hirdetés
duna-menten-kirandulohely.jpg

5 szuper Duna-parti kirándulóhely idén nyárra

Akár strandolni, akár túrázni, akár csak sétálni akarsz egy nagyot, csodaszép helyeket találhatsz a Dunakanyarban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 03.


hirdetés

Az egyik legszebb folyóvölgy Magyarországon hosszan húzódó Dunakanyar. Szépségét a környező hegyek és dombok (a Cserhát, a Börzsöny és a Visegrádi-hegység vízpartig leérő nyúlványai), a napfényben csillogó folyó és a parton épült települések összessége adja. Nincsen olyan évszak, amikor a Dunakanyar ne volna gyönyörű.

Nyáron azért érdemes ide kirándulni, mert azt az érzetet kelti, hogy elmenekülhetünk a hőség elől az enyhülést adó vízpartra.

A Dunakanyar nem csak Szentendrét vagy Visegrádot jelenti – bár kétségtelen, hogy ez a két hely ugrik be sokaknak. Adunk néhány tippet ahhoz, hogy hova kiránduljatok a környéken, a Duna mentén.

Zebegény

Semmiféle túlzás nincsen abban, amikor festői szépségű településként említik ezt a kedvelt nyaralóhelyet. Zebegényt 1899-ben egy áradás kis híján eltüntette a föld színéről. Zebegény akkor vált egyre népszerűbbé, amikor Szőnyi István a feleségével ide költözött az 1920-as években, és feltűnt a mester alkotásain.

A település legismertebb épülete a katolikus templom, amelyet Kós Károly és Jávorszky Béla tervezett, és amely 1910-re készült el. Freskóit Körösfői-Kriesch Aladár tervei alapján tanítványai készítették Leszkovszky György tanársegéd festőművész segítségével. Másik nevezetessége egy ipartörténeti emlék, a Malom-patakon átvezető, 1846-50 között épült hétlyukú vasúti híd, a Héthíd. A harmadik pedig a sziklakápolna a Kálvária-dombra vezető lépcső mellett. Állítólag egy remete lakott itt, és a halála után, a XVIII. század közepén alakították át az üreget templommá.

A zebegényi strand is különleges, a közelben ugyanis egy kis sziget is található, és a víz is egészen sekély.

Dunabogdány

Leányfalu után találjátok Dunabogdányt. Én barátokkal jártam itt (busszal jöttünk és mentünk), egy csodálatos napot töltöttünk a településen, amibe belefért a klasszikus városnézés, a séta a Duna partján és egy kis strandolás is.

A leghíresebb látnivaló egyike a helytörténeti gyűjtemény. Érdekessége, hogy az alapanyagát az 1960-as években Antos Károlyné, Schüminchen Edit tanítónő kezdte el gyűjteni. A kiállítás bútorai azt mutatják be nektek, hogy a XIX. század végén milyen volt a parasztházak berendezése. De láthattok falvédőket – ezek az utóbbi 10 évben hihetetlenül népszerűek, és számos mémet ihlettek. A német nemzetiségi viseletről és a korabeli helyi életről is képet kaphattok.

A Szent János téren áll a Nepomuki Szent János szobor. A legenda úgy tartja, hogy a cseh király ajándékozta a budai várnak. Amikor 1526-ban a mohácsi csata után, a török betörés elől menekíteni kezdték az értékeket a várból, a Visegrádra tartó szekér Bogdányban tönkrement, így a falu lakói elásták a szobrot, majd a törökök visszavonulása után 1527-ben kiásták és felállították. Az igazság az, hogy a szobor csak a XVIII. században készült.

Tőle nem messze, a Hegyalja utcán áll a Nepomuki Szent János templom és a sváb kitelepítési emlékmű. A település főutcáján, a Kossuth Lajos úton láthatjátok Fábián-Sebestyén-kápolnát, a millenniumi emlékművet és az 1701-ben épült aprócska Szent Rókus-kápolnát. A Szent Donát-kápolnát a stációkkal pedig egy magaslaton találjátok, ha oda felgyalogoltok, az felért egy kis túrával.

Dunabogdány homokos strandja nagyon kellemes, arra viszont vigyázz, hogy a Duna gyorsan mélyül.

Lapozz a többiért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
pilis_1.jpg

60 éve óvják: őserdőszerű állapotban van egy terület a Pilisi Parkerdőben

Sokféle növény és állatfaj számára biztosít olyan élő-, és termőhelyet, amely ellenálló a klímaváltozás negatív hatásaival szemben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 04.Az idén 50 éves Pilisi Parkerdő Zrt. területén található Erdőanyai-völgyben a Parkerdő alapítója, Dr. Madas László több mint 60 éve indított el egy, a maga korában forradalminak számító programot: egy erdőrészlet természetközeli gazdálkodási módszerrel történő kezelését.

A Visegrádhoz közeli erdőrészlet ennek köszönhetően mára az őserdőket megközelítő természetességi állapotban van.

A biológiai sokféleség nemzetközi napján, május 22-én világszerte a fajok megőrzésének fontossága állt az érdeklődés középpontjában. Miközben szervezetek, szakemberek és társadalmi támogatók sokasága igyekszik felhívni a figyelmet a fajok pusztulására és tesz erőfeszítéseket a biológiai sokféleség megőrzésére, jó dolog megemlékezni arról, hogy vannak jól működő megoldásokat is.

Ilyen - egy élőhely biodiverzitását megtartó - megoldást indított el 1954-ben Dr. Madas László erdőmérnök, a Pilisi Állami Parkerdőgazdaság (jelenleg Pilisi Parkerdő Zrt.) későbbi alapítója és emblematikus vezérigazgatója, amikor az Erdőanyai-völgyi erdőrészletet az akkori kor szakmai környezetében forradalminak számító, úgynevezett „szálalóvágásos”, természetközeli gazdálkodással kezdte gondozni.

