hirdetés
cimkep_veszprem.jpg

5 kihagyhatatlan dunántúli városunk

Ki mondta, hogy ősszel és télen nem lehet utazni? Egy-egy hétvégén keressétek fel gyönyörű városainkat!
Fotó: Czakó Balázs, Yokes fotó, MTI, Sárvár FB oldala - szmo.hu
2014. november 07.


hirdetés

Lehetetlen egyszerre, egy cikkben minden gyönyörű hazai várost bemutatni; végtelenül hosszú lenne a lista. Ezért, hagyományainkhoz híven, önkényesen és szubjektív módot választottunk ki ötöt a dunántúli települések közül.

Kőszeg

Az egyik legrégebbi, folyamatosan lakott városunk. IV. Béla, tanulván a rövid ideig tartó, ám annál pusztítóbb tatárjárásból és akövetkezményeiből, 1263-ban elrendelte, hogy a településen várat emeljenek. 1328-ban "Kyzug" Kőszeg királyi városi címet kapott, és a törökök ellen vívott kemény és sikeres harcokat (1532) követő évszázadban szabad királyi városi rangot. "Bocskai, Bethlen, Thököly, Rákóczi idején hol ide húztak, hol oda – váltakozó pártállásban a nemesek illetve a köznép részéről. Ez idő alatt részben az ostromok következtében, részben tűzvész miatt többször leégett a város. A város életében döntő jelentőségű volt, hogy 1724-ben nemesi bíróságot, ún. kerületi táblát helyeztek ide, ezen kívül Debrecenben, Eperjesen, Nagyszombaton, Zágrábban működött hasonló" írja az Elismondom blog.

A városban hosszú évszázadok óta vegyes kultúrájú, németajkúak, horvátok és magyarok éltek itt együtt. A környéken a szőlészetet és borászatot a rómaiak honosították meg. Itt született Ottlik Géza író, Chernel István ornitológus, és Lóránt Gyula futballista, az Aranycsapat tagja.koszeg2koszeg1

Mit érdemes megnézni?

hirdetés

A Jurisics teret és a környező utcákat mindenképpen be kell járni, mégpedig a Levéltár, az Arany Egyszarvú Patikamúzeum, a plébánia, a Városháza, a Szent Imre-templom és a Szent Jakab-templom, valamint a Hősök kapuja és a Tábornokház miatt. A Vár és az egykori zsinagóga is kihagyhatatlan. Mindenképpen ugorjatok el Írottkőre, és kiránduljatok a környéken, gyönyörűek a fenyvesek.

Sárvár

A rómaiak Bassiana néven alapítottak itt települést, a híres borostyánút mellett - erődítményük nyomait Óváron tárták fel. Később frankok telepedtek meg a környéken, temetőjük a Végmalomnál volt. A honfoglalást követően földvár épült, a várat aztán több család is birtokolta, és a kusza tulajdoni viszonyoknak az vetett véget, hogy Ozorai Pipó elcserélte a Kanizsai családdal Simontornyára. 1532-ben a törökök, Kőszeghez hasonlóan kudarcot vallottak a vár elfoglalására tett kísérletükkel. Kanizsai Dorottya Nádasdy Tamással való házasságkötése után lett a Nádasdyaké e birtok. (Kanizsai Dorottya férje halála után Perényi Imréhez ment feleségül, és Siklósra költözött.) Nádasdy Tamás a alapított nyomdát és iskolát, itt készült a híres Sylvester János-féle magyar nyelvű Újtestamentum fordítás, és itt nyomtatták ki először, 1541-ben. 1556-ban itt halt meg, a vár földjében nyugszik Tinódi Lantos Sebestyén. A Nádasdy családhoz fűződik a vár mai kiépítése és a középkori templom átépítése. A következő tulajdonos a Draskovich család volt, alattuk vesztett a város jelentőséágéből, végül az Este-Modenai család vette meg - ők újjáépítették a várat.sarvar3sarvar2

Mit érdemes megnézni?

A várat, a Nádasdyék által átalakított Szent László templomot és közelében az általuk alapított iskola épületét, a Szent Miklós templomot és a Kálvária templomot. A fürdőt indenképpen ki kell próbálni, és az arborétumban tett séta is feledhetetlen.

