hirdetés
DSC_9714-1000x668.jpg

5+1 budapesti szórakozóhely, ahol a vacsorát is ki kell próbálnod

Jó italok és remek ételek. Kell ennél több? Helyek, ahol a bulizás ugyanúgy opció, mint a kellemes vacsora.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Vass Adrienn, Csákvári Péter és hivatalos sajtófotók - szmo.hu
2017. június 13.


hirdetés

Vannak azok az esték, amikor bekajálsz otthon, majd elindulsz a városba iszogatni a haverokkal, és csak az a fontos, hogy milyen sör van, mennyi a bor, meg mi a zenéstáncos program.

Meg vannak azok az esték, amikor elmaradt a vacsi, és iszonyatosan örülsz ha a helyen nem csak sósmogyi van, vagy beülsz valahová egy tésztára, de annyira csábító a koktél, hogy iszogatás lesz belőle. Itt most az utóbbiakról lesz szó, azokról a csodás italozókról, ahol enni is öröm. Mert akad jó pár! Mi is csak a teljesség igénye nélkül válogatunk.

Impostor – Baotiful

Szereted az ázsiai konyhát? Ne adj' Isten nem Sopronival tolnád a tofut, hanem japán sörrel? Olvass hát tovább!

A Baotiful és a közvetlenül mellette lévő Impostor egy cég, a régi MTV-székház garázsából kialakítva. Egy kis Ázsia a Szabadság téren, brutális lazaságba oltva. Van hozzá koreai szakács, személyzet, aki nem utálja a munkáját, és két olyan tulajdonos, aki ember. Éhes ember, szomjas ember, és azt kínálja neked, amit ő is szívesen fogyaszt, amit ő imád, aminek ő a hangulatával maximálisan át van itatva.

Nem Deák téri Kakas, és nem is Kazinczy utca, de soha nem is akart az lenne. Talán úgy tűnhet, hogy szűk rétegnek szól, de jobban belegondolva ki ne távozna elégedetten, ha jó baoburget kap, vagy kinek baj az, ha fel lehet csapni a lábat az asztalra, vagy ha grillezni és grilleztetni lehet az udvaron, mintha a sajátod volna?

Vagy amúgy van pizza is kemencéből. Eszeveszett durva pizza!

Meg lehet úgy koktélozni is, hogy nem az ipszilonpohárral legyezés benne a lényeg.

19029208_1694334427267811_9137984497122308828_n

19030317_1694334267267827_2752176748948554965_n

Impostor

BAOTIFUL

Szabadság tér 17.

19105743_1694334280601159_8755006665796273443_n

19030336_1694334277267826_4535950712093251632_n

 

DiVino

Életemben először egy lángosra vetettem szemet itt. Kihozták a mellettem ülő vendégnek, és csorgott a nyálam, pedig nem is szeretem a lángost. Olyan kellemesen volt tálalva, hogy nem érzetem kivetnivalót abban, hogy egy bárban szolgálják fel ezt az ételt.

A DiVino sokak számára csak a remek borokról ismert, de ne féljetek harapnivalót kérni! A klasszikus sajt és sonkatál mellett komolyabb fogásokkal is találkozhattok. Lángos már nincs, de van helyette például garnéla, vagy tatár beefsteak, esetleg egy jó cézár saláta.

Amúgy a koncepció több mint üdítő, és sokkal több helyen kellene így „boroztatni”. Mert nem mindig és minden körülmények között célja az italozásnak a berúgás, de itt könnyű elcsábulni még egy, meg még egy, meg még egy pohár borra... és akkor viszont nem árt mellé egy hamburger.

(Más ételeket találtok a Gozsdus és másokat a Bazilikás DiVinoban, úgyhogy érkezés előtt tájékozódjatok a honlapon. Én itt, most, a bazilikás kínálatról áradoztam, pedig a poharat gyakrabban emelgetem a Gozsduban.)

divi (2)

divi (5)

DiVino

DiVino: Szent István tér 3.

DiVino Gozsdu: Király utca 13.

divino (2)

divino (1)

 

Spíler - Spíler Shanghai

A Spíler és a Spíler Shanghai klasszikus gozsdus, mulatós hely. Nekem, személy szerint borzasztóan hosszú idő kellett ahhoz, hogy felismerjem, itt mások bizony gyakorta vacsoráznak is, és csak idén jutottam el odáig, hogy a Shanghai felfrissült tavaszi/nyári étlapjába bele is kóstoljak.

