hirdetés
001-főképnek-1000x668.jpg

6 álomszerű burgerlelőhely Budapesten

A jó burger még mindig kincs, ami nem terem minden bokorban. Kedvenceink között akad vegán és rántott sajtos verzió is. A közös bennük annyi, hogy mindegyiktől elolvadsz.
Szöveg: Vass Adrienn, fotók: Csákvári Péter - szmo.hu
2017. március 04.


hirdetés

A hamburger már soha nem megy ki a divatból. Úgy hozzánk nőtt, mint a vasárnapi húsleves vagy a hajnali pizzaszelet. És minden, ami ennyire népszerű, elég széles minőségi skálán is mozog. Vannak a városban rettentő gyenge szárazzsemlés, mócsingóshúsos próbálkozások, és hibátlan, kreatív darabok is szép számmal.

Nem mondom, hogy lehet teljesen objektíven toplistát írni, ne is úgy tekintsetek a következő sorokra, azt azonban ígérem, hogy a most felsorolt helyeken minőségi munka folyik. Három nagyágyú következik, ahol a hambi a főszereplő, majd három olyan hely, ahol az étlapon sok egyebet is találni, de figyelemre méltó a burgerfelhozatal.

Attaboy Streat Food Bistro

Ha kedvenc burgerezőt kell választani, nálam az Attaboy az abszolút befutó. Többször bizonyítottak ugyanis több fronton. Mert az egy dolog, hogy a Síp utcai központban frissen és fitten teszik eléd a hatalmas zsemléket, de van az úgy, hogy az ember odáig sem hajlandó elmenni. Ilyenkor rendelni kell. És hiába tudjuk, hogy egy óra alatt sokat veszít ez az étel a fényéből, csak megtesszük, és imádkozunk.

Attáék burgere még hosszú városi út után, ágyból falatozva is jó, de szerencsére van olyan trükkjük, amivel az ilyen lusta perszónákat is kirándulásra tudják kényszeríteni. Nem minden hambi rendelhető ugyanis, van amiért a bisztróba kell fáradni. Mert egy parmezánropogós csak pár percig ropog, és egy lazacburger sem bír ki negyven perc dobozban punnyadást. Ezeket meg kell tisztelni, és nyakunkba kell venni a várost értük.

hirdetés

Ha nekem megy, nektek is menni fog. Higgyétek el, megéri!

Ár:1590

Kedvenc burgerünk: Surf and Turf (Ez a garnélás csoda, egy nyári limitált darabnak készült, de nagy kedvenc lett és maradt étlapon. Hurrá!)

Plusz infó: Van vega verzió is.DSC_0603DSC_0654

Bamba Marha Burger Bár

Ha burgerimádó vagy, a Burgerpápát és a Bamba Marhát biztosan ismered. Jancsa Janinál én még nem ettem rosszat, és szerencsére mindig van valami újdonság, ami miatt érdemes menni. Ráadásul, ami az egyik üzletben van, az lehet, hogy a másikban nincs. Ügyes, ügyes...

Beszélhetnék arról, hogy milyen király a húspogácsa, vagy hogy pöpec a buci, de nem fogok. Egyrészt azért nem, mert szerintem elég szubjektív dolog, hogy kinek melyik a kedvenc formátuma, másrészt azért, mert ez a rész baromira unalmas, harmadrészt meg mert nem kérdés, hogy ódákat zengenék róla.

Inkább mondom azt, hogy itt olyan szószokat kóstolhatsz, amiket sehol máshol, és amik óriásit dobnak a végterméken. Kókusz-chili majonéz, házi kukoricalisztes krumpliba mártogatva! Így kell csodásan támogatni, majd egekbe emelni egy burgert.

Bővebben ITT olvashatsz nálunk róla.

Ár: 1290-1990

Kedvenc burgerünk: Bamba Marha burger (A parmezán chips, a shiitake gomba és az umami ketchup miatt.)

