hirdetés
cm23.jpg

5 meglepő tény a festészetről

Miért festett Picasso torz portrékat az általa szeretett nőkről? Miért csavarozta le egy lovasszobor nemi szervét Peggy Guggenheim?
Petrás Lilla cikke, Képek: Wikipédia - szmo.hu
2014. október 20.


hirdetés

Álltatok már meg értetlenül egy-egy festmény előtt, akár egyszer is, hogy ezen most mit kell nézni? Bólogattatok már üveges tekintettel, ha a művészettörténet került szóba egy beszélgetés során? Pedig néha csak egy apró információ hiányzik ahhoz, hogy kedvet kapjon az ember a múzeumokhoz, festményekhez.

Wéber Krisztina nemrég megjelent Ember a képek mögött című könyvének budapesti bemutatóján jártunk a hétvégén. Ez a könyv pont azért foglalja össze röviden és olvasmányosan ismert festők, és mecénások tevékenységét, jellemét és magánéletét, hogy ezeket a fontos információkat megkapjátok – méghozzá érdekes, olvasmányos formában. Soha többé nem fogtok ugyanúgy gondolni a művészettörténetre, ha megtudjátok, hogy…

1. Picasso és a torz női portrék

1Dora_Maar_Au_Chat_799x1090

hirdetés

Dora Maar au Chat - Picasso egyik híres portréja Doráról

…”Pablo Picasso teljesen újradefiniálta a portréfestészetet: már nem feltétlenül szépségként jelentek meg modelljei, hanem ábrázolásukkal személyes érzéseit, véleményét fejezte ki róluk. A nők állandóan jelen voltak művészetében, és kedve szerint idealizálta, vagy démonizálta őket. Ezzel maga a művész is megmutatkozik, hiszen a képen nem csak modelljéről vallott véleménye tükröződik, hanem kapcsolatuk éppen aktuális helyzete is. Például egyik nagy szerelméről, Dora Maarról is számtalan portrét készített, de ezek a képek nem voltak valami hízelgőek a nőre nézve, mivel legtöbbjük kíméletlenül eltorzított, disszonáns hangulatú arckép. Picasso hosszú évekig ábrázolta ilyen torz, ragadozószerű női alakok formájában Dorát, állítva, hogy ez illik legjobban a nő kiszámíthatatlan és excentrikus karakteréhez.”

2. Aki mindent otthagyott Dalíért

2Galarina_799x1006

Galarina - Dalí portréja Galáról

…”Salvador Dalí egész életében egekbe magasztalta feleségét, Galát. Azt az asszonyt, akit több életrajzíró is úgy mutat be, mint erkölcstelen, kapzsi, szex,- és hatalommániás, a boszorkány és az istennő közötti veszélyes femme fatale-t. Vajon Gala tényleg az a pénzéhes bestia volt, ahogy őt némelyek leírják? Ebben nem hiszek, és talán a Dalihoz fűződő kapcsolata kezdeti időszakából derülhet ki igazán, hogy valójában nem is volt így. Hiszen akkoriban a festő rettenetes pszichés állapotban volt, kényszerképzetek gyötörték, az idegösszeomlás szélén állt, állandó depresszió kínozta, ami félelmetes nevetőgörcsökben csúcsosodott ki.

Gala ekkor még biztosan nem számíthatott arra, hogy ebből a félig-meddig ismeretlen különcből valaha gazdag, ismert művész lesz.

"
Tehát Gala ezért a tapasztalatlan, selyemingekben flangáló, nyakláncokkal teleaggatott fiatalemberért elhagyta férjét és gyermekét, hogy beköltözzön vele egy víz, villany, és fűtés nélküli kis viskóba.”

3. Georgia O’Keeffe szexmentes virágai

3igazi

…Georgia O’Keeffe egyik témája „egész életén át végigkísérte: a ragyogó színekben megvalósított, csodálatos szépségű, hatalmasra felnagyított virágfestmények. Ezzel akarta rákényszeríteni az elfoglalt embereket, hogy időt szakítsanak a virágokban való gyönyörködésre. A művészettörténészek azon megállapítása ellen, mely szerint szexuális szimbólumokról lenne szó, O'Keeffe állandóan hadakozott. De az intim bepillantás a virágkelyhekbe éppenséggel adhat lehetőséget az erotikus asszociációkra.”

