hirdetés
time-488112_1280.jpg

4+1 tuti tipp: ha nincs elég időd, így csinálj magadnak

Munka vagy suli, család és gyerekek, barátok, pihenés - ha mindenre van elég időd, a kevés szerencsés közé tartozol, de az emberek többsége folyamatosan időszűkében van. Ha te is ezek közé tartozol, tippjeink neked szólnak!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

Egy diáknak vagy egy háziasszonynak is érdemes kipróbálnia az alábbi tippeket, ha hatékonyabbá szeretné tenni az időbeosztását.

1. Pareto-elv: 20% feladat, 80% eredmény

Biztosan felfigyeltél már rá, hogy bár rengeteg teendőnk van nap mint nap, nem mindegyik egyformán produktív, vagyis egyes feladatok eredménye jóval látványosabb, míg mások elvégzésével gyakran “szabad szemmel alig látható” eredmény keletkezik. Ez nem véletlen, és teljesen összhangban van a Pareto-elvvel. Ezt a törvényszerűséget egy olasz közgazdász, Vilfredo Pareto állította fel a 20. század közepén.

A Pareto-elv kimondja, hogy a különböző jelenségek 80%-a az okok 20%-ának köszönhetően jön létre. Vagyis érdemes megvizsgálnod a teendőidet, és 10 feladatból kiválasztani azt a kettőt, amely az eredmények nagy részét produkálja. Ha erre a két feladatra több hangsúlyt fektetsz, jóval produktívabb lesz a napod, mintha elvesznél az időrabló feladatok tengerében.

A képen: Vilfredo Pareto (1848-1923) - Fotó: Wikipédia

2. Rugalmas és rugalmatlan tennivalók

via GIPHY

A hatékony időbeosztás kialakítását nagyban segítheti, ha egy speciális szempont alapján osztod két csoportra a feladatokat. A teendők egy részére jellemző, hogy nem szabhatod meg, mikor kerítesz rá sort, sőt, gyakran azt sem, meddig fog tartani. Erre a legplasztikusabb példa az alvás, hiszen ennek időpontját nem nagyon lehet tologatni, és az időtartama is viszonylag állandó (vagy ha nem, annak meglesz a böjtje). De egy meeting vagy egy tárgyalás is ez a kategória: adott időpontban és meghatározott ideig zajlik, amit a kitűzése után általában már nem (vagy csak nehezen) lehet módosítani.

Ennek megfelelően a legpraktikusabb, ha előbb a rugalmatlan feladatokat írod be a naptáradba. Ezek fix pontként meghatározzák, hogy a rugalmas teendőket, vagyis amelyeknek kezdési időpontját, esetleg még az időtartamát is befolyásolhatod, hová tudod beilleszteni.

3. Biztos, hogy minden fontos, ami sürgős?

Nap mint nap számtalan sürgős teendőt kell elintézni - de vajon minden fontos, ami sürgős? Dwight D. Eisenhower, az USA egyik korábbi elnöke a következő választ adta erre a kérdésre: “Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”. Ez az axióma pedig a modern időmenedzsmentre is nagy hatással volt, mivel az úgynevezett Eisenhower-mátrix is ezen alapul.

Vajon a mátrix négy rublikálja közül melyikre érdemes összpontosítani, ha igazán hatékony szeretnél lenni? Általában a bal felső, “fontos+sürgős” mezőre voksolnak a legtöbben - pedig nem ez a helyes válasz. Ezzel ugyanis inkább egy reaktív viselkedésmódot veszel fel, csak futsz a történések után. Ha tűzoltásnál több a cél, inkább a “fontos+nem sürgős” rublikára érdemes figyelni. Ez már egy proaktív szemléletmód, ami hosszú távon is eredményes lehet.

