hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
5 tipp, hova menj gyermekeddel, ha Budapesten kirándulnál
Ahhoz, hogy egy jót kiránduljon a család nem kell feltétlen elhagyni a város határát sem. 5 könnyen megközelíthető és élményteli úticélt ajánlunk.
Szponzorált tartalom (x) Címkép: Duna-Ipoly Nemzeti Park - szmo.hu
2018. szeptember 25.


hirdetés

Szerencsére az ősz még kiváló időszak arra, hogy kimenjünk a természetbe, feltöltődjünk az őszi illatokkal és még egy kis napfénnyel. Budapest környékén is rengeteg olyan zöld kirándulóhely van, ahová szinte bármikor kinézhetünk a családdal. A Városi Zöld Füzet segítségével most ezekből ajánlunk ötöt.

Budai Sas-hegy Természetvédelmi terület

A Sas-hegy kis lépcsőzéssel könnyen elérhető a budai kanyargós utcákból. Innen a kilátás is ámultba ejtő, hát még az ott megbújó rengeteg növény és állat. A hegy északi oldalán például a nyúlfarkfű talán még a jégkorszakból maradt fent, míg innen nem messze, a hegy déli oldalán már a melegebb földtörténeti korokból itt maradt csikófarkat csodálhatjuk meg, amely hazánk egyik legrégebbi növénye. A növényritkaságok mellett még rengeteg gyönyörű lepkének és pillangónak is otthona ez a hely, de nagyon sok pók és gyík is megtalálható itt. A kiépített tanösvény csak szakvezetéssel járható körül, így nem árt indulás előtt tájékozódni.

Panoráma a Sas-hegyen - Kép forrása: Mervai Márk

Jókai-kert természetvédelmi terület

Jókai Mór nemcsak a szavak embere volt, de kiválóan értett a növények nyelvén is. Az író a budai Svábhegyen vásárolt magának egy elhagyott kőbányát és gondos, kitartó munkával a birtokot bitorló bozótot felszámolva szőlőt és gyümölcsfákat ültetett. A széltől hárs, juharfélék, szilt, barkóca, vadgesztenye és dió védték a kertet, amit gyakran látogattak a kor neves művészei. Sajnos az író halála után a kertet senki sem gondozta egy jó darabig, de a hely új fenntartói Jókai szellemében helyre állították, így érdemes ide is ellátogatni és megcsodálni a Jókai keze által ültetett évszázados fákat. Ha pedig már itt kirándul a család, érdemes megnézni az író svábhegyi hétköznapjairól szóló vendégszobát és megillatozni a rózsakertet is.

Kép forrása: a Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldala

ELTE Fűvészkert

Ugye mindenkinek ismerősen hangzik a Fűvészkert, ahol a Pál Utcai Fiúk egy része is játszódik? Ez a zöld oázis már 150 éve áll a VIII. kerület szívében, mintegy nyolcezer növényfajjal. Minden gyönyörűsége ellenére azonban a Pálmaház vonzza leginkább a tekintetet: ez az 1864-ben épített üvegház trópusi és szubtrópusi növények otthona. A Fűvészkert rengeteg rendezvénynek is otthont ad, a legnépszerűbb talán a japán kultúrát éltető Sakura, a cseresznyefa virágzással, de Halloweenkor is akadnak itt programok.

Cseresznyefa virágzás a Fűvészkertben - Kép forrása: Hodosy Enikő

Városi Zöld Füzet

A Városi Zöld Füzet egy olyan játékos kalauz, ami a város titkos kertjeit, természetvédelmi, zöld területeit mutatja be. A füzet remek kiindulópontot adhat a hétvégi kiránduláshoz. Az itt összegyűjtött helyszínekről ugyanis rengeteg érdekesség megtudható a füzetet lapozva, de a gyerekek különféle feladatokat is kapnak a füzet két kalauzától, az oroszlántól és a griffmadártól. A játék mellett pedig illatos kertek, őshonos fák, izgalmas tanösvények fedezhetők fel, mindehhez pedig el sem kell hagyni Budapest határát, hiszen a fővárosban is sok természeti kincs lelhető fel.

Hol kapható?

Az ingyenes kiadványt 49 fővárosi könyvtárban és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában (utóbbiban keddtől péntekig 10 és 18 óra között) szerezheted be nyomtatott verzióban, online pedig ITT töltheted le.

