hirdetés
sziget-csakvari.jpg

5 pontban foglalta össze a Sziget főszervezője, mivel lehetne megmenteni a fesztiválokat

Nem szégyen most segítséget kérni, mielőtt az „élő” iparág halott lesz – fogalmaz Kádár Tamás.
Címkép: Csákvári Péter - szmo.hu
2020. július 31.


hirdetés

Csütörtökön megszületett a döntés arról, hogy augusztus 15 után sem lehet “zenés-táncos” rendezvényeket tartani 500 főnél nagyobb közönségnek. A kormány döntésére eddig sok zenész reflektált, most pedig megszólalt Európa egyik legnagyobb fesztiváljának főszervezője is.

Kádár Tamás egy Facebook-bejegyzésben fejtette ki, miért nem érte őt meglepetés a döntés kapcsán.

„Azért sem volt meglepetés, mert ez a szezon mindenhol elmarad Európában, sőt szinte az egész világon - miért pont Magyarországon ne történne ez így?

Persze lehet hivatkozni a “nyílt kapus” focimeccsekre, de az én megítélésem szerint inkább fordítva: nem az a helyes kérdés, hogy ha meccs lehet, akkor koncert/fesztivál miért nem, hanem szerintem a meccseket sem szabadna hagyni (ahogy „ültetett” Apostol50-et sem) így megrendezni” - írja.

hirdetés

Posztjában kitér arra is, hogy számára a döntés nem hozott változást, mivel rendezvényeik mind augusztus 15. előtt lettek volna, ezért már korábban lemondták őket.

Kádár Tamás kiemeli, ez az iparág nemcsak a nemzeti kultúra egyik legfontosabb alappillére, de a gazdasági hozzáadott értéke is kiemelkedő. Sok-sok éve „nettó befizetője” a magyar államnak, látható hozzájárulással a magyar GDP-hez.

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a teljes koncert- és fesztiválszakma mekkora hatással van a turizmusra is. A Magyar Turisztikai Ügynökség egyedül a Sziget portfoliója kapcsán évente kb. 150 000 külföldi turistát regisztrál, valamint mellé még számtalan belföldi turisták által generált vendégéjszakát.

Hogy mentse a menthetőt, Kádár Tamás még áprilisban összeírt egy néhány pontból álló fesztivál-mentőcsomagot.

„Tavasszal a Magyar Fesztivál Szövetség kérésére megpróbáltam 5 pontban összefoglalni, hogy mi lenne az, amivel egy elmaradó szezon esetén segíteni lehetne ezt a szakmát, amivel a bizonyosan bekövetkező lelki összeomlás mellett legalább anyagilag életben lehet tartani a 'zeneipart'.”

A mostani döntés miatt Kádár Tamás úgy gondolta, megosztja a még áprilisban összeírt 5 pontját:

1. Minimum 90 napos fix határidejű moratórium az 500 főnél nagyobb létszámú rendezvényekre

Egy folyamatosan meghosszabbítható, de mindig minimum 90 napra „előre gondolkodó” véghatáridő lehetővé tenné a valamennyire tervezhető működést az élőzenés rendezvények szervezői és közreműködői számára.

Egy egyszerű rendezvénytartási engedély hivatali átfutási ideje is minimum 30 nap a hatóságoknál, kéthetes vagy nyitott határidőkkel egyszerűen lehetetlen dolgozni, nem csupán előre tervezni, de „szervezetten” lemondani sem lehet a jelenlegi helyzetben.

2. Utalvány (voucher) rendszer bevezetése a pénzbeli visszatérítések helyett

Számos európai ország mintájára olyan utalványos rendszer bevezetése, ami lehetővé teszi a szervezőknek egy későbbi időpontban (a jövő szezonban) is beváltható, a vendég számára is pénzügyi garanciát nyújtó (adott esetben akár állami garanciával működő) utalvány kibocsátását az azonnali pénzbeli visszatérítések helyett. Ez túlélési lehetőséget biztosít a szervezőknek (de facto csődhelyzeteket kerül el), és egyben garancia a vendégnek is.

