hirdetés
hadhazy-logisztikai-kozpont-szerencs.jpg

447 millió forint EU-támogatást fizetett ki a kormány egy nem létező katonai beruházásra

A szerencsi logisztikai központ megvalósult projektként szerepel a nyilvántartásban, de csak papíron épült meg. Hadházy Ákos feljelentést tesz az ügyben.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 17.


hirdetés

A 24.hu írta meg, hogy 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány egy speciális haditechnikai logisztikai és felújító központ létesítésére Szerencsen. Ebből azonban végül semmi sem lett, a kormányzati nyilvántartásban mégis megvalósult beruházásként szerepel.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő bejelentette, hogy feljelentést tesz, mivel vagy a központ tűnt el, vagy a majdnem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás.

A politikus el is ment a szóban forgó helyszínre, de ott elmondása szerint csak hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.

A 24.hu cikke szerint a pénzt még 2014-ben nyerte el a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. nevű cég, akiknek eredetileg 960 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítéltek meg a 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központhoz, de végül 2015 végéig 447 millió forintot fizettek ki az összegből.

A terkepter.nfu.hu oldalon az szerepel, a beruházást 2015. november 30-án befejezték. Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot, hogy kiderítse, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz. Erre válaszul kiderült, hogy a tárca jelenleg is – tehát a projekt lezárása után négy évvel – ellenőrzést folytat a beruházás körül.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

hirdetés
1-9.jpeg

Riasztást adtak ki, jégesővel, nagy széllel jön a vihar

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint elsősorban a Dunántúl nyugati felét veszélyezteti zivatar csütörtökig.
MTI, fotók: Pexels - szmo.hu
2019. július 17.Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzést adott ki, mivel a szerda esti óráktól nyugaton, majd csütörtök reggelig a Dunántúlon, elsősorban a nyugati felében helyenként kialakulhat zivatar. A figyelmeztetés szerint csütörtök éjfélig a Dunántúlon több alkalommal lehet valószínű zivatar. Kelet, északkelet felé haladva a zivatarok várható száma és erőssége csökken, északkeleten, a villámlás valószínűsége keleten a legalacsonyabb. Vas és Zala megyében első fokú figyelmeztetést adtak ki a villámlás, a széllökések és a jégeső miatt.

Szerdán is gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor az északkeleti megyékben elvétve futó zápor esetleg előfordulhat, sőt szerda késő este a nyugati határvidékre is besodródhat Ausztria felől egy-egy zápor, netán zivatar. Az északnyugati szelet napközben élénk, az ország középső harmadában szerdán olykor erős széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 26 és 30 fok között valószínű.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!


KÖVESS MINKET:hirdetés
ursula-von-der-leyen-mti-foto-1000x666.jpg

Megválasztották Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnökének

Szorosabb lett a szavazás, mint ahogy várták.
MTI, Címkép: MTI/Koszticsák Szilárd - szmo.hu
2019. július 16.Az Európai Parlamentben 383 támogatták és 327 ellenezték Ursula von der Leyen megválasztását, 23-an pedig tartózkodtak.

Így meglehetősen szoros eredménnyel, de megválasztották az Európai Bizottság élére az első női elnököt.

"Megkezdődik a munka egy erős és egységes Európai Unió megteremtése érdekében, a belső harcok helyett a közös kihívások leküzdésére kell összepontosítani" - mondta Ursula von der Leyen a megválasztása után.

Szerinte a belé vetett bizalommal az Európai Parlament képviselői hitet tettek egy "egységes, kelettől-nyugatig, déltől-északig terjedő Európa" mellett.

A volt német védelmi miniszter október 31-e után veszi át az Európai Bizottság vezetését Jean-Claude Junckertől.

Az Európai Parlament plenáris ülésén délelőtt hosszabban is beszélt terveiről.

Azt mondta, az egészséges bolygó igénye jelenti "az előttünk álló legnagyobb kihívást és a legnagyobb felelősségünket". Az eddigieknél is radikálisabb kibocsátáscsökkentést javasolt, 2030-ig 50-55 százalékos mérséklést.

Azt mondta, hogy 100 napon belül bemutatja új javaslatát az európai zöld programról és egy európai éghajlatváltozási jogszabályról.

Az Európai Beruházási Bankot részlegesen „klímabankká" alakítaná, és egy évtized alatt egy billió eurónyi befektetést nyújtana fenntartható európai beruházásokra.

Beszélt arról is, hogy új megállapodásnak kell létrejönnie a bevándorlás és menekültügy terén.

