hirdetés
001 főképnek
6 álomszerű burgerlelőhely Budapesten
A jó burger még mindig kincs, ami nem terem minden bokorban. Kedvenceink között akad vegán és rántott sajtos verzió is. A közös bennük annyi, hogy mindegyiktől elolvadsz.
Szöveg: Vass Adrienn, fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2017. március 04.


hirdetés

A hamburger már soha nem megy ki a divatból. Úgy hozzánk nőtt, mint a vasárnapi húsleves vagy a hajnali pizzaszelet. És minden, ami ennyire népszerű, elég széles minőségi skálán is mozog. Vannak a városban rettentő gyenge szárazzsemlés, mócsingóshúsos próbálkozások, és hibátlan, kreatív darabok is szép számmal.

Nem mondom, hogy lehet teljesen objektíven toplistát írni, ne is úgy tekintsetek a következő sorokra, azt azonban ígérem, hogy a most felsorolt helyeken minőségi munka folyik. Három nagyágyú következik, ahol a hambi a főszereplő, majd három olyan hely, ahol az étlapon sok egyebet is találni, de figyelemre méltó a burgerfelhozatal.

Attaboy Streat Food Bistro

Ha kedvenc burgerezőt kell választani, nálam az Attaboy az abszolút befutó. Többször bizonyítottak ugyanis több fronton. Mert az egy dolog, hogy a Síp utcai központban frissen és fitten teszik eléd a hatalmas zsemléket, de van az úgy, hogy az ember odáig sem hajlandó elmenni. Ilyenkor rendelni kell. És hiába tudjuk, hogy egy óra alatt sokat veszít ez az étel a fényéből, csak megtesszük, és imádkozunk.

Attáék burgere még hosszú városi út után, ágyból falatozva is jó, de szerencsére van olyan trükkjük, amivel az ilyen lusta perszónákat is kirándulásra tudják kényszeríteni. Nem minden hambi rendelhető ugyanis, van amiért a bisztróba kell fáradni. Mert egy parmezánropogós csak pár percig ropog, és egy lazacburger sem bír ki negyven perc dobozban punnyadást. Ezeket meg kell tisztelni, és nyakunkba kell venni a várost értük.

Ha nekem megy, nektek is menni fog. Higgyétek el, megéri!

Ár:1590

Kedvenc burgerünk: Surf and Turf (Ez a garnélás csoda, egy nyári limitált darabnak készült, de nagy kedvenc lett és maradt étlapon. Hurrá!)

Plusz infó: Van vega verzió is.

DSC_0603DSC_0654

Bamba Marha Burger Bár

Ha burgerimádó vagy, a Burgerpápát és a Bamba Marhát biztosan ismered. Jancsa Janinál én még nem ettem rosszat, és szerencsére mindig van valami újdonság, ami miatt érdemes menni. Ráadásul, ami az egyik üzletben van, az lehet, hogy a másikban nincs. Ügyes, ügyes...

Beszélhetnék arról, hogy milyen király a húspogácsa, vagy hogy pöpec a buci, de nem fogok. Egyrészt azért nem, mert szerintem elég szubjektív dolog, hogy kinek melyik a kedvenc formátuma, másrészt azért, mert ez a rész baromira unalmas, harmadrészt meg mert nem kérdés, hogy ódákat zengenék róla.

Inkább mondom azt, hogy itt olyan szószokat kóstolhatsz, amiket sehol máshol, és amik óriásit dobnak a végterméken. Kókusz-chili majonéz, házi kukoricalisztes krumpliba mártogatva! Így kell csodásan támogatni, majd egekbe emelni egy burgert.

Bővebben ITT olvashatsz nálunk róla.

Ár: 1290-1990

Kedvenc burgerünk: Bamba Marha burger (A parmezán chips, a shiitake gomba és az umami ketchup miatt.)

