hirdetés
time-488112_1280.jpg

4+1 tuti tipp: ha nincs elég időd, így csinálj magadnak

Munka vagy suli, család és gyerekek, barátok, pihenés - ha mindenre van elég időd, a kevés szerencsés közé tartozol, de az emberek többsége folyamatosan időszűkében van. Ha te is ezek közé tartozol, tippjeink neked szólnak!
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 14.


hirdetés

Egy diáknak vagy egy háziasszonynak is érdemes kipróbálnia az alábbi tippeket, ha hatékonyabbá szeretné tenni az időbeosztását.

1. Pareto-elv: 20% feladat, 80% eredmény

Biztosan felfigyeltél már rá, hogy bár rengeteg teendőnk van nap mint nap, nem mindegyik egyformán produktív, vagyis egyes feladatok eredménye jóval látványosabb, míg mások elvégzésével gyakran “szabad szemmel alig látható” eredmény keletkezik. Ez nem véletlen, és teljesen összhangban van a Pareto-elvvel. Ezt a törvényszerűséget egy olasz közgazdász, Vilfredo Pareto állította fel a 20. század közepén.

A Pareto-elv kimondja, hogy a különböző jelenségek 80%-a az okok 20%-ának köszönhetően jön létre. Vagyis érdemes megvizsgálnod a teendőidet, és 10 feladatból kiválasztani azt a kettőt, amely az eredmények nagy részét produkálja. Ha erre a két feladatra több hangsúlyt fektetsz, jóval produktívabb lesz a napod, mintha elvesznél az időrabló feladatok tengerében.

A képen: Vilfredo Pareto (1848-1923) - Fotó: Wikipédia

2. Rugalmas és rugalmatlan tennivalók

via GIPHY

A hatékony időbeosztás kialakítását nagyban segítheti, ha egy speciális szempont alapján osztod két csoportra a feladatokat. A teendők egy részére jellemző, hogy nem szabhatod meg, mikor kerítesz rá sort, sőt, gyakran azt sem, meddig fog tartani. Erre a legplasztikusabb példa az alvás, hiszen ennek időpontját nem nagyon lehet tologatni, és az időtartama is viszonylag állandó (vagy ha nem, annak meglesz a böjtje). De egy meeting vagy egy tárgyalás is ez a kategória: adott időpontban és meghatározott ideig zajlik, amit a kitűzése után általában már nem (vagy csak nehezen) lehet módosítani.

Ennek megfelelően a legpraktikusabb, ha előbb a rugalmatlan feladatokat írod be a naptáradba. Ezek fix pontként meghatározzák, hogy a rugalmas teendőket, vagyis amelyeknek kezdési időpontját, esetleg még az időtartamát is befolyásolhatod, hová tudod beilleszteni.

3. Biztos, hogy minden fontos, ami sürgős?

Nap mint nap számtalan sürgős teendőt kell elintézni - de vajon minden fontos, ami sürgős? Dwight D. Eisenhower, az USA egyik korábbi elnöke a következő választ adta erre a kérdésre: “Ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős az ritkán fontos”. Ez az axióma pedig a modern időmenedzsmentre is nagy hatással volt, mivel az úgynevezett Eisenhower-mátrix is ezen alapul.

Vajon a mátrix négy rublikálja közül melyikre érdemes összpontosítani, ha igazán hatékony szeretnél lenni? Általában a bal felső, “fontos+sürgős” mezőre voksolnak a legtöbben - pedig nem ez a helyes válasz. Ezzel ugyanis inkább egy reaktív viselkedésmódot veszel fel, csak futsz a történések után. Ha tűzoltásnál több a cél, inkább a “fontos+nem sürgős” rublikára érdemes figyelni. Ez már egy proaktív szemléletmód, ami hosszú távon is eredményes lehet.

