hirdetés
budajeno-kalvaria-otemeto2.jpg

5 zseniális tipp, ha ki akarsz ruccanni Budapestről a közelbe

Hagyd, hogy elvarázsoljon és magával ragadjon a romantikus Budai-hegység és környéke!
SzÉ, Nyitókép: Lisztes/Panoramio, forrás: Mapio - szmo.hu
2019. július 18.


hirdetés

Varázslatos még most is a budai hegyvidék, számtalan izgalmas felfedezni valót rejt a barlangoktól a sziklákon át a régi épületekig.

Mátyás király egykori vadászkastélya is itt állt. Virágzó kolostort működtettek a premontrei szerzetesek - a romokat még ma is láthatod. A budai hegyvidéken volt Jókai Mór imádott nyaralója és kertje. A Pilis egy sor túralehetőséget kínál. Vagy ott vannak az olyan romantikus települések, mint Solymár és Tinnye.

Ha nincsen sok időd az utazásra, akkor egy-egy napra érdemes kiugranod a környékre és felderíteni a látnivalókat. Ehhez adunk néhány tippet.

Solymár

A budai hegyvidékre betelepülő németek és szlovákok őrizték buzgó vallásosságukat és megtartották a katolikus ünnepeket.

hirdetés

Solymár a bronzkorban, majd a rómaiak idején is lakott volt, a középkorban pedig 1266-ból származott róla az első feljegyzés, amikor a várat a nyulak-szigeti (margitszigeti) apácáknak ajándékozták. A törökök 1561-ben felgyújtották a falut, a hódoltság alatt elnéptelenedett. A törökök kiűzése után, a XVIII. században költöztek be németországi telepesek.

Látnivalói közé tartozik a környéken az egykori vár (Szarka-vár) romja, a a Paprikás patak a vízeséssel és a Rózsika-forrás. A településen pedig a Nieger-Valkó-kúria, a Szent Anna-kápolna, a Fatimei-kápolna, a késő barokk Szűz Mária neve-templom és Búsuló Krisztus szobor.

A 10-es út mentén található brit katonai temetőben több mint 200 ember nyugszik. Egy 1919-ben elhunyt hajós kivételével mindannyian a szövetségesek, illetve a Royal Air Force Magyarország fölött lelőtt bombázóin teljesítettek szolgálatot 1944-ben. Az eredetileg a lezuhanásuk helyén vagy annak közelében eltemetett holttesteket 1947 után kezdték exhumálni, és amikor a brit nemzetközösség hadisírokkal foglalkozó bizottsága engedélyt kapott a temető létrehozására, itt helyezték őket végső nyugalomra. 1947. május 2-án szentelték fel, angol katonai díszpompával rendezett ünnepségen. Nyitvatartási idő nélkül, szabadon, díjtalanul látogatható.

A solymári brit katonai temető - Fotó: Thaler Tamás/Wikipédia

Pilisvörösvár

Solymár szomszédja ez a szintén németek által lakott város. Területén több falu is volt, ami a török idők alatt elpusztult, és az oszmán birodalom katonái egy palánkvárat is építeni kezdtek itt 1543-ban. Csáky László volt, aki az elsők között kért sváb parasztokat a Fekete-erdőből a törökök kiűzése után, ezért az itt létrejött Vörösváron már 1689-ben megjelentek az első német anyanyelvű telepesek.

Látnivalói közé tartozik az 1696-ban épült, és később bővített, átalakított katolikus templom, amelynek falába két római sírkövet építettek be. A városháza 1750-ben épült, a falumúzeumot egy régi parasztházból alakították ki. Érdekes az 1773-ban épült kis Maria-hilf kápolna (sajnos csak húsvétkor lehet bemenni), a Szent Flórián-kápolna, az Erdei-kápolna és Kálvária-kápolna. A zsidó temető ma műemlék. Az egykori agyagbánya helyén Helytörténeti Emlékpark áll. Az egykori bányatelep központjában 2010-ben létesült a Bányász emlékpark. Ekkor helyezték át ide Bajnok Béla szobrászművésznek az 1928-as pilisvörösvári bányászsztrájk 50. évfordulója emlékére 1978-ban készült emlékművét. De a látnivalók közé tartoznak az egykori bányatavak, a slemungok is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
margitkert-2019-google-streetview-mysecretbudapest-3.jpg

Ledózerolták Budapest egyik legendás éttermét, a Margitkertet

Itt már a XVIII. században ház állt, amelyben később vendéglő nyílt – ez a második ikonikus hely, ami eltűnt a Margit utcáról.
My Secret Budapest - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Elkeserítő látvány fogadja azokat, akik a Margit utcán sétálnak. Sokak nosztalgikus kedvence, a Margitkert Étterem helyén most palánkkal körülvett üres telek ásítozik, rajta munkagéppel.

Én egy Facebook-bejegyzésből tudtam meg, hogy ledúrták az egykori vendéglőt. Pár évvel azután, hogy megszűnt a kedvelt slow hely, Margitutcakilenc, és társasházat húztak fel a helyére, újabb ikonikus hely tűnt el a patinás budai utcáról.

