hirdetés
time-488112_1280.jpg

4+1 tuti tipp: ha nincs elég időd, így csinálj magadnak

Munka vagy suli, család és gyerekek, barátok, pihenés - ha mindenre van elég időd, a kevés szerencsés közé tartozol, de az emberek többsége folyamatosan időszűkében van. Ha te is ezek közé tartozol, tippjeink neked szólnak!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

Egy diáknak vagy egy háziasszonynak is érdemes kipróbálnia az alábbi tippeket, ha hatékonyabbá szeretné tenni az időbeosztását.

1. Pareto-elv: 20% feladat, 80% eredmény

Biztosan felfigyeltél már rá, hogy bár rengeteg teendőnk van nap mint nap, nem mindegyik egyformán produktív, vagyis egyes feladatok eredménye jóval látványosabb, míg mások elvégzésével gyakran “szabad szemmel alig látható” eredmény keletkezik. Ez nem véletlen, és teljesen összhangban van a Pareto-elvvel. Ezt a törvényszerűséget egy olasz közgazdász, Vilfredo Pareto állította fel a 20. század közepén.

A Pareto-elv kimondja, hogy a különböző jelenségek 80%-a az okok 20%-ának köszönhetően jön létre. Vagyis érdemes megvizsgálnod a teendőidet, és 10 feladatból kiválasztani azt a kettőt, amely az eredmények nagy részét produkálja. Ha erre a két feladatra több hangsúlyt fektetsz, jóval produktívabb lesz a napod, mintha elvesznél az időrabló feladatok tengerében.

A képen: Vilfredo Pareto (1848-1923) - Fotó: Wikipédia

2. Rugalmas és rugalmatlan tennivalók

via GIPHY

A hatékony időbeosztás kialakítását nagyban segítheti, ha egy speciális szempont alapján osztod két csoportra a feladatokat. A teendők egy részére jellemző, hogy nem szabhatod meg, mikor kerítesz rá sort, sőt, gyakran azt sem, meddig fog tartani. Erre a legplasztikusabb példa az alvás, hiszen ennek időpontját nem nagyon lehet tologatni, és az időtartama is viszonylag állandó (vagy ha nem, annak meglesz a böjtje). De egy meeting vagy egy tárgyalás is ez a kategória: adott időpontban és meghatározott ideig zajlik, amit a kitűzése után általában már nem (vagy csak nehezen) lehet módosítani.

Ennek megfelelően a legpraktikusabb, ha előbb a rugalmatlan feladatokat írod be a naptáradba. Ezek fix pontként meghatározzák, hogy a rugalmas teendőket, vagyis amelyeknek kezdési időpontját, esetleg még az időtartamát is befolyásolhatod, hová tudod beilleszteni.

3. Biztos, hogy minden fontos, ami sürgős?

Nap mint nap számtalan sürgős teendőt kell elintézni - de vajon minden fontos, ami sürgős? Dwight D. Eisenhower, az USA egyik korábbi elnöke a következő választ adta erre a kérdésre: “Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”. Ez az axióma pedig a modern időmenedzsmentre is nagy hatással volt, mivel az úgynevezett Eisenhower-mátrix is ezen alapul.

Vajon a mátrix négy rublikálja közül melyikre érdemes összpontosítani, ha igazán hatékony szeretnél lenni? Általában a bal felső, “fontos+sürgős” mezőre voksolnak a legtöbben - pedig nem ez a helyes válasz. Ezzel ugyanis inkább egy reaktív viselkedésmódot veszel fel, csak futsz a történések után. Ha tűzoltásnál több a cél, inkább a “fontos+nem sürgős” rublikára érdemes figyelni. Ez már egy proaktív szemléletmód, ami hosszú távon is eredményes lehet.

4. Gyakran felborul a napirend? Térj át a heti időbeosztásra

via GIPHY

Számos olyan tennivaló van, amit naponta kell vagy érdemes elvégezni. Például napi 2 kilométer futás, napi 10 angol szó megtanulása, napi 10 perc meditáció stb. Ezek egy része akkor a leghatásosabb, ha tényleg minden nap végzed (pl. a testmozgás). Azonban a mai modern, felgyorsult életmód mellett gyakran nagyon nehéz az ilyen napi feladatokat kihagyás nélkül elvégezni. Jöhetnek olyan magánéleti események - például egy váratlan családi teendő -, vagy olyan munkahelyi fordulatok - például egy új, fontos, határidős munka -, amelyek miatt felborul a napirend. Ezért a szakértők szerint érdemes áttérni a heti időbeosztásra. Így ha valamiért - akár több napon át - túlóráznod kell, utána, mikor ismét van szabadidőd, behozhatod az elmulasztott futást, tanulást stb. Heti tervezéssel tehát könnyebb tartani az előzetes terveket, így pedig a napirended felborulásával kapcsolatos stresszt is megspórolhatod.