A közös határvédelmi erő, a Frontex munkatársainak számát már 2027-re tízezer fősre növelné. A feladatból szerinte az európai szolidaritás elvéből kiindulva mindegyik tagállamnak tisztességes részt kell vállalnia.

Ursula von der Leyen kijelentette azt is, hogy biztosítani fogja a nemek közötti teljes egyenlőséget az uniós biztosok testületében, amely így fele részben nőkből, fele részben férfiakból fog állni.

Azt mondta, mindent meg szeretne tenni az európai minimálbér bevezetése érdekében, ez ugyanis minden teljes munkaidőben dolgozó ember számára méltóságteljes életet garantálna.

A szakszervezetekkel együttműködve általános keretrendszer kialakításán kell dolgozni - hangoztatta.

"Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni"

- jelentette ki Ursula von der Leyen, röviddel azelőtt, hogy megválasztották.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
karcag-korhaz.jpg

Arra kérte beosztottait a karcagi rendőrkapitány, ne büntessék meg a kórház tilosban parkoló igazgatóját

Az Index birtokába jutott hangfelvétel szerint Teleki Zoltán azt mondta: jobban fontolják meg, miként bánnak azokkal, akik „fontos szívességeket” tehetnek nekik.
Illusztráció: Google Street View - szmo.hu
2019. július 17.Az Indexhez eljuttatott hangfelvételen Teleki Zoltán rendőr alezredes „differenciált intézkedésről” beszélt kollégáinak. Eszerint például nem jó ötlet megbüntetni a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, Nagyné László Erzsébetet, amiért a mozgássérültek számára fenntartott helyen parkolt, mivel ő szokta elintézni, hogy az állomány tagjainak ne kelljen kivárniuk a hosszú várólistát.

A portál nem tette közzé magát a felvételt, de azt írják, hallható rajta többek között, amit kifejti: nincsen már feljelentési kvóta, ezért őt nem érdekli, ha a rendőröknek kevesebb jön össze belőle. Az viszont fontos szerinte, hogy mielőtt a rendőrök bírságolnak, előbb kiderítsék, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ezt követően szabad.

Mindez Teleki szerint azért fontos, mert hiába járnak el a rendőrök jogszerűen, „ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen”

– hangzik el a lap szerint a felvételen.

Az Index az ügyben Nagyné László Erzsébetet és a Kátai Gábor Kórházat is megkereste, azonban sem a főigazgató, sem az intézmény nem nyilatkozott.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője viszont azt írta a lapnak, „a hivatali visszaélés gyanúját keltő állítását a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is határozottan visszautasítja. A Karcagi Rendőrkapitányság vezetése és állománya a hatályos jogszabályok, normák, illetve törvényi rendelkezések szerint végzi munkáját, ahogy tette ezt ebben az esetben is. Ahol a törvény lehetőséget ad rá, a rendőr mérlegelési jogkörénél fogva egyébként is differenciáltan intézkedik”.

Az Index úgy értesült, Teleki Zoltánt feljelentették az említett ügy miatt, a hozzájuk eljuttatott felvételt pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat is megkapta.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kullancs1.jpg

Az amerikai hadsereg egyik elhibázott kísérlete okozhatta a Lyme-kór elterjedését?

Az USA képviselőháza kivizsgálná, vajon szándékosan fertőztek-e meg kullancsokat és más rovarokat az '50-es évektől, hogy ezzel biofegyverré változtassák őket.
Illusztráció: Wikipédia - szmo.hu
2019. július 17.A Guardian azt írja, nyomozást rendeltek el egy republikánus képviselő, Chris Smith javaslatára, hogy kiderüljön, az Egyesült Államok „kísérletezett-e 1950 és 1975 között kullancsokkal és más rovarokkal, hogy azokat biológiai fegyverként használhassa”.

Arra is kíváncsiak, mekkora volt a kísérlet hatóköre, és a felhasznált kullancsok vagy más rovarok kijuthattak-e a laboratóriumból, akár véletlenül akár szándékosan.

A politikus azután állt bele az ügybe, hogy számos könyvet és cikket elolvasott a témában, amelyek arra utaltak: több helyen is sor került ilyen kísérletekre.

Az egyik ilyen könyvet a Stanford egyetem tudósa, Kris Newby – aki maga is átesett a Lyme-kóron – írta, és ugyanezt a kérdést feszegeti, hozzátéve: a betegség jelenleg évi 400 ezer amerikait érint.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x