Plusz infó: Az Oktogon és a Bazilika után már a Deákon is van Bamba. Elkerülhetetlen.

bamba2DSC_7455resize

Vegan Love - Vegan Street Food

Már ezen a ponton elértünk volna a kakukktojásokhoz? NEM! A Vegan Love burgerei nem tartalmaznak se húst, se sajtot, mégsem vagyok hajlandó „kevesebbnek” értékelni őket. Annyira jól össze vannak rakva, hogy ha nem gátol a húsevő agyad, egyáltalán nem lesz hiányérzeted náluk. Csak egy példa: édesburgonya pogácsa, cheddar „sajt”, sült cukkini, céklás torma, retekcsíra, friss paradicsom, madársaláta, bazsalikomos házi ketchup. Ahhhh...

A Magic Burger tulajdonosai állnak e mögött a cég mögött is, és a húsos hamburgergyártásban szerzett tapasztalatot itt is kamatoztatták. Nem azt mondom, hogy ez a termék ugyanaz, mint egy marhás szenya, de új kategóriát képviselve hibátlanul működik.

Egy különbséget azért biztosan észlelsz majd, ha ezt a fajta gyorskaját választod: Egy óriási burger, egy adag krumpli és némi zöldség után jóllakottan, de nem agyonverten távozol majd. Nem érzed azt az utánozhatatlan „kő van a gyomromban” és „az agyam is olajban úszik” rosszullétet, ami talán a megszokás miatt baromira jó fless tud lenni, de baromira egészségtelen és baromira fáj.

Ár: 1490-1590

Kedvenc burgerünk: Édesburgonyás burger

Plusz infó: Már a Magic Burgerben is lehet kapni pár Vegan Love-os finomságot.

DSC_8822DSC_8788

Paneer

Sajtleves, sajtburger és sajttorta. Így, egymás után, szépen sorban.

A Paneer az első kakukktojás, mert itt bizony nemhogy nem húsból van a pogácsa, hanem egyenesen ki van hagyva. Persze a helyére jó adag rántott sajt kerül, és itt sincs hiányérzeted a végeredmény láttán. Sőt! Egy jókora sajtszeletes burger legalább úgy arconcsap, mint egy klasszikus húsos verzió.

És bár itt sincs a baconszeletet leszámítva semmi húsféle, azért nem mondanám, hogy ez a hely a vegetáriánusoknak szól. Inkább a sajtimádás a lényeges pont.

Amúgy tök felesleges róluk sokat szövegelni. A frissen nyúló sajt látványát és ízét úgysem lehet, és nem is kell elmagyarázni.

Bővebben ITT olvashatsz nálunk róla.

Ár: 1250-1650

Kedvenc burgerünk: Super cheddarburger

Plusz infó: Van most egy olyan szendvicsféléjük is, hogy toastkenyérbe sütnek mac and cheese-t. Beteg állatok!

DSC_9991

Központ Bisztró

A Központ nem burgerező és nem is gyorsétterem. Egy kedves kis bisztró Újpesten, ahol többek között ez az étek is nagyon rendben van. Elég sok a variáció és a köretnek kínált burgonyachips kihagyhatatlan. Ez nem krumplikarika, ez tényleg házi chips! Ha a hamburgerrel teletömöd magad, akkor is addig ropogtatod, amíg van belőle a tányéron.

Ékes példa ez a hely arra, hogy egy olyan étteremben is oda lehet figyelni a hamburger minőségi kivitelezésére, ahol amúgy reggelizni és ebédmenüzni tér be az emberek többsége.

Ár: 1490-1890

Kedvenc burgerünk: Mexikói

Plusz infó: A szomszédos Calavera nevű mexikói étterem is hozzájuk tartozik, és ott sem kell csalódni az ár-érték arányban.

DSC_9869

À la Maison Grand

Ha húspogácsa helyett lazacot ennék, akkor az nézzen ki úgy, mint az Á la Maison matcha teás lazacos burgere!

Szemet és szívet gyönyörködtető a látvány. Meg az is, hogy egy hely, ami abszolút nem a burgertémára specializálódott, ilyet tud. Ilyen bucit, ilyen mártással. És óriási taps azért is, hogy ilyen tökéletes, óriási halat ad bele.