4. Gyakran felborul a napirend? Térj át a heti időbeosztásra

via GIPHY

Számos olyan tennivaló van, amit naponta kell vagy érdemes elvégezni. Például napi 2 kilométer futás, napi 10 angol szó megtanulása, napi 10 perc meditáció stb. Ezek egy része akkor a leghatásosabb, ha tényleg minden nap végzed (pl. a testmozgás). Azonban a mai modern, felgyorsult életmód mellett gyakran nagyon nehéz az ilyen napi feladatokat kihagyás nélkül elvégezni. Jöhetnek olyan magánéleti események - például egy váratlan családi teendő -, vagy olyan munkahelyi fordulatok - például egy új, fontos, határidős munka -, amelyek miatt felborul a napirend. Ezért a szakértők szerint érdemes áttérni a heti időbeosztásra. Így ha valamiért - akár több napon át - túlóráznod kell, utána, mikor ismét van szabadidőd, behozhatod az elmulasztott futást, tanulást stb. Heti tervezéssel tehát könnyebb tartani az előzetes terveket, így pedig a napirended felborulásával kapcsolatos stresszt is megspórolhatod.

+1 Kifutottál az időből? Nem tragédia: képezd magad

via GIPHY

A téma szakértői szerint a saját leendő napirendünkkel kapcsolatban általában indokolatlanul optimisták vagyunk. Más szóval általában alulbecsüljük az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Illetve nem számolunk olyan tényezőkkel, amelyek lassíthatják a kivitelezést, például hogy egy-egy feladat jóval lassabban halad, vagy azokkal a váratlan nehézségekkel, amelyek alaposan megnehezíthetik a feladat elvégzését.

Ennek megfelelően, ha a kitűzött teendők 70%-át sikerül teljesíteni, az már nagyon jó eredmény. De ha az adott időszakra ütemezett teendők közül a feladatok legfontosabb 20%-át sikerül elvégezned, akkor is elégedett lehetsz.

A hatékony időbeosztás az üzlet világában is kiemelt jelentőségű területnek számít. Nem közismert, de tény, hogy a projektek több mint 30%-a sikertelen, csak 68% zárul eredményesen. Annak érdekében, hogy ez az arány a jövőben javuljon, a döntési pozícióban lévő menedzsereknek érdemes elvégezniük egy megfelelő színvonalú projektmenedzsment-képzést. Előtte azonban jó ötlet tájékozódni, hogy mi a különbség a PMP és a CAPM minősítés között, és mikor melyiket érdemes választani.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
womenirl_instagram.jpg

„Filtermentes” női pillanatokat gyűjt egy Instagram-oldal - az eredmény őszinte és zseniális

A Women in Real Life oldalnak már közel 150 ezer követője van.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 06.A nők számtalan "szerep" között váltogatnak nap mint nap - legyen ez ösztönös, vagy épp megtervezett lépés.

Anyák, barátok, vezérigazgatók, feleségek, kollégák, szerelmek, testvérek, együttérzőek és elég erősek ahhoz, hogy sebezhetőek is legyenek. Sok esetben életet teremtenek, szó szerint és átvitt értelemben is.

A @womenirl, azaz Women in Real Life nevezetű Instagram-oldal célkitűzése pedig az, hogy bebizonyítsa, nem kellenek ahhoz Insta-filterek és pózolás, hogy a nők csodálatosak legyenek. Hanem pont a mindennapi életük valódi és nyers pillanataiban látszik igazán a szépségük és erejük.

A szemfelnyitó kezdeményezés mindkét nem képviselőit elgondolkodtathatja és akárki részt vehet benne, csupán a #WomenIRL hashtag társaságában kell feltöltenie a megosztani szánt képét, és lehet, hogy az lesz a következő, amit a projekt is közzé tesz.

Íme néhány szívmelengető és gondolatébresztő pillanat valódi nők valódi életeiből - de ez csak pár kiragadott példa a rengeteg topik közül.

Egyébként a képek szokásukhoz híven "beszélnek", de érdemes az oldalon elolvasgatni a leírásaikat is, melyekben a készítőik elmesélik az adott pillanattal, problémával, örömteli momentummal kapcsolatos gondolataikat.