4. Gyakran felborul a napirend? Térj át a heti időbeosztásra

via GIPHY

Számos olyan tennivaló van, amit naponta kell vagy érdemes elvégezni. Például napi 2 kilométer futás, napi 10 angol szó megtanulása, napi 10 perc meditáció stb. Ezek egy része akkor a leghatásosabb, ha tényleg minden nap végzed (pl. a testmozgás). Azonban a mai modern, felgyorsult életmód mellett gyakran nagyon nehéz az ilyen napi feladatokat kihagyás nélkül elvégezni. Jöhetnek olyan magánéleti események - például egy váratlan családi teendő -, vagy olyan munkahelyi fordulatok - például egy új, fontos, határidős munka -, amelyek miatt felborul a napirend. Ezért a szakértők szerint érdemes áttérni a heti időbeosztásra. Így ha valamiért - akár több napon át - túlóráznod kell, utána, mikor ismét van szabadidőd, behozhatod az elmulasztott futást, tanulást stb. Heti tervezéssel tehát könnyebb tartani az előzetes terveket, így pedig a napirended felborulásával kapcsolatos stresszt is megspórolhatod.

+1 Kifutottál az időből? Nem tragédia: képezd magad

via GIPHY

A téma szakértői szerint a saját leendő napirendünkkel kapcsolatban általában indokolatlanul optimisták vagyunk. Más szóval általában alulbecsüljük az egyes feladatok elvégzéséhez szükséges időt. Illetve nem számolunk olyan tényezőkkel, amelyek lassíthatják a kivitelezést, például hogy egy-egy feladat jóval lassabban halad, vagy azokkal a váratlan nehézségekkel, amelyek alaposan megnehezíthetik a feladat elvégzését.

Ennek megfelelően, ha a kitűzött teendők 70%-át sikerül teljesíteni, az már nagyon jó eredmény. De ha az adott időszakra ütemezett teendők közül a feladatok legfontosabb 20%-át sikerül elvégezned, akkor is elégedett lehetsz.

A hatékony időbeosztás az üzlet világában is kiemelt jelentőségű területnek számít. Nem közismert, de tény, hogy a projektek több mint 30%-a sikertelen, csak 68% zárul eredményesen. Annak érdekében, hogy ez az arány a jövőben javuljon, a döntési pozícióban lévő menedzsereknek érdemes elvégezniük egy megfelelő színvonalú projektmenedzsment-képzést. Előtte azonban jó ötlet tájékozódni, hogy mi a különbség a PMP és a CAPM minősítés között, és mikor melyiket érdemes választani.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
karszalag-drog.png

Ez a karszalag segíthet, hogy ne gináztassanak be egy buliban

Egy német egyetemista találta ki, praktikus, és gyorsan megállapíthatod, hogy van-e drog az italodban.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 21.A GHB vagy közismertebb nevén gina, ún. randidrog, és biztos mindenki hallott történeteket begináztatott lányokról vagy fiúkról, akiket aztán vagy megerőszakoltak, vagy kiraboltak. Kim Eisenmann, egy német egyetemista lány tavaly elkezdett azon gondolkodni, hogy lehetne megelőzni a hasonló eseteket. A barátnője italába drogot kevertek ugyanis, és a buli után meztelenül sérülésekkel a testén ébredt egy parkban. Kim végül kitalált egy különleges karszalagot, ami segít megállapítani, hogy tettek-e ginát az italunkba.

A találmány olyan sikeres lett, hogy azóta Németországban, Csehországban és Ausztriában már lehet is kapni a drogériákban, Angliában, Svájban, Hollandiában és Magyarországon pedig rövidesen megvásárolható lesz.

Kim szerint a korábban már megjelent drogfelismerő pohárral és szívószállal szemben a karszalag praktikusabb, viselése kényelmes, és uniszex is, valamint könnyű észrevenni, tehát aki drogot akar az italodba csempészni, nem valószínű, hogy a karszalag láttán be fog próbálkozni.

A karszalag egyébként nagyon egyszerűen működik: az italból rá kell cseppenteni a tesztmezőre, amely zöld marad, ha tiszta az ital, viszont kékre vált, ha drog van benne.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
alvaspexels.jpg

20 jótanács szakértőktől, hogyan aludj jól a tomboló kánikulában

Meleg test és hideg fej. Állítólag ez a dolog lényege, és ezekkel a trükkökkel el is lehet érni.
Independent. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 22.Európát újabb szaharai hőséghullám tarolja le a héten. De itthon sem lesz sokkal jobb a helyzet, ahogy arról mi is beszámoltunk, Magyarországon is marad a kánikula a következő napokban is, ráadásul egyre jobban melegszik az idő a hét folyamán, hétvégén már 35 fok is lehet.