Nem véletlenül lett ez a kedvenc csajos helyem az ősszel. Ha nem pink a buci, akkor zöld. Náluk ez így járja.

Bővebben ITT olvashatsz nálunk róla.

Ár: 2990

Kedvenc burgerünk: hát ez a szép zöld példány!

Plusz infó: A villásreggelimennyország nemrég fine dining vacsoráztatásba is kezdett. Hamarosan erről is beszámolunk bővebben!

DSC_2881

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Tel-Aviv a budapesti bulinegyed közepén: teszteltük az éttermet, ahol Izraelben érezheted magad
A TLV Eatery receptje nagyon egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal, és ütős izraeli koktélokkal.
Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 27.



Ha az izraeli konyháról van szó, Budapest nem fukarkodik a témában. A belvárosban egymást érik a humuszbárok, de istenigazából itt meg is áll a történet, ugyanis a kisebb humuszosokon és falafeleseken kívül talán egy-két vérbeli izraeli vendéglátóegység létezik, de azok sem elsősorban éttermek, inkább italozós helyeknek nevezném őket.

Nyitott azonban idén a Dob utcában egy olyan izraeli étterem, ami nemcsak egy konyha, nemcsak egy szórakozóhely, hanem konkrétan Tel-Aviv.

 

A TLV Eatery receptje baromi egyszerű: a tel-avivi nyári éjszaka hangulatának visszaadása, egy rövid, de vibráló étlappal és ütős izraeli koktélokkal.

Az igazán fain dolog ebben pedig az, hogy bár utóbb tudomást szereztem ennek a szándékosságáról, én erre akkor eszméltem rá, amikor beléptem az ajtón, és egyből bevillantak a januári izraeli utunk emlékei.

Sötét miliő, hangos, de mégsem tolakodó technozene, és rengeteg tányér, bennük a fél étlappal. Izraelben kész áldás az éjszaka nyáron: végre nem olvaszt el a nap, a tikkadt szöcskenyáj-feelinget felváltja a lazulás, és az ember végre normálisan meg tud éhezni.

Az itt élők elbújnak árnyékos rejtekeiből, és szinte vágyakoznak arra, hogy több másikkal egy légtérbe zsúfolódjanak, és tökig tolják a technót. A TLV Eateryben minden stimmel, hogy ezt a hangulatot élhessük át.

Mivel gyakorlatilag egy mindent vagy semmit étlapból vállalhatunk magunkba ételeket, ha egy kiadós vacsora gondolata ül a fejünkben, mindenképpen a tálak irányába mozgolódjunk. A kétszemélyes hús- vagy vegatál egy kis körettel megtolva parádés vacsoraélmény lehet.

Ugyanakkor a gigászi grill adta lehetőségeket is érdemes beadni, steakfronton is erős a hely.

Én egy hústálat választottam társamul, amin gyakorlatilag az egész hely esszenciája felvonult. Csirkesaslik, argentín rib eye, báránykebab, egy jó adag humusz, édesköményes frizésaláta, és fattush saláta. Ehhez még egy jókora édesburgonyát is kértem, ami bár nem akar többnek látszani mint ami, mégis baromi jól esett. Rommá sütött, kívül ropogós, belül pedig már-már folyós burgonyát lapátolni epik élmény.

A grillkarfiol is hasonló adottságokkal bírt, ugyanazok a kérdések merültek fel bennem, mint az édesburival kapcsolatban: ez mindig is ilyen jó lehetett volna?

A hústál egyébként elképesztően izgalmas ízekkel van feltöltve, amiben minden halandó talál egy kedvencet, rangsorol, majd neveltetéstől és jellemfejlődéstől függően vagy felváltva kóstolgat, vagy betúrja a püspökfalatot, és kalandozik tovább a tálon úgy, hogy már tudja: semmi nem lesz olyan jó, mint az elején.

