hirdetés
kontaktlencse-hasznalata.jpg

5 hasznos tipp kezdő kontaktlencse viselők számára

A kontaktlencse kényelmes és biztonságos, amennyiben betartjuk a rá vonatkozó higiénés és egyéb szabályokat. Cikkünkben összeszedtük, hogy mire figyelj!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. október 16.


hirdetés

A látás élessége nagymértékben befolyásolja életminőségünket. Ezt azok tudják igazán, akik fénytörési problémákkal küzdenek, és nem látják teljesen, tisztán az őket körülvevő világot. A szemüveg viselése manapság abszolút trend, ám a kényelem és a láthatatlanság apropóján minden korábbinál többen döntenek a kontaktlencsék mellett is. A kínálat rendkívül széles, és kéthetes, havi vagy akár napi lencsék mellett is letehetjük a voksot.

1. Maximális higiénia napi lencsékkel

Mindegyiknek megvan a maga előnye, míg a kéthetes lencsék kedvező áruk miatt kedveltek, a havi, magas oxigénáteresztő képességgel rendelkező típusok a 24 órán át viselhetőség apropóján népszerűek. Kontaktlencse viselés közben a higiéniára kiemelt figyelmet érdemes fordítani.

Például az Acuvue Oasys 1-Day kontaktlencséből minden nap újat lehet használni, így megspórolható a tisztítás folyamata. Ugyan rendszerint magasabb áron elérhető, mint kéthetes társai, viszont esetében nincsen szükség a kontaktlencse tisztító folyadékra. Érdemes tehát úgy választani a kínálatból, hogy egyéni igényeinket és napi szokásainkat is szem előtt tartsuk.

2. Kontaktlencse tisztítás

A legtöbben olyan kontaktlencsét választanak, amit naponta ki kell venni és tisztítani, sőt, a behelyezés előtt is el kell végezni ezt a műveletet. Sokféle lencsetisztító folyadék közül válogathatunk, melyeket jól lezárva érdemes tárolni. Semmiképpen ne öntsük át másik flakonba, azzal ugyanis sterilitását kockáztatnánk.

Nem csak a lencséket érdemes átöblíteni, hanem a kontaktlencse tartót is. Lefelé fordítva szárítsuk azt meg átöblítés után, és töltsük fel újra tiszta folyadékkal, melybe a nap végén belehelyezhetjük a lencséket. Mielőtt hozzáérnénk a lencséhez, alaposan mossunk kezet. Legjobb, ha antibakteriális folyékony szappannal tesszük ezt, de arra ügyeljünk, hogy a kéztörlés során se kerüljön szennyeződés a kézre. Amennyiben náthás, megfázásos időszakot élünk, akkor érdemes a lencse helyett inkább szemüveget viselni, ezzel elkerülve az esetleges fertőzéseket.

3. Ne maradjon el a hidratálás!

Napjainkban az egyik sokakat érintő probléma a szemszárazság. A számítógép előtt végzett munka során hajlamosak vagyunk elfeledkezni a pislogásról, ennek következménye pedig a szem kiszáradása, ami irritációval, kipirosodással, könnyezéssel járhat. A klíma használata során is hasonló jelenség tapasztalható. A szemszárazság viszont a kontaktlencsét viselők számára nem túl előnyös, hiszen ahhoz, hogy ússzon a szem felszínén a lencse, folyamatos hidratálásra van szükség. A könny a szennyeződések és a levált hámsejtek eltávolításában is segít.

Jó hír viszont, hogy ma már olyan kontaktlencsék is elérhetőek, melyek kifejezetten a száraz szem sajátosságainak felelnek meg nedvességtartalmukkal. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy belsőleg is gondoskodjunk a hidratálásról, vagyis fogyasszunk elegendő folyadékot a nap folyamán. Ez minimum három liter vizet jelent, de akár több is szükséges lehet a fizikai aktivitás, a hőmérséklet és a testsúly függvényében.

