hirdetés
success-2697951_1920-1000x425.jpg

5 + 5 tipp az újratervezéshez, ha karrierváltáson gondolkodnál

Ha valóban váltáson töröd a fejed, de úgy érzed, még valami hiányzik, ebből a cikkből meríthetsz némi inspirációt!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2019. október 08.


hirdetés

Van, hogy úgy érzed, nem vagy a helyeden, szívesebben csinálnál valami mást? Csak épp azt nem tudod, hogyan kezdj hozzá? Nézd meg, mit tanácsolnak azok, akik már túl vannak egy sikeres váltáson.

Újratervezés sorozatunk főszereplőiben ugyanis épp ez a közös: életük egy pontján úgy döntöttek, karriert váltanak. Még hozzá drasztikusan. Így lett bölcsész doktorból cukrász, szakápolóból virágboltos, vagy jogászból masszőr. Egyikük sem bánta meg, még ha nem is volt könnyű az oda vezető út. Összegyűjtöttük nektek egy csokorba a leghasznosabb tanácsaikat, és megkérdeztünk egy szakértőt is, hogy állást keresve, vagy a munkahelyen új célokat követve milyen jelekre érdemes figyelned.

1. Kövesd az álmaidat és képezd magad!

Anikó története azt bizonyítja, hogy nem szabad feladnunk az álmainkat, bármikor alakulhat úgy az élet, hogy egy megvalósíthatjuk őket. Persze nem árt, ha azért menetközben teszünk egy s mást azért, hogy készen álljunk: például képezzük magunkat, megszerezzük a szükséges végzettségeket.

Anikó az egészségügyben dolgozott szakápolóként. Régi terve volt azonban, hogy szeretne egy saját virágboltot, a barátai is kérdezgették, hogy miért nem nyit egyet, de ő úgy érezte, hogy Mezőtúron nem lenne szükség újabb virágüzletre.

„Aztán mikor a gyerekek kirepültek, elmentem egy virágkötő tanfolyamra, ami szerepelt a bakancslistámon” – meséli Anikó. – „De az oklevelet egyelőre betettem a fiókba, nem kezdtem vele semmit. Aztán egyszer csak megláttam, hogy ez az üzlet kiadóvá vált. A férjemet meg is kértem, hogy kukucskáljunk be, eljátszottam a gondolattal, hogy kivehetném. Végül 2 hét alatt döntenem kellett, és én belevágtam. Úgy gondoltam, hogy ha akkor nem, akkor később már nem jön ilyen lehetőség.”

2. Fektess be bátran a jövődbe!

Akárcsak Anikó, Zsuzsa is bátran felvállalta, hogy olyan munkát válasszon, ami számára álomszakma. Bölcsészként végzett, tudományos munkatársként dolgozott, épp a doktori disszertációját írta, amikor rájött, hogy a hobbiként űzött bonbon- és desszertkészítés már sokkal fontosabb számára annál, minthogy csupán hétvégi elfoglaltság legyen. Ahhoz, hogy végül eljusson mostani munkahelyéig, többféle befektetés is kellett.

„Ezeket a fajta ismereteket meg kellett szereznem, kurzusokra, tanfolyamokra jártam, és ahhoz, hogy otthon gyakorolni tudjak, különféle konyhai eszközöket kellett megvásárolnom. De már akkor úgy éreztem, ez egy befektetés lesz a jövőmbe” – mondja Zsuzsa.

És hogy a befektetés valóban megtérült, azt mi sem igazolja jobban, minthogy ma Zsuzsa egy fine dining étterem vezető cukrásza és a Kreatív desszertiskola c. könyv szerzője.

3. Legyen olyan munkád, amit szívesen csinálsz!

Ha még nem tudod igazán, mi lenne az álommeló, csak inkább szükségszerűen elvagy a munkahelyeden, akkor ideje, hogy belegondolj: mi lenne, ha még szeretnéd is azt, amit csinálsz?

Bence esetében ugyan nem az volt a probléma, hogy az eredetileg tanult szakmáját ne szerette volna eléggé – tájépítészként kreatív lehetett, sokat lehetett a zöldben. De a vállalkozói lét sehogy sem passzolt a személyiségéhez, több hátránya volt, mint előnye. Mikor adminisztratív munkával próbálkozott, akkor meg hiányzott neki a kreativitás. Érezte, hogy váltania kell, de még nem tudta, pontosan milyen irányba. Elvégzett egy gyorsított programozói iskolát és egy scrum master képzést, és most scrum masterként dolgozik egy ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálnál.