+1 Kifutottál az időből? Nem tragédia: képezd magad

via GIPHY

A téma szakértői szerint a saját leendő napirendünkkel kapcsolatban általában indokolatlanul optimisták vagyunk. Más szóval általában alulbecsüljük az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Illetve nem számolunk olyan tényezőkkel, amelyek lassíthatják a kivitelezést, például hogy egy-egy feladat jóval lassabban halad, vagy azokkal a váratlan nehézségekkel, amelyek alaposan megnehezíthetik a feladat elvégzését.

Ennek megfelelően, ha a kitűzött teendők 70%-át sikerül teljesíteni, az már nagyon jó eredmény. De ha az adott időszakra ütemezett teendők közül a feladatok legfontosabb 20%-át sikerül elvégezned, akkor is elégedett lehetsz.

A hatékony időbeosztás az üzlet világában is kiemelt jelentőségű területnek számít. Nem közismert, de tény, hogy a projektek több mint 30%-a sikertelen, csak 68% zárul eredményesen. Annak érdekében, hogy ez az arány a jövőben javuljon, a döntési pozícióban lévő menedzsereknek érdemes elvégezniük egy megfelelő színvonalú projektmenedzsment-képzést. Előtte azonban jó ötlet tájékozódni, hogy mi a különbség a PMP és a CAPM minősítés között, és mikor melyiket érdemes választani.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
par-romantikus-nyaralas-pexels-1000x667.jpg

'Nem vittem a mobilomat a párommal közös nyaralásunkra, és ez örökre megváltoztatott'

Az egészsége, a szellemi frissessége és a párkapcsolata is sokkal jobb lett egy hét telefonmentes vakációzás után - vallja egy újságírónő.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 09.Nagyon is mai és valóságos problémára világított rá az Elite Daily egyik újságírója, Tara Tadlock egy cikkében. Arról írt, milyen nagy hatása van a telefonnak a párkapcsolatokra, és mennyivel jobb, ha az együtt töltött időt nem zavarják meg az értesítéseket és az új üzeneteket jelző pittyegések és a meg nem szűnő hívások. Erre akkor jött rá, amikor a párjával nyaralni készültek, és egy étteremben beszélgettek a tervezett utazásról.

"Úgy tűnt, mintha a Messenger-üzeneteim és az e-mail értesítéseim, és a barátom üzleti telefonhívásai és a kollégáiktól érkezett üzenetek velünk vacsoráznának"

- írta a nő.

Már korábban is ezt érezte egy másik kapcsolatában, amikor a románc időnkét kihunyt, mert már többet foglalkoztak a telefonjukkal, mint egymással. Most pedig azt érzi, hogy a munkájuk a kettesben töltött szabadidejükben is kísérti őket - a mobiljaikon keresztül. Tara szabadúszó újságíróként e-mailben kommunikál a szerkesztőkkel, ezért folyamatosan csekkolja a fiókját, párja pedig egy új cég tulajdonosa, aki szintén függ az internettől. Az étteremben töltött vacsora után is végig e-mailekre válaszoltak, amíg hazaértek. Ekkor döntötte el magában a nő, hogy itt az ideje változtatni valamin, ha azt akarja, hogy a kapcsolatuk rendesen működjön.

"Sosem tartottam magam telefonfüggőnek, mert nem esett nehezemre, hogy kikapcsoljam a mobilomat, amikor a barátaimmal voltam, vagy filmet néztem. De túlságosan elkényelmesedtem, már úgy éreztem, mintha a telefonom is hozzám tartozna, mint egy testrész"

- vallotta be.

Ezek után elhatározta, hogy a párjával közös nyaraláson nem fog a telefonján lógni. Hogy biztos így legyen, el sem vitte magával a készüléket.

A repülőtérre menet mondta el ezt a barátjának, Luka-nak, aki először nagyon megdöbbent, de utána már izgatott mosoly ült ki az arcára. Megegyeztek abban, hogy a nő használhatja majd a férfi telefonját, de csak szigorúan munkaügyben - cikket kellett írnia a hotelről és a nyaraláson szerzett tapasztalatokról - ám minden más várhat, amíg haza nem érnek.

A pár 8 napot töltött Malajziában, Tara pedig nagyon sokat tanult arról, mennyire más állandó telefonozás nélkül élni.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
etelmergezes-1000x563.jpg

Nyáron nagyon figyelj: ezt a 6 ételtípust kerüld el, ha biztosan nem akarsz ételmérgezést kapni

Bill Marler ügyvéd húsz éve visz ételmérgezéses, peres ügyeket. Ezt a hat ételtípust ő maga sem eszi, soha.
Te Mind Unleashed. Címkép: Pexels - szmo.hu
2019. június 11.Megállíthatatlan hasmenés, folyamatos hányás, rettenetes közérzet, és - ami talán az egyik legjellegzetesebb tünet - hidegrázás. Az ételmérgezés velejárói, amelyeket sajnos elég sokan ismerünk. Bár az ételmérgezés csak a legritkább esetben halálos, rendkívül kellemetlen, és ami a legrosszabb benne: az esetek többségében fogalmunk sincs róla, hol szedjük össze.

