ujcmm-crop
5+1 hátborzongató hely Magyarországon, ami horrorfilmben is szerepelhetne
Kísértetjárta kastély, boszorkánysziget, temető fölé épült lakótelep... Valós, de annál vérfagyasztóbb magyar helyeket mutatunk, amiket jobb elkerülni.
CreepyShake horrorportál - szmo.hu
2016. november 05.


Minden nemzetnek megvan a maga legendáriuma, mondavilága, a saját történetei, melyek közül nem kevés rokonítható a horror műfajával. Ha csak az Egyesült Államokra gondolunk, innen is eszünkbe juthatnak olyan klasszikus és ikonikus művek, mint például a Sziklák szeme Új-Mexikóból, a Sikoly Kaliforniából, a Ragyogás Coloradóból, A texasi láncfűrészes mészárlás Texasból, a The Amityville Horror - A rettegés háza és a Rosemary gyermeke New Yorkból, az Ideglelés Marylandből és Az ördögűző Washington D.C.-ből.

De ha délre megyünk, Latin-Amerikában ott van a Chupacabra legendája, Európában pedig a vérfagyasztó kelta mondakör, a franciák gore-ünneplő filmjei, a spanyolok metaforikus történetmesélése, vagy akár a modern orosz mesék vérfagyasztó Baba-yaga boszorkánya is tökéletes horroralapanyagnak bizonyul.

De mi a helyzet Magyarországgal? A magyar filmgyártás nemigen bővelkedik horrorfilmekben, és bár mostanában a Félvilág által magasba emelt thriller műfaja úgy tűnik, virágzani kezd, a horrorhoz még nem mertek vagy nem akartak hozzányúlni. Pedig jócskán lenne hozzá alapanyagunk, hátborzongató történetek, kegyetlen gyilkosságok, melyekből hozzáértő magyar filmes kezek között remekbe szabott alkotások készülhetnének.

A CreepyShake csapata elsőként közös erővel összeállított egy gyűjteményt olyan magyar vonatkozású témákból, melyek tökéletes horroralapanyagul szolgálhatnának.

1. Fekete-kastély, Balatonederics

1fekete_kastely2

Nekünk sem kell messzire mennünk, ha elátkozott helyet akarunk találni. Balatonederics külterületén, egy elvadult kastélypark közepén található a Fekete-kastély. A Nedeczky-család építtette a két épületből álló kastélyt, melynek falai között nem egy haláleset történt. 1912-ben egy gulyáslegény gyilkolta meg itt szerelmét, a kastély szakácsnőjét, féltékenységében. Két évvel később, 1914-ben a birtok ura, Nedeczky Jenő lett rejtélyes körülmények között öngyilkos.

1928-ban az épület új tulajdonost kapott Vág Jenő ügyvéd és felesége személyében. Az asszony azonban nem bizonyult a hűség mintaképének.

Ideköltözésük után nem sokkal az ügyvéd rajtakapta feleségét szeretőjével. Nem bírta elviselni a bánatot, és önkezével vetett véget életének. Az özvegye nem szomorkodott sokáig, szeretőjét előléptette vőlegénnyé, de őt is megcsalta, és az újdonsült vőlegény is öngyilkosságot követett el.

Egy nyugalmazott miniszteri főtanácsos vette meg ezután a birtokot, mivel azonban kettős ügynökként dolgozott, a németektől való félelmében ő is a halált választotta. A kastély azóta is üresen áll.

2. Ó-Ebergényi-kastély

vasszecsenyo-ebergenyi

A kastély Szombathelytől 13 kilométerre található, egy falu, Vasszécseny közelében.

Néhány éve egy nő fényképeket készített látogatása során a kastélyban, a képeken pedig legnagyobb megdöbbenésére egy ismeretlen, elmosódott arcot vélt felfedezni. Állítólag a kastélyban kísértetek tanyáznak, és sokan sikolyokat, suttogásokat hallottak, vagy lebegő, árnyszerű alakokat láttak a több mint 500 éves falak között.

3. Siroki vár

3sirok_siroki_var-2-l

296 méter magasan található a ma már csak romjaiban lévő Siroki vár a Mátra keleti felében. (Az eddig feltárt, várból megmaradt részeket néhány éve felújították.) A középkor óta kering egy mese arról, hogy napnyugta után egy női alak jelenik meg a romok között, és leveti magát a hegyről, majd őt követve hét szellemalak is a mélybe veti magát.

A legenda szerint Kompolti Imre lányára, Gizellára hagyta a várat. Gizella sokáig nem élte át a szerelmet, egészen addig, amíg hét vitéz nem érkezett a várba. Gizellába mindegyik egy csapásra beleszeretett, ám a lány csak egy vitéz vonzalmát viszonozta. A férfiak ezért úgy döntöttek, hogy halálig vívnak egymással a lányért, és aki legutoljára marad, azé lesz Gizella. Ám a lány nem bírta elviselni szerelme halálát, leszúrta a szeretett férfi vérét ontó vitézt, majd felment a legmagasabb bástyába, és kiugrott onnan.

4. Pozsonyi utcai lakótelep, Budapest

Pozsonyi u. 2c. Pozsonyi u. 2c.

Bizony, fővárosunkban is található egy-két creepy hely. A leginkább kísértetjártának a Pozsonyi utcai lakótelepet tartják. Sokan Szellemtelepként is nevezik, mivel a lakótelep egy része az újpesti temető fölé épült.

Az ott lakók elmondásuk szerint a beköltözésüket követően furcsa jelenségeket tapasztaltak: magától fel-le kapcsolódó villanyok és tévékészülékek, furcsa, recsegő hangok és léptek zaja.

Rejtélyes halálesetről azonban nem tudni. (A lakótelepről kicsit bővebben ITT OLVASHATTOK.)

5. A szegedi Boszorkánysziget

5boszorkany

1728. július 23-án a Tisza partján, Szegeden, ahol a mai Boszorkánysziget található, hat férfit és hat nőt égettek el máglyán, boszorkányság miatt. Az áldozatok között volt a város egykori bírája, leggazdagabb polgára, valamint az őt vádló bába. Három máglyán lelték halálukat, melyeket a város hóhéra egyszerre gyújtott meg. Magyarország legnagyobb boszorkányüldözésének emlékét ez a félsziget hordozza. (A szigetről bővebben ITT OLVASHATTOK.)

+1 Bács-Hója erdő

2bojaerdo

Az erdélyi Kolozsvár melletti Bács-Hója erdő ugyan nem a mai Magyarország területén van, de a BBC szerint az ötödik legfélelmetesebb hely a világon - így ebből az összeállításból nem hiányozhat. Ebben a félelmetes rengetegben nem megszokott a fák formája, sok az összecsavarodott, kiszáradt törzs, ennek ellenére a fák nem halnak el.

Állítólag az itt található domboldal egy ufó-leszállópálya. 1940-ből ismert az első ufóészlelés.

Akik jártak az erdőben, azt mondják, hogy furcsa energiákat éreztek, voltak, akik rosszullétre és erős fejfájásra panaszkodtak. Tudósok szerint a Bács-Hója erdő egy erős szeizmikus zóna. (Az erdőről bővebben ITT OLVASHATTOK.)

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x