hirdetés
romvar_nyito.jpg

5 eldugott magyar romvár, amit muszáj felfedezned

Gyönyörű helyeken épültek a sokat látott, kalandos életet megélt erődítmények, melyek mai állapotukban is mesés látványt nyújtanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2016. április 17.


hirdetés

Magyarországon rengeteg vár található, ám jó párat közülük a történelem és az idő alaposan megtépázott és ma már csak kopár falai, vagy egy-két nagyobb kőkupac emlékezteti az utókort arra, hogy valaha éltek ott.

A romvárak mai állapotukban is szépek, érdekesek, érdemesek arra, hogy egy hétvégi kiránduláson felkeressétek őket. Meglátjátok, hogy a kövek mesélni fognak.

var

kisnana3

hirdetés

Esseg-vár

Az Essegvár romjai Veszprém megyében, Bánd községben, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén találhatók. A 8-as úton, vagy a faluból kis turistaúton közelíthető meg.

esseg1

A 13. században épült vár szabálytalan alaprajzú, 60x70 m nagyságú területen helyezkedett el. Az első építmények még fából készültek, majd a 14. században lett kővár. Ekkor épült a Szent György várkápolna hozzá.

Az épület 1300-as években került a Lőrinte család birtokába. Véres harcokban elvesztették, majd utódaik visszakapták, ők bővítették tovább és ekkor alakították ki a lovagtermet is. A várat később Zsigmond király elkobozta, majd a veszprémi püspöké lett, tőle szerezte vissza a család. Ám az akkori “várúr” házassága révén hozzájutott a döbrentei váruradalomhoz is, odaköltözött, az Essegvárat pedig sorsára hagyták.

esseg2

A vár pusztulásának története csak sejthető. A 16. században itt portyázó törökök dúlhatták szét. Majd a romokat a helyiek széthordták, ebből építették újjá saját házaikat.

Mára egy torony és falmaradványok, valamint az alapfalak egy része maradt meg. 2003-ban tárták fel és restaurálták.

Odorvár

Az elpusztult vár a Bükki Nemzeti Park területén, a Hór-völgyében, a 660 m magas Várhegy egy meredek, kiálló hegyormán, 594 m magasságban fekszik, Cserépfalutól kb. öt kilométerre, a Suba-lyuk nevű barlang közelében.

Az "odor" szó jelentése odorjas - barlangos terület. Nem véletlenül, a közelben több barlang is található.

A vár mellett kiépített tűzrakóhely, esőbeálló és információs tábla is van.

odorvar1

A várról keveset tudni, sem építésének ideje, sem körülményei nem ismertek. Azt gondolják, hogy már a kőkorban is lakott vidék volt. Később a tatárjárás után építhették vadászkastélynak. Vannak akik szerint katonai célokat szolgált, stratégiai fekvése miatt.

A 14. században több tulajdonosa is volt, például az egri püspök is. Az egyetlen írásos emlék egy Erzsébet királyné korabeli írás, amely megtiltotta a vár kapitányának, hogy a környéken dézsmát szedjen. Később a 15. században a husziták kaparintották meg, őket Mátyás seregei űzték el és lerombolták a várat.

A romokat még nem tárták fel. A vár területe 30x50 m, alakja nyújtott L betűre hasonlít. Bástyája és várárka vélhetőleg nem volt, a sáncok nyomai is éppen csak felismerhetőek. Egy kapuja és egy megfigyelőtornya volt. Az alapok kőből voltak, a falak valószínűleg palánkból. A falmaradványok egy része az 1950-es években omlott le.

