hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
5+1 hely a Balatonnál, ahol megérint a nyugalom
Olyan kevésbé ismert helyeket mutatunk, ahol lelassíthatsz és kikapcsolódhatsz, magad mögött hagyva a nagyvárosi nyüzsgést.
Földi Rita írása az Éjjel-Nappal Balaton oldalon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 11.


hirdetés

Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazinon friss híreket és érdekes cikkeket olvashatsz. Segítséget találsz, ha szállást, programot, éttermet keresel, vagy csak pihennél egyet.

A természetben, a víz közeli helyeken megvalósuló aktív pihenés mindig nyugalommal tölti el az embert. Ezt a nyugalmat pedig tovább fokozhatják az élmények és a látnivalókból áradó különleges energia, mely maximálisan segít abban, hogy az elvonulás valóban kikapcsolódás legyen. Ha nem bírod a tömeget, és vágysz arra, hogy kicsit elbújj a világ elől, akkor fedezd fel az alábbi 5+1 elvonulós helyet, a Balatonnál!

1. Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó

Hűsölj templomrom mellett, a fügefa alatt, balatoni panorámában gyönyörködve! Talán az egyik legépebben megmaradt és emellett gyönyörű balatoni panorámával is rendelkező templomromot találod Zánkától nem messze, Balatoncsicsón. A templomrom csodás természeti környezetben helyezkedik el. Ahogy közeledsz a méltóságteljes, szilárd boltívek felé, elhaladsz az olíva fa mellett, és a háttérben megpillantod a Balaton vízét, különleges béke fog el. Jó megpihenni itt a padon, a fügefa árnyékában és elmélkedni, miközben a gyönyörű balatoni tájat nézed, a Káli- medence és a Nivegy-völgy szépségeivel, háttérben Hegyestűvel. Verseket lehetne írni ezen a helyen, annyira megihlet itt a természet.

2. Kövesdi templomrom, Aszófő

Piknikezz templomrom mellett, a patak csörgedezését hallgatva! A Tihanytól 5 percre található aszófői Kövesdi templomrom a nyugalomra vágyók kedvenc helye. A fák leveleinek halk susogása és az itt csörgedező Almás-patak csobogása meghitt helyet nyújt a pihenéshez. Gyakran jönnek ide biciklivel, autóval és gyalogosan is hogy megtekintsék ezt a 13. században épült templomromot és feltöltődjenek a környezetében. Aki egy csepp nyugalomra vágyik hűs fák árnyékében patakcsobogással, annak érdemes ellátogatnia ide, akár egy hangulatos piknikezésre is.

VIDEÓ: kirándulás a kövesdi templomromhoz

3. Panoráma (Szaplonczay) sétány, Fonyód

Csodálj panorámát egy hangulatos sétányról! Fonyódnak számos látnivalója közül a leginkább a Várhegyi Széplátó alatt hosszan húzódó Szaplonczay sétányt kedvelem. Az innen látható balatoni panoráma (a távolban a tanúhegyekkel) mindig csodálattal tölt el.

A sétányt magas fenyők szegélyezik, így a víz felől érkező szellő párosul némi mediterrán hangulatot idéző fenyőillattal, melytől az egész hely különös klímát és atmoszférát kap. Jó itt leülni a szinte műemlékként megformált padokra, olvasni egy kedves kis könyvet és élvezni, ahogy gyengéden megérinti a szellő arcunkat. Naplementenézéshez pedig az egyik legromantikusabb hely.

4. A tó vizén

Irány a Balaton közepe! Amikor a strandokat betölti a gyerekzsivaj, a partközeli sétányokat pedig hangyabolyként lepi el az izgága tömeg - vagy már véget ért a strandszezon - akkor a nyugalmas pillanatok átéléséhez érdemes a víz felé venni az irányt. Egészen pontosan a vízbe. Ha valaki matraccal kipróbálta már, hogy milyen eltávolodni a parttól, akkor tudja, hogy milyen nyugalom tölti el az ember szívét, ahogy egyre beljebb és beljebb megy, ahol már szinte csak a víz hullámzását hallja, és bár látja a parton fürdőzőket, olyan mintha ő maga egy távoli szigeten lenne, ahová nem jut el zizegő tömeg moraja. Ezt a nyugalmat nem csak egy matracon, hanem akár SUP-on, kajakban, esetleg vízibiciklin is meg lehet élni. Vitorlással pedig tényleg a Balaton közepére is eljuthatunk. Ha pedig már ott vagyunk, nincs más dolgunk, mint hagyni, hogy felüdüljön lelkünk a békében és nyugalomban.

