hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
"A barátnőm zokogni kezdett, majd kirohant a kápolnából" – 5 nagyon kínos esküvői eset, amit senkinek sem kívánunk
Így teheti tönkre az egész ünnepélyt egy rokon beszólása...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 06.


hirdetés

A legtöbb lány már gyermekkorától kezdve az esküvőjéről álmodozik, így mikor eljön a várva várt nap, mind a tíz körmünket lerágjuk, hogy minden rendben haladjon. Azonban előfordul, hogy a bakit nem a szervezés, hanem éppen a násznép okozza. Egy barát, egy ex vagy egy családtag az egész ceremóniát (esetleg a kapcsolatot is) tönkreteheti egy kellemetlen megszólalással. Íme néhány elrettentő eset, amit senkinek sem kívánunk:

"Az esküvőm napján a parkolóban álltunk és készülődtünk, mikor egy vadidegen ember elhúzott mellettem biciklivel, és odakiabálta, hogy 'ne csináljátok'!"

"A legjobb barátnőm és a párja esküvőjén voltam. 4 éve voltak együtt. A ceremónia közepén a bátyám felállt, és kiabálni kezdett: "Nem élhetünk tovább ebben a hazugságban, Will (a vőlegény)!". Ezek után felrohant az oltárhoz, és megcsókolta őt. A vőlegény visszacsókolt, bevallotta a násznép előtt, hogy a bátyámat szereti, és hatalmas hibát követne el, ha mással kötné össze az életét. A barátnőm zokogni kezdett, majd kirohant a kápolnából."

"Minden a legnagyobb rendben ment, amíg a pap meg nem kérdezte, hogy van-e valakinek ellenvetése, hogy a két ember összeházasodjon. Ekkor a menyasszony testvére jelentkezett, hogy beszélni szeretne hatszemközt a párral, majd elárulta a vőlegénynek, hogy a kedvese 45.000 dollár adósságot halmozott fel a vásárlásmániájával, és eddig titkolta előle. A pár végül összeházasodott, de ez a kis "apróság" rányomta a bélyegét a ceremóniára."

"Mikor megkérdezte a pap, hogy akarom-e a párom a férjemül, gondoltam, picit poénkodom, és nemet mondtam. Aztán egy másodperc múlva nevetni kezdtem, hogy 'na jó, mégis'. Nos, legalább nekem tetszett a viccem."

"Nagyapám pap volt, és mikor összeadta az idősebbik unokatestvérem és a párját, a kedves rokonom annyira berúgott, hogy mindenre azt válaszolta, hogy 'nem akarom'. Így végül ő maga szabotálta az esküvőjét."

Forrás: Buzzfeed


KÖVESS MINKET:
Megszületett egy szegedi házaspár tizedik gyermeke
Úgy érzik, nem ő lesz az utolsó a családban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

A háromszoros világbajnok kenus apa, Joób Márton és a főállású anyuka, Dóra letették a buszhoz való jogosítványt, hiszen más járműbe nem fértek volna el gyermekeik, akik immáron tízen vannak. Ugyanis a napokban született meg a legkisebb picúr, Gordon. Az apa szerint a tizedik gyerekkel mérföldkőhöz érkeztek, ám úgy érzik, nem ő lesz az utolsó.

A szülők azt mondták, mindketten nagycsaládban nőttek fel, így mikor összeházasodtak, már tudták, ők maguk is sok gyereket szeretnének. Először 5-6 gyereket terveztek, de amikor elértek 6 gyerekhez, úgy döntött a pár, további gyerekeket szeretnének, hiszen – mint mondják – hatalmas áldás és csoda minden egyes gyerek az életükben. A gyerekek jól érzik magukat együtt, az apa szerint nagyon összetartóak.