A több mint 60 évvel ezelőtt indult program

eredményességét az elmúlt években Némedy Zoltán, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészetének vezetője mérte fel az Erdőanyai-völgyben található erdőrészlet átfogó természetességi vizsgálatának keretében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
Ve__Ne__gy2.jpg

Váci nyár: a Retro Fesztiváltól a Váci Világi Vigalomig számtalan szuper programmal várnak

Lesz kézműves sörfesztivál és régi korokat megidéző koncertek is.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 07.Vác a Dunakanyar bal partján található igazi barokk ékszerdoboz. Az 1000 éves püspöki székhely épületei, kis utcácskái, meseszép Duna-parti korzója magával ragadják az idelátogatókat, gazdag műemlékei, kivételes hangversenyei, páratlan múzeumai és kiállításai miatt méltán nevezik a kultúra városának.

Vác egy folyton nyüzsgő kisváros, ahol mindig történik valami, minden évszakban fesztiválok, szabadtéri rendezvények, családi napok, színházi előadások váltják egymást. Vác, a térség kulturális fő tereként felejthetetlen élményeket kínál a látogatóknak.

Íme néhány remek program a nyári hónapokra

Június 08. – Summer Moon Fesztivál

Június 22. – Retro Fesztivál

Június 22. – Múzeumok éjszakája

Csatlakozva az országos „Múzeumok éjszakája” programhoz, éjfélig ingyenes (vagy kedvezményes) múzeumlátogatás, egész napos kulturális programok, valamint Szent Iván éji programok várják az érdeklődőket.

Helyszín: Váci múzeumok, kiállítóhelyek, időszaki kiállítások helyszínei

Bővebben: muzeumvac.hu

Június 29. - július 06. - Régi zenei napok

Az idei évben harmadik alkalommal rendezik meg a Régi Zenei Napok Fesztivált Vácott. Páratlan kurzus- és koncertkínálattal várják a historikus régizenei tanulmányokat mesterszinten folytatni kívánó hallgatókat, valamint a régizenét kedvelő közönséget.

Szervező: Filharmónia Magyarország

Bővebben: regizeneinapok.hu

Július 4-7. – VéNégy Fesztivál

Nemzetközileg elismert esemény, a térség kiemelkedő kulturális rendezvénye, színházi előadások, szabadtéri nagykoncertek, utcaszínházi előadások. Az egy hetes rendezvény több helyszínen zajlik, a programok napijeggyel, vagy bérlettel látogathatók.

Helyszín: Váci Dunakanyar Színház, Váci Vár alatti koncerthelyszín

Bővebben: v4fest.hu

Július 19-21. - XXVII. Váci Világi Vigalom

Országosan jegyzett összművészeti fesztivál, ahol száznál is több program - koncertek, kiállítások, vidámpark, vásár, mesterségek utcája - várja az érdeklődőket. A térség legismertebb fesztiválja, három napos forgatag, ingyenes programokkal.

Helyszíne: Vác közterületei, megújult főtere, Duna-parti korzója, kulturális intézményei és vendéglátó helyei egyaránt a háromnapos rendezvény helyszínei.

Bővebben: vacivigalom.hu

Augusztus 17 - 20. - Dunakanyar Kézműves Sörfesztivál

A térség ismert rendezvényén, a váci Duna-parton, 4 napon keresztül sörfesztivál, vidámpark, kézműves vásár, és ismert hazai előadók koncertjei várják az érdeklődőket.

Helyszín: Vác, Duna-part

Bővebben: itt


KÖVESS MINKET:
hirdetés
apatkuti_patak_2.jpg

Fokozott óvatosságra intik a Pilisbe induló kirándulókat

Több nagyon kedvelt út is nehezen járható, ezért ezeket csak gyakorlott túrázóknak és csak kellő felkészültséggel ajánlják.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 31.Az elmúlt napok kiadós esőzései csúszóssá, nehezen járhatóvá tették a Pilis és a Visegrádi-hegység legtöbb túraútvonalát, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott óvatosságra kéri a túrázókat az elkövetkező napokban.

Bár az erdő fáinak kifejezetten jót tesznek az utóbbi hetek bőséges esőzései, a nagy mennyiségű csapadék a Pilisben és a Visegrádi hegységben is több helyen megnehezíti a túrázást. A Pilisi Parkerdő Zrt. útvonalakat egyelőre nem kíván lezárni, de felhívja az erdőjárók figyelmet a fokozott óvatosságra, valamint arra kéri a túrázókat, hogy mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak a Parkerdő oldalán az Aktuális felhívásokból, illetve az egyes célpontok időjárásáról.

A szurdokvölgyekben, mint például a Rám-szakadék, a Holdvilág-árok, vagy a Dera-szurdok, az előrejutás különösen nehézkessé vált a megnövekedett vízmennyiség miatt. A Visegrádon található Apátkúti-völgyben az Apátkúti patak mellett futó piros jelzésű turistautat feláztatta az eső, ezért csak az erdészeti aszfaltozott úton lehet eljutni a Telgárthy-rétig.

A meredek szakaszokat is tartalmazó túraútvonalak, mint például a Spartacus-ösvény, vagy a Pilismarót határában található Hirsch-oromhoz vezető ösvény nagyon nehezen járható, ezért ezen a hétvégén csak jól felkészült túrázóknak ajánlott.

A Valkói Erdészet területén is nehéz közlekedni a sár és a csúszóssá vált utak miatt. Az erdészet javasolja az olyan meredekebb részeken futó turistautak elkerülését, mint a piros háromszög, illetve a sárga, zöld és kék jelzésű utak Gödöllő és Bag községhatárban.


KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.
KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x