Szarvaskő vára

Döbröntén láthatók a maradványai ennek az impozáns középkori várnak.

szarvasko2

Nagy Lajos király 1367-ben adott engedélyt Himfy Benedek pozsonyi ispánnak, hogy kővárat építsen ezen a területen. Később a környékbeli urak támadták meg és jelentős területeken hasítottak ki az uradalomból. A család bevételei megcsappantak, maguk is rablókká váltak, így támadták meg a Szent Márton-hegyi (ma Pannonhalma) apátságot is. A rablás híre felbőszítette Mátyást, aki elvette a birtokot tőlük és átadta Kanizsai bárónak, ám hamarosan visszakerült a családhoz. Egy házasság révén került ide Essegvári Ferenc.

szavrasko1

A mohácsi csata után megerősítették a várat, ekkor épült a hatalmas, vastag falú rondella, ahonnan ágyukkal tudták védeni az épületet. Pusztulásáról keveset tudni, valószínűleg a törökök verték szét, és a romokat a környéken lakók hordák el, ebből építkeztek.

A romok egy részét nemrég restaurálták, de még számos lelet a fold alatt várja, hogy napvilágra kerüljön.

Fehérkő vára

A középkori vár restaurált romjai a somogyi dombok között található Kereki községben, egy 283 méter magas domb csúcsán állnak.

feherko1

Építésének pontos ideje nem ismert, de valószínű, hogy Anjou Károly király utasítására építették akkoriban uradalmi központnak. Egy oklevél szerint a 14. század elején Cikó várnagy volt a kapitánya.

A várnak viharos története volt, többször lerombolták, majd újjáépítették. 1403-ban Zsigmond király hívei ostromolták meg. A megrongálódott erődítményt évekig nem használták. 1408-ban kezdtek hozzá újjáépíttetéséhez.

1474-től a Báthori-család használta a téglából épített várat, amely nem hadászati célokat szolgált, hanem az uradalom központja volt. Kaputorony, hatalmas tartópillérek, szárazárok és egy nagy fahíd védte az itt élőket.

feherko3

Mátyás halála után Habsburg Miksa német-római császár zsoldosai foglalták el a várat, tőlük Kinizsi szerezte vissza. A romos erődítményt a Báthoryak nem használták, sorsára hagyták. 1530-ban Perneszi Ferenc megvásárolta és felújíttatta épületeket. Ám 1543 táján a törököktől tartva a környékbeli keresztény végvárak katonasága felrobbantotta védőműveit.

Az erődítmény innentől az enyészeté lett. Építőanyagát elhordták a helyi plébániatemplom, majd egy vadászkastély építéséhez. A maradványokat ma már óvják, egy várbarát társaság megtisztította a környéket is.

Kisnánai vár

A vár Heves megyében, Kisnána mellett található. Vélhetőleg a 11-12. században építették. Az első ismert birtokosa Csobánka Pál volt. Mivel ő Károly Róbert ellen fordult, a király elvette a területet tőle és Kompolti Péternek adományozta. A családban öröklődött a birtok.

kisnana1

A török időkben Móré László élt itt, aki a törökökkel nem volt jó viszonyban, fosztogatta, sőt jó párat meg is ölt közülük. Ezért a törökök elfoglalták a várat. 1560 után nem újították fel a várat. Több kézen is megfordult, de mivel nem laktak itt, a környékbeliek elhordták a köveket.

1940 körül a leventék gyakorló terepnek használták a romokat, ők tárták fel a gótikus vártemplom belsejét. A teljes feltárásra az 1960-as években került sor. Ma vármúzeum található benne.

kisnana2

Egy legenda is fűződik a várhoz: A helyiek szerint Móré László portyái során rengeteg kincset rabolt, melyeket a török támadás miatt a várban valahol elásott. Bizonyítékot máig nem találtak rá, de a monda még mindig él.

Fotók: wikipedia, Kisnánai vár Facebook-oldala

Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!


hirdetés
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
beach-house-modern-architecture-house-wallpaper-preview.jpg

„Az iskolák bezárásakor indult el az őrült nagy pánik, egy nap alatt mindenki lemondta a tavaszi foglalásait”

A kormány intézkedései a kis szálláshelyeken nem igazán segítenek, kevés a tartalék, de az emberek reménykednek. Mindenki abban bízik, hogy nyárra legalább a belföldi helyzet helyreáll.
Kövesdi Miklós Gábor, Fotó: Peakpx - szmo.hu
2020. március 30.


hirdetés

A szállásadók a járvány legnagyobb vesztesei közé tartoznak. Megkértem egy ismerősömet, aki a férjével Budapest agglomerációjában működtet magánszálláshelyet, hogy beszéljen kicsit a helyzetükről. Nem szerette volna, ha leírjuk a nevét, hívjuk csak M-nek.

