hirdetés
5 tipp, hogy miért menj egy hétvégére Székesfehérvárra
Kiruccanás az ókorba, királyi sakkszínház, Jam-Bory-vár, Virágálom. A tavasz rendesen felpezsdíti az életet a királyi városban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 06.


hirdetés

Székesfehérváron olyan programkavalkád vár tavasszal, ami mindenképpen megér egy hétvégét.

A belvárosa csábít arra, hogy elidőzz az éttermek, kávézók asztalai mellett. Tarts hát egy kis szünetet lazíts egy teraszon, vagy kóstold végig a helyi különlegességeket: a Damniczki cukrászda legújabb fagylaltkreációit, a fehérvári püspök söreit, a különleges kávékat és koktélokat a Fő utcán.

A romantikára vágyóknak pedig irány a macskaköves utcák felfedezése, a virágpompás ligetek, az esti fények. A programokat keresőknek ott lesz a Gorsiumi tavaszköszöntő, a Bory-vár művészeti ünnepe, vagy egy sakkszínházi előadás, amilyen még nem volt Magyarországon - ígérik a rendezők.

1. Rendezvények: a gladiátorjátéktól a Virágálomig

Ha a templom–múzeum–étterem kombó nem lenne elég, Fehérváron mindig akad valami igazán szórakoztató, egyedi vagy éppen extravagáns nézni, hallgatni való. A szabadtéri rendezvények nyitányaként április végén igazi tavaszünnep hív időutazásra az ókorba a Floralián. Gladiátorjáték, ókori élet és színház, vásár...

Fehérvár igazi sportváros, így nem csak lélekben készül a tavaszra, de a Sportmajálison valóban megmozdul az egész város. A Kortárs Művészeti Fesztivál igazi betetőzése a Jam-Bory-vár, amikor fényfestéssel és tűzzsonglőrökkel körített különleges művészi projektek keltik életre a várat. A Pünkösdi hosszú hétvégén pedig virágba borul a belváros. A Virágálom kompozíciói között pedig nem csak sétálni, de szavazni is lehet.

2. Gasztroélmények - díjazott finomságokkal

Székesfehérvár belvárosában egymást érik a hangulatos éttermek, cukrászdák és bárok. A hagyományos ízek mellett a mexikói, olasz, amerikai és indonéz ízvilág kínálatából is választhatsz.

Nem szabad kihagyni a Dining Guide által is ajánlott Pizza Dell’Arte fenséges pizzáját. A Patent Gasztro Bár amerikai BBQ világbajnokságon előkelő helyet szerzett hamburgere szintén kóstolásra vár. És végül az elmaradhatatlan fagyi: mangó-maracuja alapú, aszalt barackos öntettel, vagy vérnarancs és pink grapefruit alapú különlegesség... És még hosszú a sor.

3. Egyedülálló kulturkaland

Székesfehérvár legkedveltebb attrakciói is újranyitják kapuikat tavasszal. A történelmi belvárosban István király bazilikájának romjai felett valóban megérint a történelem.

Ha igazi kuriózumot keresel, akkor a Nemzeti Emlékhelyen májusban egy országosan egyedülálló sakkszínházi előadást élvezhetsz, ahol egy 100 nm-es sakktáblán elevenedik majd meg a muhi csata története 35 fős élőszereplős előadásban. A város zajától kicsit eltávolodva igazi kincs a megunhatatlan Bory-vár, a szerelem és a művészet kiemelkedő emlékműve.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Mutatunk egy holland virágoskertet, ami pont olyan, mintha maga tavasztündér ültetné bele a virágokat
A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlenül mellette virágba borul egy másik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 02.Nemrégiben bemutattuk a holland Keukenhof virágoskertet úgy, ahogy az Instagramon látják. A márciustól május közepéig nyitva tartó kert hetente más-más virággal kápráztatja el a látogatókat.

A virághagymákat úgy ültették szorosan egymás mellé, hogy amikor az egyik elvirágzik, közvetlen mellette virágba borul egy másik. Március végén sajnos a tulipánok még csak fedett helyen virágoztak, de a krókuszok között már bontogatták leveleiket. A jácintültetvényeknek pedig olyan illatuk van, hogy még a madarak is dalra fakadnak tőle.

A virágoskertet kishajóval is körüljárhatjátok, a tulipánföldeket pedig egy hatalmas szélmalomból csodálhatjátok meg, de ezekért az élményekért hosszú sor végére kell beállni. A parkban egyébként számtalan pihenőhely van különböző stílusokban: van hippi-sarok, és van hatalmas, fűvel borított franciaágy is. Az ügyesebbek a tavon farönkökön is átkelhetnek: nem kell megijedni, nem lebegnek, hanem stabilan állnak, de azért szédítő az élmény.