A Tények riportot is készített a büszke édesapával:


KÖVESS MINKET:
Csalóka látszat: a legboldogabbnak tűnők lehetnek a legmélyebb depressziósok
Nem feltétlenül az a legbúskomorabb, aki annak látszik. Az orvosok és a pszichológusok immár jól ismerik a 'mosolygó depresszió' fogalmát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 19.


hirdetés

Ez annyit jelent, hogy az illető mások előtt boldognak tűnik, csak belül szenved a depresszió tüneteitől. A szakma egyelőre nem fogadja el, mint egy patologikus állapot meghatározását, leginkább az „atipikus depresszió” áll közel hozzá, de kétségtelen, hogy vannak, akik kedélybetegek, de ezt sikeresen tudják a külvilág előtt álcázni. Éppen ezért nehéz a diagnosztizálása is – írja a Daily Mail.

A jelenség minden bizonnyal sokakat érint, erre utal az is, hogy az utóbbi években feltűnően megnőtt a témára való Google-keresések száma.

A „mosolygó depressziósoknak” látszólag semmi okuk nincs arra, hogy szomorúak legyenek: többnyire van munkájuk, otthonuk, családjuk. Kedvesek a többi emberrel, jókat lehet velük beszélgetni, vagyis a külső szemlélő számára olyanok, mintha normális életet élnének. Közben belül reménytelennek látják az életüket, sőt, a szuicid gondolatok sem állnak távol tőlük.

Az az erőkifejtés, amellyel mindennapi életüket kell élniük, nagyon sebezhetővé teszi őket az öngyilkossággal szemben, mert azoknak, akik a depresszió más formáiban szenvednek, nincs elég erejük arra, hogy eldobják maguktól az életet.

Ugyanakkor – legalábbis rövid időre – javulhat a hangulatuk egy-egy pozitív élmény hatására – hívja fel a figyelmet Olivia Rames cambridge-i kutató, aki szerint ennek az állapotnak a tünete lehet a túlzott evés, a súlyosság-érzés a karokban és a lábakban, és a könnyű sértődés kritika vagy elutasítás esetén. A „mosolygó depressziósok” általában este a legrosszabb kedvűek, és a szokásosnál nagyobb az alvásigényük. Ők azok, akik bizonyos dolgokban eleve kudarcra számítanak, akik nehezen teszik túl magukat kellemetlen vagy megalázó helyzeteken és hajlamosak túlságosan sokat töprengeni negatív eseményeken.

A depressziósok közül 15-40%-ra tehető a „mosolygóshoz” közelálló kedélybetegek aránya. Ez általában már fiatalon elkezdődik és sokáig eltarthat.

Segítségre van szükségük, de ez nem könnyű, mert többnyire maguk sem gondolják, hogy bármi problémájuk lenne – ez különösen akkor fordul elő, amikor látszólag ugyanúgy megbirkóznak a feladataikkal és a napi rutinnal, mint azelőtt. Ha pedig szembesítjük őket vele, bűntudatuk, szégyenérzetük lesz.

Pedig csakis úgy tudunk úrrá lenni a problémákon, hogy komolyan vesszük őket. Ha idáig eljutnak, akkor már elindulhatnak azon az úton, hogy segítséget kérjenek, és kitörjenek az őket visszatartó depresszió falai közül. A meditáció és a fizikai tevékenységnek is rendkívül jó hatása lehet a mentális egészségre. Az amerikai Rutgers egyetem felmérése szerint azoknak, akik hetente kétszer meditáltak és sportoltak, nyolc hét alatt 40%-kal csökkent a depresszió-szintjük. Ugyancsak fontos a kognitív viselkedési terápia, amely során meg lehet változtatni szemléletünket.

Az egyik legfontosabb, hogy találjuk meg az élet értemét.

Viktor Frankl osztrák ideggyógyszer szerint ne az legyen a célunk, hogy feszültségmentes, felelősség és kihívások nélküli állapotban éljünk, hanem az, hogy legyen valami az életünkben, amiért megküzdünk.