Alapvetően ez egy tök klassz élménnyel dúsítja az amúgy sem mindennapi gasztroélményt. A tálon lévő köretek közel-keleti fűszerezése, a menta örök jelenléte csak hatványozza az érzést, ráadásul fontos megjegyeznem, hogy ez a fajta gasztrokultúra a legegészségesebbekhez tartozik a világon, úgyhogy erősen javasolt kemény addikciót kialakítani.

Mivel a beszélgetést kicsit ordibálva lehet eszközölni – főleg ha a hely tele, és általában tele van – érdemes rámenni a koktélokra, hogy olajozottabban működjön a dolog.

Imádom ha egy helyen, úgy tudok nézni a koktéllapra, mint Rákosi a búzára, és azt a flesst, hogy akkor sem tudom, mi van bennük, ha le van írva.

"Aha, az nem tudom mi, ez gondolom az alkohol lehet? Tubi? Olyat mintha ittam volna...LICSI? Ez jó lesz!"

Pontosan ez teszi fel még az i-re a pontot, hogy teljesen elfelejtsük az unalmas vacsora gondolatát is. Valahogy a miliő minden eleme egy fülledt nyári zabálás felé püföl minket, és még le se kell izzadnunk.

Valószínűleg Tel-Avivban ez egy egyszerű, de nagyszerű hely lenne, de a Dob utcában még izgalmasabb hatást kelt, aminek ha belépsz az ajtaján, már pulzál is benned a nem oly távoli kelet annak minden ízével és technójával.

TLV Eatery

1074 Budapest, Dob utca 19.

H-V: 17:00-02:00


KÖVESS MINKET:



hirdetés
A vidék első Sky Wellnesse is Sopronban van! - egy napra való programot gyűjtöttünk össze a városból
Sopronba nem csak a VOLT fesztivál miatt érdemes ellátogatni. Szívesen maradtunk volna akár egy hétre is.
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 09.



Tavasz és Sopron. Remek párosítás. Az éledő természet kirándulni hív az erdőbe, miközben a belvárosi teraszok délutáni, lustálkodós kávézásért kiáltanak. Ha szeretitek a semmittevést, a wellnesst, és fontos, hogy az étterem is izgalmas fogásokat kínáljon, a Hotel Sopront jó szívvel ajánlhatjuk.

A pezsgőfürdő és a szauna náluk rendhagyó módon a legalsó szint helyett a harmadik emeletre került, így olyan panorámát kaptok fürdőzés közben, hogy garantálom, nem sok kedvetek lesz kikecmeregni a jakuzziból...

Azért a jó soproni borokat csak meg kell kóstolni egy finom ebéd vagy vacsora mellett.

Tapasztalataim szerint elég változó, hogy egy hotelnek milyen éttermet sikerül üzemeltetnie, de a Hotel Sopronéba nem csak a kontinentális reggeli miatt érdemes benézni.

Az új tavaszi étlap nagyon friss, nagyon izgalmas. Gyakorlatilag nem találtunk benne hibát.

Sok helyi alapanyaggal dolgoznak, és ízletes, bőséges adagokat kínálnak. A tálalás pedig magáért beszél: ezekre a színekre van szükségünk így tavasszal!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Brutális oldalast kóstoltunk a Hard Rock Caféban
Világhírű művészek relikviái, és óriási adagok – ha amerikai hangulatra vágysz, a Vörösmarty téri hely erősen ajánlott!
Készítők: Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. április 01.



Hard Rock Cafe neve valószínűleg sokaknak ismerősen cseng, de vajon mindenki tisztában van azzal is, hogy milyen gigantikus és ízletes ételeket lehet itt kóstolni?

Mi oldalast, csirkeszárnyat és fajitát is kóstoltunk, és a desszertnél már az életünkért könyörögtünk...


KÖVESS MINKET:




hirdetés
Húsevőként is degeszre ettük magunkat a Vegan Gardenben
A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakult.
Vass Adrienn, Csákvári Péter - szmo.hu
2019. május 01.