„Ha egy olyan hivatást találsz, amit élvezel, akkor hiába dolgozol többet, mint egy olyan állásban, amiben éppen nem érzed tökéletesen jól magad, így is

sokkal több kedved és energiád marad a magánéleteddel, a hobbijaiddal foglalkozni. Nekem most ez abszolút megvalósult” – avat be Bence a váltás legfőbb előnyeibe.

Ha már csak a biztos anyagi háttér hiányzik az újratervezéshez...

Az Újratervezés sorozat inspiráló történeteit látva sokan érezhetik úgy, hogy bár megtehetnék ők is ezt a nagy lépést, de ahhoz, hogy merjenek valami újba fogni, hiányzik még valami: az anyagi háttér.

Mit mond a szakértő?

„Mindannyian rendelkezünk olyan tervekkel, amelyeket hosszú évek óta dédelgetünk, azonban valamilyen okból eddig még nem jutottunk el a megvalósításukig. Van, hogy a saját kételyeink szabnak gátat a jó ötleteknek. Pedig, ahogy az itt szereplő történet is mutatja, egy jókor meghozott döntés teljesen új perspektívákat nyújthat az életünkben, és az önmegvalósítás kezdetét jelentheti. Természetesen minden ilyen jellegű váltás az elején lemondásokkal és anyagi befektetéssel járhat, így érdemes előre felmérni a lehetőségeinket. Ügyeljünk arra, hogy mindig megalapozott döntést hozzunk, és ne feledkezzünk meg a karrierváltással kapcsolatos pénzügyekről sem. A képzésekre, tanfolyamokra szükséges forrás megteremtése akár hónapokat, éveket is felölelhet, ebben az esetben nyújthat segítséget a személyi kölcsön*, amelyet ma már néhány órán belül akár az otthonunkból, online is igényelhetünk. A felmerülő kérdések megválaszolásában pedig az ügyintézőink készségesen segítenek” – javasolja Györkei Krisztián, az OTP Bank fogyasztási hitelek termékfejlesztési vezetője.

*A THM mértéke: 7,3 – 24,1%

A személyi kölcsön THM mértékére vonatkozó akció 2019. október 7–től visszavonásig, de legkésőbb 2019. december 15-ig érvényes.

További részletek: www.otpbank.hu/szemelyikolcson

4. Nyerj motivációt a pozitív visszajelzésekből

Juditnak felelősségteljes, és igazából elég stresszes munkája volt jogászként. Tudta, hogy a stresszfaktort csökkentenie kellene és esetleg váltáson gondolkodnia, de mindaddig, amíg egy egészségügyi probléma nem ütötte fel a fejét, nem lépett semmit az ügyben. Aztán döntött, gondolt egy merészet, felmondott, és kipróbálta magát élesben is abban a szerepkörben, amiben addig csak hobbiból mutatkozott meg: masszőr lett.

„Másoknak is azt tanácsolom, hogy merjenek lépni, merjenek váltani, mert egész más, amikor az ember már egész nap csak mosolyog” – állítja Judit.

A mosolyra okot adnak a kliensek, akik elégedetten távoznak: „Van, aki panasszal jön, van, aki csak relaxra vágyik. Volt olyan is, hogy valaki nem tudott felegyenesedni vagy bekötni a cipőjét. Már az is nagyon motiváló, ha látom, hogy a masszázs után mennyire megkönnyebbülnek, de amikor elismerő üzeneteket is kapok, az pláne mosolyra derít.”

5. Váltani 50 felett sem késő!

Nézzük csak meg János példáját, aki 55 éves volt, mikor újra beült az iskolapadba, hogy meglévő közgazdász diplomája mellé egy HR-es végzettséget is szerezzen és egy más területen próbálhassa ki magát a munkahelyén. Aztán úgy belejött a tanulásba, hogy az elmúlt 10 évben összesen három új szakmát tanult ki.

„Én utólag ismertem fel igazán, hogy milyen klasszak is voltak az életemben az újratervezések. De rájöttem, hogy ezt lehetne tudatosan is csinálni. Lehetne az úgy nevezett active aging-korszakra fókuszálva egy új, de meglehetősen fontos szakterületet kitalálni. Merthogy az active aging nem ezeréves korban kezdődik, hanem mondjuk úgy 50 körül, így elég sokakat érint.

