hirdetés
meteor_aszteroida_pixabay.jpg

4 aszteroida is elmegy ma a Föld mellett - a legnagyobb akkora, mint a Big Ben

képünk illusztráció, fotó: Pixabay - szmo.hu
2020. május 23.


hirdetés

hirdetés

Ebben a videóban modellezték is a kisbolygó mozgását:

Az amerikai űrügynökség (NASA) felhívta a figyelmet arra, hogy ugyan elnevezésük alapján ezek a meteoritok pályájuk során néha valóban közel kerülnek bolygónkhoz, de a becsapódás esélye minden esetben csekély. A csillagászok jelenleg 2000 különböző aszteroidát, üstököst és más, az űrben száguldó objektumot követnek, melyek fenyegetést jelenthetnek bolygónkra.

Kiemelték: hosszú távon mindenképpen szükség lesz az aszteroidák elleni védekezés fejlesztésére, ugyanis semmi sem garantálja, hogy mindig elkerüljük az ütközéseket. Jelenleg a védekezés legjobb módszere időben megtalálni és szemmel tartani a potenciális veszélyforrásnak számító aszteroidákat és meteorokat.

A 2020 JX nem az egyetlen űrkőzet, mely ma elhalad a FÖld mellett: a NASA számításai szerint további 3 aszteroida suhan el bolygónk mellett szombaton.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
artur-aleksanian-6-nCXHU1hKk-unsplash-1.jpg

5+1 tipp, hogy hangulatos legyen az erkélyed

Itt a tavasz, ideje eltenni mindent az erkélyről, ami nem oda való, és beköltöztetni a növényeket, a kávézó asztalkát és a jókedvet!
Szponzorált tartalom (x) - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

Hívják bár balkonnak, erkélynek, terasznak, az embernek szüksége van egy térre, ahol úgy tud szabadban lenni, hogy közben otthon is van egyszerre. Tudja ezt minden olyan szerencsés, akinek valaha volt terasza, de mi most senkit nem a terasz fontosságáról akarunk meggyőzni, hanem sokkal inkább arról, hogyan kell berendezni azt úgy, hogy kedvünk is legyen kiülni akár a hűvösebb tavaszi estéken is. Ha a lenti ötleteinken kívül szeretnél még Otthoni tippekről olvasni, látogass el a Provident blogjára!

1. Ne használd lomtárnak!

Ezen nincs mit magyarázni, az évek óta porosodó vödör, a nem használt szobabicikli, a valamire majd jó lesz kartondoboz minden, csak nem otthonos vagy szexi. Első lépés: vegyél egy nagy levegőt, és dobd ki az összes szemetet!

A legjobb, ha semmit nem kell az erkélyen tárolnod, de ha valamit mégis, egy szép láda (tetején mutatós ülőpárnával) kisebb tárgyak esetén megoldja ezt a gondot, és plusz ülőhelyként is funkcionál.

2. Legyél bátor!

hirdetés

Egy pár négyzetméteres erkélyen nyugodtan kísérletezz olyan megoldásokkal, mint a műfű, a kültéri szőnyeg, vagy egyes fa (vagy fa jellegű) járólapok. Ezek lerakhatók a régi, csúnyácska kőre is, 3-4-8 négyzetméternyi helyre nem jelentenek olyan őrületes kiadást, viszont instant módon kábé az ötszörösére növelhetik az erkélyed menőségét, hangulatát.

3. Terjeszkedj fölfelé!

Minél kisebb az erkély, annál inkább érdemes kihasználni a falakat is, és a növényekkel, dekorációval fölfelé terjeszkedni. Egyszerű polcok, egyszerű kis állványok, és egymással összepasszoló kaspók, virágládák használatával nem nagyon lehet melléfogni.

4. Legyen világosság!

A hangulaton óriásit dobhat a hangulatvilágítás, gömböcskés fényfüzérek, fellógatott mécsestartók, gyertyák. Az sem gond, ha nincs konnektor, mostanra rengeteg napelemes lámpasor, mécses, lampion kapható, ha itthon drágállod, érdemes körülnézni a német amazonon (sokszor ingyenes a szállítás 30-40 euró fölött), vagy az aliexpressen (ami még olcsóbb, csak lassabban ér ide). Ha nem konnektor, és nem napelem, akkor is lehet lógatós tartókba mécseseket tenni (ilyenkor viszont fontos, hogy maradj otthon, véletlenül se menj el anélkül, hogy elfújtad volna).

