5 ok, amiért érdemes Grazba kirándulni advent idején
A karácsony előtti hajtásban jól jön egy kis feltöltődés , mondjuk egy külföldi kiruccanással egybekötve. Ha Bécset már láttad elégszer, válaszd Grazot, megmutatjuk, miért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2018. december 14.Graz Ausztria második legnagyobb városa a maga majd 300 ezer lakosával, egyetemi központ, és volt néhány éve Európa Kulturális Fővárosa is. Jó, nem olyan méretű és jelentőségű, mint Bécs, de Stájerország tartományi központjaként egy pezsgő színfolt, számunkra elérhető közelségben.

Már csak ezért is gondoltuk, hogy az évi rendes adventi kiruccanás célpontja legyen ezúttal Graz, mert Bécs már megvolt a korábbi években, és mert oda most egyébként is a jobbnál jobb kiállítások miatt kell előbb-utóbb elutazni. Aki Nyugat-Magyarországról vág neki az útnak, annak akár egy nap alatt is megjárható, de a várható élmény-kavalkád miatt érdemes lehet egy egész hétvégét Grazra szánni.

Felderítettük, milyen attrakciókat kínál a város decemberben, az utazásunk praktikus útitársa a Sony Cybershot 4K kompakt kamerája volt, amivel egyszerűen megörökíthettük a legjobb pillanatokat – raádásul a zoom is tökéletesen közelre hozta a távoli látnivalókat, és még szelfi is készülhetett vele a kifordítható kijelzőnek köszönhetően.

Lássuk, miért ajánljuk Grazot nektek is úti célként!

1. Karácsonyi vásárok mindenfelé

A graziak megadják a módját a karácsonyi készülődésnek, a város különböző pontjain különböző tematikájú karácsonyi vásárokat találhatunk. A városházánál egy nagyobbat, szép nagy karácsonyfával és fényfestéssel, kicsit odébb sétálva a Färberplatzon kézműves vásárt, de készültek külön a gyerekeknek is adventi programokkal.

Ha nincs idő több vásárt is felkeresni, akkor mindenképp válasszuk a Várhegyen lévőt, ami az „Aufsteiern” nevet viseli. Már a hegyre feljutás is élmény lehet – akár gyalogosan vágunk neki, akár lifttel, akár siklóval. Fent pedig csodás panoráma, finom forralt bor vagy karácsonyi puncs, és természetesen egy karácsonyi vásár vár. Utóbbi egy korábbi kaszárnya helyén kapott helyet, fentről is érdemes megcsodálni. És el ne felejtsük megkeresni a Jézuska (Grazban „Christkind”) postahivatalát, ahol egy angyal segít eligazodni, hogyan is írhatunk levelet kívánságainkkal a Jézuskának.

2. Adventi attrakciók

Van belőlük néhány, külön kis kiadványban foglalták össze, mikor, merre, mik a látnivalók. A városházánál például egy nagy adventi naptárat találhatunk, a tartományi parlament épületének udvarán pedig egy jégből készült betlehemre lehet rácsodálkozni. A jégszobor már évek óta állandó kelléke a grazi adventnek, ezúttal 35 tonna jeget használtak fel hozzá, kivilágítva is különleges látvány.

Zenében sincs hiány, a város több pontján csendülnek fel ingyenes koncertek, főleg hétvégén. A városháza erkélyénél például szombat délutánonként, 14.00 és 15.00 órakor hallgathatunk énekszót. Este a belvárosban sétálva pedig adventi fények mutatják az utat mindenfelé.

3. Ingyenes a tömegközlekedés

Az adventi hétvégéken nem kell attól tartanunk, hogy forralt bor helyett villamosjegyre kell költenünk az euroérméinket: a tömegközlekedés ebben az időszakban ingyenes. Ráadásul ez vonatkozik a Várhegyen közlekedő siklóra is – éppen ezért hétvégén számolni kell azzal, hogy nagyobb a várakozó sor, lassabban jutunk fel vagy épp le. De egy menetet mindenképp érdemes beiktatni, szép a kilátás, és sokkal rövidebb az út, mintha gyalogosan vágnánk neki.

4. Fényvillamos extrákkal

Grazban is utazhatunk fényárban úszó, adventi villamossal – ráadásul jegy nélkül, teljesen ingyen. Az „Altstadt Bim” egy kisebb kört tesz meg a városban és csak három helyen áll meg. Nem elég, hogy nem kell fizetni a használatáért, az utasokat csokival és karácsonyi süteménnyel kínálják, és persze karácsonyi zene is dukál az utazáshoz. Aki ülőhelyet szeretne, annak a végállomásnál célszerű felszállni. A teljes menetidő 30 perc, adventi ráhangolódásnak tökéletes.

5. Naplemente a hegyről nézve

Emlegettük már, hogy az „Aufsteiern” névre hallgató karácsonyi vásár a kihagyhatatlan kategóriába tartozik, már csak azért is, mert fenn van a Várhegyen. Ha már a Várhegy mellett döntünk, a látogatást időzítsük késő délutánra, mert akkor nem szalasztjuk el a csodálatos naplementét, ami épp a legszebb fényben láttatja az óratornyot és a grazi panorámát még különlegesebbé teszi.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x