kulon
5 munka, amin ma nevetsz, de a gyerekednek már mindennapos lesz
A ma óvodásainak 65 százaléka olyan szakmákban fog dolgozni, melyek most még nem is léteznek. Vajon milyen munkájuk lesz, mire felnőnek?
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. február 27.


A mostani óvodások jó része olyan munkát végez majd felnőttként, amilyeneket most elképzelni se tudunk. Az Oxford Egyetem prognózisa szerint az Egyesült Államokban a munkahelyek 47 százalékát automatizálhatják a következő 20 évben.

A megszűnő állások:

hitelügyintéző

bankár

ingatlanügynök

sportbíró

portás

titkárnő

szakács

könyvtáros

call centeres

raktáros

A Microsoft és a The Future Laboratory szerint - többek között - ezek lesznek 2025 legmenőbb állásai:

Világmérnök

Olyan szakember, aki egyszerre rendelkezik a játéktervezők, az építészek, a várostervezők és a tájépítészek szaktudásával, így olyan virtuális világot képes teremteni, amiből senki sem akar majd kiszállni.

Ember-robot illemtan oktató

Olyan "viselkedéstechnikai tanácsadók" – ahogy a Microsoft prognózisa nevezi őket –, akik az embereket tanítják a robotokkal való együttélésre, a robotokat pedig a humánus viselkedésre.

w

Emlékszerkesztő

A 2020-as évekre az agyi interfészek, implantátumok is betörnek a piacra, tömegek számára téve hozzáférhetővé egymás gondolatait, emlékeit és álmait.

A rendszer használatában a "személyes tartalomgyártó" fogja segíteni a felhasználókat. A Microsoft azt jósolja, hogy a jövő szakemberei afféle memóriakurátorként elhunyt hozzátartozóink emlékeiből készítenek majd válogatásokat. Ezek a galériák válthatják majd a családi fotóalbumokat, azzal a különbséggel, hogy

az emlékgyűjtemények nem a szekrényben porosodnak majd, hanem az implantátumokkal megnövelt kapacitású agyunkban lesznek.

Testdizájner

A következő két évtizedben a biológiai fejlődésnek köszönhetően a várható élettartam 100 év fölé emelkedhet, ahogy a szövetek és szervek növesztése mindennapossá és megfizethetővé válik. A pop-up testboltokban dolgozó "ember-dizájnerek" személyre szabott végtagokat, izomzatot, bőrt terveznek majd, hogy egzotikusabb kinézetet kölcsönözzenek a vásárlóknak, vagy például erősebb combizmokat az atlétáknak.

Alienvezető (űrturista idegenvezető)

Már 1-2 év múlva elindíthatják az első charterjáratokat az űrbe, így hamarosan elérhető luxussá válhat a Föld körüli nyaralás, vagy egy hétvégi kiruccanás a Nemzetközi Űrállomásra. A jövőben ezért már abból kell vizsgáznia a leendő idegenvezetőnek, hogy például milyen stílusban épült az első űrhotel.

1

A jövő legérdekesebb szakmáival a Future Work Festival is foglalkozik:

Ha érdekesnek találtad a cikket, oszd meg!


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x