Siklós

A gyönyörű dunántúli tájra a 900-as években települt a honfoglaló magyarok Kán nemzetségének Suklou (Soklous) ága, az ő idejükben épült először vár. A Siklósi család a 14. század végére kihalt, a várat az uralkodó, Zsigmond adta a Garai családnak 1395-ben. Ők alakíttatta át először, kápolnát is emeltettek. Miután a Garaiak is örökös nélkül haltak ki, ismét az uralkodóé lett a vár, majd Perényi Imréhez került, aki az 1500-as évek elején újíttatta fel azt. Ekkor készült a Barbakán. Perényi halála után özvegye, Kanizsai Dorottya folytatta a munkát, aki aztán arról lett híres, hogy a mohácsi csata után, 1526-ban eltemettette az ütközetben elesett katonákat. 1543-ban a törökök kezére jutott a vár - ők dzsámit építtettek a várban és a városban, fürdőt hoztak létre és vízvezetéket építettek ki. A török hódoltság után visszaköltözött a városba a keresztény lakosság. A 18. században vált ismét híressé Silós, a közelében fekvő (és 1977-től a városhoz tartozó) Máriagyűd, és az ott történt csodák miatt.

Mit érdemes megnézni?

A várat, Malkocs bég dzsámiját, a gótikus ferences kolostort, és a máriagyűdi kegyhelyet, amely korábbi összeálításunkban már szerepelt. Egy hosszú hétvégébe belefér a környéken tett kirándulás és egy pihentető délelőtt a siklósi gyógyfürdőben.siklos2siklos1

Veszprém

Egyike legrégebbi várainknak és legjelentősebb településeinknek. A gyönyörű, lankás, dimbes-dombos tájra már a honfoglalás előtt is szívesen települtek. Valószínűleg I. István unokaöccséről (Géza lányának gyermekéről), Bezprym lengyel fejedelemről nevezték el. Az Árpád-ház történetében e település nagy szerepet kapott - itt aratott győzelmet a későbbi I. (Szent) István királyunk Koppány felett, és itt alapított püspöki székhelyet. Mivel felesége, Gizella szeretett itt lenni, erre az a szép hagyomány emlékezeteett több évszázadon át, hogy a mindenkori veszprémi püspökök koronázza meg a magyar uralkodók feleségeit. Bár átvészelte a tatárjárást, a törököket sikertelenül próbálta megállítani, a vár környéke atörök hódoltság alatt lakatlaná vátlt... Amior a törökök elvonultak, a lakossság visszatelepült, ám később a kuruc szabadságharc idején acsászári csapatok dúlták fel. Veszprém a 19. század elejére nyerte vissza egykori erejét, virágzásnak indult, lakóinak száma örótszörösére nőtt. Ma oktatásáról, kultúrájáról híres város.veszprem2veszprem1

Mit érdemes megnézni?

A Gizella kápolnát, a Szent-György kápolna romjait, az Érseki palotát, a Tűztornyot, a Hősi kaput mindenképpen, valamint a Szent Mihály-székesegyházat. A Margit-romokat is szeretettel ajánljuk, hiszen, mint arról nemrégiben írtunk, Szent Margit ugyanis itt nevelkedett három és tíz éves kora között a domonkos rendi kolostorban. Tegyetek egy séták az állatkertben is!

Szigetvár

Az Almás-patak mocsaras árterében, egy kiemelkedő földdarabon állt az első erődítmény ezen a területen. A Szigethi család nevéhez fűződik az első épület felhúzása, és a kezdetleges vár kialakítása, majd a várárok mélyítése. A vár a Garayak, majd az Egri csillagokban is szerepeltetett Török Bálint birtokoltaa, ezután pedig 1543-tól Ferdinánd király. Szigetvár egyik legjelentősebb eseménye az 1566-os, törökök ellen folytatott küzdelem.

Zrínyi Miklós szigetvári főkapitány 1566-ban két és félezer katonával 34 napon keresztül állt ellen a Bécs elfoglalására (és egyben utolsó hadjáratára) induló, hadait személyesen vezető I. Szulejmán szultánnak, illetve százezres nagyságrendű török seregének. Szeptember 8-án, amikor a magyar várvédők száma háromszázra fogyatkozott, a katonák Zrínyivel az élükön kilovagoltak a várból és hősi halált haltak. Bár a várat az oszmánok elfoglalták, a legyengült sereg nem érte el kitűzött célját.