Kár volt eddig várni! A ázsiai fúziós konyha jellegzetességeit jól hozza a hely, és a koktél az ételek mellé is remekül csúszik. Főleg a lenti, kissé eldugottabb, pincehelyiségben található bárban. A buja fények és duruzsoló zene ott abszolút betalál, és olyan, mintha nem is Budapest belvárosában lazulnál, hanem jóval keletebbre, egy lebujban (és ezt abszolút pozitívan tessék értelmezni).

A csirketekercs csípős, mogyorós szósszal nálam örök szerelem lett, ha pedig mellé egy May Li koktélt is guríthatok, akkor teljes az elégedettség. Na jó... lehet két May Li.

Ha valami még hihetetlen itt, az a személyzet kedvessége és gyorsasága. Szombat esti őrület közepette is mertünk kérdezni, és villámgyorsan cserélődtek előttünk a poharak, tálak.

spíler (2)

spíler (1)

Spíler

Király utca 13.

spíler

spíler (3)

 

MALTeR BeerStro

A MALTeR nem az én helyem, de ettől még nagyon szimpatikus és abszolút pártolom. Nálam ez a férfiak birodalma.

Itt jó kézműves söröket lehet fogyasztani, és a keményebbek pár rakiát (szerb pálinka) is tolhatnak. A sörözés mellé pedig általában tényleg csak sósmogyi, chips vagy ropi van a kocsmákban, de MALTeRék nem véletlenül hívják magukat sörbisztrónak.

A Kispipa helyén nyitott Akácfa utcai egység olyan ételeket vonultat fel, amivel nem sok helyen találkozunk, ha sörözni indulunk. Táfelspitz, sztrapacska, tojásos galuska, lecsó, császárhús... Ezekre aztán lehet kérni a következő korsót, és nem félholtan fogsz a legközelebbi kétszázas pizzás ajtajában összeesni.

maleter (3)

maleter (4)

MALTeR BeerStro

Akácfa utca 38.

maleter (2)

maleter (1)

 

BB'z Bar & Grill

A BBz a legendás Kék macska helyén nyitott, és tartani is akarja a monarchiabeli ikonikus bordély lazaságát (annak sötét oldala nélkül). A fiatalok által üzemeltetett gigászi tér valóságos házibuli a nap bármely szakában, és az esti veretés mellett jól megfér az ebédmenü elfogyasztása utáni társasjáték parti, vagy a kora esti beerpongozás.

Az italok mellett kellemes az ételkínálat is, semmi fancy sallang, csak laza barfood, de korrekten elkészítve. A mexikói vonal és a vegán ételek is erősek a mezőnyben.

A hely mottója a "It's cool to bee nice", és ennek totálisan meg is felelnek. Ne lepődj meg, ha amikor belépsz, úgy köszönnek rád, mintha ezer éve ismernétek egymást.

DSC_9695

DSC_9701

BB'z Bar & Grill

Király utca 15.

DSC_1215

DSC_1190

 

+1 Csíki Sörplacc - Góbé Gurmé

Ez a remek erdélyi társaság se nem szórakozóhely, se nem étterem, de valahogy úgy érzem, hogy a nyárra tekintettel abszolút illik ide.

Mert ugye ha az időjárás kegyes velünk, istenien lehet a szabad ég alatt italozni és eszegetni. A Bálna és környéke szépen fejlődik, és már nem csak a rakpart szélére érdemes ülni üveg borra, de egy olyan helyet is jó szívvel be lehet foglalni, amilyen a Csíki Sörplaccé.

A Góbé Gurmé grill kolbászkái pedig tökéletesen illenek a képbe, de például a mics is remek, és egy bódéval arrébb a város legjobb kürtőskalácsa, a Vitéz Kürtős is falható.

