hirdetés
oohos.jpg

5 érdekesség a Hősök tere múltjából

Gondoltad volna, hogy a térkő helyén egykor park zöldellt, és más szobrok álltak a Millennium emlékmű oszlopai közt?
Horváth Emese cikke, képek forrása: Köztérkép - szmo.hu
2015. március 14.


hirdetés

A 19. század utolsó évtizedében a honfoglalás ezer esztendős évfordulójára állították az egész történelmi múltunkat megörökítő Millennium emlékművet. Később innen is kapta nevét a terület: Hősök tere. Azóta viszont eltelt több mint száz év, és jócskán megváltozott a tér arculata. Összegyűjtöttünk nektek öt érdekességet arról, hogy mi változott a téren:

41580

Érdekes történetek a XXI. század című tévéműsorból

Az előd

glori

Gloriette kútja eredeti helyén a városligetben - köztérkép, Ády képe

A Millennium emlékmű helyén, a Városliget Andrássy út és a tó közötti részén eredetileg az Ybl Miklós tervezte Gloriette kútja állt. Ezt viszont el kellett bontani ahhoz, hogy a Nemzeti Pantheon tervét kivitelezhessék. Ybl alkotását a Széchenyi-hegyre helyezték át, ahol funkciója is megújult: ma kilátóként használhatjátok.

uj

Gloriette immár kilátóként a Széchenyi-hegyen - Köztérkép, Ády képe

Gábriel oszlopa

946413_370981599679303_1816603253_n

Az emlékmű félkörének közepén Gábriel arkangyal áll koronával és kereszttel a kezében. Azért pont ő, mert a legenda szerint megjelent Szent István álmában, és ő kérte, hogy koronáztassa meg magát. A tervezésnél azonban nagy hibát ejtettek. Biztonsági okból ki kellett cserélni az angyalt tartó oszlopot. A szobor így csak 1901-re kerülhetett vissza a tetejére.

Hősök parkja?

hosok-tere3

24131

Ma már megszokott látvány számotokra a lekövezett tér, ahol lelkesen gyakorolnak a gördeszkások. Nem volt ez azonban mindig így. Kezdetben a térnek nem volt burkolata, eredetileg ugyanis parknak szánták. A városliget zöldjéhez hasonlóan dús lombú fák, bokrok, virágágyások, szökőkutak és sétányok övezték a Nemzeti Pantheon előtti területet. A tér 1938-ban kapott díszburkolatot. Budapest rendezhette meg ugyanis a 34. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust. A jelentős vallási esemény egyik helyszíne a Hősök tere lett, ami így megkívánta a tömegek felvonulásra alkalmas burkolatot.

Lecserélt szobrok

IMG_0202

Az eredeti szobrok várják a felhelyezést

Később nem csak a tér arculata, de a szobrai is megváltoztak. Az oszlopcsarnok félkörívében eredetileg öt Habsburg uralkodók szobra is helyet kapott: I. Ferdinánd, III. Károly, Mária Terézia, II. Lipót, és I. Ferenc József. A közvélemény vegyes érzésekkel fogadta a Habsburg uralomra emlékeztető jelképeket. Az 1919-ben le is vették talapzatukról e szobrokat, Ferenc Józsefét pedig teljesen összetörték. A Tanácsköztársaság bukása után helyreállították őket, de az 1945-ös politikai változásoknak köszönhetően végleg lekerültek a Habsburg uralkodók. Helyükön ma Bocskai, Bethlen, Thököly, II. Rákóczi és Kossuth szobrát láthatjátok.

mt

A lecserélt Mária Terézia szobrot ma Gödöllőn nézhetitek meg, eddig csak ezt az alkotást restaurálták az öt közül - Köztérkép, Neményi Margó fotója

Hiányzó felirat

morva

A morvamezei csata dombormű felirat nélkül - Köztérkép, Neszták Béla fotója

További érdekesség, hogy mind a tizennégy szobor alatt van egy történelmi domborművet, ám csak az egyik alatt nem olvashattok feliratot. Mikor a Habsburg szobrokat és az alattuk lévő domborműveket lecserélték, szóba került a Károly Róbert szobra alatt álló 1278-as Morvamezei csata levétele is. Ez az esemény ugyanis nem esik egybe a fölötte álló király uralkodásának idejével. A dombormű végül maradt, de a többitől eltérően feliratot nem vésték alá. Valószínűleg ezzel akarták leplezni az évszámok eltérését. Igaz, ennél jobban fel sem hívhatták volna rá a figyelmet.

Forrás: XXI. század, Prohászka László: Szoborsorsok, Köztérkép, Wikipédia, Fortepan, FSZEK Budapest Gyűjtemény

Ha érdekesnek találtad a cikket, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
csernobil.jpg

Mégsem haltak meg heteken belül a csernobili önfeláldozó búvárok?