"Nekik lehetne abban segíteni, hogyan készülnek fel a 60-as, 70-es éveikre, és nem is elsősorban abból a szempontból, hogy hogyan fognak megélni, hanem hogy mit fognak csinálni, mi tölti ki a napjaikat” – foglalja össze János, hogyan talált rá legújabb feladatára.

És még 5 tipp a szakértőtől

Vashegyi Zsanett az OTP Bank HR Business partnere, vállalati oldalról ismeri jól a munkaerőpiacot. Az ő meglátásai az újratervezés kapcsán a következők:

1. Munkavállalóként is hasznos, ha vannak terveid!

Többféleképpen lehet megközelíteni, hogy ki hogyan közelíti meg azt, merre tart. Van, aki nyíltan felvállalja és kiteszi az asztalra. Van olyan is, hogy a munkáltató jobban szeretné irányítani, hogy a leendő munkavállalója milyen irányban fejlődjön és ehhez a munkavállaló igazodik. Hosszú távon egészen biztosan az éri meg, ha a munkavállaló is célokkal, tervekkel rendelkezik.

2. Mindenkinek más lehet a biztos út!

Mindig kell valamivel inspirálnunk magunkat. Kellenek vágyak, álmok, célok. Ahogy a kisfilmekben is láthattuk, hogy volt akinek volt konkrét terve, hogy merre menjen, volt aki egy kicsit belesodródott, és aztán rájött, hogy igen, ez az ő területe. Mindenkinek más lehet a megfelelő módszer. Érdemes időt szánnunk arra, hogy megtaláljuk a nekünk leginkább passzoló utat.

3. Bármikor adódhat olyan helyzet, amikor újratervezésre kényszerülsz

Nem mindig gondolunk rá, de vannak olyan élethelyzetek, amik újratervezésre kényszeríthetnek. Lehet egy betegség, egy válás, egy munkahely megszűnése. Ezt lehet úgy is megélni, hogy ez egy rettenetes trauma, amiből ki kell, hogy kerüljek, de úgy is, hogy ez egy lehetőség arra, hogy váltsak, és a komfortzónámból kimozduljak.

4. A főnököd is befolyásolhatja motivációdat

A vezetőkön sok múlik. Milyen motiváló feladatokat kínálnak? Milyen gyakran és hogyan adnak visszajelzést? Kínálnak-e a karrierlehetőséget? Mennyire támogatják a fejlődési lehetőséget? Több eszköz van a vezető kezében, de a szervezeti kultúrának bizalomra épülő, nyitott, rugalmas értékeken kell alapulnia, hogy az egyéni célok is teljesülhessenek.

5. Egy új élethelyzet új lehetőségeket nyithat meg

Kiknek jöhet szóba az újratervezés, akár az OTP Banknál? Akik pénzügyi, innováció, IT, digitalizáció területén szeretnének maradandót alkotni, akár nemzetközi kitekintéssel is. Büszkék vagyunk rá, hogy az egyetlen olyan vezető bankcsoport vagyunk, ahol a stratégiai döntések Budapesten születnek. Azok is megtalálhatják nálunk elképzeléseiket, akik részmunkaidőben szeretnének dolgozni, mert mondjuk visszatérő kismamák, vagy egyetemi tanulmányokat folytatnak, és mellette szeretnének néhány órában szakmai tapasztalatot szerezni. Akiknek növeli a komfort érzetét a home office, az otthoni munkavégzés lehetősége és nem bánnák, ha nem lennének irodához kötve. Légy nyitott és próbáld ki Magad!


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
terhes-no-fiu-cipo-needpix-1000x667.jpg

Minél stresszesebb a nő a terhessége során, annál kisebb az esélye, hogy fiút szül majd

Az sem mindegy, hogy fizikai vagy szellemi stresszel küzd a leendő anya, ugyanis ez is nagyban befolyásolhatja a születendő babájának nemét egy új kutatás szerint.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 16.Amerikai kutatók azt vizsgálták, milyen hatása lehet a születendő baba nemére az anya stressz szintje, és meglepő eredményre jutottak.

Kiderült, hogy minél stresszesebb a nő terhessége alatt, annál kisebb az esélye arra, hogy fiút fog szülni.

