hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
mag2
Varázslatos 100 éves budapesti házak
Ezeket a százéves épületeket ti is bebarangolhatjátok a Budapest100 alkalmából!
Szöveg: Dömötör Niki, fotó: Nagy Szabolcs - szmo.hu
2015. április 09.


hirdetés

Április 18-án és 19-én, immár ötödszörre ismét lesz Budapest100 és ismét bebarangolhatjátok a századik születésnapjukat ünneplő épületeket, számos helyszínen a háztörténeti séták mellett pedig igazán izgalmas programok várnak benneteket. Tettünk egy kis kedvcsináló sétát.

Kis körutunkat a Március 15. tér 6-7-es szám alatt álló Mátyás Pincénél kezdtük, amelyet 1904 januárjában nyitott meg Baldauf Mátyás. Csakhamar a főváros közismert-közkedvelt sörözője lett, repertoárja később a kiválóan elkészített halételekről híresült el. Magát az épületet Schütz Rezső tervezte, megrendelője után sokáig Barabás-házként emlegették a pestiek. Az eredeti kovácsoltvas liftet sajnos már nem láthatjuk, de a növénymotívumokkal díszített gyönyörű kovácsoltvas korlátokat igen, ahogy a Zsolnay-csempéket is, bár magukon viselik az idő vasfogának nyomait.

Mi a Budapest100?

A Budapest100 egy rendhagyó, az egész várost megmozgató civil esemény, amely 2011-ben hagyományteremtő szándékkal indult az OSA Archívum és a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére. Elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

1914-ben a Pince zeneteremmel és konyhával bővült, ekkoriban kezdett kialakulni a törzsgárda és a kisebb-nagyobb asztaltársaságok is. Az alapítás huszonötödik évfordulójának megünnepléséről fennmaradt egy megmosolyogtató anekdota: a tulajdonos, Baldauf Mátyás azon a napon az 1904-ben érvényes árakon kínálta ízletes fogásait. Ajánlata olyan népszerű volt, hogy rendőri segítséget kellett bevetni a tömegoszlatáshoz, annyian rohanták meg az éttermet.

gg

1937-ben Dávid Károly építész tervei alapján nagyszabású felújításon esett át az épület, ablakait ekkor cserélték színes mozaiküvegre és a Mátyás királyt ábrázoló freskók is ekkor kerültek a falakra. (Egyébként máig vitatott, hogy a Pince vajon a tulajdonosról vagy az uralkodóról kapta-e a nevét.) A Mátyás Pince második aranykorát élte, amikor közbeszólt a háború. Az ostrom ideje alatt zárva tartott, óvóhelyként működött, később egy ideig népi konyha üzemelt a helyén. 1949-ben államosították is, majd az ötvenes években végre megkezdődhetett restaurációja, már a Mátyás király korát megidéző hangulat jegyében.

A helyszínen többek között Mihályi Balázs hadtörténész tart majd előadást április 18-án és 19-én Budapest ostromához kapcsolódóan, amelyről néhány kulisszatitkot nekünk is elárult. Az ostrom idején rengeteg óvóhely-térkép készült, ezek nemcsak a védelmi hálózatot mutatták, de azt is, hogy hol bontották át a falakat az egyes épületekben menekülőutakként – a föld alatti rendszert ugyanis a németek és a szovjetek is használták. Egy másik kuriózum az amerikai bombázógépek pilótáinak vízálló selyemből készült térképe, amely a fő magyarországi közlekedési útvonalakat, vasútvonalakat ábrázolja. Sálként is lehetett viselni, később a Vöröskereszten keresztül csempészték a német hadifogolytáborba került pilótáknak, akik közül sokan így tudtak egérutat nyerni.

A Mátyás téri Magda-udvarnak egészen különleges hangulata van, sajnos nem csak a homlokzat egyedi építészeti megoldása, a gyönyörű, üvegezett, bár jócskán tatarozásra szoruló téli erkélyek és a domborművek miatt. (Mint egy lakótól megtudtuk, a felújítás hatalmas költségeket emésztene fel, az épület pedig semmiféle műemléki védettséget nem élvez.) A házat már csak az elnevezés tisztázatlansága miatt is titokzatosság lengi körül, hiszen arra, hogy miért lett Magda-udvar, több verzió létezik a városi legendáriumban.

