hirdetés
k.jpg

5 pasaréti titok Mussolini ebédjétől Déry Tibor pizsamájáig

Bemutatunk öt pasaréti villát, ami híres írók és színészek nem mindennapi történeteit őrzik.
Horváth Emese cikke és fotói - szmo.hu
2015. november 03.


hirdetés

Buda egyik legszebb részén, Pasaréten talán nincs is olyan ház, aminek ne lett volna híres lakója, és különleges története. Verrasztó Gábor író és Kapovits Réka építészmérnök helytörténeti sétáján lebilincselő sztorikat meséltek a városrész híres lakóiról. Kiválasztottuk nektek az öt legizgalmasabb pasaréti helyszínt, ami híres magyar írók és színészek nem mindennapi történeteit őrzi. Íme 5 lebilincselő pasaréti történet Mussolini ebédjétől Déry Tibor pizsamájáig.

Jávor villája (Pasaréti út 8.)

Jávor Pál, minden idők egyik legismertebb és legkedveltebb magyar színésze 1939-ben már megengedhette magának, hogy egy budai kertes villába költözzön. Ez volt a Jávor villa, a Pasaréti út 8 szám alatt. Az első magyar filmsztár azonban nem élt fényűző életet. Egyetlen luxus, amit megengedett magának, az házi könyvtára volt. Nem csak a könyveket, az állatokat is szenvedélyesen szerette, hátsó kertjében kutyákat tenyésztett.

asd

hirdetés

IMG_2884

IMG_2925

A pasaréti otthonhoz azonban szomorú emlékek is kötődnek. A nyilas hatalomátvétel napján biciklivel jött haza, és már a dombtetőről látta, hogy várnak rá a kapuban. Szerencsére zsidó származású feleségét és gyermekeit már jó előre elbújtatta, ám őt szomszédai észrevették, így végül elfogták. Nem vitték messzire, a szomszéd ház pincéjében, a nyilas hatalomátvétel egyik központjában tartották fogva három napig. Ekkor még elengedték, ám két hét múlva a gestapo jött érte. A második világháború borzalmait egy koncentrációstábor kórházában vészelte át.

Nyilas ház (Pasaréti út 10.)

A ma is kísérteties ház egykor szörnyű vallatások és kivégzések színhelye is volt. Tulajdonképpen a Pasaréti út 10. szám alatt kezdődött az október 15-i nyilas hatalomátvétel. Előtte fél évig folyamatosan hordták a fegyvereket ebbe az épületbe.

IMG_2927

IMG_2922

A pincelejárat, ahol Jávor Pált is fogva tartották

A legenda szerint ezt a nyilas központot maga Mussolini is meglátogatta. Néhány lakó úgy emlékszik, hogy a diktátor 44-ben járt itt, és meg is ebédelt az épületben. A történészek véleménye alapján ez azonban ez soha nem történt meg. Ekkor ugyanis Mussolini német őrizetben volt Olaszországban. Másrészt mivel Horthy-val enyhén szólva rossz viszonyt ápoltak, így hivatalosan sosem hívták meg Magyarországra. Lehetséges, hogy a lakók nem Mussolinire, hanem Szálasira emlékeztek, ő járhatott is a házban, ő is diktátor volt, így végülis könnyen összekeverhették a neveket.

Szerb Antal szeretett otthona (Torockó u. 6/B)

Szerb Antal író akkor költözött a pasaréti Torockó utcába, amikor elvette második feleségét, Bálint Klárát. Ebben a romantikus kertes házban születtek legnagyobb alkotásai. Itt írta a Világirodalom történetét, az Utas és Holdvilágot, és a Budapesti kalauz marslakók számára című vékony kötetét, amelyben így ír Pasarétről:

“Pasáról szó sincs. Valami nagyon modern érzésű óriás kicsi skatulyákat rakott ki a villamos mentén, azután összeszedett egypár jómódú lilliputit és azt mondta: Itt lakjatok. És laknak. Kicsi autóikon be-beszaladnak kicsi bankjukba; akik egy skatulyában laknak, meglátogatják egymást, tavasszal egymás kicsi kertjeit dícsérgetik. Olyanok, mint az emberek.”

IMG_2933

Szerb Antal pasréti otthonából vonult be 1944-ben munkaszolgálatra. Feleségének írt leveleiből kitűnik mennyire vágyott a szeretett asszony és a hűvösvölgyi otthon után. Sajnos azonban soha többé nem térhetett haza. Az egyre gyengébb írót az őrök puskatussal agyonverték.

A sütőpor feltalálása a Váncza-házban (Torockó utca 11.)