A stressz a mindennapi élet része, de az már egészségtelen, ha az ember állandóan aggódik valamin, gyötri magát, és úgy érzi, ez az érzés teljesen eluralkodik rajta. A kutatók szerint a legtöbb nő legalább egy stresszes időszakon átesik a szülést megelőző évben, a stressz pedig egyébként is sok esetben elkerülhetetlen a várandós nők életében. Ez az érzés viszont a bennük fejlődő magzatra is átterjed.

A nemrég közzétett kutatásban résztvevőknél megfigyelték, hogy

azok a nők, akiknek magasabb volt a vérnyomásuk, és más egyéb, látható jelei voltak a fizikai stressznek, több lányt, mint fiút szültek.

Egészen pontosan 4 fiúgyerekre 9 lánygyerek jutott. Azoknál az anyáknál, akik pszichológiai értelemben voltak stresszesek, 2 fiúgyerek jutott 3 lánygyerekre. Hozzátették azt is, hogy minden kutatásban résztvevő nőnek problémamentes volt a terhessége.

Catherine Monk, a kutatás vezetője ezt azzal magyarázza, hogy

a férfiak sokkal sérülékenyebbek a méhben, vagyis kevésbé tűrik jól a stresszt, mint a nők. Vagyis az, hogy az anya mennyire stresszes a terhessége előtt és alatt (főleg a korai szakaszban) - döntő tényező lehet a baba nemének kialakulásában.

Arra is kitértek, hogy már más kutatók is megfigyelték azt, hogy a sok embert érintő traumatikus események miatt kevesebb fiú született a következő időszakban. Ilyen eset volt például Amerikában Kennedy elnök meggyilkolása és a szeptember 11-i terrortámadás.

Azt is megállapították, hogy

azok a várandós nők, akik fizikai nyomás alatt voltak, nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött gyereknek, mint a nem stresszes anyák. Viszont a szellemileg feszült nőknek több komplikációja akadt a terhesség és a szülés során, mint azoknak, akik fizikai stresszel küzdöttek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
mergezo-nagyszulok.jpg

Ha mérgező szüleid vannak, akkor nagyszülőként sem lesznek jobbak

Melyek a toxikus és romboló viselkedés jelei?
SzE - szmo.hu
2019. október 18.Ha láttad a Maffiózók című sorozatot, akkor biztosan emlékszel a főszereplő anyjára, Liviára, akinek mindenkire van egy bántó megjegyzése, aki ártatlan arccal kavarja a sz… a kavarni valót maga körül, aki előszeretettel csomagolja a pitiáner gúnyolódást csacsogásba, akinek soha nem jó semmi, és aki még a gyerekei segítségét is képes úgy feltüntetni, mintha azok az életére törnének.

Livia Soprano a sorozatban meghal, és a temetése után rendezett halotti toron a menyéből, Carmelából kitör:

„Mindannyian tudjuk, hogy az anyósom szörnyeteg volt. Egyfolytában gonoszkodott mindenkivel.”

És Carmela apja sem bírja türtőztetni magát: „Éveken át szenvedtünk ettől az asszonytól”.

Igen, Livia a mérgező szülő iskolapéldája, aki nagyszülőnek sem különb: az unokáival sem törődik túl sokat, még a fényképeiket sem gyűjtötte.

Mérgező szülők nem csak a sorozatokban vannak, hanem a közvetlen környezetünkben: a szomszédban, az ismeretségi körben és igen, akár a saját családunkban is.

A mérgező szülők gyakran gyerekük számára észrevétlenül rombolják az életét a viselkedésükkel, a szavaikkal, és sokan csak felnőtt korukban jönnek rá, hogy manipulálták, félrevezették vagy éppen súlyosan bántalmazták őket. A mérgező szülő többek között negatív és elégedetlen, érzelmileg zsarol, felemlegeti, mekkora vesződséget jelentettél a számára, nem áll ki érted, bánt a szavaival. Egy korábbi cikkünkben felsoroltunk 16 olyan jelet amelyből felismerheted, hogy téged is mérgező típusú szülők neveltek-e. Ez azért fontos, mert a felismerés a gyógyulás és a továbblépés első szintje.

A mérgező szülő (mint azt már említettem) nagyszülőként sem fog megváltozni: felülbírálja a döntéseidet, a gyerekeid előtt tesz rád dehonesztáló megjegyzéseket, rosszabb esetben őket is szavakkal bántalmazza, és hasonlóan viselkedik az unokáival, ahogyan annak idején a gyerekeivel tette.