Mit érdemes megnézni?

A Salamon-házat, a Polák-kastélyt, a várat, a római katolikus templomot, a turbéki kegytemplomot a híres orgonával a várostól pár kilométerre. A gyógyfürdő is kihagyhatatlan program.torokparkszigetvar1

Ha büszke vagy történelmi városainkra, nyomj egy lájkot!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
beach-house-modern-architecture-house-wallpaper-preview.jpg

„Az iskolák bezárásakor indult el az őrült nagy pánik, egy nap alatt mindenki lemondta a tavaszi foglalásait”

A kormány intézkedései a kis szálláshelyeken nem igazán segítenek, kevés a tartalék, de az emberek reménykednek. Mindenki abban bízik, hogy nyárra legalább a belföldi helyzet helyreáll.
Kövesdi Miklós Gábor, Fotó: Peakpx - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

A szállásadók a járvány legnagyobb vesztesei közé tartoznak. Megkértem egy ismerősömet, aki a férjével Budapest agglomerációjában működtet magánszálláshelyet, hogy beszéljen kicsit a helyzetükről. Nem szerette volna, ha leírjuk a nevét, hívjuk csak M-nek.

- Kicsit mutatkozz be: mióta foglalkozol szállásadással és milyen jellegű szálláshelyet üzemeltetsz?

- Egy kis, családi vállalkozásban üzemeltetett vendégházunk van, 9 éve nyitottuk meg. Már korábban is ezzel foglalkoztunk, csak akkor béreltünk szálláshelyeket.

- A vírus 2019 végén jelent meg Kínában. Mikor szembesültetek vele, hogy a járvány problémát okozhat nektek?

- A vendégek akkor kezdték lemondani a foglalásokat, amikor a betegség már megjelent itthon, és bevezették az első intézkedéseket. Előtte nem lehetett érezni sem a foglalásokon, sem az érdeklődéseken, hogy Magyarországon megjelenhet, vagy pánikolnának az emberek emiatt.

hirdetés

Tudtunk, hallottunk róla, de alighanem burokban éltünk, azt gondoltuk, hogy ide úgy se jön.

- Tehát mondhatjuk, hogy egyik napról a másikról fordult meg a helyzet.

- Egyik napról a másikra. Tulajdonképpen az iskolák bezárásakor indult el az őrült nagy pánik. Akkor egy nap alatt mindenki lemondta a tavaszi foglalásait.

- Mi a helyzet a nyári foglalásokkal?

- Szerencsére a nyárral kapcsolatban még nem érzékelhető pánik, valószínűleg kivárnak még, nem tudják, hogy mi legyen. Mi igyekszünk rugalmasan hozzáállni. Akinek nem áll módjában áttenni a foglalását más időpontra, annak minden esetben visszafizetjük a díjat, ami persze jelentős kiesést jelent.

Országosan is mindenütt hasonló a helyzet, nem csak a szálláshelyeken, hanem az éttermekben, vendéglátó egységekben.

Mindenki abban bízik, hogy nyárra legalább a belföldi helyzet helyreáll.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hp_kepek_2_j-2-1.jpg

Ilyen a Roxfort a valóságban - utazás a Skót-felföldre

Mutatjuk Lampert Benedek, Erős Rezső, Csernus Mihály és Rádl László elképesztő képeit!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 03.


hirdetés

Lampert Benedek munkáit már több ízben bemutattuk nektek, a fotós az itthon még kevéssé ismert toy photography, "figurafotózás" műfajában alkot, azonban most egy fotóstúrán készített fantasztikus képeket, ahol nem csak brutálisan látványos helyszíneket, de több film forgatási helyszínét is megtalálták!

Részletes beszámolóját a túráról itt olvashatod el, a képek alatt pedig a túráról készült videókat is megnézheted.

VIDEÓ: Roxfort és a Skye-sziget

Mivel ezzel a tájjal nem lehet betelni, lessétek meg a túrán részt vevő többiek képeit is.

