hirdetés
5 tipp, hova menj gyermekeddel, ha Budapesten kirándulnál
Ahhoz, hogy egy jót kiránduljon a család nem kell feltétlen elhagyni a város határát sem. 5 könnyen megközelíthető és élményteli úticélt ajánlunk.
Szponzorált tartalom (x) Címkép: Duna-Ipoly Nemzeti Park - szmo.hu
2018. szeptember 25.


hirdetés

Szerencsére az ősz még kiváló időszak arra, hogy kimenjünk a természetbe, feltöltődjünk az őszi illatokkal és még egy kis napfénnyel. Budapest környékén is rengeteg olyan zöld kirándulóhely van, ahová szinte bármikor kinézhetünk a családdal. A Városi Zöld Füzet segítségével most ezekből ajánlunk ötöt.

Budai Sas-hegy Természetvédelmi terület

A Sas-hegy kis lépcsőzéssel könnyen elérhető a budai kanyargós utcákból. Innen a kilátás is ámultba ejtő, hát még az ott megbújó rengeteg növény és állat. A hegy északi oldalán például a nyúlfarkfű talán még a jégkorszakból maradt fent, míg innen nem messze, a hegy déli oldalán már a melegebb földtörténeti korokból itt maradt csikófarkat csodálhatjuk meg, amely hazánk egyik legrégebbi növénye. A növényritkaságok mellett még rengeteg gyönyörű lepkének és pillangónak is otthona ez a hely, de nagyon sok pók és gyík is megtalálható itt. A kiépített tanösvény csak szakvezetéssel járható körül, így nem árt indulás előtt tájékozódni.

Panoráma a Sas-hegyen - Kép forrása: Mervai Márk

Jókai-kert természetvédelmi terület

Jókai Mór nemcsak a szavak embere volt, de kiválóan értett a növények nyelvén is. Az író a budai Svábhegyen vásárolt magának egy elhagyott kőbányát és gondos, kitartó munkával a birtokot bitorló bozótot felszámolva szőlőt és gyümölcsfákat ültetett. A széltől hárs, juharfélék, szilt, barkóca, vadgesztenye és dió védték a kertet, amit gyakran látogattak a kor neves művészei. Sajnos az író halála után a kertet senki sem gondozta egy jó darabig, de a hely új fenntartói Jókai szellemében helyre állították, így érdemes ide is ellátogatni és megcsodálni a Jókai keze által ültetett évszázados fákat. Ha pedig már itt kirándul a család, érdemes megnézni az író svábhegyi hétköznapjairól szóló vendégszobát és megillatozni a rózsakertet is.

Kép forrása: a Duna-Ipoly Nemzeti Park weboldala

ELTE Fűvészkert

Ugye mindenkinek ismerősen hangzik a Fűvészkert, ahol a Pál Utcai Fiúk egy része is játszódik? Ez a zöld oázis már 150 éve áll a VIII. kerület szívében, mintegy nyolcezer növényfajjal. Minden gyönyörűsége ellenére azonban a Pálmaház vonzza leginkább a tekintetet: ez az 1864-ben épített üvegház trópusi és szubtrópusi növények otthona. A Fűvészkert rengeteg rendezvénynek is otthont ad, a legnépszerűbb talán a japán kultúrát éltető Sakura, a cseresznyefa virágzással, de Halloweenkor is akadnak itt programok.

Cseresznyefa virágzás a Fűvészkertben - Kép forrása: Hodosy Enikő

Városi Zöld Füzet

A Városi Zöld Füzet egy olyan játékos kalauz, ami a város titkos kertjeit, természetvédelmi, zöld területeit mutatja be. A füzet remek kiindulópontot adhat a hétvégi kiránduláshoz. Az itt összegyűjtött helyszínekről ugyanis rengeteg érdekesség megtudható a füzetet lapozva, de a gyerekek különféle feladatokat is kapnak a füzet két kalauzától, az oroszlántól és a griffmadártól. A játék mellett pedig illatos kertek, őshonos fák, izgalmas tanösvények fedezhetők fel, mindehhez pedig el sem kell hagyni Budapest határát, hiszen a fővárosban is sok természeti kincs lelhető fel.

Hol kapható?

Az ingyenes kiadványt 49 fővárosi könyvtárban és a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában (utóbbiban keddtől péntekig 10 és 18 óra között) szerezheted be nyomtatott verzióban, online pedig ITT töltheted le.

Budakeszi Vadaspark

A Fővárosi Állatkerten túl is van ám élet! A Budakeszi Vadasparkban természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepült állatvilágot. Vannak itt vadonélő – például hiúz, róka, vízibölény – és háziállatok is. A gyerekek itt interaktív és játékos módon ismerkedhetnek meg a természettel, a park pedig igyekszik a környezettudatosságra is tanítani látogatóit.