Ha megszakadok sem értem, hogy mi a bajuk a húsevőknek a vegánokkal (fordítva még talán...). Nyilván nem lehet és nem is kell senkit kényszeríteni, hogy mit egyen vagy mit ne egyen, de a lehetőségek gyarapodásának csak örülni kell.

Tegyük fel, hogy van némi eszed, és érted, hogy nem tesz jót se a földnek, se neked, ha megállás nélkül húst zabálsz. Tegyük fel, hogy azért néha beiktatsz egy-egy napot, amikor nem tömöd a parizert. Vagy tegyük fel, hogy elsétálsz egy kert előtt, ahol helyes food truckok állnak, betérsz egy hambira, és nem játszod el, hogy a marhapogácsa nélkül már élvezni sem tudod az ízeket.

Tegyük fel... tedd meg! Ha másért nem, hát azért, mert izgalmas, új, más és finom. És ennyi akkor is bőven elég kell, hogy legyen, ha "tegyük fel", leszarod a bolygót.

A Vegan Garden második éve üzemel a Dob utcában, a Rácskert szabadtéri placcán, és a felhozatal erre a szezonra kissé át is alakul. Páran kiköszöntek, de jöttek is helyettük kellemes újoncok. Lássuk, miből lehet választani a belvárosi vegánmekkában.

Vexicana

Ez az a hely, ami húsevőként is a legkönnyebben csúszik. Ha nem mondom, észre se veszed, hogy szejtán ragura van a marha kicserélve, csak tömöd a ízletes chimichangát és burritót. A sok fűszertől ismerősen hat a dolog, és a rizs, bab meg kukorica telít is rendesen.

És van egy szósz, egy titkos paprikás mártogatós, ami végképp megborított minket. Azt mindenképpen vadászd le, ha jót akarsz.

Facebook: Vexicana

Las Vegan's

Ha szereted a jó burgert, akkor ezt is imádni fogod! Szerintem pont mindegy, hogy miből van az a sajt, ha ilyen gyönyörűen nyúlik. És aki nekem azt próbálja beadni, hogy a gombás pogácsától nem esik szerelembe azonnal, az hazudik... vagy nem szereti a gombát... de akkor meg ott van a répás!

A köretek is emberesek és ízletesek. A fokhagymás mártogatós + édeskrumpli kombó egy komplett ebéd is lehet.

Facebook: Las Vegan's

Kristóf's Kitchen

Steiner Kristóf a magyar vegánok újkori JézusKrisztiusSzupersztárja! És higgyétek el, nem véletlen a rajongás. A Kristóf receptes könyveiben található fogások valóban működnek. És mivel világlátott ember, sok olyan ízt és hangulatot mutat, ami nekünk nem hétköznapi, de pont ettől érdekes.

A Vegán Gardenben az ő kicsikocsija a legmenőbb újdonság!

A gombás ragu kifogott rajtam, így esőben futva mentettem végül haza, mert bűn lett volna egy morzsát is kidobni belőle.

Facebook:

Kristóf's Kitchen

Kürtős Legenda

A kürtőskalácsot ismeritek, ugye? Megnyugtatlak titeket, a vegánosítás semmit nem változtatott az eredményen. Ráadásul itt színes, unikornisos kalácsot is lehet kérni. Szóval ha nem félsz a liszttől és a cukortól, boldog gyerekként majszolhatsz egy ilyen hungarikumot.

Facebook: Kürtős Legenda

Az anyaintézmény, a Rácskert alkalmas kávézós-limonádézós ücsörgésekre is, nem kell feltétlenül a félelmetes zöldségekből enni.

Lehet mindenmentes fagyit is majszolni (B’ nice), amivel a meleg, nyári napok élményét is teljessé tehetjük, és bulikompatibilis is a hely, hiszen például a sör is lehet vegán...

Vegan Garden

Dob utca 40.

Nyitva minden nap: 11:00-23:00


KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x