Budakeszi Vadaspark

A Fővárosi Állatkerten túl is van ám élet! A Budakeszi Vadasparkban természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. Vannak itt vadonélő – például hiúz, róka, vízibölény – és háziállatok is. A gyerekek itt interaktív és játékos módon ismerkedhetnek meg a természettel, a park pedig igyekszik a környezettudatosságra is tanítani látogatóit.

Nagytétényi Kastély és a parkja

A Campona felé haladva, Budapest szélén terül el a Nagytétényi Kastély és annak hatalmas kertje. A kastély története egészen az ókorig nyúlik vissza, ugyanis a rómaiak Camponának nevezték ezt a területet és része volt a római erődláncolatnak. Még ma is fekszenek római erőd romok a kastélypark déli részén és a szomszédos területeken. Egykoron egy római gazdálkodó háza állt itt, majd udvarházat építettet ide a Tétény család. Róluk kapta nevét ez a városrész is. Ha a kastély hasonlónak tűnik a gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz az nem véletlen: valószínűleg ezt is az azt jegyző Mayerhoffer András tervezte. Régen a kastély híres volt hatalmas és gyönyörű kertjéről, amit rengeteg dísznövény és szobor ékesített. Noha, ma már a park csekélye az egykori méretének, még ma is kellemes itt sétálni és el lehet mélázni a rengeteg mitológiai szoboralakon.

Kép forrása: torobala


KÖVESS MINKET:
1,8 millió forintos rekordbüntetést fizetett ki a BKK-nak egy bliccelő
205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kéri a jegyeket és bérleteket.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Többeknek nagyon mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk tavaly a lógások miatt tudta meg a 24.hu a Budapesti Közlekedési Központtól. Az öt legnagyobb egyösszegű befizetés így alakult:

• 1 848 648 Ft

• 1 792 069 Ft

• 1 745 977 Ft

• 1 462 081 Ft

• 1 332 905 Ft

Mellettük több százan fizettek be a BKK-nak több mint 100 ezer forintot. A közlekedési vállalat tájékoztatása szerint tavaly mintegy 220 ezer esetben büntettek meg – hivatalosan: pótdíjaztak – utasokat. 2017-ben a megbüntetett utasok száma még 250 ezer volt. A BKK szerint az utasok többsége ugyan csak egy-egy alkalommal mulasztja el a jegy- vagy bérletvásárlást, de vannak olyanok is, akik havonta 10-20 pótdíjat begyűjtenek, és ezzel több százezer vagy akár több millió forintos tartozást halmoznak fel.

A 24.hu információi szerint 2018 év végére 205 jegyellenőr és 58 HÉV-jegyellenőr kérte a jegyeket és bérleteket.


KÖVESS MINKET:Felújítják a 4-es és a 6-os villamos két szakaszát idén nyáron
Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is, erről jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz idén nyáron – írja az Infostart.

A portál információi szerint a nyári szünetben a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját. Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az M3-as metróvonal északi szakaszának korszerűsítése hamarosan befejeződik, ezt követően kezdődik a rekonstrukció a déli szakaszon, a Kőbánya-Kispest és a Nagyvárad tér között folytatódik. Az 1-es villamos meghosszabbítása Kelenföld vasútállomásig várhatóan 2019 nyarán fejeződik be.


KÖVESS MINKET:

Mit keres az amerikai a Szabadság-szobor a New York-palota tetején?
És miért szúrtuk ki ilyen nehezen? Mutatjuk, és közben elmeséljük a történetét!
Szöveg és fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ti is jártatok már úgy, hogy láttatok valamit, kiszúrtatok egy részletet valahol, olvastatok egy cikket, megnéztetek egy fotót, és csak évekkel később esett le a tantusz, hogy mit is láttatok valójában? Mert én nemrég így jártam a New York-palota egyik ikonikus szobrával. Láttam, gyönyörködtem az egyik róla készült fotóban, amit Bódis Krisztián készített a Szeretlek Magyarországnak. Megcsodáltam a New York-palotát kívül és belül a megnyitása után, majd a róla készült képeket.

És csak akkor jöttem rá, mit láttam, amikor Instagramon megláttam Vincze Miklós posztját.