5. Legyen zöld!

A hangulatos erkély/terasz titka a sok-sok növény. Még kis helyen sem lehetetlen! Ne csak a korlátot rakd tele muskátlival, a falakra is tehetsz növényt, egy-egy formára vágott, magasabb, nem túl nagy koronájú fácska pedig behozza az egyensúlyt a formák közé.

Ha nem értesz a növényekhez, ne vásárolj be ész nélkül, pláne ne egy barkácsáruházban/hiperben, mert nem lesz benne sok örömöd később.

Először is tisztázd magadban, milyen tájolású az erkélyed, és mennyi napot kap telibe. Azt is, hogy mennyi időt, energiát vagy hajlandó fordítani az öntözésre.

Aztán menj el egy kertészetbe, és kérj tanácsot! Hidd el, megéri, ha olyan növényeket viszel haza, amik oda valók, nem fognak a nyár közepére meghalni, kiszáradni, elsenyvedni. Tapasztalataink szerint a kertészetes növények - bár valamivel drágábbak - sokkal stapabíróbbak, mint mostoha körülmények között tartott barkács/nagyáruházi társaik.

5+1. Bútorok és textilek

Az erkélyen jó, ha van valamilyen bútor, de légy reális. Négy négyzetméterre valószínűleg nem fog kiférni egy elfekvős sarokgarnitúra, de egy filigrán asztal két székkel igen. Ha ennél több extrára vágysz (és kicsit több helyed van), meg lehet nézni a nagy lakberáruházak kerti bútor kínálatát, és persze továbbra is óriási divat a raklap-bútor.

Az otthonos hangulathoz hozzájárul a puhaság, a puhasághoz pedig textilek kellenek. Mutatós ülőpárnák, egy egyszerű, fehér függöny (ha meg tudod oldani, hogy oldalt rögzíthető legyen, nehogy elvigye a vihar), egy jópofa terítő az asztalodra, és máris sokkal jobb lesz a hangulat. Ha nem fedett tér, azért gondolj arra, el tudod-e őket pakolni egy-két egyszerű mozdulattal, például az első pontban már említett ládába.

További Otthoni Tippekért látogass el a Provident blogjára!

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
snapshot-9.jpg

Bevallotta a keresztény rockzenekar frontembere, hogy már nem hisz Istenben

Bár félt rajongói haragjától, Jonathan Steingard úgy érezte, itt az idő, hogy őszintén bevallja lelki válságát.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 27.


hirdetés

A népszerű kanadai Hawk Nelson együttes frontembere Instagram-oldalán vallotta be egy hosszú üzenetben, hogy már nem hisz Istenben.

A 36 éves énekes reméli, hogy az ő lépése bátorítja majd azokat, akik hasonlóan éreznek, mint ő, de nem merik elmondani. „Mindenki számára átlátható akarok lenni, nyitott arra, hogy a jövőben mások legyenek az érzéseim. Nem vitatkozni akarok, csupán abban a reményben osztom meg a történetemet, hogy hátha kijön belőle valami jó” – írta Steingard, aki keresztény lelkész családban nőtt fel.

Bevallotta, hogy korábban azért hitt, mert hatalmába kerítette az őt körülvevő közösségi érzés. „Mindenki, akihez közel álltam, hitt Istenben, befogadta Jézust a szívébe, jelekért és csodákért imádkozott. Így tettem én is” – idézte fel múltját, de elismeri, hogy korábban sem rajongott a vallásos élet bizonyos részeiért, például a nyilvános, hangos imádkozásokért, azokat ripacskodásoknak érezte.

Így kezdődtek a kétségei és ezek megmaradtak benne titokban akkor is, amikor 2012-ben csatlakozott a Hawk Nelsonhoz. Kérdéseket tett fel magának: ha Isten mindenkit szeret, miért van gonoszság a világban? Miért nem tud tenni ellene? Vagy a gonosz jelenléte csak a szabad akarat jelenléte? És ezek a kétségek csak erősödtek benne, amikor e kérdésekben a Bibliához fordult, és olyan érzése támadt, hogy azt ugyanolyan gyarló emberek írták, mint ő. Ez hozta meg számára a döntő fordulatot.