#1

A szoptatás nem mindig "szivárvány és napsütés", hanem olykor frusztráló, fájdalmas és fárasztó, de mégis a legbékésebb, legvarázslatosabb dolog a világon.

#repost @advoflittle: "The many faces of breastfeeding. It's not all beautiful sunshine and rainbows. Sometimes it's super frustrating. Sometimes it's painful. Sometimes it's tiring. Sometimes it's the most peaceful place on earth. It's not perfect but damn...it's pretty magical"

422 Likes, 1 Comments - Women in Real Life (@womenirl) on Instagram: "#repost @advoflittle: "The many faces of breastfeeding. It's not all beautiful sunshine and..."

#2

A gyerekkor velejárói az őrült ötletek és jó esetben a türelmes és pozitív anyukák.

#repost @studiodiy: "This is what childhood is all about! ❤️ Getting to do crazy things like paint all over the walls before construction day. He may be too young to remember this but I sure hope he does. So much FUN!"

1,065 Likes, 14 Comments - Women in Real Life (@womenirl) on Instagram: "#repost @studiodiy: "This is what childhood is all about! ❤️ Getting to do crazy things like paint..."

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
3döntős.jpg

Ilyen formaruhákban tündökölhetnek majd olimpikonjaink a 2020-as olimpián

A formaruha-pályázat három dobogósa a Nanushka, a Nubu, illetve a Tomcsanyi, ezek közül kerül majd ki a győztes szett.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. szeptember 07.A Magyar Olimpiai Bizottság hamarosan bemutatja a nyertes pályázatot a 2020-as tokiói olimpia és paralimpia formaruha-pályázatával kapcsolatban – írja a Nemzeti Sport.

Idén tíz tervező és tervezőcsapat fogadta el a meghívást a pályázatra.

A 3 döntős, a Nubu, a Nanushka és Tomcsányi Dóra kreációit máris meg lehet tekinteni a Magyar Olimpiai Bizottság oldalán.

A finalisták nevei bizonyára ismerősen csengenek a divat iránt érdeklődőknek.

A nyertest szeptember 12-én hirdetik ki egy sajtótájékoztatón.

A zsűri tagjai pedig a következők: Harmati Hedvig, a MOME textiltervező tanszékének vezetője; Maróy Krisztina, a Glamour magazin főszerkesztője; Lakatos Márk, stylist; Nánási Pál, fotográfus; valamint sportolói részről Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó; Verrasztó Evelyn, ötszörös Európa-bajnok úszó olimpikon; Varga Katalin paralimpikon kajakozó; és Báthori Zsófia, a MOB marketing menedzsere.

A riói olimpián a 2017-ben megszűnt Use Unused formaruháiban vonultak a magyar sportolók.

Ha kíváncsi vagy a három dobogós kollekcióra, lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
1-2.jpg

Láthatatlan smink, természetesség, füstös szem – ezek a 2019 őszi sminktrendek

És még egy csomó minden más. A visszafogottság most kulcsszó, de azért menő az arany és a csillogás is.
Képek forrása: Instagram - szmo.hu
2019. szeptember 06.Honnan lehet tudni, mi az aktuális divat az arcfestésben? Pontosan ugyanonnan, ahonnét az egyéb divatirányzatok is érkeznek: az utcáról, az Instagramról és első körben a kifutókról. A nagy divatházak divatheteken bemutatott jellegzetes darabjaihoz a tervezők, akárcsak a frizurák esetében, stílusban korreláló sminkeket találnak ki, így a 2019 őszi/téli kollekcióihoz is jellegzetes színeket/technikákat illesztettek. Összegyűjtöttük, mit érdemes kipróbálni ősszel. Az utcán is viselhető trendeket hangsúlyozzuk, a legextrémebbek most inkább csak szilveszterre vagy buliba valók.

Make up, ami nem is látszik

? @russelljames

1.1m Likes, 3,562 Comments - Barbara Palvin (@realbarbarapalvin) on Instagram: "? @russelljames"

A természetesség időről időre divat, de idén - hogy látványos képzavarral éljünk - még markánsabb a visszafogottság, azaz

minél inkább úgy tűnik, hogy nem vagyunk kifestve, annál jobb.