4. Figyelje teste jelzéseit!

A megfelelő paraméterekkel rendelkező kontaktlencsét nem lehet érezni. Ha a görbülete nem megfelelő, azt viszont meg lehet. A túl szűk megakadályozza a könny áramlását a lencse és a szaruhártya között, vagyis kényelmet érzés lesz viselni a lencsét. A túl nagy görbület miatt nem tud minden egyes pislogásnál kitisztulni a látás, ugyanis a lencse túl nagy mozgástérrel rendelkezik. Fontos, hogy folyamatosan figyeljünk testünk jelzéseire, ráadásul idővel változhatnak a szükséges kontaktlencsére vonatkozó paraméterek, így a rendszeres kontroll nélkülözhetetlen.

5. Ne dobja el szemüvegét!

A kontaktlencsét választók rendszerint a nagyfokú kényelem miatt teszik le a voksot e megoldás mellett. A legtöbb márka több párt is tartalmazó kiszereléssel van jelen a piacon, így ha az egyik megsérülne, elveszne, akkor azonnal áll rendelkezésre másik pár.

Nem érdemes azonban a szemüveget eldobni, hiszen lehetnek olyan időszakok, amikor annak viselése válik szükségessé. Megfázás, betegség idején a higiénia érdekében nem ajánlott a kontaktlencse használata, ilyenkor a szemüveg bizonyulhat a leginkább megfelelőnek.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
girl-839826_1280.jpg

4 ok, hogy miért menj el látásvizsgálatra

Október a Látás Hónapja, ezért összegyűjtöttünk okokat arra, hogy miért érdemes kortól függetlenül kivizsgáltatni a szemünket!
Szponzorált tartalom (X) - szmo.hu
2019. október 16.A legfontosabb érzékszervünk a látás, így nem mindegy, hogy a mindennapok információ áradatára milyen éles „fegyverzettel” rendelkezünk. Az éleslátás vizsgálata és szükség esetén korrekciója éves vizitet kíván - nem csak dolgozóként megfáradt szemeknek vagy idősebbeknek, de már egy éves kortól is! Most összeszedtük kiknek, miért elengedhetetlen a látásvizsgálat.

1. Kisgyerekek

Az iskolakezdés előtt minden gyereknek kötelezővé kellene tenni a látásvizsgálatot. Ha most valami miatt kimaradt, még októberben sem késő pótolni. Hiszen az iskola során a tanulásban is hátráltathatja, ha csak hunyorog a táblára.

A vizsgálat során a szemész szakorvos megnézi, hogy a különböző távolságokba megfelelő-e a kisiskolás látása – azaz nincs-e rövidlátás vagy távollátás, de emellett megfigyeli az alkalmazkodó képesség működését is, hogy ne okozzon problémát egy távolabbi tárgyról egy közelebbire fókuszálni. Az orvos ilyenkor a színlátást is ellenőrzi és a komplex látási funkciókat is felméri, mivel például az írás elsajátításában nagy jelentőséggel bír, hogy a szem-kéz-test koordináció tökéletesen működjön.

2. Fiatalok, pályakezdők

Ha valaki irodai munkát végez, elkerülhetetlenné válik, hogy a monitor kékfényében élje hétköznapjait. A folyamatos gép előtt ülés miatt fejfájás, rossz közérzet is kialakulhat, melynek gyakori oka az éleslátás és dioptriakorrekció hiánya vagy a nem megfelelő látásjavító eszköz viselése.

Sajnos ezeknek az eszközöknek a használata sok esetben egyáltalán nem elkerülhető, viszont a rendszeres látásvizsgálat segíthet kiszűrni, ha romlott a szemed és szemüveg vagy kontaktlencse használatával visszaállhat a rend. De ha nincs látásromlás, akkor is ma már hasznos lehet egy kékfény szűrővel ellátott szemüveg beszerzése, amely kiiktatja a nem kívánatos mennyiségű és frekvenciájú kék fény szervezetre gyakorolt hatását, hogy újra energikus és hatékony lehess a munkádban.

