hirdetés
DSC_9714-1000x668.jpg

5+1 budapesti szórakozóhely, ahol a vacsorát is ki kell próbálnod

Jó italok és remek ételek. Kell ennél több? Helyek, ahol a bulizás ugyanúgy opció, mint a kellemes vacsora.
Szöveg: Vass Adrienn, Fotók: Vass Adrienn, Csákvári Péter és hivatalos sajtófotók - szmo.hu
2017. június 13.


hirdetés

Vannak azok az esték, amikor bekajálsz otthon, majd elindulsz a városba iszogatni a haverokkal, és csak az a fontos, hogy milyen sör van, mennyi a bor, meg mi a zenéstáncos program.

Meg vannak azok az esték, amikor elmaradt a vacsi, és iszonyatosan örülsz ha a helyen nem csak sósmogyi van, vagy beülsz valahová egy tésztára, de annyira csábító a koktél, hogy iszogatás lesz belőle. Itt most az utóbbiakról lesz szó, azokról a csodás italozókról, ahol enni is öröm. Mert akad jó pár! Mi is csak a teljesség igénye nélkül válogatunk.

Impostor – Baotiful

Szereted az ázsiai konyhát? Ne adj' Isten nem Sopronival tolnád a tofut, hanem japán sörrel? Olvass hát tovább!

A Baotiful és a közvetlenül mellette lévő Impostor egy cég, a régi MTV-székház garázsából kialakítva. Egy kis Ázsia a Szabadság téren, brutális lazaságba oltva. Van hozzá koreai szakács, személyzet, aki nem utálja a munkáját, és két olyan tulajdonos, aki ember. Éhes ember, szomjas ember, és azt kínálja neked, amit ő is szívesen fogyaszt, amit ő imád, aminek ő a hangulatával maximálisan át van itatva.

hirdetés

Nem Deák téri Kakas, és nem is Kazinczy utca, de soha nem is akart az lenne. Talán úgy tűnhet, hogy szűk rétegnek szól, de jobban belegondolva ki ne távozna elégedetten, ha jó baoburget kap, vagy kinek baj az, ha fel lehet csapni a lábat az asztalra, vagy ha grillezni és grilleztetni lehet az udvaron, mintha a sajátod volna?

Vagy amúgy van pizza is kemencéből. Eszeveszett durva pizza!

Meg lehet úgy koktélozni is, hogy nem az ipszilonpohárral legyezés benne a lényeg.

19029208_1694334427267811_9137984497122308828_n

19030317_1694334267267827_2752176748948554965_n

Impostor

BAOTIFUL

Szabadság tér 17.

19105743_1694334280601159_8755006665796273443_n

19030336_1694334277267826_4535950712093251632_n

 

DiVino

Életemben először egy lángosra vetettem szemet itt. Kihozták a mellettem ülő vendégnek, és csorgott a nyálam, pedig nem is szeretem a lángost. Olyan kellemesen volt tálalva, hogy nem érzetem kivetnivalót abban, hogy egy bárban szolgálják fel ezt az ételt.

A DiVino sokak számára csak a remek borokról ismert, de ne féljetek harapnivalót kérni! A klasszikus sajt és sonkatál mellett komolyabb fogásokkal is találkozhattok. Lángos már nincs, de van helyette például garnéla, vagy tatár beefsteak, esetleg egy jó cézár saláta.

Amúgy a koncepció több mint üdítő, és sokkal több helyen kellene így „boroztatni”. Mert nem mindig és minden körülmények között célja az italozásnak a berúgás, de itt könnyű elcsábulni még egy, meg még egy, meg még egy pohár borra... és akkor viszont nem árt mellé egy hamburger.

(Más ételeket találtok a Gozsdus és másokat a Bazilikás DiVinoban, úgyhogy érkezés előtt tájékozódjatok a honlapon. Én itt, most, a bazilikás kínálatról áradoztam, pedig a poharat gyakrabban emelgetem a Gozsduban.)

divi (2)

divi (5)

DiVino

DiVino: Szent István tér 3.