A legenda szerint már a merülés után nem sokkal sugárbetegség végzett velük. Utánajártunk, mi lehet az igazság.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. május 27.Az HBO Csernobil sorozatában egy pár snitt erejéig nyomon követhettük a három hős búvár akcióját is, akik szembenézve a halállal, önként vállalták, hogy leeresztik az olvadó mag alatti medencét.

Láthattuk, ahogy térdig gázolnak a radioaktív vízben, velük izgultunk, miközben a vaksötétben tönkrementek lámpáik, és együtt örültünk, amikor a küldetést sikeresen teljesítve kijutottak a felszínre.

A sorozat egyelőre nem tért ki rá, de vajon mi lett a búvárokkal?

A legenda szerint - amelyet korábban mi is megírtunk -, már a merülést követő hetekben meghaltak sugárbetegségben.

Egy kutatás azonban ellentmond ennek a verziónak.

Lávaszerű massza az alagsorban

Az első robbanás után tíz nappal egy még komolyabb fenyegetéssel szembesültek a csernobili atomerőműnél. A tűz megfékezésére használt agyag, homok és bór lávaszerű anyaggá változott, ami felgyűlt a reaktormag körül. A massza elkezdte átégetni magát az alatta található vízzel teli medencéig. Ha eljutott volna odáig, akkor a keletkező gőz és az abból képződő radioaktív csapadék Európa nagy részét radioaktív sivataggá változtatta volna.

Annak érdekében, hogy megakadályozzák a robbanást, le kellett engedni a reaktor alatti medencében felgyűlt vizet. Ám az alagsor, így a szelepek is víz alatt voltak.

A csernobili „öngyilkossági csapat” népszerű legendája

Az események legnépszerűbb (és valószínűleg kitalált) változata öngyilkos búvárokról szól. E szerint egy katona és két csernobili mérnök önként jelentkezett, és bátran búvár ruhát öltve alámerült a radioaktív vízbe. A lámpáik használhatatlanná váltak a sugárzástól, ám a csapat a sötétben is sikeresen véghez vitte a feladatot. Sikerült megtalálniuk a zárószelepet és kinyitniuk a kapukat, hogy a víz távozzon.

A búvárok tudták, hogy az alagsorban nagyon nagy a sugárzás. A feletteseik megígérték nekik, hogy ha meghalnak, gondoskodni fognak a családjaikról. Tudták, hogy nagy eséllyel öngyilkos küldetésre mennek.

A történet ezen változata szerint, mire elhagyták a medencét, a búvárok már szenvedtek a sugárbetegség hatásaitól, és mindannyian heteken belül meghaltak.

A három csernobili búvár legendájáról mi is írtunk. Erről a verzióról ITT olvashatsz részletesen.

Mi történt valójában?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
kadar-janos-1986.jpg

Kádár Jánost sugárvédelmi egység őrizte a Csernobil utáni május 1-jén a tribünön

A politikus legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.„Mindent tudtunk, de a lakosságnak nem mondhattunk semmit a csernobili katasztrófáról. Azért május 1-jén a sugárvédelmi szakemberek ott álltak a tribün mellett, hogy jelentsenek Marjainak, mi a helyzet” – mondta a halála előtt a Hetek munkatársának adott utolsó interjúban Lakatos Ernő, az MSZMP Agitációs és Propaganda Osztályának vezetője.

Kádár János legfőbb médiatanácsadója korábban nem ismert részleteket is elárult a szovjet atombaleset utáni drámai napokról.

Lakatos maga Londonban értesült a robbanásról, amikor Kínából hazajövet repülőgépüket brit rendőrök fogták közre, és félrevontatták. Mint kiderült, éppen Csernobil felett haladtak át, így azonnal sugármentesíteni kellett a magyar küldöttség gépét.

Itthon nem csak sugárszintet mérték folyamatosan, hanem a lakosság közhangulatát is.

A Hetek megszerezte a Tömegkommunikációs Kutatóközpont bizalmas felméréseit, amelyet csak a kommunista párt legfelső vezetői olvashattak. Eszerint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 47 százaléka elismerte, hogy külföldi rádióadókból tájékozódott a csernobili eseményekről. De

a teljes lakosság 55 százaléka is úgy vélte, hogy egyáltalán nem volt megfelelő a hivatalos magyar tájékoztatás.

