hirdetés
20160128130917-sashegy-osz2-pethoj-mj4j60iw.jpg

5 tipp, hova menj gyermekeddel, ha Budapesten kirándulnál

Ahhoz, hogy egy jót kiránduljon a család nem kell feltétlen elhagyni a város határát sem. 5 könnyen megközelíthető és élményteli úticélt ajánlunk.
Szponzorált tartalom (x) Címkép: Duna-Ipoly Nemzeti Park - szmo.hu
2018. szeptember 25.


hirdetés

Szerencsére az ősz még kiváló időszak arra, hogy kimenjünk a természetbe, feltöltődjünk az őszi illatokkal és még egy kis napfénnyel. Budapest környékén is rengeteg olyan zöld kirándulóhely van, ahová szinte bármikor kinézhetünk a családdal. A Városi Zöld Füzet segítségével most ezekből ajánlunk ötöt.

Budai Sas-hegy Természetvédelmi terület

A Sas-hegy kis lépcsőzéssel könnyen elérhető a budai kanyargós utcákból. Innen a kilátás is ámultba ejtő, hát még az ott megbújó rengeteg növény és állat. A hegy északi oldalán például a nyúlfarkfű talán még a jégkorszakból maradt fent, míg innen nem messze, a hegy déli oldalán már a melegebb földtörténeti korokból itt maradt csikófarkat csodálhatjuk meg, amely hazánk egyik legrégebbi növénye. A növényritkaságok mellett még rengeteg gyönyörű lepkének és pillangónak is otthona ez a hely, de nagyon sok pók és gyík is megtalálható itt. A kiépített tanösvény csak szakvezetéssel járható körül, így nem árt indulás előtt tájékozódni.

hirdetés

Panoráma a Sas-hegyen - Kép forrása: Mervai Márk

Jókai-kert természetvédelmi terület

Jókai Mór nemcsak a szavak embere volt, de kiválóan értett a növények nyelvén is. Az író a budai Svábhegyen vásárolt magának egy elhagyott kőbányát és gondos, kitartó munkával a birtokot bitorló bozótot felszámolva szőlőt és gyümölcsfákat ültetett. A széltől hárs, juharfélék, szilt, barkóca, vadgesztenye és dió védték a kertet, amit gyakran látogattak a kor neves művészei. Sajnos az író halála után a kertet senki sem gondozta egy jó darabig, de a hely új fenntartói Jókai szellemében helyre állították, így érdemes ide is ellátogatni és megcsodálni a Jókai keze által ültetett évszázados fákat. Ha pedig már itt kirándul a család, érdemes megnézni az író svábhegyi hétköznapjairól szóló vendégszobát és megillatozni a rózsakertet is.

Kép forrása: a Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldala

ELTE Fűvészkert

Ugye mindenkinek ismerősen hangzik a Fűvészkert, ahol a Pál Utcai Fiúk egy része is játszódik? Ez a zöld oázis már 150 éve áll a VIII. kerület szívében, mintegy nyolcezer növényfajjal. Minden gyönyörűsége ellenére azonban a Pálmaház vonzza leginkább a tekintetet: ez az 1864-ben épített üvegház trópusi és szubtrópusi növények otthona. A Fűvészkert rengeteg rendezvénynek is otthont ad, a legnépszerűbb talán a japán kultúrát éltető Sakura, a cseresznyefa virágzással, de Halloweenkor is akadnak itt programok.

Cseresznyefa virágzás a Fűvészkertben - Kép forrása: Hodosy Enikő

Városi Zöld Füzet

A Városi Zöld Füzet egy olyan játékos kalauz, ami a város titkos kertjeit, természetvédelmi, zöld területeit mutatja be. A füzet remek kiindulópontot adhat a hétvégi kiránduláshoz. Az itt összegyűjtött helyszínekről ugyanis rengeteg érdekesség megtudható a füzetet lapozva, de a gyerekek különféle feladatokat is kapnak a füzet két kalauzától, az oroszlántól és a griffmadártól. A játék mellett pedig illatos kertek, őshonos fák, izgalmas tanösvények fedezhetők fel, mindehhez pedig el sem kell hagyni Budapest határát, hiszen a fővárosban is sok természeti kincs lelhető fel.

Hol kapható?

Az ingyenes kiadványt 49 fővárosi könyvtárban és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában (utóbbiban keddtől péntekig 10 és 18 óra között) szerezheted be nyomtatott verzióban, online pedig ITT töltheted le.