KÖVESS MINKET:

"Amikor Unicumot raktunk a fánkba, zseniális dolog történt" – az 5 legjobb fánkrecept farsangra
Mi más is lehetne farsang idején a sláger desszert, mint a fánk!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 18.


hirdetés

Ha már meguntátok - esetleg túl nehéznek találjátok bedagasztani - a szalagos fánkot, válasszatok az alábbiak közül! Nem kell túl puccos dolgokra gondolni, de egy kicsit megbolondítva a fánk is tökéletes desszert lehet. Akár abban az esetben is, ha sokat kell belőle készíteni, mert oviba vagy suliba is vinni kell.

1. Amikor Unicumot raktunk a fánkba, zseniális dolog történt

Első ajánlatunk pont nem gyerekeknek való, de feldobhatja akár a Valentin napi romantikus estét. A fánk tetején a csoki pedig még tovább fokozza az ízeket és az élvezetet.

2. Ha villámgyors fánkot szeretnél

Válaszd a túrófánkot és megtaláltad azt, amit egy tömény leves után tálalhatsz. De akkor is tökéletes választás, ha a gyereked azonnal fánkot szeretne enni.

3. A fánk akkor is tökéletes választás, ha nem vagy édesszájú

Nem csak a lekvár vagy csokiöntet tud csodát tenni a fánkkal. Egy különleges, sós mártogatóssal is sikert arathatsz.

4. Az abbahagyhatatlan verzió

A joghurt és a túró miatt könnyű a tésztája. Mivel hipp-hopp elkészül, akár a kollégáidat is meglepheted egy adag csokis fánkkal.

5. A legkülönlegesebb

A tulajdonképpen egy csavart, töltött rúd. Annyira jól néz ki, hogy bárkinek készítitek, borítékoljuk a sikert. Ráadásul még a kezdők is nekiállhatnak!


KÖVESS MINKET:
Tévedés, hogy csak sportoló vagy "problémás" gyerekekből lesznek magántanulók
Olyan sikeresen működő magántanulói csoport működik Csongrád megyében, amelyet lelkes szülők alapítottak. Kiss Virággal és Tölgyi Orsolyával, a SzabadON megálmodóival beszélgettünk.
Dobó Maitz Petra írása - szmo.hu
2019. február 17.


hirdetés

Van egyfajta szülői álomvilágom, amelyben a gyerekeim benne vannak egy egészségesen korrekt, az életkoruknak megfelelően izgalmas burokban - ami mégis csak burok. Éppen ezért imádtam a két gyerekem kétszer négy évét az óvodában, de a kétszer négy év alsó tagozat az általános iskolában is ide sorolható. Kellett hozzá két anyatigris osztályfőnök tanárnéni, aki igazán értett a gyerekekhez és nem utolsó sorban szerette is őket.

Aztán eljött a felső tagozat és én, az anya, körülbelül egy hónap elteltével kaptam az első agyvérzést amiatt, hogy a felnőtt munkahelyemen nem éreztem magam olybá leterheltnek, mint amilyennek a gyerekemet láttam. Kezdjük ott, hogy a 6-7 tanórát követően napi szinten pistultunk bele a házi feladatok, tanulandók dzsungelébe, miközben jöttek az extrák is, szorgalmi feladatok, ilyen-olyan fakultatív valamik jelentek meg, amikkel aztán pláne betelt a naptárunk.

Még iskolásak a gyerekeim, de azért egy vallomást engedjetek meg: az iskolai versíró versenyre leginkább az általam faragott "költemények" lettek beadva, míg az Egri csillagokat csakis filmen láttuk - és ezt akkor is bevallom, ha utánam a vízözön, és emiatt most roppant mód kikapok.

Valahol tehát ötödik osztály első hónapjaiban jött az első sóhajsikoly, miért nem megy magántanulónak szerencsétlen gyerek.

A magántanulói intézményről, valamint a szülői összefogással létrejött tanulói csoportokról beszélgettem Kiss Virággal és Tölgyi Orsolyával, a SzabadON Magántanulói csoport megálmodóival, akik Kistelek-Ópusztaszer vonzáskörzetében élő gyerkőcöket várják szeretettel.