Tegyetek velük egy próbát, ha lazább programra vágytok!

csíki (1)

csíki (2)

Csíki Sörplacc - Góbé Gurmé

Fővám tér 11-12.

csíki (4)

csíki (3)


KÖVESS MINKET:
hirdetés
DSC_6502.jpg

6 szuper hely a Badacsony körül, ahol mennyei finomságokat és gyönyörű panorámát is kapsz

Hol lehet igazán jókat enni és inni, közben a Balatonban és a tájban gyönyörködni? Utánajártunk.
Szöveg: Vass Adrienn Fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2019. július 31.A Balaton napjainkban egész évben virágzik. Több olyan kiadvány is van, amiben utánanézhettek, hogy mi jót lehet csinálni a tó körül,

de számunkra a legizgalmasabbak kérdés mindig az, hogy hol lehet igazán jókat enni és inni páratlan panoráma mellett.

Így nem csoda, hogy egyre többször kötünk ki az északi parton és barangolunk a tanúhegyek között. Badacsony és a Szent György-hegy pedig nem csak nekünk kedvencünk. Remek éttermek és borozók sorakoznak már itt.

Induljunk neki úgy, mintha csak a sétánkat vagy egy túrázós, esetleg biciklizós napot kezdenénk, és essünk neki a Badacsony lábának.

Ha Badacsony, akkor Laposa

Nem buzdítanálak titeket arra, hogy egy családhoz ragaszkodjatok, ha nem lenne eszméletlenül jól összerakva a "Laposa élmény". De Badacsonyban olyan erős a jelenlétük, és annyira csodálatos és különböző helyeket üzemeltetnek, hogy szerintem érdemes az összeset kipróbálni.

 

Hableány

A Hableány a Laposa birodalom újonnan felavatott tagja. A vasúttól és a tótól is csak pár perc sétára helyezkedik el, így az ember nyugodt szívvel kezdheti itt a Badacsonyi túráját.

Ultramodern helyről van szó, miközben a retró életérzés sem veszett el teljesen. Az éttermi szolgáltatás mellett a család szőlőfeldolgozása is itt zajlik. Szóval ha kérsz egy pohár bort, annak túl nagy utat biztosan nem kell bejárnia a poharadig.

Van itt egy mini helytörténeti kiállítás, és elvitelre is be lehet ugrani a különböző nedűkért, de én azt mondom, hogy az ebédedet is itt költsd el. Izgalmas és nagyon mai konyha. Az adagokkal jól lehet lakni és vannak benne ismerős hangulatok, de mégsem a magyarosfatál és rántotthalrudacska típusú üzem ez.

Friss Terasz

Ha elindulunk fel a hegyre, az első laza fröccsöt már dobhatjuk is be a Friss Terasznál. Ezen a helyen gyerekprogramok és koncertek is akadnak szép számmal, és a laza, kötetlen hangulat garantált. Lángos van meg hamburger, ha túlinná magát az ember, vagy ha nem a késselvillávalevős helyeket részesíti előnyben.

Itt már alakul a panoráma is, de van még feljebb...

Szőlőhegy Bisztró

Ez a hely a személyes kedvencem. A szőlő itt tényleg egy karnyújtásnyira van. Az egész teraszt átszövi és a panoráma legnagyobb részét is szolgáltatja.

Közben meg olyan igazi pincés, tradicionális a hangulat. Jó húsleves, velős csont, túrógombóc. Régi tárgyak, fa bútorok, kemence.

A klasszikus balatoni életérzés kicsit leporolva, és a mai ember számára újraértelmezve.

 Laposa Borbirtok

A nagyágyú van legmagasabban. A hegy déli oldalának közepe már elég tisztes távolságra fekszik a tótól. Innen fogod a legszebb képet készíteni, és itt nem tudsz majd percekig vagy akár órákig a kilátáson kívül semmi másra koncentrálni.

Itt inni kell egy pohár bort, és maximum sajtot kell majszolni mellé. Itt lassítani kell, és élvezni a természetet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
DSC_6395.jpg

A hely nagyágyúja a nagyi rántott tarjája – új rántotthúsozó a Madách téren

Végre egy gyorsétterem a városban, amely a legnagyobb klasszikusunkat emeli piedesztálra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.Egy rendes, magyar embernek minimum egy szentimentális sztorija kapcsolódik a rántott húshoz. A vasárnapi ebédek, a családi összejövetelek és az ünnepek szerves része volt gyerekkorunkban ez az étel... és hiába is tagadnánk, sokunknak még ma is az.