Talán nem sokan tudjátok, de a sütőporáról elhíresült Váncza József patikusként kezdte pályafutását. Gyógyszerész diplomát szerzett, majd a családi gyógyszertárban dolgozott. A legenda szerint éppen az otthoni laboratóriumban próbáltak édesapjával kifejleszteni egy kutya rühesség elleni port, amikor egy-két komponens felcserélésével mintegy véletlenül feltalálta a sütőpor receptjét. (A régi háziasszonyok jól tudják, hogy még ma is a sütőpor az egyik legjobb hangya, illetve rovarirtó.) Először csak kis mennyiségben kezdték meg az új találmány gyártását: a lakásban kézzel rajzolt zacskókba húgai adagolták a sütőport.

IMG_2943

Váncza József nem csak kitűnő gyógyszerész, de remek művész és korát megelőző marketinges volt. Ő maga tervezte a sütőpor csomagolását, és a fülbemászó szlogent is: „Haladjon Ön is a korral, süssön Váncza sütőporral!” Marketing tevékenysége zseniális volt: nyolc reklámautója közlekedett a városban, az utca emberének mégis úgy tűnt, mintha tizenhat lenne. Az autókat ugyanis hosszában más színűre festette: egyik oldalukon a Váncza kekszet, másik oldalukon pedig a sütőport reklámozták.

Déry Tibor pizsamában (Lotz Károly u. 20.)

Déry Tibor minden éjjel hajnali háromig írt, ezért déli tizenegykor még gyakran pizsamában volt. Ez volt a helyzet egy szerdai délelőtt is, amikor váratlanul megcsörrent telefonja a Lotz Károly utcai villában. Egy taxis hívta, és megkérdezte, várnak-e valakit.

262px-Déry_Tibor_1930_körül

Kép forrása: Wikipédia

Az történt ugyanis, hogy egy férfi beszállt a taxiba, azzal az instrukcióval, hogy vigyék el őt az ő legjobb író barátjához. Ám a nevére nem emlékszik, sőt az utca nevére sem emlékszik, csak arra, hogy egy rossz hírű festőről nevezték el azt. A taxis ebből kikövetkeztette, hogy a Lotz Károly utcában lakó Déry-ékről van szó.

A taxiba ülő férfi Bernáth Aurél volt, valóban Déry legjobb barátja. Amikor megérkezett az elé kisiető házvezetőnőt kérte meg, hogy fizesse ki helyette a taxit, mert a pénzt is elfelejtette. Végül kiderült, hogy Déry-ék valóban meghívták szerdára. Csak éppen egy héttel későbbre.

Ha tetszettek a történetek, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
okmok-vulkán.jpg

Kitört egy hatalmas vulkán Alaszkában, felgyorsult a római köztársaság bukása

A Julius Caesar halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ekkortájt két kitörés is volt, a klímamodellek szerint a nyár és az ősz akár átlagosan hét Celsius-fokkal is hűvösebb lehetett még Európában is.
MTI, fotó: Wikipedia - szmo.hu
2020. június 23.


hirdetés

Gyorsíthatta a római köztársaság és a Ptolemaioszok egyiptomi uralmának bukását az alaszkai Okmok vulkán kitörése i. e. 43-ban egy új nemzetközi kutatás szerint.

A Julius Caesar római államférfi i. e. 44-ben történt halála körüli évek írott forrásai szokatlanul hideg időjárásról, rossz termésről, éhínségről, betegségekről, békétlenségről számolnak be a Földközi-tenger partjainál. Ezek a tényezők vezettek végül a római köztársaság és a ptolemaioszi Egyiptom bukásához.

A történészek régóta sejtették, hogy a természeti jelenségek vulkánkitörés számlájára írhatók, de nem tudták megállapítani, hol, mikor és milyen erővel törhetett ki a tűzhányó.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői északi-sarkköri magmintákban talált tefra, vagyis vulkánok által kilövellt szilárd törmelékanyag elemzésével jutottak el oda, hogy az alaszkai Okmok vulkán i. e. 43-as, kalderát kialakító erupciója összefügghet a Mediterráneum eddig megmagyarázhatatlanul szélsőséges időjárásával.