DiVino Gozsdu: Király utca 13.

divino (2)

divino (1)

 

Spíler - Spíler Shanghai

A Spíler és a Spíler Shanghai klasszikus gozsdus, mulatós hely. Nekem, személy szerint borzasztóan hosszú idő kellett ahhoz, hogy felismerjem, itt mások bizony gyakorta vacsoráznak is, és csak idén jutottam el odáig, hogy a Shanghai felfrissült tavaszi/nyári étlapjába bele is kóstoljak.

Kár volt eddig várni! A ázsiai fúziós konyha jellegzetességeit jól hozza a hely, és a koktél az ételek mellé is remekül csúszik. Főleg a lenti, kissé eldugottabb, pincehelyiségben található bárban. A buja fények és duruzsoló zene ott abszolút betalál, és olyan, mintha nem is Budapest belvárosában lazulnál, hanem jóval keletebbre, egy lebujban (és ezt abszolút pozitívan tessék értelmezni).

A csirketekercs csípős, mogyorós szósszal nálam örök szerelem lett, ha pedig mellé egy May Li koktélt is guríthatok, akkor teljes az elégedettség. Na jó... lehet két May Li.

Ha valami még hihetetlen itt, az a személyzet kedvessége és gyorsasága. Szombat esti őrület közepette is mertünk kérdezni, és villámgyorsan cserélődtek előttünk a poharak, tálak.

spíler (2)

spíler (1)

Spíler

Király utca 13.

spíler

spíler (3)

 

MALTeR BeerStro

A MALTeR nem az én helyem, de ettől még nagyon szimpatikus és abszolút pártolom. Nálam ez a férfiak birodalma.

Itt jó kézműves söröket lehet fogyasztani, és a keményebbek pár rakiát (szerb pálinka) is tolhatnak. A sörözés mellé pedig általában tényleg csak sósmogyi, chips vagy ropi van a kocsmákban, de MALTeRék nem véletlenül hívják magukat sörbisztrónak.

A Kispipa helyén nyitott Akácfa utcai egység olyan ételeket vonultat fel, amivel nem sok helyen találkozunk, ha sörözni indulunk. Táfelspitz, sztrapacska, tojásos galuska, lecsó, császárhús... Ezekre aztán lehet kérni a következő korsót, és nem félholtan fogsz a legközelebbi kétszázas pizzás ajtajában összeesni.

maleter (3)

maleter (4)

MALTeR BeerStro

Akácfa utca 38.

maleter (2)

maleter (1)

 

BB'z Bar & Grill

A BBz a legendás Kék macska helyén nyitott, és tartani is akarja a monarchiabeli ikonikus bordély lazaságát (annak sötét oldala nélkül). A fiatalok által üzemeltetett gigászi tér valóságos házibuli a nap bármely szakában, és az esti veretés mellett jól megfér az ebédmenü elfogyasztása utáni társasjáték parti, vagy a kora esti beerpongozás.

Az italok mellett kellemes az ételkínálat is, semmi fancy sallang, csak laza barfood, de korrekten elkészítve. A mexikói vonal és a vegán ételek is erősek a mezőnyben.

A hely mottója a "It's cool to bee nice", és ennek totálisan meg is felelnek. Ne lepődj meg, ha amikor belépsz, úgy köszönnek rád, mintha ezer éve ismernétek egymást.

DSC_9695

DSC_9701

BB'z Bar & Grill

Király utca 15.

DSC_1215

DSC_1190

 

+1 Csíki Sörplacc - Góbé Gurmé

Ez a remek erdélyi társaság se nem szórakozóhely, se nem étterem, de valahogy úgy érzem, hogy a nyárra tekintettel abszolút illik ide.

Mert ugye ha az időjárás kegyes velünk, istenien lehet a szabad ég alatt italozni és eszegetni. A Bálna és környéke szépen fejlődik, és már nem csak a rakpart szélére érdemes ülni üveg borra, de egy olyan helyet is jó szívvel be lehet foglalni, amilyen a Csíki Sörplaccé.

A Góbé Gurmé grill kolbászkái pedig tökéletesen illenek a képbe, de például a mics is remek, és egy bódéval arrébb a város legjobb kürtőskalácsa, a Vitéz Kürtős is falható.