3. Aktív korúak

A munkavégzésen túl azonban a szabadidő teljes és biztonságos élvezetéhez is elengedhetetlen az éleslátás. Lehet, hogy a monitor fényét már kivédted vagy szerencsére meg se kottyan, de akár sportoláshoz, akár vezetéshez, nem mindegy, hogy hogyan látsz. Ugye nem szeretnéd, hogy a csapatod kikapjon azért, mert nem jól méred be a távolságot és nem kapod el a labdát játék közben? De megfordítom: a foci meccset sem jó úgy nézni, ha folyton hunyorogni kell a játékosokra.

Mindezen felül azonban, ha vezetsz is, életek múlhatnak azon, hogy időben észlelj dolgokat. Éppen ezért már a jogosítvány megszerzése előtt kötelező a szemvizsgálat és ha szemüveget kell hordanod, akkor azt a rendőr számon is kérheti. Azonban ezzel még nem lehet hátra dőlni, hiszen az öregedés és a rengeteg környezeti inger hatására könnyen lehet, hogy romlik a látásod az évek során, ezért évente egyszer nem árt beugrani egy optikába és megbizonyosodni róla, hogy minden rendben vagy tenni róla, hogy a megfelelő látásjavító eszköz beszerzésével, ismét gördülékenyen menjen minden.

Hogyan zajlik a látásvizsgálat?

A látásvizsgálat egy abszolút fájdalommentes folyamat. Szerencsére a vizsgálathoz nem is kell szakrendelőkbe hónapokat várnod, elég ha bejelentkezel például az Optic World valamely üzletébe. A vizsgálat általában a kórtörténet átbeszélésével kezdődik, azaz tisztázzátok, hogy van-e szemüveged, kontaktlencséd, illetve azt is, hogy van-e esetlegesen bármilyen panaszod.

Ennek átbeszélése és a nyers látásélesség felvétele után computeres szemvizsgálattal kezdtek. Ez egy kb. két perces folyamat, mely a dioptriás korrekció megállapításával folytatódik. Ilyenkor kérnek meg, hogy a próbakerettel távolra egyszemesen majd kétszemesen olvasd végig a táblán lévő betűket. A vizsgálat végén réslámpás vizsgálattal ellenőrzik a látószerv fiziológiás állapotát. Ha ezzel megvagytok és esetleg kiderül, hogy szemüvegre van szükséged, akkor a szakemberek helyben segítenek is a megfelelő megtalálásában.

TIPP: Ne késlekedj, menj el szemvizsgálatra még ebben a hónapban. Október ugyanis a Látás Hónapja, a kezdeményezés bronz fokozatú támogatójaként pedig bármelyik Optic World üzletben ingyenes látásvizsgálattal és hatalmas kedvezményekkel várnak.

4. Szép korúak

A szem nemcsak a lélek tükre, de a szemfenék vizsgálat feltárhatja a keringési és érrendszeri betegségeket, elváltozásokat, már egész korai stádiumban. Így a szemvizsgálat tulajdonképpen idősebb korban már nemcsak a látószerv miatt válik fontossá, hanem az esetleges szövődmények, egyéb betegségek kivédése érdekében is. A szemészeti szövődmények közül a két legjelentősebb egészségügyi probléma a magas vérnyomás és a cukorbetegség. Mindkét betegség képes hosszú ideg teljesen tünet-és panaszmentesen rombolni a szervezetet és sok esetben, mikor már diagnosztizálják a problémát, a betegség visszafordíthatatlan. Éppen ezért 45-50 felett már kiemelten fontos az éves szemvizsgálat.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
yeezyreal-1000x527.png

Percek alatt elkapkodták a szentelt vizes, majd' egymilliós Nike cipőket

A fehér, Air Max 97-es lábbelikhez egy ízléses, arany színű feszület is jár.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 11.Már az első napon, percek alatt elkapkodták a brooklyn-i MSCHF dizájn stúdió 3000 dollárért (valamivel több, mint 900 ezer forint) árult szentelt vizes cipőjét, amit kedd reggel dobtak fel a StockX webáruházba. - írja a New York Post.