- Mikor fogalmazódott meg bennetek, hogy valami "más" kell?

- Kiss Virág: Eddig minden izgalmas dologba úgy kerültem, mint Pilátus a Krédóba. Ebben a történetben is csak véletlenül bukkantam fel. Megismertem pár embert, akik akkor már ki-kikacsingattak a Waldorf-pedagógia felé.

Felmerült, hogy csinálnának egy tanuló csoportot, ahol magántanuló gyerekek csoportosulhatnának és a közoktatáson kívül végre meg lehetne valósítani egy gyerekközpontú, normális légkörű, normális tempójú oktatási formát.

Akkor találkoztam először a magántanuló kifejezéssel. Korábban meg voltam arról győződve, hogy magántanulónak csak az elfoglalt sportoló vagy művészgyerekek mennek, esetleg a vándorcirkuszisták. És persze a problémás kölkök, akiktől alig várja az iskola, hogy megszabaduljon, mert csak a gond van velük.

Elkezdtem összejárni ezzel a társasággal, akik egyébként egy környezetvédelmi egyesület lelkes tagjai és igen összetartó közösség is egyben. Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy kezdek kissé jobban belefolyni.Konkrétan már mindenféle tervet szőttem, hogy az akkor nagycsoportos fiamnak milyen jó lenne ez a közeg, mennyire inspiráló lenne egy ilyen csoport.

- Tölgyi Orsolya: Nagyon kreatív,

ötletekkel, álmokkal teli fiunk van, szerettem volna, ha marad ideje kibontani az ajándékcsomagot, amit magában rejt. Mindeközben azt láttam, hogy az iskolás gyerekek nagy többsége fáradt, tudásszerzés iránti tettvágyuk hamar elhal a rendszerben.

Vekerdy Tamás írásai az évek alatt mindig nagyon megérintettek, elgondolkodtattak, arra ösztönöztek, hogy nem panaszkodni, hanem mozdulni, változtatni kell.

- Ki lehet ma magántanuló?

- Kiss Virág: Kevesen tudják, pedig a közoktatási törvény ezen a téren szabadságot biztosít a szülőknek, hiszen Magyarországon jelenleg tankötelezettség van, de iskolalátogatási kötelezettség nincs. Amennyiben a szülő úgy dönt, hogy gyermeke magántanulóként folytatja tanulmányait, az ő felelőssége, hogy gyermeke számára megfelelő kereteket biztosítson a tanuláshoz.

- Hogyan indult a tényleges munka?

- Kiss Virág: 2018 tavaszán már gőzerővel kerestük azt a tanítót, aki a csoport vezetője lehetne, miközben találkozókat szerveztünk az érdeklődő szülőknek. Rengetegen érdeklődtek, de a végső döntésnél előjöttek a félelmek.

Egyelőre ketten vagyunk és eltántoríthatatlanok. Tapasztaljuk, a szülők számára rettentően ijesztő kézbe venni egy ilyen történetet és ekkora felelősséget felvállalni a gyermekünk oktatásában. Másrészt nem akarok igazságtalan lenni: a magántanuló csoport egy remek keret, de nem funkcionál gyermekmegőrzőként (legalábbis abban az értelemben nem, mint egy hagyományos iskola).

Ráadásul itt a szülőknek komolyan ki kell venni a részüket a melóból: mi például magunk főzünk a gyerekeknek Orsival, mi takarítunk, szerezzük be a szükséges dolgokat, szervezzük az ünnepeket, szereljük fel a táblát/fogast/polcokat és világítást, fizetjük a működési költségeket, szállítjuk felváltva a gyerekeket.

- Tölgyi Orsolya: Helyet a Vackor Környezet- és Természetvédelmi Egyesület adott, ahol már néhány éve baráti kapcsolataink alakulnak.

Ezután ketten összefogva meghirdettük a tanítói állást, interjúztattunk és végül egymásra találtunk Kovácsné Kaczur Andi tanárnővel. Gyakran eszembe jutott ebben a szakaszban az a mondás, hogy az álmok és a valóság között a kitartás tesz különbséget.