Plusz infó: Az Oktogon és a Bazilika után már a Deákon is van Bamba. Elkerülhetetlen.bamba2DSC_7455resize

Vegan Love - Vegan Street Food

Már ezen a ponton elértünk volna a kakukktojásokhoz? NEM! A Vegan Love burgerei nem tartalmaznak se húst, se sajtot, mégsem vagyok hajlandó „kevesebbnek” értékelni őket. Annyira jól össze vannak rakva, hogy ha nem gátol a húsevő agyad, egyáltalán nem lesz hiányérzeted náluk. Csak egy példa: édesburgonya pogácsa, cheddar „sajt”, sült cukkini, céklás torma, retekcsíra, friss paradicsom, madársaláta, bazsalikomos házi ketchup. Ahhhh...

A Magic Burger tulajdonosai állnak e mögött a cég mögött is, és a húsos hamburgergyártásban szerzett tapasztalatot itt is kamatoztatták. Nem azt mondom, hogy ez a termék ugyanaz, mint egy marhás szenya, de új kategóriát képviselve hibátlanul működik.

Egy különbséget azért biztosan észlelsz majd, ha ezt a fajta gyorskaját választod: Egy óriási burger, egy adag krumpli és némi zöldség után jóllakottan, de nem agyonverten távozol majd. Nem érzed azt az utánozhatatlan „kő van a gyomromban” és „az agyam is olajban úszik” rosszullétet, ami talán a megszokás miatt baromira jó fless tud lenni, de baromira egészségtelen és baromira fáj.

Ár: 1490-1590

Kedvenc burgerünk: Édesburgonyás burger

Plusz infó: Már a Magic Burgerben is lehet kapni pár Vegan Love-os finomságot.DSC_8822DSC_8788

Paneer

Sajtleves, sajtburger és sajttorta. Így, egymás után, szépen sorban.

A Paneer az első kakukktojás, mert itt bizony nemhogy nem húsból van a pogácsa, hanem egyenesen ki van hagyva. Persze a helyére jó adag rántott sajt kerül, és itt sincs hiányérzeted a végeredmény láttán. Sőt! Egy jókora sajtszeletes burger legalább úgy arconcsap, mint egy klasszikus húsos verzió.

És bár itt sincs a baconszeletet leszámítva semmi húsféle, azért nem mondanám, hogy ez a hely a vegetáriánusoknak szól. Inkább a sajtimádás a lényeges pont.

Amúgy tök felesleges róluk sokat szövegelni. A frissen nyúló sajt látványát és ízét úgysem lehet, és nem is kell elmagyarázni.

Bővebben ITT olvashatsz nálunk róla.

Ár: 1250-1650

Kedvenc burgerünk: Super cheddarburger

Plusz infó: Van most egy olyan szendvicsféléjük is, hogy toastkenyérbe sütnek mac and cheese-t. Beteg állatok!DSC_9991

Központ Bisztró

A Központ nem burgerező és nem is gyorsétterem. Egy kedves kis bisztró Újpesten, ahol többek között ez az étek is nagyon rendben van. Elég sok a variáció és a köretnek kínált burgonyachips kihagyhatatlan. Ez nem krumplikarika, ez tényleg házi chips! Ha a hamburgerrel teletömöd magad, akkor is addig ropogtatod, amíg van belőle a tányéron.

Ékes példa ez a hely arra, hogy egy olyan étteremben is oda lehet figyelni a hamburger minőségi kivitelezésére, ahol amúgy reggelizni és ebédmenüzni tér be az emberek többsége.

Ár: 1490-1890

Kedvenc burgerünk: Mexikói

Plusz infó: A szomszédos Calavera nevű mexikói étterem is hozzájuk tartozik, és ott sem kell csalódni az ár-érték arányban.DSC_9869

À la Maison Grand

Ha húspogácsa helyett lazacot ennék, akkor az nézzen ki úgy, mint az Á la Maison matcha teás lazacos burgere!

Szemet és szívet gyönyörködtető a látvány. Meg az is, hogy egy hely, ami abszolút nem a burgertémára specializálódott, ilyet tud. Ilyen bucit, ilyen mártással. És óriási taps azért is, hogy ilyen tökéletes, óriási halat ad bele.

Nem véletlenül lett ez a kedvenc csajos helyem az ősszel. Ha nem pink a buci, akkor zöld. Náluk ez így járja.

Bővebben ITT olvashatsz nálunk róla.

Ár: 2990

Kedvenc burgerünk: hát ez a szép zöld példány!