Erős Rezső - Ryan Scharf Photo

hirdetés

Csernus Mihály - @csernmisi

Rádl László - Imagery by Laszlo Radl

VIDEÓK

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
foldkerules-cim.jpg

Fél év alatt kerülte meg a Földet a magyar jegyespár: 38 ezer kilométert autóztak, két óceán felett repültek át

János és Zsófi saját kocsijukkal szelték át Ázsiát és Észak-Amerikát, abban aludtak és tisztálkodtak, közben pedig több ezer fotót és videót készítettek.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

Peterdi János és menyasszonya, Tóth Zsófi gyerekkoruk óta ismerik egymást, hét éve vannak együtt.

Mindig is szerettek utazni, a tavalyi év második felében pedig eddigi legnagyobb kalandjukat teljesítették: pontosan fél év alatt ténylegesen megkerülték a Földet, az összes hosszúsági fokot keresztezve.

Élményeikről és a megélt nehézségekről is meséltek.

– Mikor jutott eszetekbe, hogy meg kellene kerülnötök a Földet?

János: Az első nagyobb szabású utunk 2014-ben volt, amikor Interrail bérlettel csináltunk egy Európa-túrát. Egy hónap alatt nagyon sok helyen jártunk Párizstól délre, vadkempingezéssel, sátorral, minimális pénzből. Onnantól kezdve koncepció volt, hogy minél nagyobb területeket járjunk be a lehető legolcsóbban. Három évvel később Skandináviát fedeztük fel egy lakóautós túrán, három hét alatt 9000 kilométert megtéve.

hirdetés

Így tehát Európa északi és déli részét is kipipálhattuk, ezután adta magát, hogy a következő cél még nagyobb szabású legyen. Először Afrikát szerettük volna körbejárni, de ezt az útvonal veszélyessége miatt elvetettük. Végül arra jutottunk, hogy Közép-Ázsiát szeljük keresztül, és ha már addig eljutottunk, nem fordulunk vissza, hanem az egész Földet megkerülve Észak-Amerikán keresztül jutunk haza.

– Mennyi ideig terveztétek az útvonalat, és mi lett végül a nyerő?

Zsófi: Januárban vettük meg az autót, amit az ázsiai szakaszon használtunk, ezt persze át is kellett alakítani. Egy 20 éves Mitsubishi terepjáróról van szó, amibe a rakteret megfelezve be lett építve egy ágy, alulra egy gázpalack és 100 liter víz több tartályban, valamint egy széf is.

Ezután álltunk neki a tervezésnek, de mellette végig dolgoztunk is, mivel 9 hónapra kiköltöztünk Németországba, hogy így teremtsük elő a szükséges pénzt. Így annyira sokat azért nem foglalkoztunk vele, inkább csak a vízumok miatt kellett eldönteni, pontosan milyen országokat akarunk érinteni. A konkrét látnivalók jó része viszont spontán módon, az úton alakult.

János: Szerettük volna az út minél nagyobb részét szárazföldön megtenni, viszont volt egy nagyjából 3000 kilométeres szakasz Szibériában a Bajkál-tótól Vlagyivosztokig, ami autóval nagyon sok időbe telt volna, ráadásul az egyébként kétségtelenül gyönyörű erdőkön kívül más látnivaló nagyon nincs arrafelé. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen a szakaszon inkább repülővel megyünk, az autót pedig ismerőseink hozták vissza Magyarországra.

Irkutszkból átrepültünk Dél-Koreába, fél év alatt egyedül itt fizettünk szállásért, de ezt is csak azért, mert egy tájfun miatt veszélyes lett volna a szabad ég alatt aludni. Innen pedig át a Csendes-óceánon Seattle-be, ahol vettünk egy másik autót. Ezt szintén felszereltük egy ággyal, és három hónapra nekivágtunk Amerikának.

Zsófi: Főként nemzeti parkokra koncentráltunk, Wyoming, Utah, Arizona, Nevada és Kalifornia érintésével. Utána a déli államokat (Új-Mexikó, Texas, Louisiana, Alabama) átszelve jutottunk el a keleti partra, Floridában lementünk egészen Key Westig, ami a legdélibb pont. Otthagytuk az autót, ezután sátraztunk két hetet, majd felbuszoztunk New Yorkba egy laza 34 órás úttal. Innen Párizsba repültünk, ahova kocsival elénk jöttek a barátaink. Hazafelé még síeltünk egy hetet Ausztriában, így végül napra pontosan az indulás után fél évvel, december 12-én érkeztünk meg Magyarországra.

