uo_toll1
4 magyar találmány, amely megkönnyítheti az életünket a jövőben
Az elsősegélydobozt szállító drónt, az íráskészséget fejlesztő tollat és az okosfáslit is érdemes megismerned.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 29.


2017-ben a fiatal magyar feltalálók találmányaitól volt hangos a sajtó. A legfiatalabb közöttük a 16 éves Szegedi Melinda, akit saját problémás bokaízülete inspirált arra, hogy egy kínai technológiai versenyen is első díjjal jutalmazott okos kütyüt fejlesszen. Az életmentő drón feltalálója sem sokkal idősebb nála, Imets Tamás is saját balesetéből kiindulva alkotott meg egy drónt, amely akár kötszert és elsősegély dobozt is képes eljuttatni a bajba jutott emberekhez.

Következzen 4 magyar találmány, amit az egész világ megirigyelhetne:

UO Toll

A magyar fejlesztésű UO toll a helyes íráspozicionálás elsajátításában segít, a kisgyerekek íráskészség fejlesztéséhez is fontos kellék, emellett terápiás céllal alkalmazható speciális segédeszköz, amely a diszgráfia rehabilitációs fejlesztésétől kezdve, többek között az izomsorvadásos betegek életének megkönnyítésére is alkalmas.

Számos sikertörténet köthető tollhoz. "Egy diszgráfiával küzdő fiú például folyamatosan küldött nekünk leveleket. Számára olyan mértékben segített az eszköz a fejlődésben, hogy a tanárai külön szülői értekezletet hívtak össze ennek megcsodálására, megtárgyalásra" - mesélte nekünk az UO tollat feltaláló Bagó Ákos formatervező mérnök.

Ha kíváncsi vagy a teljes cikkre, ide kattintva elolvashatod.

uo2

Fotó: Mervai Márk

uo_1

Fotó: Mervai Márk

Okosfásli

Mindössze 16 éves az a magyar diáklány akinek találmánya 500 pályamű közül bizonyult a legjobbnak a 32. Kínai Ifjúsági Tudományos és Technológiai Versenyen. Szegedi Melinda egy okosfáslit alkotott, ami fűteni és hűteni a testet, így könnyen szabályozni lehet vele a test hőmérsékletét. A könnyen kezelhető, termoterápiára alkalmas készüléket sorozatgyártásra, patikai forgalmazásra tervezte. Különböző bőrbetegségek, bőr alatti elváltozások, fekélyek gyógyítását segíti.

A fiatal feltaláló ötlete onnan jött, hogy gyerekkora óta gond van a bokaízületeivel, a kötés cserélgetésére pedig keresett valami egyszerűbb megoldást. Így jutott eszébe, hogy a hőmérséklet tartását meg lehetne oldani valamilyen elektronikus eszközzel.

Ivócsap

Az ötletgazda az Ivócsap esetében négy építészhallgató lány: Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófi és Zoletnik Zsófia. Alapkoncepciójuk szerint a városi utcákon lévő, használaton kívüli tűzcsapokra speciális fejet szereltek, amelyből gombnyomásra ivóvíz nyerhető. Az új funkció mellett a tűzcsap megtartja eredeti, tűzbiztonsági szerepkörét is. Bővebben az Ivócsapról itt olvashatsz.

Életmentő drón

Egy 1999-es születésű, csíkszeredai középiskolás fiú találmánya életeket menthet. Imets Tamás új fejlesztésének segítségével gyorsan tájékozódó drónokkal kereshetünk bajbajutott embereket, akik például a hegyekben, lerombolt épületekben tartózkodnak. Tamás tavaly augusztusban kéztörést szenvedett a somlyói hegyekben. Nem tudott felkelni magától, amire pedig a kórházba ért, a sejtek elhaltak, így a bicepszéből ki kellett vágni egy darabot, és kétszer műtötték meg a karját - írja a Maszol.ro. Ez az eset inspirálta arra, hogy megépítse dránját és szoftvert fejlesszen hozzá, amely képes arcokat, tárgyakat felismerni, sőt még elsősegélydobozt is el­juttat egyik pontról a másikra. A találmányát már Brüsszelben is bemutatta.

Forrás: Bors


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x