Plusz infó: A villásreggelimennyország nemrég fine dining vacsoráztatásba is kezdett. Hamarosan erről is beszámolunk bővebben!DSC_2881

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel!


hirdetés
KÖVESS MINKET:




Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kepatmeretezes_hu_IMG_2343-1.jpg

Újra kapható a Bambi – megkóstoltuk!

50 évvel a megszűnése után éledt újjá a legendás üdítőital. Persze nem pont ugyanúgy.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Az eredeti Bambi annak idején cukrosabb üdítő volt mint a későbbi Coca-Cola, és népszerűségét nem a minőségének köszönhette, hanem sokkal inkább annak, hogy nem nagyon volt más a piacon.

Amint jött a Cola, a Bambi el is tűnt. Ennek ellenére azok is ismerik a nevét, akik sosem kóstolták, így a magyar piacon igazán jól cseng.

Ennyi, meg egy Bambi

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit. 1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét.

A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

hirdetés

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Forrás: Wikipédia

Ez a Bambi már nem az a Bambi

A név maradt, de nagyjából minden más változott. A régi, szintetikus alapanyagokból készült, 12%-os cukortartalommal bíró receptúrát teljes egészében lecserélték. Ez talán nem is baj.

Az új Bambit az Art Water Kft. gyártja, a vas megyei Horvátzsidányban. A termék megjelenését 4 év kutatói és fejlesztői munka előzte meg, és egy 100%-ban természetes alapanyagokból álló üdítőt alkottak.

Az alapja forrásvíz és fermentált gyömbérlé. A hét napos fermentálás után, természetes növényi összetevőket és természetes aromákat adnak hozzá, és csak nagyon minimális cukrot.

Milyen ízekben kapható és mennyibe kerül?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:




hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_8936.jpg

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.


hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_1915-másolat.jpg

Székely étterem nyílt az Andrássy úton – rögtön ki is próbáltuk

Így mutatnak a tradicionális ízek, modern köntösben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Mi jut eszetekbe, ha a székely konyhára gondoltok?

Nekem van egy óriási klisé a fejemben: Népi öltözetben egy menyecske elém rak egy óriási fatányéron húsokat, majd valami káposztafélét. Az egészet köménypálinkával indítjuk és zárjuk, és a végén kürtőskalácsot forgatunk parázson. Ha pedig egy székely éttermet kellene felvázolnom zsigerből, szintén csak népi motívumok, fafaragások és a legvirítóbb piros szín ugrik be.

Aztán meghívást kapok egy vacsorára, és egy ilyen hangulattal találom szemben magam:

A SZÉK Restaurant & Bar nem kicsit lepett meg. És azt érzem, hogy egyfelől kellett ez, mint egy falat kenyér a városnak, másfelől milyen jó, hogy nem egy megúszós verziót kaptunk.

Elegáns belső tér, erőteljes, jeges kékkel. A rovásírás a falon finom utalás, de semmi nincs túlzottan hagyományos, magyaros irányba lökve.

hirdetés

Hiszen 2020 van, a tradicionális magyar és a székely konyha remekeinek ugyanúgy ott a helyük ebben a világban is, de a körítés miért ne lehetne kényelmes és modern, a mai hétköznapokba jobban illeszkedő.

És a látványhoz szépen illeszkedik az általunk kóstolt menüsor és annak tálalása is. Van orda, van puliszka és van kürtőskalács is. Nem hímzett abroszon, de frissített formában.

Annak érdekében, hogy minél több dolgot ki tudjunk próbálni, mi csökkentett adagokat kaptunk, de abból rengeteget... Ezt azért szeretném mindenképpen kihangsúlyozni, mert a most következő képeken megjelenő adagok nem feltétlenül tükrözik azt a méretet, amivel majd ti találkozhattok az étteremben. Egy főétel ennél kétszer, háromszor kiadósabb lehet és lesz is. Innen nem mentek haza éhesen, az biztos!

Mi ezeket az ételeket kóstoltuk:

Hagyományos Csorba Leves (sült borjúgombóc, zöldbab,borsó, sárgarépa, tejföl, lestyán)

Puliszka gombákkal

Agyag edényben sült töltött paprika, fátyol szalonna (töltött kápia, zelleres paradicsom veloute, póré szalma, apró burgonya, szalonna fátyol)

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:





hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_9492-1.jpg

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:







Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!