A tartós hőséghez az európaiak nagy része nem nagyon van hozzászokva, ezért a brit lap, a The Independent orvosokat és alvásszakértőket kérdezett arról:

milyen trükkökkel lehet elérni, hogy a rekkenő hőségben is viszonylag jól tudjunk aludni, és ne hullafáradtan, golflabdányi karikákkal a szemünk alatt induljunk neki a dolgos ősznek. Íme a szakértők tanácsai.

1. Mielőtt lefekszel, tedd be az ágyneműdet a hűtőládába!

Az egészet, úgy ahogy van, néhány percre. Ha nem fér be, vagy nincs hűtőládád, a fridzsider mélyhűtő része is megteszi, a kispárna és a lepedő oda is befér.

2. Tölts meg egy termoszt jeges vízzel, és tedd a tested bizonyos pontjaira este!

Először a bokáidon időzz vele, aztán a térdeden, majd a lágyékodon, a csuklódon, a nyakadon, végül a szemöldöködön. Ez is csak pár perces rituálé lefekvés előtt, de sokat segít. Ha van jégakkud, egyet az ágyba is magaddal vihetsz, és éjjel időnként hűtheted magad vele.

3. Aloe verás, napozás utáni balzsam

Ha este ezzel kened be az egész testedet - főként, ha napközben a hűtőben tartottad - valóságos csodát tesz.

4. Spriccelő

Ezt sokan ismerik. Akár a növényeid vízspriccelője, akár egy kiürült tisztítós flakon, bármi megteszi. Töltsd meg hideg vízzel, tartsd az éjjeliszekrényeden, és időnként permetezd be magad vele.

5. Gyapjú

A legideálisabb alvó-szövet. Minél tisztább gyapjúból van az ágyneműd, a pizsamád, gyakorlatilag bármi, ami a testedhez ér éjszaka, annál jobb.

6. Ne egyél túl sok fehérjét!

Mármint este. A sovány hús, a hal, a tojás, a sajt, a joghurtok és a diófélék mind felmelegítik a testedet.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
farmer-szegecs-klimavedelem-1000x659.jpg

„Újratervezheti” a farmereinket a klímaváltozás - az egyik legmérgezőbb ruhadarabról van ugyanis szó

A 'Jeans Redesign' nevű, klímavédelmi kezdeményezés hatására a farmer, ahogy ma ismerjük, örökre megváltozhat.
CNN. Fotó: Pexels - szmo.hu
2019. július 19.Jeans Redesign Guidelines. Vagyis szabad fordításban Farmer-újratervezési Kódex. A CNN beszámolója szerint ez a neve annak a világméretű kampánynak, amelyet egy brit klímavédő szervezet, az Ellen MacArthur Alapítvány indított el.

Kevesen tudják, hogy a milliárdos divatipar a környezetünkre - és ránk nézve - az egyik legmérgezőbb üzletág. Különösen igaz ez a világ talán legnépszerűbb ruhadarabjára, a farmernadrágra, amely 150 éve gyakorlatilag a földgolyó minden pontján alapdarabnak számít.

A ma farmernadrág néven ismert ruhadarabot eredeti formájában egy favágó megrendelésére Jacob Davis szabómester készítette 1870-ben, aki az ehhez szükséges, erős pamutszövetet Levi Strauss San Franciscó-i méteráru-kereskedőtől vásárolta meg.

Annak érdekében, hogy a rávarrott zsebek minél erősebben tartsanak, Davis a sarkaikat szegecsekkel erősítette meg. Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”- ből készül, jellemzően kék színű.

A klímavédő szervezetek régóta figyelmeztetnek arra, hogy a tradicionális farmer előállítása - ma már főként divatcélokra - indokolatlanul nagy megterhelést jelent a környezetünknek.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Kezdjük rögtön a fémszegecsekkel, amelyek funkciója régen valóban a nadrág megerősítése volt azokon a részeken, ahol az a nehéz fizikai munkában elszakadhatott. Ma viszont már a szegecseknek a dekoráción kívül az égvilágon semmi hasznos funkciójuk nincs.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
sor4.jpg

Miért álmosodsz el 1-2 üveg sörtől?