Amikor egyértelművé vált meggyőződésének változása, Jonathan kezdte úgy érezni: becstelenség nem beszélni róla. Miután a legbizalmasabb barátaival hosszan beszélgetett erről, úgy döntött, hogy nyilvánosan lemond hitéről. Mindez persze nem ment könnyen, és lelki békéjének felborulása depresszióhoz vezetett, mert félt, hogy elveszti keresztény barátait és családját.

hirdetés

Szerencsére Steingardnak nem kellett csalódnia szeretteiben, akik e vallomás ellenére kitartottak mellette. Pedig egyúttal azt is bejelentette, hogy a továbbiakban nem dolgozhat együtt a Hawk Nelsonnal. A zenekar stílszerűen reagált erre: „Isten továbbra is Jonnal van és fontos neki. Miért? Mert az igazság nem változik meg csak azért, mert megkérdőjelezzük” – idézte a People.

hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
kisbaba-fekete-feher-pxhere.jpg

Meghalt egy 5 hónapos kisbaba, akit teknősvérrel itattak a szülei a koronavírus megelőzésére Haitin

A szülők és másik gyermekük is ittak a teknősvérből, amit egy boszorkánydoktor adott nekik. Ők is kórházban vannak súlyos állapotban.
Illusztráció: PxHere - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Meghalt egy öt hónapos kisbaba a Dominikai Köztársaságban, miután a szülei teknősvért itattak vele. A helyi média beszámolói szerint

egy haiti boszorkánydoktor javasolta a családnak a teknősvért a koronavírus elleni védelemre. A szülők maguk is ittak ebből, illetve két gyermeküknek, hét éves és öt hónapos lányuknak is adtak. A kicsi végül meghalt.

Bár kórházba vitték, de addigra már késő volt. Azt nem lehet tudni biztosra, hogy a teknősvér okozta a halálát, de család többi tagja is kórházba került, állapotuk súlyos, de stabil.

A baba a hírek szerint már vasárnap meghalt, de csak most hozták nyilvánosságra a hírt.

"Vannak olyan emberek, akik mindenféle italt megisznak, mert azt hiszik, ezek gyógyító hatásúak, de végül könnyen halálosak is lehetnek"

hirdetés

- mondta a comendadori Rosa Duarte Kórház vezetője, ahol a család tagjait ápolják.

A helyi média szerint a kislány haiti származású, a családjában pedig már nem először történik hasonló eset.

2012 augusztusában négy gyereket találtak holtan Haitin. Őket is egy boszorkánydoktor kezelte egy rejtélyes betegség miatt. Állítólag többször megverték a gyerekeket, miután meggyőzték az édesanyjukat arról, hogy ördög szállta meg őket, és csak így tudnak megszabadulni tőlük.

Forrás: Daily Mirror


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
uj-zeland-erdo-nemzeti-park.jpg

19 napig az erdőben ragadtak, két hétig nem ettek, de élve megúszták az új-zélandi túrázók

A fiatalok megőrizték a nyugalmukat, ennek köszönhették, hogy túlélték a rémisztő kalandot.
Fotó: Wikimedia Commons - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

Élve előkerült az a két túrázó, akik 19 napig az új-zélandi Kahurangi Nemzeti Park erdejében rekedt.

A 23 éves Jessica O'Connor és a vele egykorú Dion Reynolds május 8-án indult el egy nagyjából egyhetesre tervezett kirándulásra. Az időjárás azonban rosszabbra fordult, köd szállt az erdőre, ők pedig eltévedtek.

A fiatalok akkor vették észre, hogy elvesztek, amikor felfedezték a sárban a lábnyomaikat - akkor már tudták, hogy bajban vannak. Úgy döntöttek, letáboroznak, és megvárják, amíg felszáll a köd, de pechjükre a következő napokban is hasonló volt az időjárás. Az ivóvizük viszont egyre fogyott, ennivalójuk pedig már egyáltalán nem volt.

Tizenhárom napig éheztek, de szerencséjükre volt a közelben egy vízfolyás, így legalább inni tudtak.

Igaz, mindketten megsérültek egyszer, amikor ivóvízért mentek: a fiúnak kiment a bokája, a lány pedig a hátát ütötte meg, amikor elesett. De a vízért bármit képesek voltak megtenni.

hirdetés

"Ez tartott minket életben. Nagyon szürreális élmény volt. Próbáltunk pozitívak maradni, és nem elveszteni a reményt"

- mesélte Reynolds.

Végül úgy menekültek meg, hogy egyszer, amikor tüzet gyújtottak, a keresésükre küldött egyik helikopterről észrevették a füstöt. Rögtön kórházba kerültek kivizsgálásra, de szerencsére jó fizikai és mentális állapotban vészelték át ezt a rémisztő kalandot.

Forrás: SunnySkyz


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!