- Kicsit mutatkozz be: mióta foglalkozol szállásadással és milyen jellegű szálláshelyet üzemeltetsz?

- Egy kis, családi vállalkozásban üzemeltetett vendégházunk van, 9 éve nyitottuk meg. Már korábban is ezzel foglalkoztunk, csak akkor béreltünk szálláshelyeket.

- A vírus 2019 végén jelent meg Kínában. Mikor szembesültetek vele, hogy a járvány problémát okozhat nektek?

- A vendégek akkor kezdték lemondani a foglalásokat, amikor a betegség már megjelent itthon, és bevezették az első intézkedéseket. Előtte nem lehetett érezni sem a foglalásokon, sem az érdeklődéseken, hogy Magyarországon megjelenhet, vagy pánikolnának az emberek emiatt.

hirdetés

Tudtunk, hallottunk róla, de alighanem burokban éltünk, azt gondoltuk, hogy ide úgy se jön.

- Tehát mondhatjuk, hogy egyik napról a másikról fordult meg a helyzet.

- Egyik napról a másikra. Tulajdonképpen az iskolák bezárásakor indult el az őrült nagy pánik. Akkor egy nap alatt mindenki lemondta a tavaszi foglalásait.

- Mi a helyzet a nyári foglalásokkal?

- Szerencsére a nyárral kapcsolatban még nem érzékelhető pánik, valószínűleg kivárnak még, nem tudják, hogy mi legyen. Mi igyekszünk rugalmasan hozzáállni. Akinek nem áll módjában áttenni a foglalását más időpontra, annak minden esetben visszafizetjük a díjat, ami persze jelentős kiesést jelent.

Országosan is mindenütt hasonló a helyzet, nem csak a szálláshelyeken, hanem az éttermekben, vendéglátó egységekben.

Mindenki abban bízik, hogy nyárra legalább a belföldi helyzet helyreáll.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
hp_kepek_2_j-2-1.jpg

Ilyen a Roxfort a valóságban - utazás a Skót-felföldre

Mutatjuk Lampert Benedek, Erős Rezső, Csernus Mihály és Rádl László elképesztő képeit!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. március 03.


hirdetés

Lampert Benedek munkáit már több ízben bemutattuk nektek, a fotós az itthon még kevéssé ismert toy photography, "figurafotózás" műfajában alkot, azonban most egy fotóstúrán készített fantasztikus képeket, ahol nem csak brutálisan látványos helyszíneket, de több film forgatási helyszínét is megtalálták!

Részletes beszámolóját a túráról itt olvashatod el, a képek alatt pedig a túráról készült videókat is megnézheted.

VIDEÓ: Roxfort és a Skye-sziget

Mivel ezzel a tájjal nem lehet betelni, lessétek meg a túrán részt vevő többiek képeit is.

Erős Rezső - Ryan Scharf Photo

hirdetés

Csernus Mihály - @csernmisi

Rádl László - Imagery by Laszlo Radl

VIDEÓK

hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
foldkerules-cim.jpg

Fél év alatt kerülte meg a Földet a magyar jegyespár: 38 ezer kilométert autóztak, két óceán felett repültek át

János és Zsófi saját kocsijukkal szelték át Ázsiát és Észak-Amerikát, abban aludtak és tisztálkodtak, közben pedig több ezer fotót és videót készítettek.
Láng Dávid - szmo.hu
2020. március 23.


hirdetés

Peterdi János és menyasszonya, Tóth Zsófi gyerekkoruk óta ismerik egymást, hét éve vannak együtt.