Biztosan előfordult mindenkivel, hogy este fáradtan hazaért, felpattintott egy üveg sört, esetleg kettőt, majd nemsokára békésen húzta a lóbőrt a fotelban. Miért van ez? Gyógyszerészek adnak választ a kérdésre.
Sárközy András PhD hallgató cikke a Gyógynövénylap oldalon, Fotók: Pixabay - szmo.hu
2019. július 21.A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály vezetőségi tagjai szerkesztik azt a portált, ahol hasznos, szakszerű és érdekes cikkeket olvashattok a gyógynövényekről. Céljuk a szakszerű gyógynövény-alkalmazás terjesztése, propagálása és az olvasók célzott tájékoztatása egy-egy gyógynövénnyel kapcsolatban.

Valószínűleg sokunkkal előfordult már, hogy egy stresszes nap, túlhajtott hét vagy húzós eseménysorozat után leginkább csak az hiányzott, hogy végre leülhessünk a baráti társasággal beszélgetni egy-két sör kíséretében. De tényleg nyugtat a sör? Melyik sörtípus nyugtat meg leginkább, és ehhez milyen komponense járul hozzá az alkoholon kívül leginkább? Ennek járunk utána a mostani cikkben.

Ahhoz azonban, hogy megítéljük a sör nyugtató hatását, először érdemes áttekintenünk, mi található egyáltalán a sörben. Ehhez jó támpont lehet a sok sörgyár által még mindig emlegetett

1516-os bajor tisztasági törvény, amely kimondja, hogy a sör csak vizet, árpamalátát és komlót tartalmazhat. Mivel ekkortájt a sör valódi kialakulásáért felelős sörélesztőt még nem ismerték, ez ki is maradt a törvény szövegéből, de magától értetődik, hogy ennek a negyedik alapanyagnak szintén jelen kell lennie minden sörben.

Bár azóta a sörök jó része ezektől eltérő – sokszor extrém – alapanyagokat is tartalmaz, mégis kijelenthető, hogy a sör nyugtató hatásáért ezen négy komponens valamelyike lehet a felelős. Ahhoz azonban, hogy megállapítsuk melyik, tekintsük át a hozzávalók jellemzőit.

Víz

Bár a sörök legnagyobb részét a víz adja, könnyen belátható, hogy nyugtató hatásáért nem ez felel. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy ne lenne szerepe a sör potenciális egészségmegőrző hatásaiban. Több tanulmány is kimutatta ugyanis, hogy fizikailag kimerítő feladatok után a sörfogyasztás is megfelelő választás lehet az elvesztett víz pótlására.

Érdekes módon a sörök erőssége (alkoholtartalma) mérsékelt fogyasztás esetén nem befolyásolta számottevően a rehidráció mértékét, azonban nagyobb mennyiséget elfogyasztva a magasabb alkohol tartalmú sörök már sokkal kevésbé voltak alkalmasak a víz pótlására, mint a gyengébb társaik.

Joggal gondolhatnánk, hogy a sör minősége annál jobb, minél tisztább forrásvizet tartalmaz a főzet, azonban ezt a mítoszt leginkább a reklámok táplálják: különböző fajta sörök elkészítésének különböző összetételű vizek kedveznek. Így könnyen lehet, hogy a legkiválóbb sör egy tisztán kellemetlenebb ízű alapanyagból indul ki.

Maláta

A sör édességét, színét, kalóriatartalmát és az alkohol kialakulásához szükséges cukrot mind a malátának, azaz a csírázásban megállított gabonafélének köszönhetjük.

Bár önmagában gyógyhatása nem igazán van, mégis ez a komponens felelős a megrögzött sörfogyasztók elhízásáért.

Bár a XVI. századi törvény árpamalátát említ, a sör készítéséhez bármilyen keményítő tartalmú gabona használható, így találkozhatunk búzát, kölest, rozst, sőt kukoricát és rizst tartalmazó sörökkel is. E két utóbbival azonban a sörkedvelőknek érdemes vigyázniuk, hiszen az alapanyag olcsó beszerzési ára és magas hasznosulása miatt az üzemek sokszor ezzel gyarapítják a sörük alkoholfokát, kellemetlen mellékízt hagyva a fogyasztók szájában.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x