A New York-palota homlokzatát ugyanis a New York-i Szabadság-szobor egyik változata díszíti: a nőalak jobbjában ott a magasba emelt fáklya, a fején pedig a hétágú korona.

És még valami.

A Szabadság-szobor nem csak az épület homlokzatát díszíti: a kávéház egyik freskóján is látható a New York-i Szabadság-szobor,

ráadásul erről az a legenda terjedt el, hogy előbb került a falfestményre, minthogy az amerikai szobrot felállították volna.

Menjünk végig sorra, és mire a végére jutunk, nem csak az derül ki, mit keres a Szabadság-szobor a Nagykörúton, hanem az is, miért nem szúrhatta ki senki a homlokzaton már évtizedekkel ezelőtt.

Bódis Krisztián 2012-es fotója, amit a New York-palota tetején készített

És így néz ki most, 2019-ben a "Szabadság-szobor" a New York-palotán

Hogyan kezdődött a New York-palota története? Arányi Miksa az 1870-es években Párizsba utazott, és ott ismerkedett meg a New York biztosítótársaság igazgatójával, aki egy magyarországi hálózat kiépítésével bízta meg.

A kor ünnepelt építészét, Hauszmann Alajost kérték fel, hogy tervezzen számukra egy reprezentatív székházat Budapesten. Az olasz reneszánszból kiinduló, ám összességében eklektikus stílusú épületet 1894-ban adták át, kávéháza is ekkor nyitott ki.

A New York Kávéház a XX. századra lett az irodalmi, kulturális és társasági élet egyik központja, amikor a Harsányi-fivérek odavonzották az írókat, 1908-tól pedig itt működött a Nyugat szerkesztősége. A kávéházban alapították meg az impresszionista festők is a csoportjukat, Szinyei-Merse Pál vezetésével.

A New York Kávéház, mint arról Saly Noémi beszélt nekünk korábban egy interjúban, a háború után is kivételes hely volt: „majdnem az összes újság szerkesztőségét és rengeteg kiadót beraktak az épület felső szintjeire. Sajtópalotának is hívták. A teljes interjút erre a linkre kattintva olvashatjátok el.

Sokan a Szabadság-szobor hasonmásának nevezik a New York-palota díszét, ám valójában nem egy az egyben másolja. A neve pedig: a Szabadság géniusza. „Az épület leghangsúlyosabb eleme a körúti főhomlokzat. A bejáratok tengelyében kiemelt, erőteljes kiugrású rizalitok vertikálisan tagolják a főhomlokzatot, minden részletük hangsúlyos, díszítésük gazdagon megformált.

A középtengelyeket díszítő allegorikus szobrok a New York Biztosítótársaságra utalnak

(az emberi élet teljességét szimbolizáló négy különböző életkorú atlant, a gazdagság és takarékosság, Amerika és Magyarország szimbolikus figurái, a sarokrizalit csúcsán a szabadság géniusza, a tornyok csúcsán a kiterjesztett szárnyú szimbolikus sas). A köztes visszahúzott felületek nyugodt hátteret adnak, bár a díszítés innen sem hiányzik. Az épületszobrok Senyei Károly, az ornamensek Köllő Miklós és Szabó Antal munkái” - írják az épület helyreállításáról szóló dokumentumban.

Senyei Károly 1854-ben született Budapesten, és tanulmányai után gyakorlatilag "teleszobrozta" a várost. Az ő munkái voltak a budavári királyi palota főhomlokzati timpanonjának a szobrai - ezek sajnos az ostrom alatt megsemmisültek. Ő készítette többek közt az Oroszlános udvarban, a Történeti Múzeum bejáratánál látható Béke és Háború szobrokat, a halászó gyerekek kútját a Nemzeti Galéria épületénél, a Vigadó előtt látható szökőkút szobrait az ürgét öntő srácokkal, és Szent István szobrát a Hősök terén álló emlékműhöz. De az ő munkája a Kossuth téren álló volt Kúria, illetve volt Néprajzi Múzeum oromzatán is a triga, a háromlovas diadalszekér a géniusz figurájával.

Engem egyébként a trigán álló géniuszra és a Budai Vigadó oromzatán látható nőalakra emlékeztet a „Szabadság szobor budapesti mása”.

