hirdetés
balatonfelived.jpg

4 remek szabadtéri program a Balaton-felvidéken

Élvezheted a csendet, nyugalmat, vagy pazar kilátásban gyönyörködhetsz egy bazaltvulkánról és akár megismerheted egy falusi gazdaság életét és az őshonos magyar háziállatfajtákat.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 16.


hirdetés

A jó időben egyre többen vágynak ki a szabadba. Sokan szívesen indulnának a Balatonra is, de kerülnék a tömeget. Ha te is most inkább a természetben töltenél el egy kis időt, miközben azért újdonságokat, élményeket is keresel, akkor irány a Balaton-felvidék.

A gyönyörű környezetben sétálhatsz, ellátogathatsz Matula bácsi kunyhójához, simogathatsz bárányokat vagy megismerheted a bivalyok életét.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság egyre több szabadtéri látványosságát nyitja meg újra.

Így már most várnak a Hegyestű Geológiai Bemutatóhelyen, a Salföldi Majorban, a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban és a Fekete István Emlékhelyen.

hirdetés

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, Kis-Balaton

Itt van Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája. A rezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik.

Érdemes távcsövet is vinni, mert a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett így akár ürgéket is láthatsz. Téli időszakban a bivalyok az istállóban és a karámban vannak, de ilyenkor már a szabadban találkozhatsz velük. A rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig. Az istállóban régi fotográfiákkal és a hagyományos bivalytartás eszközeivel is megismerkedhetsz.

Fekete István emlékhely

A Kis-Balatonnál, a Fenékpusztán található Diás-szigeten áll a Fekete István emlékhely, amely tavaly megújult. Kialakítottak egy Fekete István emléksarkot, diorámák, interaktív játékelemek és mit rejt a kincsesláda várja a látogatókat. A felújításnak köszönhető, hogy méltó körülmények között őrizhetik meg a természetvédelem úttörőinek Vönöczky Schenk Jakab, Tildy Zoltán, Gulyás József, Fekete István és az egykori kolléga, Futó Elemér örökségét.

A bemutatóhelyet csak szakvezetővel lehet megtekinteni, gépkocsival és egy rövid sétával. A területen sétálva megismerheted az élővilágot, a Zala folyót, a nádast, a Kis-Balaton táj- és kultúrtörténetét, és a hazai természetvédelem első, kezdeti mérföldköveit.

A túra során megnézheted a Fekete István Emlékszobát, és a Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Vönöczky Schenk Jakab Emlékszobát. Az emlékház mellett áll a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó.

Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, Monoszló

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette. Ám a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal felfedi a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét.

A kráterben megdermedt láva a kihűlés során sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A hegyen megtalálhatók a Balaton-felvidékre jellemző karsztbokorerdők a jellegzetes cserszömörcével, míg a Balatonra néző oldalon cseres-kocsánytalan tölgyesek, szőlősorok és pincék láthatók.

Panorámatérkép segítségével azonosíthatod a Káli-medencét körül ölelő hegyeket. Láthatod a Balatont, délről a Fonyódi-hegyet, majd nyugatra a Badacsonyt, a Gulácsot, a Keszthelyi-hegységet, a Csobáncot, a Fekete-hegyet, a Boncsos-tetőt, és a messzeségben még a Tátika is felismerhető.

A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított szabadtéri kőpark segítségével geológiai időutazást is tehetsz.

További programok ITT

Bővebb információk ITT

A járvány után is vannak szabályokat, melyeket be kell tartani: a megnyitott látogató- és bemutatóhelyeken egyszerre 25-en lehetnek. A látogatók számára – egy háztartásban élők kivételével - legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani. A zárt térben (pénztár, mosdók stb.) szájat és orrot eltakaró maszk vagy kendő kötelező. A gyalogos szakvezetéseken egyszerre maximum 15-en vehetnek részt.

Fotók: BfNPI


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
langos-balaton-arak.jpg

Kiderült, mennyibe kerül egy sajtos-tejfölös lángos a Balatonon

A Fókusz megnézte, mennyit kell fizetni a nyári finomságért az északi és a déli parton, és milyen minőséget kapunk a pénzünkért.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. július 01.


hirdetés

A balatoni nyár egyik elengedhetetlen finomsága a lángos, amit már rengeteg féle ízesítéssel kínálnak a strandokon. Noha az utóbbi időben sokan panaszkodnak arra, hogy túl sokba kerül a hazai specialitás a magyar tengernél. A Fókusz megnézte, hol mennyit kell fizetni egy sajtos-tejfölös lángosért, ami alighanem a legnépszerűbb a különböző ízesítések közül.

Először az északi partot tesztelték.