Ehhez közleményében hozzátette, hogy az április közepén megfogalmazott voucher-javaslat ma már sokaknak későn jönne. Ezért e helyett mindenképp javasolná az időközben a Music Hungary által kidolgozott (szintén kb. 5,3 milliárd forintos keretösszeggel tervező) mentőcsomag bevetését, ami közvetlen és gyors segítséget nyújthatna a zenészek, technikusok, háttéripari dolgozók, klubok, kisebb szervezők számára.

3. Az elmaradó koncertek, fesztiválok szervezői és közreműködői számára a működési költségek kompenzálása 50% erejéig

Ahhoz, hogy az iparág ne omoljon össze, és a jövőben újra minőségi rendezvényeket szervezhessen, többmilliárdos adóbevételeket generáljon, valamint tízezres nagyságrendben teremtsen munkahelyeket, százezer-számra vonzzon turistákat, az idei évben áthidaló működési segítségre van szüksége. Az eddigi kormányzati intézkedések a zeneipar számára sajnos nem jelentenek valós segítséget, a munkahelyeket is csak ideig-óráig tudjuk megvédeni.

4. A 2020-ra már költségvetett és/vagy elbírált EMMI/NKA/MTÜ és egyéb kulturális és turisztikai támogatások folyósítása

Lehetővé kellene tenni a már elbírált támogatások folyósítását oly módon, hogy a felhasználási kritériumokat a helyzethez igazítva többek között a 2021. évi fesztiválok előkészítésével kapcsolatban felmerülő kiadásokra is ki lehessen terjeszteni.

5. A koncert- és fesztiváljegyek, valamint a fesztivál-szállások áfa kulcsának 5%-ra csökkentése (kulturális áfa)

A nemzetközi versenyben a jelenlegi 27%-os koncert, illetve 18%-os fesztivál áfa-kulcs komoly versenyhátrányt jelent. Ahhoz, hogy ágazat kilábaljon a 2020-as válságból, szükség lesz mind a versenyképesség növelésére, mind a fogyasztói árak kordában tartására. Emellett a csökkentett belépőjegy-áfa minden szereplő (fellépő, közreműködő, dolgozó, vendég) számára egységesen előnyös, az állam pedig bár áfa ágon kisebb bevételt realizál, de a piac fennmaradását és fejlődését biztosítja, amivel már rövid távon (2-3 éven belül) összességében profitálni fog ebből a „befektetéséből”.

Kádár Tamás azt írja, nincsenek illúziói, „egy Facebook-poszt nem fogja áttörni az eddig tapasztalt fájó érdektelenség falát”, ami a válság kezdete óta körülveszi a szakmájukat, de úgy érzi, eljött az ideje annak, hogy egységben jelezzék, nagy baj van.

„Nem szégyen most segítséget kérni, mielőtt az 'élő' iparág halott lesz” - fogalmaz.

Security Check Required

nullhirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
palvin-david-guetta-mtv-ema.jpg

David Guetta lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA budapesti online show-jában

A világhírű dj koncertezni is fog a Széchenyi Gyógyfürdő medencéjében kialakított színpadon.
MTI - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

David Guetta DJ és producer lesz Palvin Barbara műsorvezető társa az MTV EMA 2020 online showjában november 8-án Budapesten.

A rendhagyó virtuális showműsor műsorvezetője Palvin Barbara szupermodell mellett David Guetta francia DJ és producer lesz, aki az elektronikus zenei élet egyik leghíresebb előadója. A rendhagyó online díjátadón David Guetta egy különleges zenei produkcióval is készül a Széchenyi Gyógyfürdő medencéjében kialakított színpadon

- közölte az MTI-vel csütörtökön a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

Mint a közlemény emlékeztet, az MTV csatornáin keresztül több mint 180 országban közvetített show történetében először kerül reflektorfénybe Magyarország. Az MTV EMA az idén a járványhelyzetre való tekintettel rendhagyó, online műsorral jelentkezik Budapestről és Londonból.