Akárhogy is változnak a gasztrotrendek, egy jó rántott húst heti egyszer simán le tudunk tolni, de nehezebb igazán jót találni a városban, mint ahogy azt elsőre feltételezné az ember. Sok helyen újraértelmezik, megreformálják a panírt, fura köretet tesznek mellé, és sok helyen egész egyszerűen rosszul készítik el. Pedig a titok nagyjából a jó alapanyagokban, a frissességben és a megfelelő vastagságúra lapított szeletekben rejlik.

Tudják ezt a Madách tér új szereplőjeként feltűnt, A Rántott Húsos névre keresztelt hely tulajdonosai is. Csak egy korrekt, vasárnapi ebédre emlékeztető húst akarnak elénk tenni, és manapság ez az egyenesség szinte kuriózum.

Szóval van rántott hús disznóból és csirkéből, meg némi köret és mártogatós, aztán ennyi. Jó áron, jó helyen, jól elkészítve.

Ha kicsit mélyebben belemegyünk a témába, akkor azért kiemelhetjük azt, hogy a remek vastagsággal bíró szeletek helyben kapják meg a panírt, és még véletlenül sem használnak hozzájuk fagyasztott húst.

A sült krumpli szintén tökéletes és gigantikus adag. Vannak különböző szószok és savanyúk, hiszen van akinek a csalamádé az elmaradhatatlan kiegészítő, van akinek meg a csemegeuborka. (Nálam a korianderes coleslaw saláta talált be a legjobban.)

Kóstoltunk egy szendvicset is, amiben csirkecsíkok voltak, de ez nyilván női oldalról talált be jobban. Mondjuk az egészet elpusztítani nem sikerül. 1290 forintért ez igazán jó vétel.

A hely igazi nagyágyúja a nagyi rántott tarjája, ami gyakorlatilag egy hús alapú lángos, hiszen sajt és tejföl figyel rajta. Na ennyivel pont meg szabad bolondítani ezt a klasszikust is. A maga 1590 forintjával a legdrágább tétel ez, de megbánni nem fogod!

Lapozz a desszertért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
izek_haza_foto_tari_robert-7.jpg

Így készül a konyakmeggy - egy alföldi üzemben követtük végig az útját

A finomság készítése összetett és izgalmas folyamat. Lessetek be velünk egy aprócska üzembe.
Vass Adrienn - szmo.hu
2019. július 14.Gyerekkoromban utáltam a konyakmeggyet. Nem értettem, hogy egyáltalán mi értelme van annak, hogy egy száraz csokiburokban zörög egy összeaszott meggyszem.

Jó pár évbe telt, mire rájöttem, hogy

nem az édesség a rossz, hanem a mi családunk hozzáállása.

Hiszen éveken keresztül adogattunk körbe 2-3 dobozzal, és mire ráfanyalodtunk, már csekély élvezeti értékkel bírt.

Majd egyszer valaki megkínált a suliban egy olyan példánnyal, aminek fényes és roppanós külseje volt, és legnagyobb meglepetésemre folyt! a belseje.

Úgy ledöbbentem, mint amikor (spoilerveszély!) megtudtam, hogy nem létezik a Mikulás. Ettől függetlenül nem kaptam rá az ízére, hiszen a sokéves rossz emlék bennem maradt.

Aztán múlt héten egy vérbeli alföldi kiránduláson vehettünk részt több újságíró kollégával egyetemben, és ez a különös csokoládé ismét meglepett.

Szankon a térség első gasztroturisztikai rendezvényházában, az Ízek Háza épületében kapott helyet a csokimanufaktúraként működő kisüzem, amelyben a több mint százéves hagyománnyal rendelkező konyakmeggy gyártására rendezkedtek be.

A kiskunmajsai csokigyárból felszámolt eszközök egy részét hasznosították, és Ritz Csokoládé márkanéven értékesítik a helyben termelt, alkohollal tartósított meggyes bonbont. A negyvenéves kiskunmajsai receptúra alapján minden folyamat kézzel készül. És ha az ember végighallgatja, hogy pontosan hogyan jut el a meggyfától a csinos dobozig ez az édesség, máris sokkal izgalmasabbnak fogja találni a kész terméket.