Tegyetek velük egy próbát, ha lazább programra vágytok!

csíki (1)

csíki (2)

Csíki Sörplacc - Góbé Gurmé

Fővám tér 11-12.

csíki (4)

csíki (3)


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
kepatmeretezes_hu_IMG_2343-1.jpg

Újra kapható a Bambi – megkóstoltuk!

50 évvel a megszűnése után éledt újjá a legendás üdítőital. Persze nem pont ugyanúgy.
Vass Adrienn - szmo.hu
2020. szeptember 10.


hirdetés

Az eredeti Bambi annak idején cukrosabb üdítő volt mint a későbbi Coca-Cola, és népszerűségét nem a minőségének köszönhette, hanem sokkal inkább annak, hogy nem nagyon volt más a piacon.

Amint jött a Cola, a Bambi el is tűnt. Ennek ellenére azok is ismerik a nevét, akik sosem kóstolták, így a magyar piacon igazán jól cseng.

Ennyi, meg egy Bambi

1947-ben a Hazai Szikvízüzem kezdte palackozni Horváth Mihály téri üzemében, majd gyártása átkerült a Halom utcai üzembe. Az első palackokat koronazár fedte, de később átálltak a takarékosabb csatos üvegekre.

1960-tól a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat (FÁJIV) folytatta a gyártást a Döbrentei téri palackozójában. Később NDK-s gyártású gépsorokat állítottak be a növekvő kereslet miatt. 1961-ben a FÁJIV piacra dobta a citromaromával kevert Utas Üditőt, valamint a málna- és szederízű Erdei Bambit. 1968-ban a Coca-Cola Magyarországra érkezése csökkentette népszerűségét.

A Bambi 1970-ben szűnt meg, amikor a FÁJIV margitszigeti üzemében hozzálátott a Pepsi palackozásához és emiatt leállította a Bambit gyártó gépsorokat.

hirdetés

A közhiedelem szerint a Bambi kátrányból készült, mert néha ehhez hasonló ízt lehetett érezni rajta. Ez azonban nem igaz, az üdítő nem tartalmazott kátrányt. A kellemetlen mellékízt az okozhatta, hogy a narancsolaj összetevő a szavatossági idő lejárta után terpénesedett.

Forrás: Wikipédia

Ez a Bambi már nem az a Bambi

A név maradt, de nagyjából minden más változott. A régi, szintetikus alapanyagokból készült, 12%-os cukortartalommal bíró receptúrát teljes egészében lecserélték. Ez talán nem is baj.

Az új Bambit az Art Water Kft. gyártja, a vas megyei Horvátzsidányban. A termék megjelenését 4 év kutatói és fejlesztői munka előzte meg, és egy 100%-ban természetes alapanyagokból álló üdítőt alkottak.

Az alapja forrásvíz és fermentált gyömbérlé. A hét napos fermentálás után, természetes növényi összetevőket és természetes aromákat adnak hozzá, és csak nagyon minimális cukrot.

Milyen ízekben kapható és mennyibe kerül?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_8936.jpg

Ilyen lett a 10 éve felújításra váró Avar Hotel – tökéletes kikapcsolódás Mátrafüreden

Így újult meg az egykori szellemhotel Mátrafüred központjában, és tette újra még vonzóbbá a könyéket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 11.


hirdetés

A Mátrát látni kell ősszel! Persze harsogó zöldben és hófedte télben is csodás látványt nyújt, de ősszel, amikor sárgulnak és barnulnak a levelek, és színes szőnyegben lehet gázolni... Na az valami leírhatatlan csoda!

Nem véletlenül lett Mátrafüred legszebb szállodájának a neve is Avar!

A hotel azért is különleges, mert sok éven keresztül üresen állt, és 2017-ben még "szellemhotelként" utaltak rá. (Képek a romos állapotban lévő hotelről EBBEN a cikkben találhatóak.)

2010-ben felújításra hivatkozva zárták be, de sajnos az akkori tulajdonos nem tudta kivitelezni a tervét, és 10 évet kellett várni, hogy Mátrafüred központi része a hotellel együtt végre megújuljon.