VIDEÓ: a vitorlázás ezer arca

5. Eldugott részek biciklivel

Bicajozz és élvezd a szabadságot! Bicajjal olyan helyekre is eljuthatsz, ahová autóval nem tudnál. Számos olyan eldugott helyet találhatsz út közben (akár meghitt erdei búvóhelyeket is), ahol alig vagy egyáltalán nincs forgalom, így a kíváncsi szemek elől is elrejtőzhetsz. Pattanj két kerékre, vigyél magaddal egy plédet (mellé esetleg egy jó könyvet), és fedezd fel a csendes helyeket. A lényeg, hogy ne áruld el senkinek, hiszen akkor többé nem lennének a te rejtett kis nyugalom-szigeteid. Ezért most én sem írom le, melyek ezek a helyek.

5+1. Kányavári-sziget (Kis-Balaton)

Pihenj meg a természet csendjében! A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigetet csak gyalogosan tudod megközelíteni egy különlegesen ívelt, fa szerkezetű hídon keresztül, mely már önmagában is egyedi élményt nyújt. Sétálj egy nagyot a "Búbos vöcsök" tanösvényen, figyeld meg az itt fészkelő különleges madárfajokat, mássz fel kilátókba, hogy onnan is gyönyörködhess e különleges hangulatú szigetben.

VIDEÓ: még a madárcsicsergés is hallatszik...

Ha szereted a Balatont vagy szállást/éttermet/programot keresel, ne feledkezz meg róla: Éjjel-Nappal Balaton!

KÖVESS MINKET:

100 ezer tulipánnal várják a szüretelőket a Kőröshegyi Levendulásban
Belépő nincs, magad szeded a virágot, amiért viszont fizetni kell.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 22.


hirdetés

2019-ben ismét lesz tulipánszüret a Kőröshegyi Levendulásban. Három időpontban várják a tulipánok és nárciszok kedvelőit.

A birtokon összesen 100 ezer tulipánhagymát és 15 ezer nárciszt ültettek, és spárgát, valamint fehér kötözőszalagot adnak ajándékba a virágokhoz, amelyeket így csokorba is lehet kötni.

Belépődíj nincs, viszont a virágokat fajtánként 50-150 forint/szál áron lehet megvásárolni, metszőollót lehet kölcsönözni, de haza is lehet vinni emlékbe 500 forintért.

Nárcisz- és bimbós tulipánszüret:

2019. április 06-07. (szombat, vasárnap) 09.00-18.00

A nárcisz már biztosan virágba borul, ekkor a tulipánok még bimbósak, azonban néhány korán kelő szálra ekkor is rálelhetünk!

FŐ tulipánszüret:

2019. április 12-14. (péntek, szombat, vasárnap) 09.00-18.00

A legtöbb tulipán ekkor nyílik, ilyenkor ezer színben pompáznak a mezők és majd kicsattannak a virágok!

Húsvéti tulipánszüret:

2019. április 19-22. (péntektől hétfőig) 09.00-18.00

Húsvéti hosszú nyitva tartás, állatsimogató és még mindig rengeteg tulipán vár majd ekkor!


KÖVESS MINKET:
Olyan a táj Alsóörsnél, mintha sok menyasszonyi csokor díszítené
A mandulafák virágzása mindig örömteli, hiszen a tavaszt jelenti, és színt visz a tél végi szürkeségbe.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. március 20.


hirdetés

A Balaton felvidéken szépen nyílnak a mandulafák, olyan a hegyoldal, mint sok-sok menyasszonyi csokor - írta a képekhez a fotós. És valóban, a látvány romantikus, mesés, elragadó.