Persze egyből felmerül a kérdés, hogy akkor miért pazaroljuk az időt egyáltalán sminkelésre - de aki szereti a naturális hatást, az tudja, mennyi munka van egy teljesen letisztult make upban.

golden eyed commander of wishes

165.2k Likes, 748 Comments - Kaia (@kaiagerber) on Instagram: "golden eyed commander of wishes"

Ez a típusú smink a ruhákra tereli a figyelmet. A 2019-es őszi/téli trendek egyébként többé-kevésbé egyeznek abban, hogy a kevesebb több. Ezt a külsőt a lehető legegyszerűbben elérhetjük: egy kis korrektor a bőrhibák és a szem alatti karikák eltüntetésére, ajakbalzsam és egy kevés szempillaspirál. A Marc Jacobs divatház okozta egyébként a legnagyobb meglepetést bemutatóin, mert egyébként egészen avantgárd sminkeket használnak - de nem idén. Gyanús, hogy bőrápoló brandet is indítanak a közeljövőben.

Elpirulunk

Blushed face, faux freckles and femininity ??? the first pic is my favorite from this shoot, the second and third are the ones that made it into the magazine! ? cuz if ya didn't know I got published!!! ? thank you so much to @creators_mag for this amazing feature. #editorial #editorialmakeup #editorialfashion #blushedmakeup #blush #milaniblush #fauxfreckles #makeupartist #utahhairstylist #utahmakeupartist #creatorsmagz #highfashionmakeup #highfashion #femininemakeup #glossylips #princess #editorialhair #highfashion #utahcreatives #pinkmakeup #pinktheme #glamqueen

148 Likes, 13 Comments - *LAURA BARTON* (@llauralloveshair) on Instagram: "Blushed face, faux freckles and femininity ??? the first pic is my favorite from this shoot, the..."

A 2019/2020-as sminktrendek közül ez a legfiatalosabb - és egyébként a legfiatalítóbb optikai hatású. A rózsaszín pirosító a legegyszerűbb módja az arcszín és a tekintet felélénkítésének. A babarózsaszín árnyalatok a tisztaságot/ártatlanságot üzenik, ezt a Chanel modelljein figyelhettük meg leginkább.

Hey

19.3k Likes, 290 Comments - Emma Stone (@_emmastoneofficial_) on Instagram: "Hey"

Semleges pink árnyalatot vigyünk fel az arc almáira, az orr mellé, hogy olyan legyen a hatás, mintha csak elpirultunk volna. A tervezők előszeretettel használják az őszibarackos árnyalatokat is, ugyanolyan színű rúzzsal. A természetesség jegyében nagy trend idén ősszel az arcszínezés-szájszínezés-nulla szemsmink kombó.

Bronzos istennők

an angel in disguise.??

1 Likes, 1 Comments - ???? (@isabellascandids) on Instagram: "an angel in disguise.??"

Az Isabel Marant show-n meleg árnyalatú, arany-barnás árnyalatokat használtak, ami kifejezetten kiemelkedett az idei visszafogott arcfestési stílusok közül. A nyári napozások még nem teljesen lekopott barnulást is kihangsúlyozhatjuk az arccsontra felvitt bronzosítóval. Sőt, idén az orcákra is ezt használják a sminkesek, ami meglepő, hiszen eredetileg a bronzosítót az arccsont alá kenjük, hogy kiemelje azt.