Mindig is szerettek utazni, a tavalyi év második felében pedig eddigi legnagyobb kalandjukat teljesítették: pontosan fél év alatt ténylegesen megkerülték a Földet, az összes hosszúsági fokot keresztezve.

Élményeikről és a megélt nehézségekről is meséltek.

– Mikor jutott eszetekbe, hogy meg kellene kerülnötök a Földet?

János: Az első nagyobb szabású utunk 2014-ben volt, amikor Interrail bérlettel csináltunk egy Európa-túrát. Egy hónap alatt nagyon sok helyen jártunk Párizstól délre, vadkempingezéssel, sátorral, minimális pénzből. Onnantól kezdve koncepció volt, hogy minél nagyobb területeket járjunk be a lehető legolcsóbban. Három évvel később Skandináviát fedeztük fel egy lakóautós túrán, három hét alatt 9000 kilométert megtéve.

hirdetés

Így tehát Európa északi és déli részét is kipipálhattuk, ezután adta magát, hogy a következő cél még nagyobb szabású legyen. Először Afrikát szerettük volna körbejárni, de ezt az útvonal veszélyessége miatt elvetettük. Végül arra jutottunk, hogy Közép-Ázsiát szeljük keresztül, és ha már addig eljutottunk, nem fordulunk vissza, hanem az egész Földet megkerülve Észak-Amerikán keresztül jutunk haza.

– Mennyi ideig terveztétek az útvonalat, és mi lett végül a nyerő?

Zsófi: Januárban vettük meg az autót, amit az ázsiai szakaszon használtunk, ezt persze át is kellett alakítani. Egy 20 éves Mitsubishi terepjáróról van szó, amibe a rakteret megfelezve be lett építve egy ágy, alulra egy gázpalack és 100 liter víz több tartályban, valamint egy széf is.

Ezután álltunk neki a tervezésnek, de mellette végig dolgoztunk is, mivel 9 hónapra kiköltöztünk Németországba, hogy így teremtsük elő a szükséges pénzt. Így annyira sokat azért nem foglalkoztunk vele, inkább csak a vízumok miatt kellett eldönteni, pontosan milyen országokat akarunk érinteni. A konkrét látnivalók jó része viszont spontán módon, az úton alakult.

János: Szerettük volna az út minél nagyobb részét szárazföldön megtenni, viszont volt egy nagyjából 3000 kilométeres szakasz Szibériában a Bajkál-tótól Vlagyivosztokig, ami autóval nagyon sok időbe telt volna, ráadásul az egyébként kétségtelenül gyönyörű erdőkön kívül más látnivaló nagyon nincs arrafelé. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen a szakaszon inkább repülővel megyünk, az autót pedig ismerőseink hozták vissza Magyarországra.

Irkutszkból átrepültünk Dél-Koreába, fél év alatt egyedül itt fizettünk szállásért, de ezt is csak azért, mert egy tájfun miatt veszélyes lett volna a szabad ég alatt aludni. Innen pedig át a Csendes-óceánon Seattle-be, ahol vettünk egy másik autót. Ezt szintén felszereltük egy ággyal, és három hónapra nekivágtunk Amerikának.

Zsófi: Főként nemzeti parkokra koncentráltunk, Wyoming, Utah, Arizona, Nevada és Kalifornia érintésével. Utána a déli államokat (Új-Mexikó, Texas, Louisiana, Alabama) átszelve jutottunk el a keleti partra, Floridában lementünk egészen Key Westig, ami a legdélibb pont. Otthagytuk az autót, ezután sátraztunk két hetet, majd felbuszoztunk New Yorkba egy laza 34 órás úttal. Innen Párizsba repültünk, ahova kocsival elénk jöttek a barátaink. Hazafelé még síeltünk egy hetet Ausztriában, így végül napra pontosan az indulás után fél évvel, december 12-én érkeztünk meg Magyarországra.

János: Érdekesség, hogy gyakorlatilag egy napot fiatalodtunk, mivel abban az irányban kerültük meg a Földet a dátumválasztó vonalon keresztül.

– Az út költségei hogy alakultak?