Én meg voltam győződve róla, hogy ez olyan lesz mint a bonbontöltés. Lesz egy öntőforma, amibe belepakolnak sorban mindent, és a végén kigurítják belőle a kész gombócokat. Hát ennél nem is tévedhettem volna nagyobbat. A konyakmeggy készítés ugyanis egészen komoly kézügyességet és rutint követel meg.

Úgy kezdődik, hogy a 80%-os alkoholba áztatott meggyet kimagozzák, majd fondánnal vonják be, amit vízgőz fölött 70 fokos hőmérsékletig hevítenek. A fondánba mártás után a félkész terméket tálcára helyezik, és hűlni hagyják.

Ezt követi a talpazás folyamata, amikor egy csokoládé lapocskát készítenek a meggy aljára.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
MOT_egyutt_feher.jpg

Maga a málnás ízorgazmus - megkóstoltuk az Ország Tortáját

Soha nem volt még ennyire gyümölcsös Magyarország Tortája! Megkóstoltuk a Boldogasszony csipkéjét, és a cukormentes győztest, a Kicsi Gesztenyét is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 01.A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizenharmadik alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével pedig idén nyolcadik alkalommal a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt is megrendezték.

Idén Tóth Norbert dunaföldvári cukrászmester alkotása, a Boldogasszony csipkéje viselheti a Magyarország Tortája címet. Magyarország Cukormentes Tortája pedig Gyuris László szegedi cukrászmester Kicsi Gesztenye tortája lett.

Mi ott voltunk tegnap a Parlamentben, egy teremnyi éhes újságíróval egyetemben, és alig vártuk, hogy belemerítsük a villánkat a sütikbe.

Tóth Norbert győzelme valahol sejthető volt. Hiszen a dunaföldvári cukrász negyedik alkalommal indult a megmérettetésen, és eddig minden alkalommal be is jutott a legjobbak közé.

Harmincegy tortát sikerült maga mögé utasítania egy idén is erős mezőnyben. Ráadásul magát a versenykiírást sem egyszerű megugrani.

Mindenkinek 22-25 centi átmérőjű tortát kell készíteni, aminek 16 szeletesnek kell lennie. A magassága 10 cm-nél nem lehet több, és jellemzően magyar, természetes összetevőkből álló alapanyagokat kell használni. (Nem használhatnak margarint, növényi tejszínt, mesterséges színezéket és aromát sem.)

Norbert a kész süteményről így nyilatkozott még májusban a DUOL.hu-nak:

"Idén a málnát választottam. Azért, mert szép a színe, zamatos és a vendégek is nagyon szívesen fogyasztják. A Boldogasszony csipkéjét úgy jellemezhetném: egyféle íz, többféle textúra. Minden rétegében visszaköszön a málna. Alul egy málnás, ropogós réteg található, utána egy málnapürével dúsított tésztaréteg következik, majd a cremeux (tejszínnel lazított krém), végül a teteje, amin egy bazsalikomos, citromos ganache (csokoládé és tejszín) található."

A névválasztással kapcsolatban pedig a következőket osztotta meg:

"A málna volt a kiindulópont. Megtudtam, hogy a Dunántúl egyes részein a málna népies neve a boldogasszony csipkéje. Rögtön megtetszett, mert egy torta esetében a névválasztás is nagyon fontos: hangzatosnak, fülbemászónak kell lennie."

A tortából a sajtótájékoztatóra szerencsére nem csak egy 16 szeletes példánnyal készültek, hanem egy asztal méretű adagot szeleteltek fel. A kóstolás után pedig bátran állíthatom, hogy az idei győztes valóban különleges.

Az elmúlt években sokszor tört előre a francia vonal. Kevés tészta, sokféle markáns krémréteg. Biztos vagyok benne, hogy nem csak nekem hiányzott már egy kicsit magyarosabb vonal, ahol a tészta több szerephez jut. Remek csavar az is, hogy a lapok is erősen málnásak, hogy tényleg minden morzsában ott a gyümölcs. A bazsalikommal és citrommal kiegészülve igazán üdítő szelet ez, a megjelenése pedig valóban ünnepi, mégis természetes.

Egy szó, mint száz, nem hallottam panaszt rá senkitől. A gyümölcsös ízeket kedvelők szeretni fogják!

Természetesen a cukormentes verziót is megkóstoltuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x