölti, kikapcsolja, de ugyanakkor másoknak is örömet szerezhet vele. „Mindig is szívesen készítettem saját kezűleg ajándékokat a családtagjaimnak, barátaimnak, így amikor kezembe akadt egy üzletben egy szilikon bonbonforma, adta magát az ötlet, hogy bonbonkészítéssel próbálkozom” – meséli Zsuzsa. – „Ha most visszagondolok az első bonbonjaimra, igencsak kezdetlegesek voltak.”

NÉZD MEG A ZSUZSÁVAL KÉSZÜLT KISFILMET IS!

ÚJRATERVEZÉS SOROZAT

Sorozatunkban olyan embereket mutatunk be, akik pályát váltottak, valami egész új dologba kezdtek, és a választott új szakmájukban is sikereket értek el. Megismerhettük már Andrást, aki a tévés újságíró pályát cserélte le a pék szakmára, és lett egy menő rétesező tulajdonosa. Vagy Zsuzsát, aki munkavédelemmel foglalkozott, de a dekortorták világában sokkal inkább otthon érzi magát. Az Újratervezés filmjei itt nézhetők meg.

A sorozat az OTP Bank támogatásával készül.

Minden a bloggal kezdődött...

A bonbonkészítés blogírással párosult, ami kicsit olyan is volt számára, mint egy tanulási napló. Zsuzsa megosztotta tapasztalatait, receptjeit és idővel egyre több követője lett. A pozitív visszajelzések inspirálták arra, hogy még több energiát és időt áldozzon a hobbinak indult ténykedésre. Újabb és újabb eszközöket vett, minőségi alapanyagokat szerzett be, rengeget könyvet elolvasott – áldozott arra, hogy egyre jobb legyen a bonbonkészítésben. Idővel elhívták rendezvényekre bloggerként, ahol kóstoltatni tudta a saját készítésű bonbonjait, és azonnali visszajelzéseket kaphatott róluk.

„Egy nap ültem a könyvtárban a disszertációm felett, és azt vettem észre, hogy nem az írásra koncentrálok, hanem azon jár az eszem, hogy hétvégén majd milyen ízpárosításokat fogok kipróbálni.

"
Rájöttem, hogy akkor nem vagyok a helyemen, ha mindig a hétvégét várom, hogy végre azt csinálhassam, ami boldoggá tesz

– mondja Zsuzsa.

A doktori disszertációt azért még befejezte, bölcsész doktor lett belőle, bár szinte soha nem mutatkozik be Dr. Ötvös Zsuzsannaként. „Furcsán is hat a jelenléti íveken az éttermekben, amikor az én nevem előtt ott szerepel egy Dr. is” – teszi hozzá mosolyogva.

Könyvtári kutatómunka után a csokoládémanufaktúrába

Hazaköltözött Magyarországra és egy budapesti csokoládéműhelyben helyezkedett el. Mesterétől elleste a bean to bar csokoládékészítés minden fortélyát. Ez nem csak azért hozott fordulópontot az életébe, mert a tudományos közeg után egy teljesen más világba csöppent, hanem mert az érdeklődése is egy új irányt vett, a blog immár nem csupán bonbonkészítésről szólt: „Mivel a csokoládékészítés a munkám lett, hobbiként már valami másra vágytam, így merültem el egyre inkább a francia desszertek világában. Ráadásul ez egy sokkal szélesebb játszótérré vált nekem, még otthonosabban éreztem benne magam.”

A folyamatos kísérletezés az önfejlesztés egyik legjobb eszköze – vallja Zsuzsa. Emellett kurzusokat és szakmai kiállításokat látogatott, képezte magát, mert rájött, hogy itt már nem egy hobbiról van szó,

ez már egy befektetés a jövőjébe.

A jövő pedig egyre érdekesebb perspektívákat tartogatott. Egy budapesti fine dining étterem keresett cukrászt, de az álláshirdetésben azt írták, hogy nem feltétel az ezen a vonalon szerzett tapasztalat. Zsuzsa gondolt egyet és jelentkezett – itt indult el igazán cukrász karrierje. Azóta már a harmadik fine dining étteremben dolgozik, immár vezető cukrászként. Ide ajánlással került, egy korábbi kollégája javasolta, hogy próbálják ki őt ebben a szerepkörben.

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat a jó ötleteknek. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy jókor meghozott döntés teljesen új perspektívákat nyújthat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy mindig megalapozott döntést hozzunk, és ne feledkezzünk meg a karrierváltással kapcsolatos pénzügyekről sem. A képzésekre, tanfolyamokra szükséges forrás megteremtése akár hónapokat, éveket is felölelhet, ebben az esetben nyújthat segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*A THM mértéke online kedvezmény nélkül: 8,4%-24,1%%

A személyi kölcsön akció 2019. június 3-tól visszavonásig, de legkésőbb 2019. augusztus 4-ig érvényes.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

A vendéglátás feszített tempót diktál - de garantált a visszajelzés

„Ami nagyon más a mostani életemben ahhoz képest, amikor még tudományos munkatárs voltam, hogy egészen más a munkarend. Régebben 9-től 5-ig tartott a munkaidő, hétfőtől-péntekig, a vendéglátásban viszont egész más a helyzet. Heti négy hosszú napot dolgozom, ami azt jelenti, hogy

"
10-11 körül érkezem az étterembe, és addig maradok, amíg az utolsó desszertet is elfogyasztották a vendégek, ami sokszor azt jelenti, hogy éjfél körül végzek

– emeli ki a legfőbb különbségeket Zsuzsa.