Budakeszi Vadaspark

A Fővárosi Állatkerten túl is van ám élet! A Budakeszi Vadasparkban természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. Vannak itt vadonélő – például hiúz, róka, vízibölény – és háziállatok is. A gyerekek itt interaktív és játékos módon ismerkedhetnek meg a természettel, a park pedig igyekszik a környezettudatosságra is tanítani látogatóit.

Nagytétényi Kastély és a parkja

A Campona felé haladva, Budapest szélén terül el a Nagytétényi Kastély és annak hatalmas kertje. A kastély története egészen az ókorig nyúlik vissza, ugyanis a rómaiak Camponának nevezték ezt a területet és része volt a római erődláncolatnak. Még ma is fekszenek római erőd romok a kastélypark déli részén és a szomszédos területeken. Egykoron egy római gazdálkodó háza állt itt, majd udvarházat építettet ide a Tétény család. Róluk kapta nevét ez a városrész is. Ha a kastély hasonlónak tűnik a gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz az nem véletlen: valószínűleg ezt is az azt jegyző Mayerhoffer András tervezte. Régen a kastély híres volt hatalmas és gyönyörű kertjéről, amit rengeteg dísznövény és szobor ékesített. Noha, ma már a park csekélye az egykori méretének, még ma is kellemes itt sétálni és el lehet mélázni a rengeteg mitológiai szoboralakon.

Kép forrása: torobala


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
budapest-telen-fenyek-fenyvillamos-mervai-mark-1000x667.jpg

Budapest a legszebb európai város télen a CNN szerint

Szerintük a magyar főváros egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával.
Címkép: Mervai Márk - szmo.hu
2019. november 20.


hirdetés

Budapest egyre inkább az egyik fő európai úticéllá válik, különösen télen, amikor Magyarország fővárosa igazán életre kel - írja a CNN a cikkében, amelyben Budapestet a legszebb európai városnak nevezik a téli időszakban.

Szerintük Budapest egy klasszikus karácsonyi filmbe illő látványt nyújt a hangulatos téli atmoszférájával és a romantikus építészeti alkotásaival. A gazdag kultúrával és hagyománnyal rendelkező fővárosban nem csak úgy érzi magát az ember, mintha egy mesében lenne, hanem úgy is néz ki.

A szezonális élvezetek sora a világ minden tájáról idevonzza a látogatókat a "Duna gyöngyéhez", akik mind át akarják élni ezt a varázslatos élményt. A karácsonyi vásárok és a szabadtéri korcsolyapályák is is hozzájárulnak a tökéletes téli csodaország megteremtéséhez, míg a helyi gyógy- és termálfürdőkben még télen is a szabadtéren lehet fürdőzni.

hirdetés

Az amerikai oldal ezután fel is sorol 10 dolgot, amit érdemes Budapesten csinálni télen.

1. Karácsonyi vásárok

Fotó: Mervai Márk

A CNN szerint a közép-európai karácsonyi vásárok olyanok, mint az álom, de Budapest kiemelkedik mind közül. Lehet forralt bort szürcsölni, hagyományos magyar ételeket enni, és kézműves alkotásokat venni, az egész pedig

egy "autentikus magyar karácsonyi élményt ad, amit soha nem lehet elfelejteni".

Kiemelik azt is, hogy a Vörösmarty téri vásár az egyik legnépszerűbb Közép-Európában, ahol például lángost, kürtős kalácsot és helyi kolbászokat is lehet kóstolni. A Szent István Bazilikánál lévő vásárban pedig számtalan édesség, sütemény és karácsonyi ajándéknak való várja a látogatókat. Azt is előnynek tartják, hogy mindkét helyszínen ingyenesen lehet látogatni a standokat.

2. Városligeti Műjégpálya

Fotó: Mervai Márk

A cikk szerzője szerint ez a régió, ha nem Európa leghíresebb, és egyben a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb korcsolyapályája. Kiemeli, hogy a Városligeti-tó medre nyáron csónakázó tóként funkcionál, télen viszont korcsolyázni lehet rajta, ráadásul gyönyörű környezetben, mivel a Vajdahunyad Várával szemben áll, nem messze van a Hősök tere. és a Széchenyi fürdő is egy köpésre található.

3. Fényshow a Bazilikánál

hirdetés

Fotó: Mervai Márk

Azt írják, a Szent István Bazilika egy gyönyörű építészeti alkotás, de a látványos fényshow még szebbé varázsolja.

"Lélegzetelállító és korszakalkotó. Ez egy kötelező látnivaló, ha az ember Budapesten jár."