4. A városi angyal lecsavarozható pénisze

4800px-PeggyGuggenheimEntrance

A híres-hírhedt lovasszobor

…Peggy Guggenheim, a híres műgyűjtő „egyik legértékesebb vásárlásai közé tartozik Marino Marini lovas szobra, az ún. városi angyal, amit az asszony látványosan velencei házának bejáratánál helyezett el. A feltűnő szobron a lovas széttárja karjait. És hogy a művész az eksztázist még inkább kihangsúlyozza, az alakot megmerevedett pénisszel ábrázolta, amit valószínűleg a közfelháborodás elkerülése érdekében le is lehetett csavarozni a szoborról.

"
Az apácákra való tekintettel Guggenheim a vallási ünnepeken ezt szorgalmasan le is csavarozta, ami olyan híreszteléseknek adott okot, hogy több különböző méretű alkatrész is tartozik a műhöz, amit kedve szerint cserélget lovasán.”

5. A púpos királynő, aki férfi módra párbajozott, és kocsisként káromkodott

5krisztinaportre_799x1041

Krisztina királynő egy korabeli portrén

…Krisztina királynő a 17. század nagy mecénásai közé tartozott. „El kell oszlatni róla a hollywoodi film alkotta legendákat: kifejezetten csúf, férfias jelenség volt hatalmas orral és testi fogyatékkal. 6 évesen került trónra, ezért kislány kora óta uralkodásra nevelték. Csecsemőkori balesete miatt csapott vállú, és kissé púpos hátú volt. Testi fogyatékosságai ellenére úgy párbajozott, mint egy férfi és úgy káromkodott, mint egy kocsis.

"
Minden idők legnagyobb hadizsákmányával alapozta meg műgyűjteményét és könyvtárát, így válhatott a fosztogatás Svédországban kultúrpolitikává.

1654-ben lemondott a trónról összecsomagolta műgyűjteménye legértékesebb darabjait, és mint exkirálynő élete nagy részét Rómában élte le, ahol palotája a kulturális élet központjává vált.”

borito_682x955

Forrás: Wéber Krisztina: Ember a képek mögött, Reneszánsz Inveszt Kft. – 2014

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
baba-2.jpg

Álarcos énekes: A Baba lepleződött le, két nyomozó is jól tippelt

A következő adásban kiderül, ki nyeri meg a versenyt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 29.


hirdetés

A vasárnapi elődöntőben a Röfi, a Banán, a Baba és a Zebra állt a színpadra. A végén a Baba és a Röfi közül a nyomozók végül a Röfit engedték tovább, így a Babának kellett lelepleznie magát.

A zsűriből Gáspár Laci és Csobot Adél is jól tippelt, a Baba jelmezében az X-Faktorban megismert Manuel rejtőzött.

A Baba produkciója:

És ezeket a nyomokat hagyta:

Majd a leleplezés:

hirdetés

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Már biztos, hogy véget ér a Barátok közt, az is kiderült, miért

A Blikk értesüléseit Kolosi Péter is megerősítette. Az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója szerint rengeteg kísérletet tettek arra, hogy a sorozat erre a szintre ne tudjon eljutni, de ez sajnos nem sikerült.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ma reggel derült ki, hogy jövő nyáron befejeződik az RTL Klub 22 éve futó sorozata. A Blikk értesülései szerint az RTL Klub azért döntött a szappanopera befejezése mellett, mert már nem jövedelmező számukra. Kolosi Péter, az RTL Magyarország vezérigazgató-helyettese és programigazgatója nem sokkal később a SorozatWikinek adott interjújában megerősítette a hírt.

"A Barátok közt a magyar televíziózás egyik legsikeresebb vállalkozása, korszakalkotó produkció. Bármi történik, ez mindig így marad. Az, hogy a Barátok közt ilyen régóta képernyőn van és ebből több mint másfél évtizedig hatalmas siker volt, sőt volt olyan időszak amikor több mint 70 százalékos közönségarányt hozott, elképesztő teljesítmény" – mondta Kolosi Péter, aki szerint a műsor nézettsége viszont ma már nem éri el a kívánatos szintet.

"Ma a Barátok közt nézettsége már nem éri el a kívánatos szintet, sőt azt a minimumot sem, hogy főműsoridőben tudjuk adni és a saját sávjában ez legyen a legnézettebb műsor. Rengeteg kísérletet tettünk arra, hogy erre a szintre ne tudjon eljutni a sorozat, de ez sajnos nem sikerült."

- fogalmazott.

hirdetés

Kolosi azt mondta, hogy a sorozat nézettsége azután kezdett romlani, hogy Kalmár Tamás producer távozott.

"Ezt követően a sorozat kreatív szempontból egy olyan útvesztőbe került, amely teljesen eltérítette az eredeti gondolataitól, eredeti céljaitól és egy olyan rossz irányba vitték el, ami után már csak idő kérdése volt, hogy ez a nézettségen mikor fog látszani" - fogalmazott a programigazgató.