KÖVESS MINKET:

Párába bújó túlpart, tükörsima víztükör, napfény, békesség - megnyugtató hely a Balaton ilyenkor
Szép pillanatok, stresszoldó percek, lazulós hétvége. Ki hinné, hogy február közepén ennyire csendes, pihenésre csábító a magyar tenger.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

A fotós az északi parton nézett körül, és a februári tavaszban egy békés táj várta. A víz is alig csobbant, sokfelé szinte tükörsima volt. A madarak szárnyalása zavarta csak fel a tó csendjét. A sétányokon andalgó párok, napozó családok, pecázók... Kell ennél több egy ilyen csodás napon?


KÖVESS MINKET:

Öt balatoni település szabadstrandjai újulnak meg nyárig
Sokkal modernebb, komfortosabb és biztonságosabb strandokon fürdőzhetnek majd a nyaralók.
MTI, fotó: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2019. március 22.


hirdetés

A délnyugat Balaton öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabad strandjai fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán, amiből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világítás felújítások, utcabútor cserék valósulhatnak meg, és játszóterek mellett futó- és sportpálya is épül június végéig - hangzott el egy balatonboglári sajtótájékoztatón csütörtökön.

Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a MTÜ szabadstrand-fejlesztésekre szánt keretének csaknem felét sikerült elnyernie az érintett önkormányzatoknak.

A szabad strandok komfortosabbak, modernebbek, biztonságosabbak lesznek, amelytől a térség még vonzóbbá válik. A beruházásoknak a nyári szezonra el kell készülniük,

amit remélhetőleg az építőipari kapacitáshiány nem fog hátráltatni.

Galácz György Balatonmáriafürdő polgármestere elmondta, a település két szabad strandját összesen 90 millió forintból fejleszthetik, amelynek már meg is kezdték a műszaki előkészületeit. Hozzátette: strandonként további 20-25 millió forintos fejlesztési forrásért pályázhat a település családbarát szolgáltatások kialakításához.

Kenéz István, Balatonlelle polgármesterének tájékoztatása szerint

200 millió forintos támogatást nyert a település a hosszú partszakasszal rendelkező szabad strandja fejlesztésére, amiből többek között 4 ezer négyzetméternyi térburkolatot helyeznek el, 30 napelemes lámpát, padokat, szemeteskukákat, vízi-bejárókat telepítenek, vizesblokkokat újítanak fel.

Mészáros Miklós, Balatonboglár polgármestere elmondta, mind a hat szabad strandjukat megújítják: a két nagyobb 100-100 millió, a négy kisebb 50-50 millió forintos támogatásban részesült. A kisgyerekeseknek lídós partszakaszt alakítanak ki kisebb töltéssel, valamint utcabútorok, vizesblokkok újulnak meg, kandelábereket helyeznek ki, és a gyermek mellett felnőtt játszótereket létesítenek.

Hidvégi József, Fonyód polgármestere közölte, hogy a város 10 szabad fürdőhelyéből 5 minősül szabad strandnak, ezek fejlesztésére nyertek 450 millió forint támogatást.

Egyebek közt gyermekbarát vizesblokkokat és újabb vizes élményparkot alakítanak ki. Épülnek gyermek és felnőtt játszóterek, és lesz baba-mama szoba is. Az 1,2 kilométer hosszú Árpád-parti szakaszt, amelynek sétányát sokan használják futásra, kocogásra, rekortán burkolatú futópályává alakítják.

A polgármester hiányolta, hogy kikerült a pályázható célok közül a partvédőművek felújítása, reméli azonban, később lesz forrás a probléma megoldására. Addig, a most létrejövő értékek megóvása érdekében is, az önkormányzat saját forrásokból biztosítja a kellő partvédelmet.

Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere elmondta, a település egy kilométernyi partszakasszal rendelkező központi strandját 200 millió forintból, egy másikat 50 millió forintból fejleszthetik. A sétányfelújítás, utcabútor és közvilágítás csere, illemhely felújítás mellett lesznek fenyvesi sajátosságok. Tobozjátszótér épül a nagystrandon, az öltözőkabinokat pedig a településen összeszedett tűlevelekből készült műgyantás lapokból gyártják le.

A nagystrandon kialakítanak egy strandfoci-pályát, amit kézilabda és strandröplabda pályákként is lehet majd használni, októbertől pedig műjégpályaként szeretnék üzemeltetni. A szezonhosszabbítás másik eleme lesz, ha sikerül rá forrást találni, tíz fafűtéses székelydézsa telepítésre a pálya köré.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x