4 kihagyhatatlan balatoni múzeumi program őszre
Ha a kellemes időt kihasználva már végigjártad a balatoni sétányokat, megnézted a százéves malmokat, a csodás panorámájú romkápolnákat, és vonatoztál romantikus erdőkben, akkor itt az ideje, hogy némi ismeretterjesztést is beiktass az őszi kirándulásaid közé.
Földi Rita írása az Éjjel-Nappal Balaton oldalon, Címkép: Pixabay - szmo.hu
2018. október 21.


Az Éjjel-Nappal Balaton online turisztikai magazinon friss híreket és érdekes cikkeket olvashatsz. Segítséget találsz, ha szállást, programot, éttermet keresel, vagy csak pihennél egyet.

Múzeumba menni sokkal izgalmasabb, mint gondolnád! A vizuális elemek segítségével ismeheted meg például a Balaton kialakulását, a Balatonon élt híres művészek, írók és költők lakhelyén úgy mozoghatsz, mintha kedvenc művészed még ugyanúgy ott élne, vagy az arisztokraták kastélyában olyan élményben lehet részed, mintha a történelem megelevenedve előtted.

A múzeumok által őrzött kincseket, kiállított használati tárgyakat, vagy éppen értékes festményeket végignézve, jobban meg tudjuk érteni a múltat. A történelemkönyv kitárul, és csak rajtunk múlik, hogy mennyit fogadunk be belőle. Ahogy mondani szokás; ”annyit vehetsz ki belőle, amennyit beleteszel”.

Ezért érdemes lehet idegenvezetést, vagy tárlatvezetést is kérni azokon a helyeken, ahol erre lehetőség van, mert egy szakember segítségével olyan információkat is megtudhatunk, melyet csak a látottak alapján nem tudnánk kideríteni. Ráadásul élő szóban elmondva sokkal izgalmasabb lehet a történelem, mintha csak olvasgatnánk a feliratokat a múzeumi vitrinek előtt. Ha szerencsénk van, akkor talán kifogunk egy olyan idegenvezetőt is, aki még néhány titkos, városi legendát is tud a környékről mesélni.

Az alábbiakban 4 helyszínt és ezekhez kapcsolódó néhány olyan programot gyűjtöttem össze, melyek számomra különösen kedvesek és izgalmasnak tűnnek.

1. Keszthely, Helikon Kastély

Kincsvadászat az éj leple alatt

Egy jó zseblámpa és egy detektívfüzet segítségével a bátor résztvevők megtalálhatják az elrejtett kincses ládikát a Helikon Kastély sötétbe borult enteriőrkiállításában... További információ ITT.

Időpont: 2018. október 26., 19.00

Helyszín: Helikon Kastély, Keszthely, Kastély utca 1.

2. Keszthely, Balatoni Múzeum

Őszi kikapcsolódás a Balatoni Múzeummal

Mivel a program az őszi mezőgazdasági betakarító munkák idején valósul meg, ezért a néprajzi gyűjtemény témához kapcsolódó műtárgyairól mesél a néprajzkutató. Kisebbek és nagyobbak számára is igazán szórakoztató programokkal készültnek, mivel az őszi terméseket felhasználva mutatják meg, milyen egyszerűen lehet szépet, értékeset előállítani. További információ ITT.

Időpont: 2018. november 2. 14.00

Helyszín: Balatoni Múzeum, Keszthely, Múzeum utca 2.

3. Veszprém, Bakonyi Ház

Gyertyafényes éjszaka – estézés a századfordulón

A századelő hangulatát kívánja megidézni a „Gyertyafényes Éjszaka”, ahol aktív részesei lehetünk a programnak, hiszen a látogató maga is mécsessel tekintheti meg város szívében megbúvó kis parasztházat. Majd megelevenedik az őszi esték hangulata, kipróbálhatjuk a kukorica morzsolást, a pattogtatott kukorica készítést. További információ ITT.

Időpont: 2018. november 09., 17.00

Helyszín: Bakonyi Ház, Veszprém Erzsébet sétány 3.

4. Veszprém, Laczkó Dezső Múzeum

A sziklától a kőbaltáig – az erdőtől a sivatagig interaktív tárlatvezetés

A kiállítás az újkőkori csiszolt kőeszközök készítését és használatát mutatja be hazai őskori régészeti tárgyain keresztül. A csiszolt eszközök „életének” szakaszait a nyersanyag beszerzésétől („szikla”) a kész, nyélbe illesztett eszköz („kőbalta”) használatának módjain át a néprajz segítségével ismerhetjük meg. (Ingyenes program) További információ ITT.

Időpont: november 06., 16.30

Helyszín: Laczkó Dezső Múzeum, Veszprém, Erzsébet sétány 1.

Ha szereted a Balatont vagy szállást/éttermet/programot keresel, ne feledkezz meg róla: Éjjel-Nappal Balaton!

KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x