4. Gyógy- és termálfürdők

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy Budapestet a fürdők városának is nevezik, mivel 118 természetes termálforrás található itt. Szerintük a török fürdők elképesztően gyönyörűek, világszerte híresek pihentető és gyógyhatású vizükről. De a Széchenyi fürdő is egy semmihez sem hasonlítható élményt nyújt télen a szabadtéri medencéivel. Ajánlják még a Rudast, a Gellért fürdőt, a Szent Lukács Gyógyfürdőt, a Király Fürdőt és a Palatinust is.

5. Magyar Állami Operaház

"A lenyűgöző épületet rendszeresen alkalmazzák helyszínként blockbuster filmekben, és mára már egy ikonikus nemzeti kinccsé vált.

Évente több ezer látogató érkezik Budapestre, hogy megcsodálhassa az Operaház szépségét, a szerencsésebbek pedig jegyet is tudnak venni egy előadásra" - írják.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
colin-farrell.jpg

Colin Farrell Budapesten forgat, és egy hetedik kerületi kebabos lett a kedvenc helye

A hely dolgozói csak több nap után ismerték fel, amikor kártyával fizetett. Ráadásul egy nem mindennapi bókot is kaptak tőle.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 09.


hirdetés

Budapesti kebaboshoz jár ebédelni a hollywoodi világsztár, Colin Farrell – szúrta ki a Ripost.

A színész a lap szerint épp egy sarkvidéki expedíció alatt játszódó sorozatot forgat North Water címmel, aminek munkálatait Norvégia után nálunk folytatják.

És úgy tűnik, nagyon megtetszett neki a Hari Kebab nevű hely a Városligethez közel eső István utcában: maga az étterem posztolta a Facebookra, hogy napok óta rendszeresen náluk ebédelt, de akkora a szakálla, hogy sokáig nem ismerték fel.

Végül egy kártyás fizetés buktatta le, ezután viszont egy közös képet is bevállalt a dolgozókkal. Sőt, állítólag azt is megosztotta velük, hogy itt ette élete legjobb kebabját, ami nem kis elismerés.

hirdetés

Íme a poszt:

Hari Kebab

Megunhatatlan az érzés, ami elfog minket a nevünket hallván, évről é... vre a díjátadón. Természetesen Nektek köszönhetjük Drága Hari fanok, hogy ismét a Hari Kebab lett Az Év Kutyabarát Budapesti Étterme!! Juhuuuu!! Köszönjük mindenkinek a szavazatokat azt, hogy mellettünk álltok és hogy VAGYTOK NEKÜNK!!! CSAK A HARI!!


KÖVESS MINKET:


hirdetés
puskas-arena-cimkep.png

Így néz ki az új Puskás Aréna belülről

Pénteken tartják a nyitóünnepséget az Uruguay elleni meccsel összekötve.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 15.


hirdetés

Pénteken avatják fel az új Puskás Arénát. A kapunyitás 16 órakor lesz, az Uruguay elleni mérkőzés 19 órakor kezdődik, de már most közreadtak néhány képet arról, hogy néz ki belülről a létesítmény.

Előzetesen itt írtunk arról, milyen forgalomkorlátozásokra lehet számítani a rendezvény miatt a környéken, illetve hogy nézőként hogyan ajánlatos érkezni.

Az avatóhoz egy kis beharangozó videó is készült többek között Orbán Viktor, Dzsudzsák Balázs, Csányi Sándor MLSZ-elnök és Hajdú B. István kommentátor főszereplésével:

hirdetés

Ilyen lett belülről az aréna (MTI/Ilyés Tibor):


KÖVESS MINKET:


hirdetés
budapest-szuletesnap-kisfilm-1000x601.jpg

Boldog születésnapot Budapest! - Különleges kisfilm készült a fővárosról

A videóban az alkotók egy táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 17.


hirdetés

November 17-én ünnepli 146. születésnapját Budapest. A fővárosi közgyűlés korábbi döntése értelmében, ez a nap az évfordulója Pest, Buda, Óbuda és a Margitsziget 1873-as egyesítésének.

A kiegyezés korabeli döntésnek azóta is élvezhetjük jótékony hatásait, hiszen mára Budapest meghatározó gazdasági és turisztikai központ lett a régióban.

Ennek alkalmából készített filmet a fővárosról a különböző helyszíneket és az őket kereső filmeseket, fotósokat összekötő új magyar startup, a spotager.com.

A videóban az alkotók Bíró Emese balett-táncosnő segítségével, a megszokottól eltérően mutatnak be ismert fővárosi helyszíneket, ezzel szeretnék felhívni a figyelmünket arra, hogy nézzünk ezen az egy napon mi is egy kicsit más szemmel Budapestre.

hirdetés

Itt tudod megnézni a filmet:


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!