A belépőt és a parkolójegyet legegyszerűbb online megvenni és nem árt nyitásra odaérni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Sopron: a romantikus kisváros legszebb kora tavaszi pillanatai
Az öreg házak, a virágzó növények, a hangulatos esti utcák, és a nyugalmas természet... Ez mind-mind Sopron.
Fotók: Pölcz Klaudia - szmo.hu
2019. március 06.Itt minden együtt van, ami egy romantikus kikapcsolódáshoz szükséges: a virágzó kerttől a kanyargós utcácskáig, a susogó fáktól az esőtől csillogó kövekig... És persze maga a városka, Sopron, amelyet nem lehet megunni.

Ha kíváncsi vagy a többi képre, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A cölöpökön álló üdülőfalu olyan, mintha megállt volna benne az idő
Gergelyiugornya házai között sétálva nem csodálkoznánk, ha szalagos magnóról csendülnének fel a régi slágerek, ha bográcsból szednék a paprikás krumplit, és valahol egy Trabant pöfögne elő...
Fotók: Zsenyei László - szmo.hu
2019. április 12.Létezik egy nyaralóhely, ahol az ember visszarepülhet kicsit az időben. A Tisza homokos partján, facölöpön álló faházak között sétálva olyan, mintha megállt volna az óra, és újra a "békebeli" világba csöppentünk volna.

Vásárosnamény szélén áll Gergelyiugornya, ahová nem csak nyáron érdemes ellátogatni.

Tavasszal a sétálók, vízparton nézelődők, nyugalmat keresők helye, míg nyáron a pezsgő fürdőéletet, a homokos vízpartot, a folyami fürdőzést, a vízi sportokat, az esti tábortüzeket, a családias hangulatot szeretők lepik el a helyet.

A part mentén közel 400, főleg fából épült, cölöpökön álló üdülő áll a szabad strand mellett. A "főtér" mentén éttermek, szórakozóhelyek, szabadtéri színpad biztosítja a szórakozást.

A vízi túrázók és hajók kedvelt "megállóhelye". Sokan jönnek kempingezni is, vannak sátorhelyek, kölcsönözhető faházak, a közelben vendégházak.

Most még csend van, madárcsicsergés, néhány sétáló, vagy éppen nosztalgiázó... A vízpartért, a különleges hangulatért is megéri ellátogatni ide - ilyenkor is.

Korábban két külön település volt, Gergelyi és Ugornya, melyek már a középkorban is léteztek. Összevonásukból 1939-ben váltak közös községgé, Gergelyiugornya néven.

1969 óta tartozik Vásárosnaményhoz ez a Tisza jobb partján, a Szamos torkolatával szemben elterülő hely. Különleges látvány a két folyó találkozása, még a víz színe is más itt, ahol a Felső-Tisza kezdődik.

Itt található a Tisza egyik legkedveltebb szabadstrandja,

amely a hatalmas, aranyló homokos partjával, a szélén árnyat adó fasorával, a többféle szórakozási lehetőségével, és a partközeli szállásokkal valóban nagyon népszerűvé tette a helyet.

A korábbi években a mérések igazolták, hogy a Tisza itt tiszta, fürdésre, sportolásra alkalmas. A homokja kiváló, egyesek szerint a tengerparti homokkal vetekszik a minősége.

Még több képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Nézd meg velünk az első Tisza-tavi nyaralóhajót - ilyen itthon eddig nem volt
A nyaralóhajózók általában 4-5 órát szoktak hajózni, a többi időt a partok és a környék felfedezésével, strandolással, pecázással, kirándulással töltik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. április 04.Megérkezett Magyarországra a nyaralóhajózási programban vásárolt húsz hajóból az első, a Nicols Estivale Sixto típusú hajó, és pár napja már vízre is került a Tisza-tavon, ahol a nyaralóhajókhoz 11 kikötő is készül majd.

A francia Nicols cég az idén május végéig ezen kívül további 9, majd 2020-ban újabb 10 járművet szállít le, így egész flotta várja majd a természetet és a hajózást kedvelőket.

Idén kísérleti jelleggel a tíz hajóval elindul a nyaralóhajózás a Tisza-tó, Felső-Tisza vidéken, amely a térség településeinek új turisztikai lehetőséget is jelent. A kikötőfejlesztés csúszása miatt pedig ideiglenes megoldásokat biztosítanak.

A nyaralóhajók az utazási élmény mellett egyben szállást is biztosítanak, vezetésükhöz pedig nem szükséges hajóvezetői engedély.

A nyaralóhajók kifejezetten erre a felhasználásra készülnek, körben védett hajótest, biztonságos és egyszerű használat jellemzi őket, bérbevételük feltétele a betanítás. Európa 14 országában lehet már hasonló hajókon utazni, pihenni.

A nyaralóhajózók általában 4-5 órát szoktak hajózni, a többi időt a partok és a környék felfedezésével, strandolással, pecázással, kirándulással, aktív kikapcsolódással töltik. A Tisza és a Tisza-tó is remek lehetőséget nyújt majd erre, hiszen a természeti értékek mellett sokféle látványosság is van a partok mentén.

És hogy milyen a valóságban a nyaralóhajó? Mit kell tudni róla? Ljasuk Dimitry, a Tisza-tavi kalandok filmek készítője most megmutatja nektek!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x