„Vannak olyan alapanyagok, amelyek egy-egy adott időszakban jobban érdekelnek. Valahogy rájuk kattanok, szeretek többet dolgozni velük, többféle textúrában kipróbálni. Legutóbbi ilyen élményem épp a sörhöz, a malátához kötődik. Az étteremből az egyik kollégám sörfőzéssel is foglalkozik, ő tartott egy olyan csapatépítő tréninget, ahol különböző malátákat is kóstoltunk. Nekem pedig máris elkezdett kattogni az agyam, hogy melyiket milyen desszertben, hogyan lehetne felhasználni.”

Szerencsés egybeesés, hogy a Gourmet Fesztiválon legutóbb szintén a sör volt az egyik kulcselem, így Zsuzsa az újoncként debütáló standjukon máris előrukkolhatott egy malátás édességgel: mini jégkrémeket készített, amelyekben a maláta kapott ropogós csokiréteget.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

füstölt maláta * karamellizált fehér csoki * ropogós kenyérmorzsa Avagy sör & sercli jégkrémben ? Füstölt malátás fagyi ún. csokis malátából, karamellizált fehér csokival bevonva, ami sós rozskenyérmorzsától lesz szuperropogós (ismét @misi11 szuper rozsos bagettjéből készült a morzsa). Mini "magnum" másként holnaptól négy napon keresztül a @gourmetfesztival -on, 49-es stand @laurelbudapestetterem. Gyertek, és nehogy kihagyjátok a körömpörköltet bodagon, mert örök életre bánni fogjátok! #énszóltam ?// Smoked malt ice cream coated w salty caramelized white choco w crunchy rye breadcrumbs. Available from tomorrow @gourmetfesztival, stand 49 @laurelbudapestetterem. ? @beetwellington . . #pralineparadicsom #pastrychef #pastrylife #icepop #streetfood #festivaldessert #malt #smokedmalt #chocolatemalt #caramelizedwhitechocolate #sourdough #sourdoughbread #breadcrumbs #gourmetfesztival #gourmetfesztival2019 #laurelbudapest #laurelkitchen #laurelteam #nemfogesni #mik_gasztro #instahun

Zsuzsanna Ötvös (@zsuzsanna.otvos) által megosztott bejegyzés,

Néha a cukrászból is előtör a bölcsész

A desszertek megálmodásához és elkészítéséhez is ugyanúgy rendszerben kell gondolkodni és kreatívnak lenni, akárcsak egy tudományos kutatásnál. És persze az elhivatottság, a szenvedély sem árt. „Otthon is igazi cukrászkonyhám van, mindenféle eszközökkel felszerelve. A hűtőmben viszont csak egy pici fagyasztó rész van, amiben sosincsenek fagyasztott húsok. A múlt héten például két esküvői torta várta ott, hogy tükörglazúrral áthúzzam őket. Ami alapanyagom otthon megtalálható, abból egyszerűbb lenne egy tortát összerakni, mint egy ehető vacsorát” – meséli Zsuzsa.

Hogy most abszolút a helyén érzi magát, és a cukrász szakmában is elismert lett a neve, azt az is bizonyítja, hogy az egyik könyvkiadó megkereste, a blogja nyomán írjon egy desszertes könyvet. Tavaly készült el a könyv, aminek csak a fotózása két hétig eltartott. Megjelenés után pár hét alatt az összpéldányszám fele el is kelt, úgyhogy sikerült megtalálni a különleges desszertek megalkotására fogékony közönséget. Aki esetleg úgy gondolja, hogy könyvből nehezebben tanulja meg a cukrászkodást, ehhez neki gyakorlatra van szüksége, annak is van esélye Zsuzsával találkozni: rendszeresen tart kurzusokat, workshopokat főzőiskolákban.

„A gasztronómiában az a jó a tudományos kutatáshoz képest, hogy szinte azonnal kapok visszajelzést a munkámról. Korábban láthattam, ha megörültek az általam készített bonbonoknak, vagy a blogom követői megosztották, ha sikerült a receptem alapján megalkotni valami finomságot.

Most pedig az tesz boldoggá, ha látom, hogy üresen kerülnek be a tányérok a mosogatóba,

akkor tudom, hogy jó munkát végeztem.”

Fotók: Mervai Márk


KÖVESS MINKET:






Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x