János: Érdekesség, hogy gyakorlatilag egy napot fiatalodtunk, mivel abban az irányban kerültük meg a Földet a dátumválasztó vonalon keresztül.

– Az út költségei hogy alakultak?

János: Nagyjából 1500 euró volt az összes repülőjegy kettőnknek, az üzemanyagköltség pedig 10 ezer kilométerenként kb. 1000 euró. 19 ezer kilométert tettünk meg Közép-Ázsiában és 17 ezret Észak-Amerikában, vagyis olyan 3500 eurót költöttünk benzinre.

A fennmaradó kiadásokkal együtt (étel, ital, egyebek) nagyjából 6 millió forintra jött ki a teljes út, a két autó árát is beleszámolva – viszont a terepjáró azóta is megvan, szóval azt voltaképpen leírhatjuk ebből.

Két főre, fél évre számolva ez szerintem elég jó ár, de hozzátartozik, hogy szinte végig saját magunkra főztünk egy kempingfőző és egy gázpalack segítségével.

– Adódtak-e necces szituációk, például betegség, vagy az autó meghibásodása, esetleg feltörése?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_1409_DxO-2.jpg

Hamis leírással is óvták az Unicum titkos receptjét – Érdekességek a Zwack Múzeumból

„Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” – A legenda szerint II. József így kiáltott fel, mikor először kóstolhatta meg udvari orvosa gyógyitalát.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2020. március 01.


hirdetés

Gyerekkorom egyik meghatározó szaga volt az Unicum fanyarkás, kesernyés illata. No, nem azért, mert otthon rendszeresen ezt itták volna az ősök… Hát egyáltalán nem. Egész egyszerű oka volt: a szomszéd házak egyikében nőttem fel, és az akkor még állami üzem bizony erősen eregette magából a jellegzetes szagokat.

A hely azóta újra korábbi tulajdonosa, a Zwack-család kezében működik tovább, az épület megújult, a falak közé pedig visszatért az „eredeti” Unicum-gyártás. A család, a likőr, és az épület története is igen kalandos, érdemes megismerkedni vele. Ebben pedig látványos és érdekes segítséget nyújt az Unicum Házban kialakított múzeum.

A Soroksári út és Dandár utca sarkán álló gyárban lévő múzeumban kiderül például, hogy ki volt II. József udvari orvosa, mi köze az Unicumnak a neon-reklámhoz, megnézheted az egyik leghíresebb magyar plakátot, és beleszagolhatsz, sőt kézbe is veheted a gyomorkeserű alapanyagait is.

A történetmesélés egy filmvetítéssel kezdődik, egy 20 perces filmen megismerheted a család és a gyár történetét. Innen a kiállításra visz az út tovább,

a tárlókban megelevenedik a 230 éves múlt, megismerheted a különleges palackokat, a gyártási kellékeket, a reklámokat, a családi ereklyéket. Itt van például a legrégebbi Unicumos palack,

hirdetés

az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Raoul Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára.

A galérián is egy egyedülálló gyűjteményt csodálhatsz meg, a világ minden pontjáról származó 17 ezer féldecis mini üveg között nincs két egyforma.

A túra a régi lepárlóban folytatódik, a - korabeli fényképek alapján - szépen helyreállított épület földszintjére belépve megcsap a gyógynövények illata. Hatalmas tárolóban láthatók az alapanyagok, kézbe vehetők, megszagolhatók – és megtudhatod róluk, hogy ezek akár a híres nedű alapanyagai is lehetnek.

Mert a recept titkos, csak a Zwack-család ismeri, ők rendelik meg a szükséges nővényeket, virágokat, terméseket.

Itt állítottak ki egy száz éves lepárló készüléket, kőkorsókat, melyekben a „kivonatolást” végezték régen. Az 1892-ben épült gyárépületben készül ma is az ital, ezért is hívják az „Unicum Szívének”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!