Az adásban a nézők Magyarország ikonikus helyszíneit láthatják majd világszerte: David Guetta és Palvin Barbara vezetésével egy virtuális turnén vehetnek részt, továbbá a kulisszák mögé is betekinthetnek.

hirdetés

"A november 8-i esemény során megmutathatjuk országunk csodálatos tájait, építészetét, azokat a helyeket, amelyeket mindenkinek látnia kell, ha egyszer hazánkba látogat" - idézi a közlemény Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőt.

Palvin Barbara hangsúlyozta: hatalmas megtiszteltetés számára, hogy részese lehet ennek a rangos nemzetközi díjátadónak.

"Külön öröm számomra, hogy a világhírű DJ és producer mellett mutathatom meg a világnak, hogy milyen csodálatos az országunk" - fogalmazott a szupermodell.

Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az MTV EMA, a világ egyik legrangosabb és legismertebb zenei díjátadójának megrendezése hatalmas lehetőséget kínál Magyarország számára. "Magyarország és Budapest magára vonhatja akár egymilliárd ember figyelmét, hogy megmutassa Európa egyik legjobb úti célját. Ráadásul akkor lesz rajtunk a világ szeme, amikor minden nagyváros küzd a nemzetközi jelenlétért" - mondta el az MTÜ vezetője.

Az 1994 óta minden évben más európai nagyvárosból közvetített rendezvény egyedülálló turisztikai reklámértékkel bír, hiszen világsztárok kíséretében Magyarország négy ikonikus helyszínét láthatják majd az adás ideje alatt a nézők. A több világsztárt is felvonultató MTV EMA 2020 hivatalos partnere ebben az évben Magyarország - áll az MTÜ közleményében.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
michael-bay_koronafilm.jpg

Itt van Michael Bay COVID-apokalipszisének első előzetese

A katasztrófafilm azt mutatja meg, mivel járhatna, ha hosszú évekre elhúzódna a járvány.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 31.


hirdetés

Michael Bay legújabb, producerként jegyzett filmje nem hazudtolja meg eddigi pályafutását: egy sokak által etikátlannak tarott döntéssel a közeljövőbe viszi a nézőt, ahol

teljesen elszabadult a pokol, a koronavírus fertőzés megállíthatatlan, a közterületeken pedig poszt-apokaliptikus látvány fogadja az arra tévedőket - de ők nem lehetnek sokan, mert a katonaság minden gyanús esetet a rettenetes állapotú karantén-táborokba zár be.

A film címe Songbird (Énekes madár), és alapvetően két fiatal, a korlátozások miatt elválasztott Nico és Sara mindennapjait követi 2024-ben, amikor a koronavírus halálos áldozatainak száma már a 8 milliót is elérte. (Jelenleg, a valóságban az USA közel 1,2 milliónál jár.)

A nyomasztó képkockák mellett kifejezetten horrorisztikus jelenetekkel is dolgozik a producer, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Bad Boys, az Armageddon, A texasi láncfűrészes gyilkos vagy a Transformers-sorozat. A filmet egyébként Adam Mason rendezi, a főbb szerepekben pedig Bradley Withfordot (Az elnök emberei), Demi Moore-t, Craig Robinsont (The Office) és Peter Stormare-t (A nagy Lebowski, Fargo) láthatjuk majd.

Hogy milyen következményei lehetnek, ha a kormányzat és a magánemberek rossz döntések sorát hozzák meg, 2021 második felében láthatjuk a mozikban - ha nem válik valósággá a film forgatókönyve.

hirdetés

Songbird Trailer #1 (2021) | Movieclips Trailers

Check out the official Songbird Trailer starring KJ Apa! Let us know what you think in the comments below. ► Visit Fandango: http://www.fandango.com/?cmp=MCY...