Az adatok megerősítik, hogy a csernobili atombaleset nyomán a tömegtájékoztatás olyan hitelvesztést szenvedett el, amit a párt kommunikátorai már nem tudtak helyrehozni. A rendszerváltás 30 évvel ezelőtti ikonikus eseményeihez – köztük Nagy Imre és mártírtársainak 1989. június 16-ai újratemetéséhez – vezető úton a csernobili robbanás törte át a hallgatás és dezinformáció falát.

További exkluzív részleteket, és Lakatos Ernő utolsó interjúját a Hetek pénteken megjelent számában olvashatsz.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kodaly-cimkep.jpg

Kodály Zoltán szerelmei: először egy 19 évvel idősebb, majd egy 58 évvel fiatalabb nőt vett feleségül

A magyar zenei nevelés fő alakja mindkét esetben rendkívül odaadó férjnek bizonyult.
Kovács-Tóth Noémi írása, képek: Wikipedia - szmo.hu
2019. június 13.Kodály Zoltán (1882-1967) korának egyik legelismertebb zenei szakembere volt, akinek tudását és módszertanát máig hasznosítják a zeneiskolákban. A háromszoros Kossuth-díjas zeneszerző, pedagógus és népzenekutató – aki az MTA tagja, majd elnöke is volt – ezeken felül a szerető társ szerepében is helytállt. Ugyanakkor eléggé széles skálán mozgott az ízlése a hölgyek terén.

Elsőként – az eredetileg Schlesinger néven született – Sándor Emma (1863-1958) csavarta el a fejét, aki egy jómódú család több nyelven beszélő, tehetségesen zongorázó, éneklő és zenét szerző leánya volt. Fiatalon hozzáment egy pesti kereskedőhöz, otthonuk a zenei elit szalonjának számított. Dohnányi Ernő és Bartók Béla után Kodály Zoltán is segítette Emma zenei fejlődését. Bartók és Kodály nála találkozott először, majd mindketten belehabarodtak a híresen intelligens és humoros asszonyba, utóbbi esetben ráadásul viszonzásra lelt a vonzalom.

A 23 éves Kodályt nem tántorították el olyan apróságok, mint hogy Emma férjezett volt, ráadásul nála 19 évvel idősebb, valamint távol állt a klasszikus szépségideáltól is.

Úgyhogy némi felfordulást és formaságot követően 1910-ben, 28 évesen elvette feleségül az akkor 47 éves szerelmét, aki élete végéig hű társa maradt.

Kodály Zoltánnénak nem kellett szégyenkeznie hírneves ura mellett, mivel maga is tehetséges műfordítónak, illetve zeneszerzőnek bizonyult. Egyes témáit Bartók, Dohnányi és Kodály is feldolgozta, zongora-szerzeményeivel pedig Londonban és Párizsban egyaránt díjat nyert. Híres zeneszerzők tisztelték és szerették, többen neki ajánlották elkészült műveiket. Emma ugyanakkor lemondott a saját karrierről, inkább férjét segítette egész életében, például kottákat másolt és népdalokat gyűjtött a munkájához, valamint német átiratokat készített balladákhoz és nótákhoz.

Zoltán és Emma imádták egymást, mindig együtt töltötték a szabadidejüket, ahogyan a nemzetközi hangversenykörutakra is közösen utaztak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
A_Mengele_lany02.jpg

Aki legyőzte Mengelét – a négy koncentrációs tábort túlélő magyar lány igaz története

A szlovákiai magyar nő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 05.„A színtiszta pokol volt, amit emberek teremtettek más emberek számára itt a földön” – így jellemzi Auschwitz-Birkenaut Viola Stern Fischer, a négy koncentrációs tábort túlélő, szlovákiai magyar nő. A történelmi könyvek rideg vonalasságán az első mondattal túllépő visszaemlékezéséből Veronika H. Tóth zsurnaliszta írt mellbevágó regényt A Mengele-lány címmel. Viola, korábbi nevén Ibolya az egyike volt azon keveseknek, akik túlélték a haláltábor rettegett orvosának embertelen kísérleteit.

Mengele-lány voltam. Egyike a sokaknak, akiknek el kellett viselniük a kísérleteit. Egyike a keveseknek, akik ezt túlélték.

És talán az egyetlen, aki legyőzte – a doktor és a csapata olyasmiket művelt velem, hogy valójában soha nem részesülhettem volna az élet legnagyobb ajándékában: nem tarthattam volna a kezemben a saját gyermekemet. Kétszer győztem le őket, két csodálatos lányom van” – ezzel a gondolattal kezdi visszaemlékezését a Stern Rózsa Ibolyaként született Viola Fischerová az Animus Kiadó által gondozott regényben.

Az idős hölgy hetven évvel a történtek után tér vissza emlékeihez, és úgy adja át a második világháború előtt, alatt és után történteket, ahogy az emlékezetében megmaradtak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x