A gyerekekkel kapcsolatban fontos tudni, hogy azt fel tudják dolgozni, ha egyszer-egyszer dühösek a szülei vagy nagyszüleik, ha néha dohog a nagyapjuk, ha időnként kritikát vagy szidást kapnak a nagyanyjuktól, amennyiben alapvetően valódi szeretetben és megértésben élhetnek.

Sérüléseket azok a szülők és nagyszülők okoznak, akiknek túlnyomórészt a negatív megnyilvánulásaik vannak jelen a gyerek életében.

Susan Forward, a Mérgező szülők című könyv szerzője úgy tartja, hogy a toxikus szülők a gyerekeikben olyan gondolatokat, érzéseket generálnak, hogy azok nem bíznak másokban, úgy vélik, nem méltók a szeretetre, és nem fognak boldogulni az életben. A romboló szülői viselkedés leggyakrabban alkalmazott módszerek táplálják. a tagadás, a projekció, a titkolózás, a szabotázs, valamint a háromszögalkotás. Ezen kívül a mérgező szülőket olyan hiedelmek vezérlik, minthogy a gyereknek minden körülmények között tisztelnie kell a szüleit, és hogy csak úgy lehet csinálni a dolgokat, ahogyan azt a szülő gondolja.

Milyenek nagyszülőként a mérgező szüleid? Honnan tudhatod, hogy mérgező nagyszülei vannak-e a gyerekeknek?

1. Megkérdőjelezik a te alkalmasságodat apaként vagy anyaként.

„Hogy fogod azt a gyereket?” „Én ezt soha nem engedtem volna meg neki.” „9 óra, és még mindig nem alszik???” Vagy amikor a játékokkal teli dobozok és ládák előtt állva sopánkodnak, hogy szegény gyereknek nem vesztek elég játékot.

2. A hibákat keresik abban, amit csinálsz.

Nem tetszik nekik az, ahogyan a gyerekszobát berendezted, amilyen ruhákat veszel nekik, ahogyan a haját fésülöd stb.

3. A gyerekeid előtt szólnak rád, „tesznek helyre” a gyerekekkel kapcsolatos dolgokért.

4. A gyerekeid előtt tesznek rád negatív, téged lekicsinylő és megalázó megjegyzéseket.

5. Az ellenkezőjét teszik az unokákkal kapcsolatban, mint amit kérsz tőlük.

Ennek egyik jellemző példája, amikor a kérésed ellenére édességet adnak nekik, vagy direkt olyan helyre viszik őket, amit te megtiltottál. Olyan filmeket nézhetnek kérésed ellenére, ami nem az életkoruknak való.

6. Meghazudtolnak a gyerekeid előtt.

7. Bántják a gyereket.

Fizikálisan vagy verbálisan.

8. Olyan megjegyzéseket tesznek a gyerekre, ami azt sugallja, mintha elhanyagolnád a kicsit.

Például amikor meglátják a teljesen normális testalkatú unokájukat, forgatják a szemüket, hogy milyen sovány, megkérdezik, kap-e eleget enni. Összecsapják a kezüket, hogy „Úristen, hogy néz ki ez a szegény gyerek!”

9. A gyerek döntéseit is felülbírálják.

Beleszólnak abba, mit akarnak felvenni, milyen mesét kérnek elalvás előtt, vagy a kiválasztott ételt nem engedik megenni, azzal, hogy neki mást kell ennie.

10. Nem hagyják szabadon játszani a gyerekeket, megakadályozzák ebben őket.

Például azzal, ha a fiúk kezéből kiveszik a babát, a lányokéból az autót. Ha leszólják a kislányodat, amiért legózik és nem „hercegnősködik”, ha a „főzésbe” éppen belemerült fiú unokát letorkolják, mirét csinál „lányos” dolgot, ahelyett, hogy inkább

11. Rendszeresen veszekedést provokálnak veled a gyerekeid előtt.

12. Rendszeresen ordítoznak és veszekszenek az unokáik előtt.

13. Nem segítenek a gyerekek körüli teendőkben.

És ha előfordul, hogy átviszed a gyerekeidet egy hétvégére, hogy végre kipihend magad, már másnap reggel ott állnak az ajtóban a gyerekekkel, mondván, hogy „ehhez ők túl fáradtak”.