- Lenyűgöző dolog, amikor bizonyítékot találunk arra, hogy egy tűzhányó a világ másik felén kitör, ezzel hozzájárul a római köztársaság és a hellenisztikus egyiptomi állam bukásához és a római birodalom felemelkedéséhez - mondta el a ScienceDaily.com-nak Joe McDonnell, a renói Sivatagkutató Intézet (DRI) tudósa, a kutatás vezetője.

hirdetés

A felfedezés tavaly történt a DRI jégminta-laboratóriumában, ahol McConnell és a svájci Michael Sigl egy mintában szokatlanul jó állapotban fennmaradt tefrára bukkantak. Ezután új vizsgálatokat végeztek grönlandi és oroszországi fúrások mintáin, melyeket még az 1990-es években gyűjtöttek és amerikai, dán és német intézetekben őriztek. Korábbi mérések eredményeit is figyelembe véve világosan kirajzolódott két kitörés, az egyik i. e. 45-ből, amelyik erőteljes, de rövid volt, és egy másik, sokkal hatalmasabb és elhúzódóbb esemény i. e. 43-ból, amelynek következményei több mint két további éven át nyomot hagytak a jégmintákban.

A második kitörést tovább vizsgálták a jégben talált tefra geokémiai elemzésével és megállapították, hogy a minták megegyeznek az Okmok alaszkai vulkán kitörésének apró szilánkjaival. Ez volt az elmúlt 2500 év egyik legpusztítóbb erupciója.

Ezután brit, svájci, ír, német, dán, alaszkai és connecticuti történészek és természettudósok az egész világról összegyűjtötték a különböző tudományágak bizonyítékait: többek között fák évgyűrűinek az éghajlatról tanúskodó adatait és barlangok kőzetrétegeinek mintáit.

Számítógépes szimulációval vizsgálták a vulkáni tevékenység idő- és térbeli hatásait az adott időszakban, hogy jobban megértsék, hogy befolyásolta az esemény az éghajlatot és a történelmet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balassi-sztergom.jpg

Iszákos erőszakoló vagy nagy reneszánsz költő? Balassi Bálint ad okot bőven mindkét jelzőre

A magyar nyelvű irodalom első klasszikusa, Balassi Bálint, a XVI. század hírhedt „rocksztárja” is volt egyben. Kortársai inkább a tivornyáiról ismerték, mintsem a romantikus költeményeiről.
Tóth Noémi írása - szmo.hu
2020. június 30.


hirdetés

Bár Balassi Bálint (1554-1594) irodalmi érdemei elvitathatatlanok – hiszen ő volt az első tehetséges magyarul verselő költő, aki ráadásul elsőként rendezte ciklusokba a munkásságát –, de ez legfeljebb csak kicsit menti fel a többi, életét legalább ennyire meghatározó tette alól.

Az egész Felvidéket uraló főúr, Balassi János báró fiaként gyakorlatilag bármit megtehetett, és meg is tett. Családjának szerencséje volt, hiszen a törökök pont nem az ő birtokaikat foglalták el azokban a vészterhes időkben. Balassi a tipikus elkényeztetett, gazdag gyerekek életét élte Zólyom városában. Hiába a kitűnő neveltetés, csak az szórakoztatta igazán, ha ittasan embereket fosztogathatott, zaklathatott vagy éppen erőszakolhatott.

1583-ban olyan irományt rittyentett a zólyomi bírónak, miután beperelték, mert nyilvánosan ki akart rabolni és meg akart rontani egy polgárasszonyt, hogy a fal adta a másikat. Néhány idézet önmagáért beszél belőle:

„Írták azt énmagam felől, hogy én néminemű asszonyállatot szabad utában nemcsak megfertőztettem, hanem még ugyan megfosztottam volna. Erre azt felelem, hogy hazudtak tisztességemben praktikáló ároló kurvájok és beste kurvafiajok. … Írták azt is, hogy feleségek, sem gyermekek tőlünk békével nem maradhatnak, de ez eborcák bár ne többet nevezzenek, hanem csak egyet, mely asszonyembert avagy leánt igyekeztem én itt megszégyeníteni. Ha feleségek jámbor, miért féltik, ha tudják, hogy aranyat rozsda nem fog. Ha pedig nem az, miért őrzik, holott tudják, hogy az Philelphus gyűreje nélkül meg nem oltalmazhatják.”

hirdetés

Az említett hölgyet végül a szolgája mentette meg a részeg nemestől úgy, hogy ráfogta a fegyverét.

A költő élete jelentős részében rajongott valakiért, de igazi szerelmet egyedül Losonczi Anna iránt érzett, akivel egri szolgálata alatt ismerkedett meg, az ottani kapitány lányaként.