A Jesus Shoes nevű cipőt, amiből hozzávetőleg 24 pár készült, a tervezők annak a szokásnak a megtrollkodásáért hozták létre, amikor két ismert márka összefogásával dobnak piacra egy terméket, mondta a cég kereskedelmi vezetője, Daniel Greenberg. Greenberg egy konkrét kollaborációt is kiemelt, ami elindította őket ezen az úton, az Arizona Iced Tea és az Adidas együttműködését.

“Meg akartuk mutatni, hogy milyen abszurddá váltak ezek az együttműködések."

Így hát a világ egyik legbefolyásosabb alakjához, Jézushoz fordultak.

View this post on Instagram

NIKE AIR MAX 97 СТАЛИ СВЯТЫМИ БЛАГОДАРЯ КАСТОМУ ОТ MSCHF ⠀ Пара выполнена в бело-голубой расцветке, а ее главной особенностью стала воздушная подушка подошвы, наполненная освященной водой из реки Иордан. ⠀ В основе идеи — одна из книг Нового Завета, в которой рассказана история о хождении Иисуса по воде. Название книги напечатано черными буквами на носке одного из кроссовок. ⠀ Также пару дополнили подвеской с распятым на кресте Иисусом, а цвет стельки отсылает к традиционной красной обуви и драгоценностям Ватикана. ⠀ Пока что, кроссовки можно купить на платформе StockX, а цена на них стартует от 2500 долларов при оригинальной цене 1425 долларов. ⠀ Думаем, что у нас бы эту пару запретили бы быстрее, чем она успела найти первого покупателя. А всех, кто был бы причастен к ее созданию, посадили за оскорбление чувств верующих. ⠀ #nike #кастом #кроссы #кроссовки #кроссовкиnike #кроссовкинайк #найк #спортивнаяобувь #обувь #обувь2019 #nike #nikeairmax #nikeairmax97 #mschf

A post shared by PHOSPHOR MAGAZINE (@phosphor_magazine) on

Greenberg zsidóként a saját bevallása szerint nem tudott Jézusról mást, minthogy a vízen járt, így került a cipő légtalpába a víz.

A Jordán folyóból származó vizet Greenberg egyik Izraelben élő barátja küldte nekik, majd Amerikában megáldotta azt egy pap, ezután került az Air Max 97-esekbe.

Reklám helyett aztán a cég kiküldött hat párat a szentelt vizes cipőkből ismert youtubereknek, és olyan hírességeknek, mint A$AP Rocky.

A majdnem egymilliós cipők pedig pár perc alatt elkeltek, de a MSCHF azt ígérte, minden hónap második és negyedik keddjén, tehát kéthetente újabb darabokat dobnak a piacra StockX oldalon.

A Nike cipőket a MSCHF kereskedelmi forgalomban szerezte be, amiket aztán maguk alakítottak át, a Nike-nak nincs köze az akciójukhoz. A cipőnek saját weboldala is van, ahol minden oldalról jól megnézhetjük magunknak a luxus-lábbelit.


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
proxemika1.jpg

Mikor kezdődött a magyarokban a „Nem lesz jó helyem” szorongás? A honfoglalásnál?

Megfigyelés arról, hogy mi magyarok, hogy viszonyulunk a minket körülvevő terekhez: az intim, a személyes, a társadalmi és a nyilvános tér használatához – avagy rettegés attól, hogy nem tudjuk a legjobb helyet megszerezni.
Lola Welbach írása a Lassabban baby! blogon, címkép: Fortepan/Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény - szmo.hu
2019. október 12.Lassabban baby! Két nő, sok téma. Kicsit lassabban csináld, kérlek. Most jó.