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
IgyVagyTokeletes_jelenetfoto-12-1000x521.jpg

Siker, könyv, szerelem – megérkezett a tél romantikus vígjátéka, az Így vagy tökéletes első előzetese

A reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes, de sok vicces helyzetet tartogató világában játszódó romantikus magyar vígjáték hamarosan a mozikba kerül.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. október 28.


hirdetés

Az Így vagy tökéletes most debütáló előzetéséből ismét bizonyosságot nyer az a közhelyesnek tűnő örök igazság, hogy az életben semmi, még a szerelem sem, alakul olyan egyszerűen, mint a regényekben. Bár

ennek a romantikus vígjátéknak írók a főhősei, nekik sem könnyű mindig a valóságot a helyén kezelni.

Pláne, ha az irodalmár András (Fekete Ernő) csak üldözi a sikert, míg a bestseller szerző Kata (Béres Márta) az olvasók kedvence. Komplikált kiindulópont az egymás ölelő karjaiba vezető rögös úton, amely során féltékenységből, félreértésekből, komikus helyzetekből és fordulatokból is bőven kijut nekik, miközben pár megbízhatatlan pasi (Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs), a nagyszájú kolléga (Dér Zsolt), a felvágott nyelvű tini (Hais Dorottya), az életunt műkritikus (Hegedűs D. Géza), illetve a dögös reklámszépség (Trokán Nóra) is felkavarja a vizet körülöttük.

Az első játékfilmjét elkészítő rendező, Varsics Péter a Megdönteni Hajnal Tímeát, A tanár és az Apatigris című sorozatok írójának, Csurgó Csabának a forgatókönyvét vitte vászonra.

"Kifejezett célunk volt, hogy ezzel a filmmel egy olyan romantikus történetet mutassunk be, ami hordoz magában egy jó adag érzelmi igazságot és őszinteséget ellentétben azzal, amit sokszor a műfaj diktálni szokott.

hirdetés

Az Így vagy tökéletesben éppen ezért olyan, széles réteget megszólító mozit látok, amely nem csak a szellemességével, a humorával és a kiváló szereplőgárdájával, hanem személyességével is megnyerheti magának a nézőket. Őszintén, mégis szórakoztatóan mesél valódi érzelmekről és mindenkit érintő kérdésekről"

– hangsúlyozta a rendező, Varsics Péter.

A reklámügynökségek, könyvkiadók és a közösségi média felszínes, de sok vicces helyzetet tartogató világában játszódó romantikus vígjátékban a Katona József Színház művésze, Fekete Ernő pályafutása első film főszerepét alakítja. Mellette a női főhősnőt, a vajdasági magyar színésznő, Béres Márta formálja meg, aki ezzel a nagyjátékfilmmel mutatkozik be a hazai közönségnek.

Rajtuk kívül feltűnik még a történetben Trokán Nóra, Hais Dorottya, Lengyel Tamás, Hegedűs D. Géza, Thuróczy Szabolcs, Gáspár Tibor, Ónodi Eszter és Elek Ferenc is.

A Szupermodern Stúdió gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával elkészült film december 3-tól látható a hazai mozikban az InterCom forgalmazásában.

VIDEÓ: Így vagy tökéletes - előzetes

És ilyen volt a forgatás:

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-6.jpg

Helen Mirren királynőjétől a Fekete hattyúig - minden idők legjobb női alakításai

Meryl Streep a Sophie választásában, Nicole Kidman az órákban bűvölt el minket - és a többiek.
Szajki-Vörös Adél, fotó: HBO GO - szmo.hu
2020. október 29.


hirdetés

Ez a lista szubjektív, de főhajtás minden színésznő előtt is, aki nem került bele. Vannak olyan pillanatok, amikor megáll a levegő és a felejthetetlen játék a retinánkba ég.