✨✨ @vivaraonline✨✨#Vivara

453.8k Likes, 4,301 Comments - Gisele Bündchen (@gisele) on Instagram: "✨✨ @vivaraonline✨✨#Vivara"

Akárcsak a többi sminktrend esetében: a többi részlet alig hangsúlyos az arcon. Az arcbőr megcsillantása is cél lehet világosabb bronzosítóval, amit nemcsak az arccsontra, hanem a homlok széleire is felvihetünk, sőt, az orr hegyére és az orca leggömbölyűbb pontjaira is.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
8dolog_osz-5.jpg

8 dolog, amiért az ősz az egyik legkirályabb évszak

Hivatalosan vége a nyárnak, de még mindig elég kellemes az idő ahhoz, hogy ebédszünetben ledobd magadról a tavaszi dzsekit, és pólóban/ingujjban menj el kimaxolni a kalóriakeretedet egy kellemes étterem teraszán.
Forrás: Inspirációk magazin, Fotók: Unsplash - szmo.hu
2019. szeptember 07.Csorba Anita és lelkes csapata a kreatív energiáikat csak arra összpontosítják, hogy nektek érdekes és inspiráló tartalmakat állítsanak elő. Tarts velük az Inspirációk Magazin felületein!

Eljött a vénasszonyok nyara vagy az indián nyár – a legkirályabb (fél)évszak, amikor nem kell attól félned, hogy a skinny farmerba szorított lábad főtt virslivé válik egy tízméteres séta alatt. Élvezd ki, mert utána jön az ősz a szélviharaival és órákig tartó heves esőzéseivel – minden szürkévé válik, te pedig begubózol, elfelejted, hogy valaha létezett napsütés, és csak a Netflix villódzó fénye tart életben a hideg hónapok alatt.

Ez nem kell, hogy így legyen – az ősz lehet sokkal királyabb is, csak pozitív hozzállás™ kell hozzá. Rengeteg jó dolgot hoz magával az évszak, ebből válogattunk párat. Íme 8 dolog, amiért imádjuk az őszt!

8. Nincs több Rorsach paca

Biztos ismerős a sztori: fontos randira/meetingre/vagy bulira készülsz, csinosba vágod magad, aztán elindulás után két perccel már csatakos a ruhád háta, és inkább választod a kapaszkodás nélküli szörfözést a négyeshatoson, hogy ne kelljen mutogatnod a pisztolytáskát a hónod alatt.

Na ez nem fordul elő ősszel: búcsút mondhatsz a gyűlölt izzadságfoltoknak pár hónapig, és bátran viselhetsz szürke pólót is. Mert a szürke póló menő.

7. Menő ruhákban csapathatod

Ha érdekel a stílus, és szeretsz öltözködni, az ősz simán a kedvenc évszakod lehet – ilyenkor tudod összeállítani a legmenőbb és legsokoldalúbb szetteket. Felveheted a kedvenc bőrdzsekidet, a puha vastag pulóveredet, flanelingedet, vastag farmerodat, csizmádat, bőrkesztyűdet, kasmírsáladat – nem kell attól paráznod, hogy hordozható szaunává válik az öltözéked; és amíg nem jönnek a mínuszok, nem szükséges Michelin-babás pufikabát alá rejtened az outfitedet, ha nem akarsz a fagyhalál áldozatává válni.

6. Mindenhol jó, de a legjobb…

… a lakás melegében a kanapén bekuckózva, kedvenc könyveddel a kezedben/kedvenc filmeddel-sorozatoddal a képernyőn. De tényleg – most már nincs meg a kényszer, hogy folyamatosan menj mindenhova (“hiszen nyár van”), nyugodtan, bűntudat nélkül hátradőlhetsz, és átadhatod magad egy izgalmas történetnek.

5. Hygge

A hygge (ejtése körülbelül “huh-gah”), vagyis dánok boldogság-filozófiája roppantul trendi kifejezéssé vált az elmúlt években, amit számos lakberendezési áruház használt fel különféle kollekciók népszerűsítésére. A hygge lényege a bensőségesség, a minőségi időtöltés – akár egyedül, akár társaságban.

Az otthoni borozgatós sztorizás a legjobb barátnőddel, a családi társasozás a nagyasztalnál vagy fotelben pokrócba burkolózva olvasás, miközben a forró teádat kortyolgatod, kint pedig eső áztatja a várost – ha otthon vagy, még az esőcseppek kopogása az ablaküvegen is hangulatos.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x