Messzebbről kezdem, de mindjárt jönnek a magyarok: Welbach Lola (magyar) jógakihíváson vesz részt, mely annyit tesz, hogy márciusban minden egyes k. nap bikram jógára megy a jógaterembe. (K. mint kurva nap, mert most, túl az iduson, túl a kezdeti elszánt lendületen, fárasztó és kényelmetlen minden nap két és fél órát ott tölteni, minden egyebet félre kell tenni, menni kell, mint a nyomtató ló, munka előtt, után, hétvégén is, W. L. a háta közepére se kívánja, de közben csodálatos és fantasztikus, jóvan, ez nem tartozik szorosan a tárgyhoz, soha nagyobb baja ne legyen.)

Mi a jógaóra előjátéka? A résztvevő besuhan a szigorúan telefon és csevegésmentes terembe, kigurítja matracát, és néma elmélkedéssel várja a kezdést, elszánja magát a 40-44 Celsius fokos, 50 % páratartalomban eltöltendő másfél órára. A terem persze melegít a kínzásra, már most 30 fok van.

Így Welbachnak, aki időben érkezik, fegyelmezett (ebben az ügyben, idén márciusban), s aki nem beesik (lévén a világ legaljasabb, legnotóriusabb késője, s épp ezért retteg, hogy kizárják a kihívásból), szóval Lolának alkalma nyílik megfigyelni egy új szokást, amit, habár éves bérlete van ide, eddig nem észlelt: az óra résztvevői pufidzsekiben, télikabátban, kucsmában, ködmönben beavászkodnak a már forró terembe, kigurítják matracukat, jó helyet stoppolva maguknak.

Höhhh, tavaly ilyenkor ezt még csak elvétve csinálták itt az emberek. Ma már az a ritka - tízből egy -, aki nem siet be fontoskodó, s közben némiképp szégyenkező arccal a már 35 fokba - féltéli, utcai outfitben, ám zokniban, s így totál röhejesen - helyet foglalni magának.

Na, ez már érdekes, Lola feléled a kornyadozásból, elkezdi figyelni a helyért aggódókat. Tehát ragadós a nem lesz jó helyem szorongás! Még úgy is csinálják, hogy tudják, hogy röhejesek! (Mindenki röhejes, W.L. is., másért, de most nem erről van szó.) Ó, miért, miért nem lett szociálpszichológus?! (se)

Érzékeny, változó mátrix a territórium megteremtésének igénye. Milyen az ember! Ilyen! Akkor is fél, hogy nem lesz meg a szivacsnyi helye, mikor biztonságos, budai környezetben van kiszámítható, középosztálybeli jógatermében. Biztonság! Az én helyem.

A magyar mindig aggódik azon - is -, hogy nem lesz jó helye. Te is. Ez atavisztikus, magyar rettegés, semmi extra nincs benne, nyugi. (Lélegezz!)

Fotó: Fortepan

Mindenki úgy tesz, mintha nem érdekelné a helyzet, lesajnáló arckifejezéssel álldogál, közben persze figyeli a dolgok alakulását. Ravasz! Szánalmas. Mert nem lesz jó helyem! – jajdul fel a nép, mert leszánalmasozták.

* A rendelőben oda kell állni az ajtóhoz, nehogy bemenjen előttem a zöldkabátos.

* Igyekezni kell, különben csálé bringa jut a spinning teremben, teli sáv az uszodában.

* Nem tudunk majd egymás mellé ülni a vonaton, a buszon, repülőn.

* Nem érdekel, hogy a repülőn helyjegy van, akkor se. Vagyis de!

* Nem lesz jó hely a Pintér Bélára, menj előre, foglalj nekem a kabátoddal.

* Annál az asztalnál már fizetnek, siess, nehogy más odaüljön.