János: Nagyjából 1500 euró volt az összes repülőjegy kettőnknek, az üzemanyagköltség pedig 10 ezer kilométerenként kb. 1000 euró. 19 ezer kilométert tettünk meg Közép-Ázsiában és 17 ezret Észak-Amerikában, vagyis olyan 3500 eurót költöttünk benzinre.

A fennmaradó kiadásokkal együtt (étel, ital, egyebek) nagyjából 6 millió forintra jött ki a teljes út, a két autó árát is beleszámolva – viszont a terepjáró azóta is megvan, szóval azt voltaképpen leírhatjuk ebből.

Két főre, fél évre számolva ez szerintem elég jó ár, de hozzátartozik, hogy szinte végig saját magunkra főztünk egy kempingfőző és egy gázpalack segítségével.

– Adódtak-e necces szituációk, például betegség, vagy az autó meghibásodása, esetleg feltörése?

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:


hirdetés
DSC_1409_DxO-2.jpg

Hamis leírással is óvták az Unicum titkos receptjét – Érdekességek a Zwack Múzeumból

„Dr. Zwack, das ist ein Unikum!” – A legenda szerint II. József így kiáltott fel, mikor először kóstolhatta meg udvari orvosa gyógyitalát.
Söptei Zsuzsanna - szmo.hu
2020. március 01.


hirdetés

Gyerekkorom egyik meghatározó szaga volt az Unicum fanyarkás, kesernyés illata. No, nem azért, mert otthon rendszeresen ezt itták volna az ősök… Hát egyáltalán nem. Egész egyszerű oka volt: a szomszéd házak egyikében nőttem fel, és az akkor még állami üzem bizony erősen eregette magából a jellegzetes szagokat.

A hely azóta újra korábbi tulajdonosa, a Zwack-család kezében működik tovább, az épület megújult, a falak közé pedig visszatért az „eredeti” Unicum-gyártás. A család, a likőr, és az épület története is igen kalandos, érdemes megismerkedni vele. Ebben pedig látványos és érdekes segítséget nyújt az Unicum Házban kialakított múzeum.

A Soroksári út és Dandár utca sarkán álló gyárban lévő múzeumban kiderül például, hogy ki volt II. József udvari orvosa, mi köze az Unicumnak a neon-reklámhoz, megnézheted az egyik leghíresebb magyar plakátot, és beleszagolhatsz, sőt kézbe is veheted a gyomorkeserű alapanyagait is.

A történetmesélés egy filmvetítéssel kezdődik, egy 20 perces filmen megismerheted a család és a gyár történetét. Innen a kiállításra visz az út tovább,

a tárlókban megelevenedik a 230 éves múlt, megismerheted a különleges palackokat, a gyártási kellékeket, a reklámokat, a családi ereklyéket. Itt van például a legrégebbi Unicumos palack,

hirdetés

az első világháború idejéről származó különleges képeslap, Ady Endre Mylittához, Zwack Péter nagynénjéhez írott versei, svéd útlevél, amelyet annak idején Raoul Wallenberg állíttatott ki Zwack Péter számára.

A galérián is egy egyedülálló gyűjteményt csodálhatsz meg, a világ minden pontjáról származó 17 ezer féldecis mini üveg között nincs két egyforma.

A túra a régi lepárlóban folytatódik, a - korabeli fényképek alapján - szépen helyreállított épület földszintjére belépve megcsap a gyógynövények illata. Hatalmas tárolóban láthatók az alapanyagok, kézbe vehetők, megszagolhatók – és megtudhatod róluk, hogy ezek akár a híres nedű alapanyagai is lehetnek.

Mert a recept titkos, csak a Zwack-család ismeri, ők rendelik meg a szükséges nővényeket, virágokat, terméseket.

Itt állítottak ki egy száz éves lepárló készüléket, kőkorsókat, melyekben a „kivonatolást” végezték régen. Az 1892-ben épült gyárépületben készül ma is az ital, ezért is hívják az „Unicum Szívének”.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!