14. Folyton azt emlegetik, hogy bezzeg NEKIK mennyire nehéz volt, amikor te gyerek voltál.

Még akkor is, ha veled ellentétben rövidebb volt a munkaidejük, elnézőbbek és megengedőbbek voltak a munkáltatóik, és ők számíthattak más felnőttek rendszerese segítségére, elmehettek fiatal szülőként szórakozni.

15. Felhánytorgatják, hogy aki segítséget kér szülőként, az mégis minek vállalt gyereket.

16. Manipulálják az unokákat.

17. Megpróbálnak az unokáikban bűntudatot kelteni.

18. Maximalisták az unokákkal.

19. Érzelmileg elérhetetlenek az unokáik számára.

20. A velük való találkozás gyakran vált ki szorongást a gyerekekből.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
extremcsoki_ck.jpg

10 extrém ízű csoki, amit muszáj megkóstolnod

Ha elég bátor vagy és ki mersz lépni a komfortzónádból, kóstold meg például az algás, a sörös és/vagy a halas csokit!
Forrás: SMARTA blog, címkép: Pixabay - szmo.hu
2019. október 19."Itt mindenről szó lesz, ami a lakást otthonná, a konyhát varázslatokkal teli izgalmas hellyé változtatja, miközben trükkökkel, bájjal és némi varázsporral megőrizzük nőiességünket. Ha kíváncsi vagy ez mit jelent, gyere és tarts velem!"

Ha Gombóc Artúrt megkérdeznénk, hogy melyik a kedvenc csokija, napestig tudná sorolni, de szerintem még neki se jutnának eszébe olyan extrém ízkombinációk, mint Jozef Zotter-nek, aki mindent (is) beletesz a csokiba, a ketchup-tól a halcsonton át az algáig. Tudom, tudom, ezek elég szörnyen hangzanak, ha csak úgy külön ennénk a csokihoz, nem pedig elrejtve a csokiba, pedig tényleg vannak olyan extrém kombinációk, amelyek kiállták az idők próbáját, a polcon maradhattak és nem a csoki-temetőben végezték.

Pár hete Ausztriában jártam a Zotter csokigyárban, ahol kb. 500 különböző csokit gyártanak, amelyből akár 300-at is megkóstolhatunk - persze csak, ha bírunk - a gyárlátogatás során. Miután végig ettem az egész gyártási folyamatot a pörkölt kakaóbabtól a kakaómasszán át a drazsékig, nem tudtam ellenállni a shop kínálatának és beszereztem 10 igazán extrémnek tűnő kézzel mártott csokit, hogy itthon, egy kis társasággal együtt végig kóstoljuk.

Persze nem volt könnyű dolgom, mert a Zotter kínálatában szinte csak meglepő kombinációk vannak, de szerintem sikerült "durva" dolgokat hazahoznom. Bevallom, volt olyan, amelyet félve kóstoltam meg.

1. Ananász-karamell-alga

A kóstolást egy könnyebb darabbal, az ananászos-karamellás-algás csokival kezdtük, hiszen ebben csak az alga az, amelyet nem szoktunk csokiban enni, de smoothie-ba rendszeresen teszem, és a sushiból sem hiányozhat. Első harapásra egy kiegyensúlyozott csoki hatását keltette, nem túl édes a karamelltől, mert az ananász enyhe savanyúsága kompenzálja.

A benne lévő vörösalga alapból az édes, de mivel a gyártás során meg is karamellizálják, ezért ez az édes, ami ropog a fogunk alatt. Talán a legvégén érződik egy enyhe tengeríz. A rétegek szépen elkülönülnek, az étcsoki bevonó pedig egy külső roppanósságot ad a csokinak.

2. Whisky-bacon

A whisky-bacon kombótól egy kicsit tartottam, mert egyrészt nem szeretem a whiskyt, másrészt a bacon és a csoki nekem a két véglet. Ezen előzmények után azonban kellemes meglepetés volt a lágy, krémes csoki, amelyet roppanós bevonattal ölel körbe.

A whisky alkoholos lehelete csupán enyhén jelenik meg az ízekben, a bacon, pedig amitől eléggé tartottam ízében nem dominál, inkább csak roppanósságot ad a csoki lágyságához, amelytől lesz egy kis kontrasztot az egész kompozícióban. Ráadásul a malacokat a Zotter a saját bio farmján neveli, tehát még ez az összetevő is fenntartható, organikus gazdálkodásból származik.