Az új tulajdonos az áprilisi, zárt körű megnyitóhoz azért ragaszkodott, mert pontosan 44 évvel ezelőtt 1976-ban írták alá az Avar megnyitó dokumentumát, és remélik, hogy ez a kerek dátum szerencsét hoz majd.

hirdetés

Az biztos, hogy aki egyszer náluk jár, az később visszavágyik majd, nekünk szabályosan elállt a szavunk a belső design láttán, de erről majd kicsit később... Hiszen Mátrafüred nem csak a szálloda miatt lehet vonzó célpont.

Nemrég adtak át ugyanis egy másik fontos épületet, a Harkály Házat.

Az épületben interaktív kiállítás keretében mutatják be a Mátra élővilágát, emellett pedig környezeti nevelési programok keretében igyekeznek elsősorban a gyerekekhez közelebb vinni a Mátra természeti kincseit.

Kérhető szakvezetés, de le lehet tölteni egy online kiállításvezetőt is, így a bemutatóhely önállóan is bejárható.

Bár mi nem vagyunk gyerekek, egyfelől nagyon sok hasznos információkat szereztünk a kiállítás körbejárása közben, másfelől nagyon jól szórakoztunk. Sokféle játékos feladatot és felfedezni valót rejt a ház, és ha utána indul az ember erdei sétára, jobban figyel majd az apró nyomokra, jelekre, a természet sokszínűségére.

Mi a Cincér Tanösvényt jártuk be. Érdemes figyelni a Harkály Ház és a Bükki Nemzeti Park oldalát is, mert vezetett túrákat is szoktak szervezni, de szívesen adnak iránymutatást, ha az ember egyedül barangolna.

A tanösvény teljes hossza: 3,5 km, 8 állomással, és 3-3,5 órát vesz igénybe.

A túra végpontja Sástó, aminek a partján megpihenni és kacsát etetni a legjobb befejezés.

De ha valaki nem csak a természeti értékekre kíváncsi: Mátrafüred Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítással is büszkélkedik.

Mi biztosra vettük, hogy ez is gyerekeknek való elfoglaltság, de a szakvezetés közben hamar kiderült, hogy sokkal jobban hasonlít ez egy sétára a múltban. A palóc hagyományokat bemutató tárgyak és a különböző korokat megjelenítő babák ugyanis nagyon sok történetet hívnak elő, és az ember könnyedén beleszövi a saját múltjának darabjait abba az egy-két órába, amit a tárlat darabjai közt tölthet.

És ezen a ponton térjünk vissza a szállodához, mert ha az ember mondjuk csak két napot vesz ki, egy rövid szünetet iktat be az őszi hajtásba, akkor talán az is egy vonzó program lehet, hogy: NE CSINÁLJON SEMMIT! És erre az Avar tökéletesen alkalmas.

Én az aktív pihenés híve vagyok, szeretek jönni-menni felfedezni, de ez a szálloda még engem is kísértésbe ejtett.

Vannak más, gyönyörű hotelek Magyarországon, de egy új hotelhez semmi nem fogható.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_9492-1.jpg

Tojásos galuska és lángos elegáns kivitelben – visszatért Budapestre a MÁK

Magas minőség és laza hangulat jellemzi a helyet, elérhető áron. Mi is kipróbáltuk.
Szöveg: Vass Adrienn, fotó: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. október 14.


hirdetés

Minden étterem úgy él túl, ahogy tud. Egyes helyek, mint például az idén 10 éves MÁK igazán váratlan ötlettel álltak elő.

A Mizsei János neve alatt működő konyha a nyárra dobta Budapestet, és leköltözött a Balatonra,

Ördög Nóra és Nánási Pál kisboltja mellé, ahol egy food truckból árulták a luxi lángost és tacot.

Mi nem utaztunk le utánuk, hanem inkább megvártuk, míg visszajönnek és újranyitnak, és az első hetekben támadtuk le őket, hazai terepen.