* Időben indulj kisfiam a Szigetre, különben állhatsz végig.

* Korán kell menni a strandra, hogy jó helyünk legyen.

* Hallod, foglalj már előttetek parkolóhelyet egy székkel, amíg odaérek. Baszki, ha nálatok erre nem akad szék, akkor állj oda te!

* Jó helyet akarok a koncerten, hogy közelről lássam a Kis Tibit.

* Ne tolakoggyá köcsög, én is banánért állok.

Mikor kezdődött a magyarokban a "Nem lesz jó helyem" szorongás? A honfoglalásnál? Túlevickéltek a hágón, már a síkságon vágtattak, Árpád előrekiabált a leggyorsabbaknak: Foglaljátok az ablakokat!* – töpreng W., s közben mintegy véletlen előbbre lép a sorban. Vállával érinti a mellette állót, finom utalásképpen arra, hogy ez már az ő territóriuma, s ezzel - siker! - ügyesen a másik elé került egy hangyafallosznyit. A lényeg, hogy senkivel ne vegyük fel a szemkontaktust, miközben az ajtó felé nyomakszunk. Ez a legfontosabb itt, Hungariban.

*a dőlt betűs rész idézet Kornis Mihály Halleluja című drámájából

Ha tetszett, amit olvastál, keresd hasonló cikkekért a Lassabban baby! blogot

KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
gyoztes_gondolkodas_ck.jpg

A győztes gondolkodás 11 lépése - nem csak sportolóknak!

Milyen hozzáállás kell ahhoz, hogy eredményesebbek legyünk a munkánkban, elégedettebbek az életünkkel és bármilyen helyzetben vissza tudjuk szerezni a motivációnkat?
Szlafkai Éva írása a Szikra magazinblogon, Képek: Pixabay - szmo.hu
2019. október 14.A Szikra magazinblog gondolatébresztő cikkekkel inspiráló, szemléletformáló magazin azoknak, akiket hajt a kíváncsi tudásvágy.

A szikrák célja, hogy más nézőpontból is megvilágítsák a lehetőségeket, pozitív realista módon felrázzanak és kreatív szemléletre inspiráljanak, amely egy másfajta nézőpontot kíván. Kíváncsit...

Kenyeres András, a magyar férfi vízilabda-válogatott mentáltrénere azt mondja, hogy az alábbi 11 lépés közelebb visz bennünket – legyünk bár sportolók vagy civilek – a nyerő szériához, egy győztes állapothoz. Hogy kit győzünk le? Leginkább saját magunkat, hogy egy elégedettebb éltet élvezhessünk, amelyben jól érezzük magunkat.

Győztes gondolkodás című könyvében számtalan sztori, magyar és külföldi sportpéldák segítségével szemlélteti a lépések erejét, amiből én most némi esszenciát hozok a magam gondolataival felöltöztetve és szikracikkekkel kiegészítve.

1. Nyiss! Élet a komfortzónán túl!

A változás az életünk része, és mi döntjük el, hogy árral szemben evezünk, vagy felülünk a hullámokra, de az biztos, hogy

a magasabb szintű teljesítményt a kényelmi határainkon, ún. komfortzónánkon kívül érhetjük el.

Az utunkat egyfajta termékeny diszkomfortérzet kíséri majd, amely kiváló táptalaj a kihívásokhoz, sikerekhez, változtatáshoz, és persze a kreatív élethez.

Ahhoz, hogy kilépjünk a komfortzónánkból, kerüljük a kreativitás gyilkos tevékenységeket és tegyünk olyan dolgokat, amelyeket nem szoktunk. Próbáljunk ki új ételeket, menjünk más útvonalon munkába, keressünk más ülőhelyet a járművön vagy az étkezőben, hallgassunk a Spotifyon más zeneválogatást vagy podcastot, legyünk nyitottak utazásaink során a helyiek megismerésére, próbáljunk ki eddig ismeretlen sportot vagy technikát.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!