Bill Marler ügyvéd, aki kifejezetten ilyen kártérítési ügyekre szakosodott, az elmúlt húsz évben 600 millió dollárnyi összeget perelt el éttermektől, élelmiszergyártó cégektől, akik harapnivalóikkal bizonyítottan - persze nem szándékosan - megmérgezték fogyasztóikat.

Az ügyvéd tehát szakértőnek számít, és listázta, melyek azok az ételek, amelyeket soha, sehol nem hajlandó megenni, mert a tapasztalatai szerint ezek a legkockázatosabbak.

1. Nyers osztriga

Bár Magyarországon nem szerepel a top ételek között, külföldi nyaralásokon gyakran belefutunk ebben az ínyencségbe az éttermek kínálatában. Mivel az osztrigát többnyire tényleg sütés-főzés nélkül, nyersen fogyasztjuk, nagyon veszélyes lehet, főleg az utóbbi öt évben.

Marler szerint ennek fő oka a globális felmelegedés, így az osztrigák élőhelyéül szolgáló vizek melegedése is. A melegebb vízben ugyanis többféle baktérium is életre kel és elszaporodik, többek között az ételmérgezést okozók is.

2. Gyümölcssaláta

Marler szerint ez a nyáron különösen népszerű ínyencség "kész pestis." Nem a gyümölcsökkel van a baj, hanem azzal, hogy sokszor puszta kézzel hámozzák és darabolják fel, olyan késekkel, amelyekkel mondjuk nyers húst vágtak előtte. A gyümölcsdarabok tele lehetnek kórokozókkal, persze nem mindegyik, de nem éri meg a kockázatot. Akkor már inkább egy mosott, egész gyümölcsöt együnk meg.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
ex-uzenet-1000x667.jpg

„Basszus, azt hittem, blokkoltalak!” – ilyen üzenetekkel koptatták le egyesek a bepróbálkozó exeiket

Hát, lehet belőlük válogatni... Mi sírva röhögtünk. :D
Independent. Címkép: Pexels - szmo.hu
2019. június 11.Mindannyiunknak ismerős a helyzet, amikor valaki csúnyán elbánik velünk, összetöri a szívüket, padlóra küld minket a fájdalom. De az élet mindig megy tovább, és mi nagy nehezen mégiscsak feltápászkodunk a padlóról.Többnyire ez az a pillanat, amikor az ex - hogy honnan képesek így időzíteni - hirtelen előbukkan a múlt ködéből, és így vagy úgy, többnyire egy puhatolózó üzenetben újra bepróbálkozik.

Mi pedig nézzük a telefonunk kijelzőjét tanácstalanul, és azon agyalunk, mit válaszoljunk. Az alábbi Instagram és Twitter posztok szerint néhányan ügyesen megoldották, érdemes tőlük tanulni.

#1

"Hé, összefutunk egy kávéra valamikor?"

Válasz:

HahaahahhahahHAHAHAHAHZHAAhahhahahaha

63.1k Likes, 1,155 Comments - Unspirational (@textsfromyourex) on Instagram: "HahaahahhahahHAHAHAHAHZHAAhahhahahaha"

#2

- Helló...

- Basszus, azt hittem, már blokkoltalak!

- Hát nem...bocs, akkor nem is zavarlak.

- Hálistennek.

Hey? is never a good opener anyway

19.6k Likes, 167 Comments - Unspirational (@textsfromyourex) on Instagram: "Hey? is never a good opener anyway"

#3

- Hogy vagy?

- Jól vagyunk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
xbox.jpg

Jön az új Xbox konzol - elárulták, mi mindent fog tudni

Jövő karácsony tájékán már a polcokon lehet a különleges tudású konzol.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 10.A héten nyílik meg Los Angelesben az E3, a világ legnagyobb videojátékos eseménye. Várhatóan rengeteg újdonságot mutatnak majd be, az előzetes sajtótájékoztatón párat már el is árultak.

Egy jó hírt is közöltek,

2020 végére várható a következő Xbox konzol, amiről már régóta hallani lehetett.

A Scarlett nevű projektben készülő újdonságról annyit tudni már, hogy négyszer gyorsabb lesz, mint az Xbox One X, az AMD Zen 2 architectúrára épülő 12 magos, 3,4 GHz-es processzor mellett egy AMD-s grafikus chip is lesz, 14,36 teraflop számítási kapacitással, ehhez 28 GB GDDR6 RAM jár majd, valamint egy 500 GB-os SSD és egy 1 TB-os HDD - írta meg a 24.hu.

A Microsoft ígérete szerint elérhető lesz a 8K-s felbontás, a 120 képkocka per másodperces képfrissítés és a ray tracing nevű 3D-modellezési eljárás hadveres támogatása.

Az árról és a dizájnról és a hozzá való játékokról még nincsenek információk. Annyit azonban már tudni, hogy elérhető lesz rá a Halo Infinity, lövöldözős sorozat újabb része.

Fotó: illusztráció


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x