Volt, ahol 1000 forintot fizettek, de az a lángos pizza méretű volt, bőven megpakolva tejföllel és sajttal, a stáb szerint tehát tökéletes volt és megérte megvenni. Máshol 850 forintot költöttek, de az alacsonyabb ár ott a minőségen is meglátszott.

A déli parton szintén 850 forintot fizettek egy olyan lángosért, amely belül nyers volt. Egy másik standnál is ugyanennyibe került a sajtos-tejfölös, ami viszont a riporternő szerint lángoshoz képest is túlságosan tocsogott az olajban.

A Fókusz stábja végül arra jutott, hogy a drágább jobb, náluk egyértelműen az 1000 forintos, pizza méretű lángos vitte a prímet.

hirdetés

A riport alapján tehát, aki lángost akar enni a Balatonon, minimum 800 forintos árral számoljon. Ez persze csak a sajtos-tejfölös verzió ára, az ennél "extrábbak" jóval többe is kerülhetnek, míg a sima tejfölös vagy sima sajtos valamivel kevesebbe.

A Fókusz riportja:


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
balaton_rostasy-11-1-scaled.jpg

Napfény, fürdés, lángosozás - Ilyen volt a Balaton az idei első kánikulai hétvégén

Függőágyban olvasás, játszóterezés, vitorlázás, napozás... Beindult a nyaralós szezon a magyar tenger partján.
Fotók: Rostásy Szabó Mihály - szmo.hu
2020. június 28.


hirdetés

Vannak, akik már felkészülten, barnán érkeztek a vízpartra, de vannak, akik még hordozzák a tél sápadtságát. Van, aki inkább a vízben hűsölt, és van, aki az árnyékba vonulva, függőágy kényelmében olvasott. Megteltek a büfék, és türelmesen álltak a sorban a lángosra, üdítőre várakozók. Mint egy igazi, nyári balatoni hétvégi nap. Ilyen volt 2020 első kánikulai hétvégéje:

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-strandolas-mti-mohai-balazs-cimkep.jpg

Tombolt a nyár a Balatonon, rengetegen strandoltak, vitorláztak a magyar tengernél

Kihasználták a strandidőt a fürdőzők és a vitorlázók.
Fotók: MTI/Mohai Balázs - szmo.hu
2020. július 11.


hirdetés

Ellepték a strandolók a Balatont, ami nem is csoda, hiszen igazi nyári idő van, a magyar tenger vize pedig az eumet legfrissebb mérése szerint 25 fokos.

Szombaton 30-35 fokos hőség várható, amit érdemes is kihasználni, hiszen este szélviharral és zivatarokkal érkezik a hidegfront, így vasárnap már kevésbé lesz alkalmas az idő a strandolásra.

Már pénteken is sokan fürdőztek a Balatonban, ezt bizonyítják az MTI fotósának képei is. Vitorlással és vízibiciklivel is szelték a hullámokat a magyar tenger szerelmesei, de az úszógumik és a felfújható matracok, illetve akadálypályák is népszerűek.

Strand Balatonlellén.

hirdetés

Fürdőzők Balatonlellén.

Fürdőzők Balatonlellén.

Vitorláshajó Balatonlelle közelében.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
balaton-fagyija-2020.jpg

Ez az ínycsiklandó finomság lett idén a Balaton fagyija

Mutatjuk a győztest és a különdíjasokat is.
Fotók: Bagaméri Fagylaltozó/Facebook - szmo.hu
2020. június 15.


hirdetés

Idén is megválasztották a Balaton fagylaltját, amely ezúttal egy levendulás kajszibarack elnevezésű fagyi lett. A különleges édességet a balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó készítette el, amely már két éve is elnyerte ezt az elismerést egy másik finomsággal - számolt be róla a Veol.hu.

A Balatoni Turizmus Szövetség által meghirdetett versenyre idén 13 cukrászat és fagylaltműhely nevezett különleges ízesítésű és nevű fagyijával. Egy négytagú zsűri döntött a győztesről és a különdíjasokról, miután minden benevezett fagylaltozót végigjártak.

Figyelembe vették a finomságok ízét, illatát, állagát, színét, dekorációját és a praktikumot is.

Ezek alapján választották meg a győztest, azaz a Bagaméri fagylaltozó Levendulás kajszibarack elnevezésű fagylaltját. Márton Sándor, a fagylaltozó tulajdonosa elmondta, hogy

egy letisztult ízű, kevés cukorral készült fagylaltról van szó, amelyhez a környékbeli gazdáktól származó kajszibarackot használt, a levendula pedig szintén a közelből származik,

hirdetés

ugyanis mindkettő jellegzetes a Balaton-felvidéken.

Így néz ki a győztes fagyi:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!