Nézzétek csak meg az alábbi képeket: ez a géniusz is (szintén Senyei alkotása, 1896, az 1990-es években Madarassy István szobrászművész állította helyre) fáklyát emel a magasba, a Budai Vigadó dísze pedig (eredetileg Árkay Aladár alkotása) bár a bal kezében tartja a fáklyát, hasonló pózban ül a sason, mint a New York palota géniusza.

Olyanok, mintha a New York-palota szobrának a testvérei lennének. Mint ahogyan a Rezső téri katolikus templom is az esztergomi bazilika kistestvérének tűnik.

A Szabadság géniuszának a sorsa egyébként viszontagságos volt. A BudapestCity.org hívta fel rá a figyelmet, hogy 1903. február 4-én tűz ütött ki a padlástérben, és megsemmisítette a tetőzetet. A sors fintora, hogy pont egy biztosítótársaság épületében… Mire a tűzőrök megérkeztek, a tető lángokban állt, és a palota párkányzatának részei, a vasrácsos erkélyek darabjai és a homlokzat díszítőelemei egymás után estek le. A Szabadság géniuszának a sasmadara is megsérült, és egyik szárnya a járdára zuhant.

Budapest ostroma és az 1956-os utcai harcok alatt is súlyos károkat szenvedett el az épület. Az 56-os események után készült fotókon még látszik a szobor a homlokzaton,

de később lekerült róla, a Fortepanon találtam is ezt igazoló fotókat. Azért nem szúrhatták ki a járókelők a szobrot hosszú, hosszú évekig, mert már nem volt palota oromzatán.

A palota a rendszerváltás után üresen állt, és akkor esett át teljes körű felújításon, amikor a 2000-es évek elején megvásárolta a Boscolo-csoport, hogy szállodává alakítsa át. Mint azt a Köztérképen Dénes Ildikó írja,

a New York Palota homlokzatán Senyei Károly szobrainak rekonstrukciós pótlását Szűcs László Szűcs László kőszobrász, restaurátor végezte el.

A New York-palota 1956-ban - A "Szabadság-szobor" még a helyén

A New York-palota 1957-ben- a szobor még mindig az épületen

A New York-palota a Dohány utca felől, 1960-ban - a Szabadság géniusza már nem látható a homlokzaton. Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

Na, és mi a helyzet a freskón látható Szabadság-szoborral és a legendával? A Szabadság-szobor kicsinyített modellje 1870-ben készült, a szobrot Amerikában 1886-ban állították fel, míg a New York Café csak 1894-ben nyitott, tehát nem a szobor felállítását megelőzve készült a freskó.


KÖVESS MINKET:
66,7 milliárd forint hitelt vesz fel Budapest - nagy lyuk van a költségvetésben
Az önkormányzati cégekben is lépést kell tartani a béremelésekkel a Világgazdaság című lap szerint.
Forrás: Világgazdaság, Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

A Fővárosi Közgyűlés a napokban tárgyalja Budapest idei költségvetésének tervezetét – írja a Világgazdaság.

A lap azt írja, a javaslat szerint Budapestnek idén 266 milliárd forint bevétele és 380 milliárd forint kiadása lesz.

A különbséget a tervezet három forrásból pótolná: 25,3 milliárdot az elmúlt évek maradványaiból, 66,7 milliárdot új hitelek felvételéből, 27,9 milliárdot pedig a meglévő befektetések értékesítéséből.

Ez egyébként együttvéve 119,9 milliárd forint, ami 6 milliárddal több, mint a finanszírozási hiány.

A működési kiadásokat növeli a Világgazdaság szerint az, hogy az önkormányzati cégekben is lépést kell tartani a béremelésekkel, mert így lehet megtartani a munkavállalókat.

A lap megjegyzi, hogy a költségvetés

egyik legnagyobb tétele és kockázata a M3-as metró felújítása,

mert az állami költségvetés ugyan 217,5 milliárd forintot áll a beruházásból, Budapestnek nincs tartaléka arra az esetre, ha a költségek tovább emelkednének.

A kiadások közül jelentős tétel a Fővárosi Állatkert Pannon Park projektje - erre 28,7 milliárd forintot szánnak.

Az útfelújításokra közel 20 milliárdot költene Budapest.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x