_NSZ1484

Lehetséges, hogy azért, mert egykor szegény sorsú anyáknak nyújtott szállást és menedéket, vagy mert a Magdolna-negyedben található. Egy kissé hátborzongató magyarázat szerint pedig a néhai tulajdonos öngyilkos, Magda nevű lányának állít emléket, aki levetette magát az ötemeletes bérház tetejéről. Több korabeli újságcikkből rekonstruálható egyébként, hogy az épület, mivel sokáig a környék legmagasabbja volt, sajnos gyakran vált célpontjává az öngyilkosságra készülőknek.

_NSZ1521

_NSZ1517

_NSZ1505

Az 1912-ben épült, a Löffler-fivérek által jegyzett ház másik érdekessége, hogy a húszas évekig itt működött a Mátyás mozi. És még egy kis aktualitás: itt forgatták nemrég a Liza, a rókatündér című magyar film néhány jelenetét is.

A Bródy Sándor utca 17-es szám előtt elhaladva senki nem gondolná, hogy az itt magasodó bérház belső tere nem is egy, de három, valóságos oázisnak tűnő díszkertet rejt. Az eredeti, 1885-ben klasszicista stílusban épített ház csak kétemeletes volt, Podmaniczky László császári-királyi kamarás tulajdonában állt, akkor még hosszan benyúló, gyönyörű díszkertjének városszerte csodájára jártak.

_NSZ1531

1908 környékén Szávozd Richárd gazdasági főtanácsosé lett a már akkoriban is előkelőnek számító környéken található ingatlan, aki ekkor nagyléptékű vállalkozásba kezdett. A bérpalota bérházzá alakult, két emelettel bővült. Szávozd Schannen Ernő műépítészt – aki számos palotát, például a Blaha Lujza téren épült Nemzeti Szállót is jegyezte, többször dolgozott együtt Ybl Miklóssal és Hauszmann Alajossal is – bízta meg a kivitelezéssel. A homlokzat különleges, táncoló kisfiúkat-kislányokat ábrázoló dekorációs elemei is hozzá köthetőek. A Bródy utca mellett a Szentkirályi utca is a Palotanegyed egyik legrégibb utcája, ahol a Budapest100 hétvégéjén szerveznek helytörténeti sétát is, meglátogatva a környék – zömében Ybl által tervezett – híres bérpalotáit a Múzeumkerttől kezdve a Gutenberg-térig.

_NSZ1542

_NSZ1538

A Ráday utcán járva belestünk még a 14-es szám alatt álló Mellinger-házba, amelynek belső falai máig őrzik az eredeti, 1910-es években rákerült mintákat. A házban – a kor szokásainak megfelelően – élesen elkülönült egymástól a nagypolgári családok és cselédjeik lakrésze. Az „urak” mindig a főlépcsőházban közlekedtek, ahova a cselédeknek nem volt engedélyezett a bejárás. Eredeti főliftjüknek ma már csak az ajtaja maradt meg, de tudjuk, hogy a háromszög alaprajzú utasteret egykor bársony borította, még egy kis ülést is kialakítottak benne a komfort kedvéért (természetesen ezzel a cselédek egyáltalán nem közlekedhettek, csak a melléklépcsőn, amely a másik udvarral köti össze az elülső épületrészt). A gazdag családok százötven négyzetméteres (vagy akár még nagyobb) otthonainak nagy részét széttagolták a háború után, a cselédlakások bejáratait kisebb ajtók rejtették.

_NSZ1571

_NSZ1576

A háborúban jelentős kárt nem szenvedett a ház, ami csak az isteni gondviselésnek köszönhető: ugyan bezuhant a pincébe egy bomba, de csodával határos módon nem robbant fel. A föld alatt egyébként egy hatalmas, 400 négyzetméter alapterületű légópincét alakítottak ki, az alagútrendszeren keresztül pedig akár a szomszéd házba is át lehet jutni. Az április 19-ére szervezett épülettörténeti sétán részt vesz majd Kádár Béla festőművész unokája is, aki 1956-ig élt itt, és rengeteg alkotása született a falai között. Emellett zsonglőrködés, hastánc-előadás, koncertek és kreatív írás workshop is vár benneteket, ha ellátogattok a Ráday utcába.

_NSZ1560

_NSZ1558

A Budapest100 részletes programjait itt, a születésnapos házak térképét pedig itt tudjátok böngészni. Fontos, hogy néhány eseményen csak előzetes regisztrációval tudtok részt venni, ezért tanácsos észben tartani a határidőt, nehogy lecsússzatok egy-egy kuriózumról!

Ha szerinted is izgalmasak a százéves házak, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:
Minden eddiginél nagyobb sportcsarnok épülne Budapesten
Itt rendeznék a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

Húszezer férőhelyesnél is nagyobb sportcsarnok építéséről döntött a kormány.