3. Citrom-gyömbér

A citrom-gyömbér klasszikus kombináció megfázásos időszakra, de nem csak a teánál, hanem a csokinál is tökéletes ez az ízkombináció. Első harapásnál már gyönyörűen látszik a 2 réteg: 70%-os csokikrém alul és a citromos-gyömbéres-mézes réteg felül, no meg az étcsoki bevonó is szépen kivehető.

Ízében azonnal a karácsonyt hozta nekem, mert az első asszociációm a citromos zselés-szaloncukor volt, amit imádok, de sajnos már nem sok helyen lehet kapni jó minőségűt belőle. A citrom felfrissít az érzékeket, a gyömbérnek az enyhe csípősségét pedig jól ellensúlyozza a csoki réteg.

4. Ribizli-chili

Először az édes, aztán a savanyú, majd a legvégén az enyhe csípős íz önti el a szánkat, amikor beleharapunk a ribizlis-chilis csokiba. Összességében savanykásan fanyar, de maximálisan élvezhető, kiegyensúlyozott ízvilág.

Aki nem rajong az édes ízekért annak tökéletes választás. És kellemesen roppanós az étcsoki bevonat rajta!

5. Sör

Egy újabb alkoholos csoki, nevesült a sörös csoki következett a sorban, amelyben a barna sör testesebb ízvilág jelenik meg, de jól kiegyensúlyozza a csoki édessége, illetve az ehhez a kreációhoz társított tejcsokis bevonó.

Ízében megjelenik a malátás, alkoholos íz, ami nem véletlen, hiszen IPA sör az alapja, amelyet Salzburgban gyártanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
veszekedes7.jpeg

Ezért sínyli meg nagyon a gyerek, ha a szülők előtte veszekednek

A legtöbb gyereknek nagy gondot jelent, ha a szüleit veszekedni látja, ami szomorúsághoz, nyugtalansághoz vezet. Még akkor is, ha a gyerekek nem beszélnek róla, kialakulhat bennük a bűntudat érzése.
Forrás: Papás Mamás Magazin, Címkép: Freepik - szmo.hu
2019. október 16.A Papás Mamás Magazin segít szülőknek és nagyszülőknek a gyerekneveléssel és a család életével kapcsolatos kérdések megválaszolásában. Mindemellett remek családi programokat is javasolnak a szerzők és a jog útvesztőiben is utat mutatnak.

Sajnos a legtöbb gyereknek el kell szenvednie, hogy időnként a szülei előtte veszekednek. Ideális esetben a szülők meg tudják beszélni egymással véleményüket, ellenvéleményüket, és halkan, nyugodtan oldják meg a felmerülő problémákat.

A gond csak akkor van, amikor a szülők egyre feszültebb vitája hangos kiabálásba torkollik. A legtöbb gyerek kétségbe esik, amikor a szüleit veszekedni hallja, ettől nyugtalan, félszeg, szorongó lesz. Még akkor is, ha nem beszél róla, könnyen lehet, hogy bűntudata támad.

Szakértők egyetértenek abban, hogy a szülők közötti veszekedés kihatással lehet a gyerek pszichés fejlődésére, szociális és emocionális képességeire, az iskolai teljesítményére és a párkapcsolatról alkotott gondolkodásmódjára.

Ebből a cikkből kiderül, hogy a felnőttek indulatos kiabálása hogyan hat a gyerekre, és miért szerencsésebb inkább nem a gyerek előtt veszekedni.

1. A gyerek érzelmileg labilissá válik

A gyerekben azt az érzést hívja elő, hogy nem vagyok biztonságban, megrendülhet a biztosnak vélt családi alap. Azon kezdenek el aggódni, hogy a sok veszekedés biztosan váláshoz vezet.

Még a veszekedések kitörésének oka és ideje is bizonytalan számára. Nem tudhatja, hogy éppen mikor tör ki a veszekedés, vagy mi az, ami kiváltja. A kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság szorongást okoz.

2. Sérül a gyerek-szülő kapocs

A konfliktusok nem csak a gyereket, hanem magát a szülőt is megviselik. Az a szülő, aki maga is stresszes, figyelmet tud fordítani a gyermekére. Nehezebb úgy törődést és melegséget kimutatnia a gyerek felé, ha közben a gyerek a szülőkre haragszik a kialakult helyzet miatt.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!