Sosem értettem, hogy mások mit esznek a MÁKon. Mert azt láttam, hogy eszik és osztják és szeretik, de valahogy nem tudtam hova tenni magamban.

hirdetés

Mi ezt a hely? Egy bisztró vagy egy fine dining étterem? Elegáns? Laza? Vagy elegánsan laza?

Aztán most eltöltöttem náluk egy estét, és megértettem:

A MÁK a csúcsgasztronómiát próbálja közelebb hozni az átlag fogyasztóhoz. Van egy fiatalos bája, egy laza, kötetlen hangulata, de közben mégis vér profi az egész. Az ízek, a tálalás, a személyzet.

Mizsei szellemiségéből adódóan ott vannak a skandináv gasztronómiára jellemző jegyek, de közben a magyar elemek, emlékek és hangulatok is. Főleg most, hogy a balatoni menüjük egyes szereplőit beemelték az új étlapba.

Az 5 fogásos MÁK Pop-Up menü 15 000 forintba kerül, és gyakorlatilag a nyár kedvenceit vonultatja fel.

A 4 fogásos MÁKsor 13 500 forint, és itt mi magunk választhatunk különböző opciók közül. Így kicsit személyre szabhatóbb a dolog, de mégis megvan a teljes estés degusztációs menü élménye.

Ezekkel a menüsorokkal, hiába tűnnek aprónak az adagok, nagyon jól tele lesz az ember az este végére.

Hiszen még mielőtt jönnének a komolyabb fogások, már 3 üdvözlőfalaton túl leszünk. (És a desszert után is van még egy záró kedvesség.)

Ezek az elő-elő ételek mindkét menüsornál azonosak:

A MÁK Pop-Up menü májjal, tojásos galuskával, szürkeharcsával, marhapofával és madártejjel kényeztet. Ismerős ízek, de mégis annyira játékosak és újszerűek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kepatmeretezes_hu_CSP_5737.jpg

Noszvajt mindenkinek látnia kell! – felfedeztük a Glampinget és a Barlanglakásokat is

Noszvaj meseszép, és rengeteg programlehetőséget is tartogat az ide utazók számára.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 19.


hirdetés

Kevés olyan hely van Magyarországon, mint Noszvaj. Csodás környezet, különleges szálláslehetőségek, szívélyes vendéglátás. Bármerre mész a településen, szinte kivétel nélkül ezzel találkozol. Egy hosszúhétvégét éppúgy élmény itt eltölteni mint egy hetet.

Legújabb videónkban ehhez szeretnénk kedvet csinálni nektek.

A videóban említett helyek és programok:

Nomád Hotel & Glamping

hirdetés

A Nomád Hotel története 1980-ra vezethető vissza.

Minőségi vendéglátás, együtt és hosszútávon gondolkodás, a helyi értékek ismerése és megmutatása – ezek az alapgondolatok, amelyek ma is működtetik a Nomádot Noszvaj Síkfőkúton, a völgyben.

Tuti tipp:

Kérd ki vacsorakor a traktát, igyál egy jó gin tonicot a bárban, és pihenj egyet a Luca székében.

Barlanglakások, Farkaskői Alkotótelep 

A XIX. század elejétől alakulhattak ki Noszvajon a barlang- és pincelakások. A Bükkalján, Egertől Miskolcig elhúzódó szakaszon a könnyen megmunkálható riolittufa adta a lehetőséget és a nagymértékű elszegényedés hozta létre ezeket. Ma a barlanglakások, kevés kivétellel, már lakatlanok, a falu délkeleti részén, a „Pocem”-ben lévők jó részében pedig alkotótelep működik.

Tuti tipp:

Kérj idegenvezetést, hogy megismerhesd az alkotótelep történetét.

Farkaskő Vendégház

A Farkaskő domb lábánál, a Pocem szomszédságában, csendes, zöld környezetben ideális hely a kikapcsolódásra, a természet és termál fürdők felfedezésére.

Állatsimogatásra és házias ízek kóstolására is van lehetőség, de dézsában fürdeni és a diófa árnyékában pihenni is élmény itt.

Tuti tipp:

Simogasd meg az őzikét és kóstolj bele a tulajdonos főztébe.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!