5+1 hely a Balatonnál, ahol megérint a nyugalom
Olyan kevésbé ismert helyeket mutatunk, ahol lelassíthatsz és kikapcsolódhatsz, magad mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést.
Földi Rita írása az Éjjel-Nappal Balaton oldalon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 11.


Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazinon friss híreket és érdekes cikkeket olvashatsz. Segítséget találsz, ha szállást, programot, éttermet keresel, vagy csak pihennél egyet.

A természetben, a víz közeli helyeken megvalósuló aktív pihenés mindig nyugalommal tölti el az embert. Ezt a nyugalmat pedig tovább fokozhatják az élmények és a látnivalókból áradó különleges energia, mely maximálisan segít abban, hogy az elvonulás valóban kikapcsolódás legyen. Ha nem bírod a tömeget, és vágysz arra, hogy kicsit elbújj a világ elől, akkor fedezd fel az alábbi 5+1 elvonulós helyet, a Balatonnál!

1. Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

Hűsölj templomrom mellett, a fügefa alatt, balatoni panorámában gyönyörködve! Talán az egyik legépebben megmaradt és emellett gyönyörű balatoni panorámával is rendelkező templomromot találod Zánkától nem messze, Balatoncsicsón. A templomrom csodás természeti környezetben helyezkedik el. Ahogy közeledsz a méltóságteljes, szilárd boltívek felé, elhaladsz az olíva fa mellett, és a háttérben megpillantod a Balaton vízét, különleges béke fog el. Jó megpihenni itt a padon, a fügefa árnyékában és elmélkedni, miközben a gyönyörű balatoni tájat nézed, a Káli- medence és a Nivegy-völgy szépségeivel, háttérben Hegyestűvel. Verseket lehetne írni ezen a helyen, annyira megihlet itt a természet.

2. Kövesdi templomrom, Aszófő

Piknikezz templomrom mellett, a patak csörgedezését hallgatva! A Tihanytól 5 percre található aszófői Kövesdi templomrom a nyugalomra vágyók kedvenc helye. A fák leveleinek halk susogása és az itt csörgedező Almás-patak csobogása meghitt helyet nyújt a pihenéshez. Gyakran jönnek ide biciklivel, autóval és gyalogosan is hogy megtekintsék ezt a 13. században épült templomromot és feltöltődjenek a környezetében. Aki egy csepp nyugalomra vágyik hűs fák árnyékében patakcsobogással, annak érdemes ellátogatnia ide, akár egy hangulatos piknikezésre is.

VIDEÓ: kirándulás a kövesdi templomromhoz

3. Panoráma (Szaplonczay) sétány, Fonyód

Csodálj panorámát egy hangulatos sétányról! Fonyódnak számos látnivalója közül a leginkább a Várhegyi Széplátó alatt hosszan húzódó Szaplonczay sétányt kedvelem. Az innen látható balatoni panoráma (a távolban a tanúhegyekkel) mindig csodálattal tölt el.

A sétányt magas fenyők szegélyezik, így a víz felől érkező szellő párosul némi mediterrán hangulatot idéző fenyőillattal, melytől az egész hely különös klímát és atmoszférát kap. Jó itt leülni a szinte műemlékként megformált padokra, olvasni egy kedves kis könyvet és élvezni, ahogy gyengéden megérinti a szellő arcunkat. Naplementenézéshez pedig az egyik legromantikusabb hely.

4. A tó vizén

Irány a Balaton közepe! Amikor a strandokat betölti a gyerekzsivaj, a partközeli sétányokat pedig hangyabolyként lepi el az izgága tömeg - vagy már véget ért a strandszezon - akkor a nyugalmas pillanatok átéléséhez érdemes a víz felé venni az irányt. Egészen pontosan a vízbe. Ha valaki matraccal kipróbálta már, hogy milyen eltávolodni a parttól, akkor tudja, hogy milyen nyugalom tölti el az ember szívét, ahogy egyre beljebb és beljebb megy, ahol már szinte csak a víz hullámzását hallja, és bár látja a parton fürdőzőket, olyan mintha ő maga egy távoli szigeten lenne, ahová nem jut el zizegő tömeg moraja. Ezt a nyugalmat nem csak egy matracon, hanem akár SUP-on, kajakban, esetleg vízibiciklin is meg lehet élni. Vitorlással pedig tényleg a Balaton közepére is eljuthatunk. Ha pedig már ott vagyunk, nincs más dolgunk, mint hagyni, hogy felüdüljön lelkünk a békében és nyugalomban.

VIDEÓ: a vitorlázás ezer arca

5. Eldugott részek biciklivel

Bicajozz és élvezd a szabadságot! Bicajjal olyan helyekre is eljuthatsz, ahová autóval nem tudnál. Számos olyan eldugott helyet találhatsz út közben (akár meghitt erdei búvóhelyeket is), ahol alig vagy egyáltalán nincs forgalom, így a kíváncsi szemek elől is elrejtőzhetsz. Pattanj két kerékre, vigyél magaddal egy plédet (mellé esetleg egy jó könyvet), és fedezd fel a csendes helyeket. A lényeg, hogy ne áruld el senkinek, hiszen akkor többé nem lennének a te rejtett kis nyugalom-szigeteid. Ezért most én sem írom le, melyek ezek a helyek.

5+1. Kányavári-sziget (Kis-Balaton)

Pihenj meg a természet csendjében! A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigetet csak gyalogosan tudod megközelíteni egy különlegesen ívelt, fa szerkezetű hídon keresztül, mely már önmagában is egyedi élményt nyújt. Sétálj egy nagyot a "Búbos vöcsök" tanösvényen, figyeld meg az itt fészkelő különleges madárfajokat, mássz fel kilátókba, hogy onnan is gyönyörködhess e különleges hangulatú szigetben.

VIDEÓ: még a madárcsicsergés is hallatszik...

Ha szereted a Balatont vagy szállást/éttermet/programot keresel, ne feledkezz meg róla: Éjjel-Nappal Balaton!

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x