Sokéves viszonyuk szépséghibája, hogy a műveiben Júliának keresztelt asszony, egy tehetős főúr felesége volt, ráadásul szerelmüket kettévágta közben a költő érdekházassága is. És ha ez még nem lenne elég kacifántos, Balassi két duhajkodás között nem mást vett nőül 1584-ben, mint Dobó István lányát, azaz a saját unokatestvérét, Krisztinát. A kurafi úgy gondolta, vele együtt a sárospataki vár is hozományként jár, de az ottaniak kikergették onnan.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oshullo-tojas-fosszilia.jpg

Közel 10 év után derült ki, pontosan mi az a hatalmas fosszília, amit az Antarktiszon találtak

Egy focilabda méretű kőnek tűnik, de a tudósok szerint egy őshüllő hatalmas, megkövesedett tojásáról van szó.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 26.


hirdetés

Egy óriási, rejtélyes őskövületet találtak chilei kutatók még 2011-ben az Antarktiszon, de csak mostanra sikerült kideríteni, hogy pontosan mi is ez - írja a Science Alert a Nature szaklapban publikált tanulmány alapján.

A focilabda méretű fosszília egy megkövesedett lágy héjú tojás, amit még nagyjából 68 millió évvel ezelőtt rakott le egy állat. A tudósok szerint egy már kihalt tengeri hüllő tojása lehet.

A szakemberek azért nem jöttek rá sokáig, hogy a jókora ősmaradvány igazából egy tojás, mert nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban fennmaradjon egy lágy héjú tojás, ráadásul a mérete is átlagon felüli.

Lucas Legendre, az erről szóló tanulmány vezető kutatója azt mondta,

hirdetés

még soha nem fedeztek fel ekkora méretű lágy héjú tojást, a tudósok nem is tudták, hogy ilyen nagyra is meg tudnak nőni ezek a tojások. Ennél nagyobbat csak a már szintén kihalt elefántmadár rakott, amelyet a világ valaha élt legnagyobb madaraként tartanak számon.

Giant Egg Discovered In Antarctica Belonged To Marine Reptile

giantegg #mosasaur #reptile A large #fossil discovered in Antarctica by Chilean researchers in 2011 has been found to be a giant, soft-shell #egg from 66 mi...

Azt azonban még nem sikerült kideríteniük, hogy pontosan milyen állat rakhatta le ezt az óriási tojást. Ezt az is nehezíti, hogy a belsejében nem találtak csontvázat, amely alapján szűkíthetnék a kört.

Lapozz az óriáshüllő képéért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
titanic-hajopincer-levele-northfoto-cimkep.jpg

Előre érezhette a bajt a Titanic egyik hajópincére: nyugtalanító sorokat írt levelében a feleségének

Három nappal az óceánjáró hajó elsüllyedése előtt írt a szerelmének az akkor 30 éves férfi. A céges papírra körmölt levele most egy vagyonért kelhet el egy árverésen.
Fotó: Northfoto/BNPS - szmo.hu
2020. június 22.


hirdetés

Megérezte a Titanic átkát egyik hajópincére, akinek szívszorító levelét rövidesen elárverezik. Az akkor 30 esztendős Edward Stone a szerencsétlenül járt óceánjáró tulajdonosának, a White Star Line-nak céges papírján írt levelet feleségének, Violetnek, nem sokkal azelőtt, hogy a Titanic elhagyta az írországi Queenstown kikötőjét New York-ba tartva 1912. április 11-én.

Ebben annak a félelmének adott hangot, hogy nem ez lesz „az életét megkoronázó útja”

– idézte az Express.

Elképzelhető persze az is, hogy a hajópincér csak a várhatónál kisebb anyagi haszonra célzott, mivel a Titanic indulása előtt országos szénbányász-sztrájk volt Nagy-Britanniában, ezért sokan lemondták vagy későbbre halasztották amerikai útjukat.

Stone utalt a két nappal korábbi esetre, amikor a Titanic kis híján összeütközött a New York óceánjáróval a southamptoni kikötőben, ami meghiúsította volna végzetes útját.

hirdetés

A férfi ajándékot is ígért kedvesének, és örök szerelméről biztosította „szívbéli kicsi feleségét”. Három nappal később Stone egyike lett annak az 1522 embernek, akik a jeges Atlanti-óceánban lelték halálukat, miután a Titanic jéghegynek ütközött. Holttestét néhány nappal később megtalálták, és Kanadában, Halifax-ben temették el.

A levelet Stone egyik rokona bocsátotta árverésre néhány fotóval együtt, amelyek a házaspárról készültek. Az aukciót a dél-angliai Devizes-ben tartják.

A levél értékét 18 ezer fontra (kb. 6,8 millió forint) becsülik,

mert a Titanic fedélzetén és a White Star céges papírján írt levelek, feljegyzések iránt mindig nagy az érdeklődés. Ezek ugyanis kézzelfogható kapcsolatot jelentenek az óceánjáróval - mondta az árverés szervezője.


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!