Nagytétényi Kastély és a parkja

A Campona felé haladva, Budapest szélén terül el a Nagytétényi Kastély és annak hatalmas kertje. A kastély története egészen az ókorig nyúlik vissza, ugyanis a rómaiak Camponának nevezték ezt a területet és része volt a római erődláncolatnak. Még ma is fekszenek római erőd romok a kastélypark déli részén és a szomszédos területeken. Egykoron egy római gazdálkodó háza állt itt, majd udvarházat építettet ide a Tétény család. Róluk kapta nevét ez a városrész is. Ha a kastély hasonlónak tűnik a gödöllői Grassalkovich-kastélyhoz az nem véletlen: valószínűleg ezt is az azt jegyző Mayerhoffer András tervezte. Régen a kastély híres volt hatalmas és gyönyörű kertjéről, amit rengeteg dísznövény és szobor ékesített. Noha, ma már a park csekélye az egykori méretének, még ma is kellemes itt sétálni és el lehet mélázni a rengeteg mitológiai szoboralakon.

Kép forrása: torobala


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Mégis jöhet a fővárosi dugódíj
Kiderült, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. április 15.Közzétették a főváros közlekedésfejlesztési terveit tartalmazó priorizált, pontozott Budapesti Mobilitási Tervet, melyet az Index szemlézett. Ebből kiderül, mi épülhet Budapesten a következő 6-11 évben, több költségkerettel kiszámolva.

A meglepetés, hogy a javaslatok mindegyike számol a dugódíj bevezetésével 2025-ig.

A dugódíjra 2015-ben már pontos fővárosi elképzelések voltak: Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kétlépcsős javaslatot tettek a kerületek a fővárosnak a bevezetésére. Első lépcsőben lenne egy Budapest matrica, aminek érvényessége a főváros teljes közigazgatási területére kiterjedne (a megyei matricához hasonlóan). Ennek ára 5000 forint lenne évente.

Második lépcsőben lehet egy szűkebben vett 2. belvárosi zóna, külön díjjal. Ennek határát nem tudni, de Tarlós szerint inkább a városmagot védené.

aláhúzott szöveg jön ide Lapozás után mutatjuk a fejlesztési terv egyéb részleteit!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Valóban jöhet a dugódíj Tarlós szerint, de még nincs döntés a tarifákról
Akár néhány éven belül fizetni kell majd a behajtásért a belvárosba.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 16.Tarlós azt mondja: a díjat érdemes bevezetni és azt is kiemelte, hogy az "nem elsősorban a budapestieket fogja érinteni".

A főpolgármester úgy fogalmazott: "nem ördögtől való" a dugódíj bevezetése, aminek noha egyelőre vannak törvényi akadályai, ezeket azonban egy parlamenti döntéssel akár meg is lehet szüntetni. Tarifákról még nincs döntés, a bevezetés pedig 2020-2025 között valósítható meg" - írta az atv.hu.

Egyelőre nem tudni, hol húzódnak majd a védett övezetek határai, milyen tarifákkal számolhatunk, vagy hogy az ezen belül élők hány autóra kaphatnak majd mentességet.

A megvalósításnak persze egyéb feltételei is vannak: ilyen volt a 4-es metró megépítése és a 3-as felújítása, ezek mellett pedig a közlekedési csomópontokban ki kell alakítani megfelelő méretű és mennyiségű P+R parkolót is az ingázó autósok számára.

Lapozás után látható a Tarlós Istvánnal készített interjú:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Júliusban négy hétvégére a megint a gyalogosoké lesz a Szabadság híd
A korábbi években nagy sikert aratott a fővárosiak körében a kezdeményezés, ez valószínűleg idén sem lesz másként.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 18.Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes sajtótájékoztatón bejelentette, hogy idén ismét négy júliusi hétvégére a gyalogosoké lesz a Szabadság híd.

Ezeken a napokon közterületté válik az úttest is. Kiemelten arra kérik a hídra kilátogatókat, hogy lehetőség szerint ne szemeteljenek, bár extra hulladékgyűjtőket is elhelyeznek a helyszínen.

A híd pilléreire való felmászás az eddigiekhez hasonlóan tilos lesz, rácsokat is tesznek ki. A biciklivel közlekedőket arra kérik, hogy ezeken a hétvégéken inkább tolják át a hídon a kerékpárjaikat a nagyobb biztonság érdekében, írta meg az Index.

Címkép: Mag Veronika


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x