5 kevésbé ismert, de bakancslistára való magyar kastély
Fedezd fel a rózsakertjéről, a vadászati kiállításáról, a különleges interaktív életképekkel berendezett, vagy a világhírű vendégéről híres kastélyokat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. január 01.Magyarországon egyre több gyönyörű kastély nyílik meg a látogatók előtt is. A történelem során legtöbbjük megsérült, a berendezésüket széthordták, de folyamatosan nyerik vissza eredeti szépségüket és új funkciót kapva a közönség is megcsodálhatja őket.

Most néhány kevéssé ismert, de kihagyhatatlan kastélyba invitálunk benneteket.

1. Luby-kastély - Nagyar

A Luby-kastély körül található Magyarország legnagyobb tematikus, zenélő rózsakertje. A kastélyt Luby Géza, a Rózsakirály építtette, ma interaktív múzeum működik benne.

A kastélyt a Rózsakirálynak is hívott Luby Géza építtette 1879-ben klasszicista stílusban és gyönyörű parkot létesített, amelyet betelepített rózsákkal és Magyarországon is egyedülálló rózsaligetet alakított ki.

A család viszontagságos úton tudta később visszaszerezni a kastélyt, amit 1946-ban államosítottak, és 1977-ig iskola működött benne. A leromlott, romos kastély 2013-ban nyílt meg újra. Ma kert, pálmaház, kiállítás, étterem várja a látogatókat, és rendezvényeket is tartanak a pompázatos környezetben.

A rózsákból különlegességeket is készítenek, például a rózsás limonádé remek frissítő. De ajándékként is lehet vásárolni sokféle rózsás érdekességet, a porcelántól a szappanig, a rózsavíztől az illatosítóig.

Mit rejtenek a falak, és milyen különlegességek várnak a pálmaházban? Még sok érdekesség a Luby-kastélyról ITT.

2. Almásy-kastély - Gyula

A kastély egyik nevezetessége, hogy itt írta Erkel a Bánk bánt, és itt volt festőinas Munkácsy.

A kastély elődje a régi huszárvár helyén kezdett épülni 1725 körül, de 1795-ben leégett. A mai épületet Wenckheim Ferenc építtette újjá. A kastély utolsó tulajdonos az Almásy-család volt, ők is tovább bővítették az épületet.

A szép kastélyhoz számos fontos esemény is kapcsolódott. 1849-ben itt élt Damjanich János, Anrep tábornok foglyaként, miután ezen az udvaron fegyverezték le a Világosnál kapitulált honvédtiszteket.

Erkel nagyapja kulturális udvarmesterként és házi muzsikusként élt a kastélyban. Erkel Ferenc is sokszor tartózkodott itt az 1850-es évektől. Úgy tartják, hogy itt írta a Bánk bánt és a Brankovics György című operát.

Az ifjú Munkácsy Mihály is dolgozott a kastélyban a földszinti képeket restauráló Szamossy Elek festő mellett festőinasként.

A Wenckheim-család idején járt itt I. Ferenc, I. Ferenc József a feleségével Sisivel is.

Az épület 2016-tól fogadja a látogatókat. A kiállításon kiderül, hogy milyen volt az élete a kastélyban élő személyzetnek, mit hordtak a gazdag hölgyek, vagy mi volt a dolga a kulcsárnőnek.

Még több érdekesség az érdekes interaktív kiállításról és az Almásy-kastély történetéről ITT.

3. Brunszvik-kastély - Martonvásár

A romantikus Brunszvik-kastély parkjában Beethoven is megfordult. A különleges növényekkel teli kert minden fája egy-egy izgalmas történetet rejt.

Martonvásár felvirágzása az 1770-es évektől indult, amikor a Brunszvik-család kezébe került. 1776-ban készült el a római katolikus templom, majd a barokk kastély. A család többször is vendégül láthatta Ludwig van Beethovent, aki a család egyik lányába volt szerelmes.

A 2. világháború után a Brunszvik-birtokot szétosztották, és mezőgazdasági művelésbe fogták a földeket. 1953 óta a Magyar Tudományos Akadémia Kezelésében áll, ez az intézmény a legismertebb és legjelentősebb ilyen kutatási hely Magyarországon.

Az épület körül található újra csodaszép angolkertet Brunszvik Ferenc alakíttatta ki, és sokféle különleges növényt ültettek bele. Bár ma már csak pár ősi fa található benne, az azóta ültetett közel 400 féle fásszárú növényféleség között van éger, mandula, cédrus, mocsári ciprus, platán is. Az egyik leghíresebb fája az a koros ciprus, amely már az 1800-as évek elején itt élhetett.

Még több érdekesség a családról, a kertről és Brunszvik-kastélyról ITT.

4. Hajósi Barokk Kastély - Hajós

A legendákat őrző kastély az Európában egyedülálló pincefalu mellett található.

Az érseki vadászkastély önmagában is igen érdekes és szép, felfedezésre csábító, de a közelében lévő, egyedülálló pincefaluval együtt megér egy egész napos kirándulást.

Az 1739-ben épült barokk érseki kastélyt gróf Patachich Gábor kalocsai érsek építtette. Korábban vadaspark is volt körülötte, és vadászkastélyként, nyári lakként is használták.

2010-ben készült el a felújítása, ekkor nyílt meg benne a Hajósi Érseki Kastély Látogatóközpont és több állandó kiállítás.

A kastélyhoz több legenda is kapcsolódik. Egyik szerint Mária Terézia részére építette annak idején a kalocsai érsek. Sőt, mivel a királyné szánon szeretett volna megérkezni, az ide vezető utat sóval szórták fel. A látogatás elmaradt, de a helyi idősek még sokszor Mária Terézia-kastélyként emlegetik.

A másik legenda egy titkos alagútról szól. De erről és a Hajósi Kastély más tudnivalóiról ITT olvashatsz.

5. Grassalkovich-kastély - Hatvan

Titokzatos nyomokat követhetsz, lézerrel vadászhatsz, óriáscsúszdán csúszhatsz, és a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumban az alföldi erdőktől a hegycsúcsokig juthatsz, miközben megismerheted az élővilágukat.

Hatvan fő nevezetessége a Grassalkovich-kastély, a Szent Adalbert plébániatemplom és a Sörház. Mindegyiket a 18. században Grassalkovich I. Antal anyagi támogatásával építették fel.

A kastély régen uradalmi székhely volt, irodákkal, lakótérrel. A kertet leginkább vadászati célokra alakították ki. A későbbi tulajdonosok is változtattak az épületen és a kerten is, amelybe 35 szobor, 13 faragott kőpad és szökőkút is került.

A II. világháború idején a németek Gestapo-központot rendeztek be az épületben, és a még itt talált értékes tárgyakat elrabolták. Később volt benne iskola és kórház is, végül 2005-ben tudták nagy részében renoválni és ma a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum működik benne. Gyerekes családoknak, természetet, vadászatot kedvelő felnőtteknek is nagyon ajánlott. Vadászati, halászati, horgászati és kultúrtörténeti témájú kiállítások mellett a névadó gróf Széchenyi Zsigmondot és munkásságát is bemutatják. A kertben lévő Élménytérben kipróbálhatod a nyomkövetést, és vadászhatsz is.

A kiállításokról, a lézeres vadászatról, az óráiscsúszdáról és labirintusról, valamint a Hatvani kastélyról is többet megtudhatsz ITT.


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x