A hírt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a február 21-én rendezett kormányinfón.

Az építkezés pontos helyét Gulyás Gergely nem mondta meg, az államnak még meg kell vásárolnia a területet. a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra, aminek Magyarország Szlovákiával közösen lesz a házigazdája. A döntő itt lenne a budapesti sportcsarnokban.

Ahhoz, hogy megépülhessen, legkésőbb ősszel dönteni kell a kivitelezőről, és legkésőbb 2020 januárjában meg kell történnie az első kapavágásnak - mondta egy kérdésre válaszolva Gulyás Gergely. Arról is beszélt, hogy a kézilabda bajnokságnak több helyszíne lesz Szegeden és Veszprémben is lesznek emiatt sportfejlesztések.


KÖVESS MINKET:
Két hétre lezárják a Keleti pályaudvart májusban
A vonatokat más állomásokra irányítják és a menetrend is változni fog.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 22.


hirdetés

Május 13-tól két hétre lezárják a budapesti Keleti pályaudvart, mert a vasúti pályán, a felsővezeték-hálózaton, a biztosítóberendezéseken, a peronokon, az utasforgalmi területeken és az üzemi épületeken karbantartási munkákat végeznek - írta az Index.

A MÁV a közleményében azt írta, hogy

a munkálatok után csökken a sebességkorlátozások mértéke és a műszaki üzemzavarok lehetősége, és a műszaki berendezések és eszközök megfelelő üzemkészsége is biztosítható lesz.

A lezárás idejére a vonatokat más állomásokra irányítják át, és a menetrendben is lesznek változások, ezekről a MÁV-csoport a honlapján ad majd tájékoztatást.


KÖVESS MINKET:

Nehezebb lesz Budapesten közlekedni: megint felújítanak egy villamosszakaszt június közepétől
A 4-es és 6-os vonalán lesz fennakadás.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 21.


hirdetés

A 4-es és a 6-os villamos vonalának két végén is felújítás lesz 2019 nyarán. Az Infostart információi szerint

nyáron a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Margit utca között felújítják a 4-es és a 6-os villamos pályáját.

Leállhat a közlekedés a körúti villamosvonal másik végén is: az Üllői út és a dél-budai végállomások közötti szakasz vágányfelújításáról jelenleg is zajlik a közbeszerzési eljárás.

Az Index megkereste a BKV-t, és a vállalat a kérdésükre azt válaszolta, hogy

a 4-es-6-os villamos Széna tér – Margit utca közötti szakaszának felújítását 2019. június 15 és augusztus 10. között tervezik.

A munkát két ütemben végzik el: a Széll Kálmán tér és a Mechwart liget, illetve a Mechwart liget és a Török utca között, és emiatt a 17-es villamos menetrendje is változni fog.

Az Indexnek a BKV azt is elmondta, hogy azért kell ilyen gyakran felújítani a Nagykörúton a villamosvonalat, mert ez "Európa egyik legnagyobb forgalmú városi vasúti viszonylata, számos helyen extrém nagy keresztirányú gépjárműforgalom is terheli. A villamosvonal vágányhálózata ezért az átlagosnál nagyobb igénybevételnek van kitéve, a sínek jobban kopnak, a csatlakozó burkolatok hamarabb elhasználódnak." Átfogó felújítás több mint 10 éve volt, de ha a nyári felújításnak vége, újabb 5-10 évig nem kell hozzányúlni ehhez a vonalhoz.


KÖVESS MINKET:
Tesla-kereskedés nyílik Budapesten
Ez lesz az első Magyarországon.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. február 20.


hirdetés

2019 tavaszától Magyarországon is lesz értékesítési és átadási pontja a Teslának, derül ki a cég weboldaláról, amit a HVG szúrt ki. Az egyelőre szűkszavú közlés szerint a Universal Leasing Kft. Budapesten lesz a szalon, a Petőfi híd pesti hídfőjének közelében.

Ugyanitt, a honlapon Model 3-tesztvezetésére is lehet jelentkeznie annak, akinek már van Model 3 rendelési száma.

Azt egyelőre nem tudni, szerviz megnyitását is tervezik-e, addig is (az eddigiekhez hasonlóan) Ausztriában van lehetőség a hazai Teslák karbantartására.

A Model 3 típusú Tesla egyébként idén márciusban érkezik meg Európába, ez a legkisebb és egyben legolcsóbb darabja a márkának.


KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x