- Hogyan néz ki egy tanítási nap?

- Kiss Virág: 8.30-tól 15.30-ig tart heti két alkalommal.

A gyerekek viszik magukkal a tízórait és uzsonnát, az ebédet pedig szintén mi főzzük nekik felváltva, amit a suliban esznek meg.

Jelenleg írás, olvasás, matematika, rajz (és technika), ének, környezetismeret és mozgás adja a tanulmányaik gerincét. A gyerekek nem kapnak pontokat, jegyeket, nem írnak dolgozatokat, nincs házi feladat.

- Hogyan lesz ebből bizonyítvány?

- Kiss Virág: A gyerekek be vannak íratva a helyi iskolába, és félévkor valamint év végén mindenből vizsgáznak. Ehhez megkapjuk a részletes vizsgakövetelményeket. Az első vizsgán már túlvagyunk, szuperek voltak a srácok. Magabiztosan, nyitottan és ügyesen oldották meg a teszteket és feladatokat. A vizsgáztató tanárok visszajelzése alapján egyértelműen érződik a személyre szabott oktatás és kreativitás.

A csoport hitvallása

“Gyermekeink nem feltöltésre váró kelyhek, nem is meggyújtásra váró fáklyák: lobogó tüzek, amelyeket soha nem szabadna kioltanunk”. (André Stern)

A SzabadON Magántanuló csoport egy erős szülői közösség, amely hisz abban, hogy egy szeretetteljes, támogató közegben a gyerekek nyitottak, rugalmasak és céltudatosak lesznek.

Hiszünk abban, hogy a mozgás és a játék lehetősége, a fantázia és az érzelmi világ támogatása, az alkotás örömének elsajátítása és egy természetközeli, boldog gyerekkor a kulcsa annak, hogy gyermekeink felelős, tettrekész felnőttekké váljanak.

Olyan generációt szeretnénk nevelni, amelynek tagjai tudni fogják, hogyan válhatnak sikeressé és mi teheti őket boldoggá.

- Milyen buktatókat tapasztaltok?

- Tölgyi Orsolya: Fontos a csoportnak jól definiálni és szabályozni önmagát ahhoz, hogy hosszútávon működőképes legyen. Még mi is úton vagyunk ezen a téren. Meghatározó az erős összefogás a gyerekeinkért.

Lényegesen nagyobb energiabefektetést igényel, mint a hagyományos oktatás,

viszont van egy boldog gyereked, és ez mindenért kárpótol. Ha buktatót kell említeni, akkor a rossz kommunikációt emelném ki, erre nagyon kell figyelni.

- Mennyire életképes vagy életképesebb a tudás ilyetén módon, mint az állami iskola?

- Tölgyi Orsolya: Erre a válasz a jövőben van.

Arra törekszünk, hogy a környezetükre érzékeny, önállóan gondolkodó, tanuló, magabiztos, boldog gyerekeket neveljünk.

Nagyon szoros az együttműködés szülő-szülő, szülő-pedagógus, gyerek-pedagógus, gyerek-gyerek, gyerek-szülő, tehát minden szinten. Szülőként is sokat tanulunk kommunikációból, empátiából, rugalmasságból, kreativitásból.

Nagy hangsúlyt kap az önállóságra nevelés, ami magával vonja a felelősségvállalást, feladattudatot.

Sokan azt hiszik, hogy nem tanuljuk meg azt, amit az iskolában vagy legalábbis csak felületesen. Ez nem így van. Egyszerűen csak hatékonyabbak vagyunk, módszereinkben mások, így jut idő zenére, mozgásra, pihenésre vagy arra, ami aktuálisan a gyereket érdekli.

Egyelőre azt látom, hogy a fiam tele van tudásvággyal, roppant motivált, energikus, jókedvű, emellett kihozza magából a maximumot. Kell ennél több?


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x