Sajnos sorra bontanak le jobb sorsra érdemes, helytörténeti szempontból érdekes épületeket a fővárosban, így járt a Vajdahunyad utcai titokzatos, romantikus ház is, amelynek kotta volt a homlokzatán…

Idén májusban a Margitkert Facebook-oldalán csak annyi jelent meg, hogy végleg bezárt, augusztus elején pedig már az épületnek is csak a hűlt helyét találtuk.

hirdetés

A legendás hely története a XVIII. századra nyúlik vissza. Ebben az időben a budai oldalon a Land-strasse – Országút nevű városrész telkein jórészt szőlőművelés folyt, nem volt lakott terület. Ekkoriban alakult ki egyébként a későbbi Gül Baba utca is.

Az egyik forrás azt írja, hogy Országút egyik szőlőskertjében Teufel József 1780-ban 100 négyszögölnyi telket hasított ki, és házat épített rá. 1834-ben Palmann Györgyhöz került a ház és a szőlős. 1850-ben árverés útján jutott hozzá Herold Antal fertálybíró és felesége, Rohman Borbála, és a Herold család női ágán jutott a Pejerli (Peyerl, Peyerli) család birtokába, és az épületben vendéglő létesült. Más forrás szerint viszont az 1780-as évek óta működött itt először borkimérés, majd vendéglő.

Már a XIX. század folyamán népszerűvé vált a forrásokban Peyerli és Pejerli néven is emlegetett hely. „Feszty Árpád, Újvári, Németh, Szathmáry, Kataliczky és Krúdy Gyula. Köztudomású volt ugyanis, hogy Pejerli bácsinál hazulról hozott sonkára, kolbászra vagy csirkedarabra jóféle rizlinget vagy kadarkát fogyaszthatnak” - olvasható az Utazzitthon oldalon.

A Margit Étterem a Google Street View 2019-es felvételén:

Ez maradt a Margit utca 15. szám alatt az egykori Margitkert Étteremből:

Most sokan gyászolják a közösségi oldalakon a Margitkertet. Sajnáljuk, hogy így ért véget a története.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkng.jpg

Bezárja a Burger King a Nyugatinál lévő egységét

Az üzemeltető cég szerint a koronavírus után a kétéves metrófelújítás miatti várható csökkenés az ok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 07.


hirdetés

A Burger King megszünteti a Nyugati téri aluljáróban lévő egységét. A koronavírus-járvány kezdetén bezárt már, de akkor a Fusion Befektetési Zrt. Group még nem erősítette meg a Napi.hu-nak, hogy a bezárás végleges lenne.

Dara Zsolt vezérigazgató-helyettes most viszont már ezt válaszolta a lapnak:

"A Nyugati téri metróállomás felújítása a jövő hónapban megkezdődik. A metró előreláthatólag több mint két évre leáll. Mivel az étterem a Nyugati aluljáróban helyezkedik el, így az üzlet nyitva tartása nem racionális üzleti szempontból ezen időszak alatt.

Figyelembe véve a következő években lejáró bérleti szerződésünket, megállapodtunk a bérbeadóval, hogy a bérleti szerződésünket valamivel idő előtt megszüntetjük."

A cég helyzete Magyarországon ezzel együtt stabilnak mondható, az előző években fokozatosan nőtt a bevétel és a nettó profit is.

hirdetés

A mostani bezárással párhuzamosan a Burger King vidéken terjeszkedik. Idén három autós éttermet is indítanak: a múlt héten megnyílt a veszprémi, a jövő hónapban a kaposvári, és októberre tervezik a miskolci étterem nyitását - írja a lap.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
illatos-ut.jpg

Még mindig teli van méreggel a talaj az Illatos úton, 10 milliárdba is kerülhet a kármentesítés

A Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepén csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. augusztus 11.


hirdetés

A kormánytól vár segítséget Ferencváros polgármestere a Budapesti Vegyiművek Illatos úti telepének kármentesítéséhez. Baranyi Krisztina szerint ez akár 10 milliárd forintba is kerülhet - hangzott el az RTL Híradójában. 2015-ben derült ki, hogy az Illatos úti telepen csaknem 12 ezer hordónyi veszélyes vegyi anyagot tároltak szabálytalanul, amelynek egy része a talajba szivárgott. A hordókat elvitték, az épületeket lebontották, de a terület kármentesítése azóta sem történt meg.


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
mti-erzsebetvaros.jpg

Elindul a forgalomcsillapítási mintaprojekt Budapesten: Belső-Erzsébetváros nagy része Tempo 30-as övezetté alakul

A három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.
MTI, fotó: >MTVA/Bizományosi: Róka László - szmo.hu
2020. augusztus 09.


hirdetés

Forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként ideiglenes forgalmi rendet vezet be a Fővárosi Önkormányzat Belső-Erzsébetvárosban a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), valamint a VI. és a VII. kerületi önkormányzat közreműködésével augusztusban - közölte a BKK.

Azt írták: a három hónapos tesztidőszak alatt több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a közlekedők.

A tizenöt budapesti helyszínen induló forgalomcsillapítási mintaprojekt célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása. Belső-Erzsébetvárosban az Andrássy út - Nagykörút - Rákóczi út - Károly körút közötti területen csökkentik a gépjárművel való átjárhatóságot.

Hozzátették: a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni. Az intézkedésektől azt várják, hogy csökken a zaj-, illetve a levegőszennyezés mértéke, illetve a biciklivel közlekedők számára egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a terület átjárhatósága.

hirdetés

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!