Helen Mirren - A királynő

Helen Mirren karrierje pont fordítva sült el, mint Hollywoodi színésznőknél szokott, hiszen nem a húszas éveiben lett világsztár, hanem bőven túl az ötvenen - az első komolyabb figyelem a Gosford Parknál vetült rá, de A királynő óta számít igazán világsztárnak, amiért Oscar-díjat is kapott. És tényleg, annyira hitelesen hozza II. Erzsébet királynőt, hogy nem lehet elmenni mellette. Karrierje pedig utána teljesen kilőtt, hiszen a most 75 éves színésznő éppen a Halálos iramban 9-ben legközelebb látható. A királynő egy történelmileg izgalmas pillanatban kapja el a figurát: a sztori Diana hercegnő halálával indul.

Natalie Portman - Fekete hattyú

Aki látta, tutira mindenkiben nyomot hagyott ez az alakítás, ha nem is a leghíresebb filmje a színésznőnek, de azt biztosan állíthatjuk, hogy a élete legnagyobb alakítása. Hiába a Leon, a profi a leghíresebb film, amiben játszott, és ez valószínűleg örökre így is marad, mégis erős találkozás volt ez Darren Aronofsky rendező és Portman között. Aronofsky épp művészileg nagyon komoly időszakot élt, túl volt a zseniális Pankrátoron Micky Rourke-kal a főszerepben, Portnam pedig kereste az ilyen lehetőségeket, ahol igazán megmutathatja mélységeit. Ebben a filmben egy törékeny lelkű, labilis balerinát alakít, aki a Hattyúk tava főszerepére készül, ennek a belső utazásnak lehetünk tanúi.

hirdetés

Básti Juli - Sztálin menyasszonya

Mindenképpen fejet kell hajtanunk egy magyar alakítás előtt is a listában. Bacsó Péter filmjéért Básti Juli 1992-ben a Magyar Filmritikusok Díját nyerte el, extatikus játékával pedig máig lenyűgözi a nézőt. A sztálini diktatúra idején járunk, a helyszín egy kis falu, a főhős pedig egy bolond lány, Paranyi (Básti Juli), akit sajnálatból fogad be a közösség. Sztálin menyasszonyának nevezik, és a történet elején még nem tudja, mennyi lelki-fizikai hányattatás vár rá...

Elizabeth Taylor - Nem félünk a farkastól

Liz Taylor ebben a fekete-fehér filmben, mely egy Albee-dráma alapján készült, olyasmit csinál meg, amihez teljesen le kellett meztelednie. Filmbeli partnere az a Richard Burton, aki az életben kétszer is volt a férje, és egy romjaiban lévő házasság egy drámai pillanatában kapcsolódunk a történetbe. Az alakítás megint bizonyíték arra, hogy egy igazi színésznő olyan mélységekbe képes lememnni önmagában bizonyos áldott pillanatokban, amiből filmtörténet lesz. Mert ez a film elsősorban Taylor - és persze a csodás színmű - miatt lett olyan emlékezetes, amilyen.

Meryl Streep - Sophie választása

Meryl Streep zsenijét emlegetni színésznőkkel kapcsolatban ma már közhelyszámba megy, viszont ember legyen a talpán, aki kikészülés nélkül többször is képes megnézni ezt a végtelenül szomorú filmet. A Sophie választása az elképzelhető legnagyobb emberi dráma története: amikor egy anya maga kényszerül választásra a koncentrációs táborban, hogy melyik gyermekét küldjék a halálba. Mondanunk sem kell, hogy a színésznő olyan alakítást nyújtott, amit lehetetlen könnyek nélkül végignézni és nem azonosulni vele.

Gena Rowlands - Egy hatás alatt álló nő 

John Cassavetes filmjében a filmtörténet egyik legnagyobb alakítását láthatjuk Gena Rowlandsnek köszönhetően, nem beszélve arról, hogy a férj szerepében Peter Falk is pályája legemlékezetesebb és legmélyebb pillanatait hozta. Rowlands egy végtelenül komplikált, törékeny személyiséget ábrázol tűpontosan és megindítóan, és eközben egy férj áll mellette és mögötte, hogy támogassa az idegösszeomlás szélén. A női lélek, a házasság, az összetartás ódája ez az egyszerre nagyon egyszerű és mesteri film.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!