"Sokszor szóltunk a gyártó vezetőnek, hogy ha ezt az irányt folytatják, akkor el fogjuk veszíteni a Barátok közt nézőit, de nem hallgattak ránk. Később, amikor az Ufa Magyarországnak új német vezetése lett, ők rögtön megértették, hogy mi a problémánk. Nagyon hamar változtattak is a produkció vezetésén, de sajnos úgy tűnik, hogy már késő volt."

Erről a szappanopera jelenlegi producerével is egyeztettek.

"A tartalmi változtatások az év elején megtörténtek, elégedettek voltunk a stáb munkájával és bíztunk a sikerben."

Csakhogy a várt sikerek elmaradtak, mert a nézők nem szoktak vissza a sorozatra. Kolosi szerint már a nyári számokból látszódott, hogy a Barátok köztnek meg kell szűnnie.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
baratok-kozt-cimkep1.jpg

Blikk: véget ér a Barátok közt 22 év után

Egy bennfentes szerint a sorozat írói már elkezdték elvarrni a szálakat, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

22 év után befejeződik a Barátok közt - írja a Blikk több egybehangzó forrásra hivatkozva.

A lap szerint a legendás magyar sorozat már nem éri meg a 23. születésnapját, jövő nyáron kerülhetnek adásba az utolsó részek.

A lezárás oka az, hogy bár hosszú évekig ez volt az ország legnépszerűbb szappanoperája, az utóbbi időben azonban már nem hozza az elvárt nézettséget.

A Blikknek egy bennfentes elárulta, hogy

az RTL Klub állítólag már közölte a Barátok közt íróival, hogy kezdjék el elvarrni a történetszálakat, hogy a széria méltó befejezést kapjon. Ez a folyamat december végéig be is fejeződhet, legkésőbb tavasszal pedig a forgatásnak is vége lehet.

hirdetés

A lap szerint már a sorozat színészei is gyakran beszélgetnek arról, hogy mi lesz a sorsuk.

"Eleinte nyugtattak minket, hogy a pletykák ellenére ne aggódjunk, jó a nézettség, de én úgy tudom, már döntöttek, vége. Bevallom, arcul csapott, ki kell találnom, mihez kezdek a jövőben"

- mondta egy, az élő szerződése miatt neve elhallgatását kérő szereplő.

Egy szintén névtelenségbe burkolózó kollégája szerint is "egy süllyedő hajón" ül a csapat. Úgy gondolja, a mai világban már nincs létjogosultsága egy ilyen típusú sorozatnak, amit már nem néznek a fiatalok, ezért sem hoz jó nézettséget.

Az RTL Klub és a Barátok közt produkciója egyelőre nem kommentálta a lap értesüléseit, ahogy még hivatalos tájékoztatás sincs arról, hogy valóban véget ér-e a sorozat.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
demcsak-stohl-nicsak-ki-vagyok.jpg

Nicsak, ki vagyok?: Stohl András Apáca jelmezben énekelt, Demcsák Zsuzsa Egérként rappelt

Pataki Attila pedig Kalózként lépett fel a TV2 jelmezes-éneklős műsorában, egyedül őt nem találták el a zsűricsapatok.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. november 30.


hirdetés

Ismét három híresség lepleződött le a Nicsak, ki vagyok? című műsor második adásában. A TV2 jelmezes-éneklős showjában ezúttal az Apáca, a Kalóz, az Egérke és a Diszkógömb lépett színpadra, közülük pedig csak a Diszkógömb kiléte maradt rejtve.

Miután mind a négy versenyző énekelt egyszer, a zsűricsapatok úgy döntöttek, hogy

az Apácának kell először levennie a maszkot, aki pedig nem más volt, mint Stohl András.

Kajdi Csaba csapata jól tippelt, Ábel Anitáék viszont nem szereztek pontot, mert ők Feke Pálra gondoltak.

VIDEÓ: így leplezte le magát az Apáca, vagyis Stohl András

hirdetés

A második kör után a Kalózról hullt le a lepel, aki Pataky Attila volt.

Ábel Anita foghatta a fejét, mert ő az Edda frontemberét érezte a jelmez alatt, de csapatával végül mégis Delhusa Gjonra esett a választásuk. Az jelentett csak vigaszt a műsorvezetőnek, hogy a rivális csapat sem szerzett pontot, ők ugyanis Hevesi Tamást mondták.

VIDEÓ: így vette le Kalóz-maszkját Pataki Attila

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!