hirdetés
egy-szazlabu-lesantulasat-jol-el-lehet-adni-az-oregeknek-azert-mert-elesettek-meg-szeretik-a-kulturat-azert-mert-elesettek-meg-nekik-is-kell-kultura-1200x675.jpg

"30 év után először láttam színházat" – előadások a hajléktalanszállón vagy az idősotthonban

Miért ne juthatna a kultúrából azoknak is, akik nem tudnak színházba menni? Sokan vannak így, akár azért, mert nincs rá pénzük, akár azért, mert már idősek, és nehezen mozognak.
Szurovecz Illés írása (Abcúg) Fotók: Hajdú D. András - szmo.hu
2018. január 23.


hirdetés

Tóth Simon Ferenc színész szerint nincs rendjén, hogy a rászoruló emberek és a művészi értelmiség ennyire távol van egymástól, ezért úgy döntött, hajléktalanszállókra, fogyatékos otthonokba és idősek otthonába viszi a legmenőbb budapesti színészeket. Az első alkalomból kiderült, hogy Örkény-egypercesekkel és egy százlábú lesántulásának szomorú történetével nem nagyon lehet mellényúlni.

– Nem tudom, mennyire járnak önök színházba – kezdte Tóth Simon Ferenc színész. Gondolhatja! – vágta rá az egyik a nagyjából húsz hajléktalan emberből, akik összezsúfolódtak a Vöröskereszt Madridi utcai hajléktalanszállóján. A nappali melegedőben papírdobozok sorakoztak a bejáratnál, az egyik polcon villanyborotva töltődött, a pulton pedig egy nagy kupac Lokál várta, hogy valaki vegyen belőle. Hétfőn este egyáltalán nem fogyott a Lokálból, hiszen mindenki a Katona József Színház színészeire, Pálos Hannára, Mészáros Blankára, Ujlaki Dénesre és Mészáros Bélára figyelt.

Egy órával korábban négy Örkény Színházas színész, Mácsai Pál, Csuja Imre, Bíró Kriszta és Polgár Csaba adott elő a Református Szeretetszolgálat Schweitzer Albert Szeretetotthonában idős és fogyatékkal élő embereknek. Tóth Simon Ferenc a magyar kultúra napja miatt gondolt arra, miért ne lehetne elvinni ismert színészeket olyan emberekhez, akiknek valamiért nincs lehetőségük színházba menni. Például azért, mert nincs pénzük, vagy mert az életkoruk miatt nehezen mozognak.

“Hallod jól? Jól van, jó szórakozást!” – simított végig az idősotthon egyik lakójának vállán egy középkorú nő, valószínűleg a lánya. Éppen Darvas Ferenc zongorista következett, aki a Meseautót és a “Köszönöm, hogy imádott” című dalt játszotta el a Hyppolit, a lakájból.

A színészek szándékosan olyan művekkel készültek, amelyeket a többség valószínűleg ismer, akár még az iskolából is. Így került elő az Anyám tyúkja is, vagy Tóth Árpád Esti sugárkoszorúja. “Köszönöm, nagyon köszönöm a Kosztolányit!” – kiáltotta oda már a műsor végén valaki Mácsai Pálnak, aki többek közt a Hajnali részegséget mondta el. De a legnagyobb tapsot talán egy másik zongoradarab, az “Egy százlábú lesántulásának szomorú története kapta”.

Tóth szerint nincs rendjén, hogy a művészi értelmiség és a rászorulók ennyire zárt, külön világot alkotnak, ezért próbál valamilyen kapcsolatot teremteni a kettő közt. “Ha már bekerült az alkotmányba a művelődéshez való jog, akkor tényleg legyen hozzá joga mindenkinek”. Január 22-e csak az első lépés volt, Tóth szeretne más budapesti és vidéki intézményekbe is eljutni, amiről már meg is állapodott hét nagy segélyszervezettel.

“Sokan nyitottak a kultúrára, diplomások is vannak köztük” – hallottuk a hajléktalanszállón, ahol színjátszó kör is működik AHA Színpad néven. A társulat ötlete Füsti-Molnár Sándor, becenevén Fecske fejéből pattant ki még 2001-ben, azóta egy sor darabot előadtak már, Örkény István “Kivégzési szabályzat” című egypercesével még Portugáliába is eljutottak. Örkény-novellából bőven jutott a hétfői előadásra is, nem is volt semmi, ami népszerűbb lett volna.

“Szokatlan terep ez egy színésznek” – mondta Tóth Simon Ferenc, aki nem először szervezett hasonló eseményt, Csuja Imrével többször jártak már hajléktalanszállókon. Itt bármi előfordulhat, előfordul, hogy valaki együtt mondja a verset a színésszel, vagy éppen táncra perdül, ha olyan nótát játszanak. “Ezekre nem lehet felkészülni” – mondta a műsor után Csuja, akivel hétfőn is együtt szavalta valaki az Anyám tyúkját. Egy férfi még a szöveget is tudta, de hiába, senki se akart énekelni vele.

Sándor nem szeret verseket olvasni, mert úgy nehezen éli át, inkább csak átfutja. De ha valaki más mondja, az mindjárt más. “Ha látom, hogy szenvedéllyel mondja, hogy átérzi, akkor nekem is könnyebb”. Ezért is élvezte nagyon, amikor a színészek hétfőn verset olvastak, többek közt Pilinszky Jánostól vagy Peer Krisztiántól. De nemcsak verset, hanem regényrészletet is, például Háy Jánostól. Sándor 1990-ben vált el a feleségétől, azóta hajléktalan, színházban pedig még régebben, több mint harminc éve járt utoljára. Úgy emlékszik, “Hawaii nők” volt a darab címe, amit Pécsen játszottak, és a Pa-dö-dő tagjai is szerepeltek benne. Manapság krimiket olvas, főleg Leslie L. Lawrence-t.

Tóth szerint “kicsit olyan ez, mint a gyerekszínház, mert itt is olyan emberek vannak, akik nem úgy viselkednek, ahogy a színházban általában kell. Sokkal oldottabb a légkör, nem olyan, mint a szokásos színházi környezetben: a művész a színpadon, a néző a sötétben, aztán a végén taps. Ebből elég megrázó helyzetek is kialakulhatnak” – mondta. Például egy hasonló eseményen egy nagyon idős nő “félkatatón állapotban a színésszel együtt szavalni kezdte a Szózatot. Azért ennek van ereje”.

Kocsis Jánosnak húsz éve már készült egy közös képe Mácsai Pállal. “A régi gyógyszergyárban kiállítást rendeztem az Örkény-relikviákból, akkor volt ott ő is” – emlékezett vissza János, aki ma már szintén a Hermina úti szeretetotthonban lakik. Azt mondta, valaha Örkényt is közelről ismerte, sokat beszélgettek a Lukács fürdőben. Bár nem ismeri az örkényes színészeket, ő örült a “szabad versmondásnak” és meglepően eredetinek tartotta aműsort. Jánost jó érzéssel tölti el, ha arra gondol, hogy egyetlen trolijárat köti össze az idősek otthonát és a Madách téri színházat, de lehetetlen lenne megszervezni egy színházlátogatást. “Nem is lenne érdemes belefogni” – mondta a botjára támaszkodva.

Az idősek otthonában nem mindenki tudott lemenni a földszinti aulába, hogy megnézze a műsort. Ők a szobájukban, a falra szerelt hangszóróból hallgatták végig a műsort. “Gondoltam, lemegyek, de olyan huzat van, meg hideg. Itt fent meleg van, és hát, nem is ismerem őket” – mondta az első emeleten lakó Gitta néni. A színészek nevei nem sokat mondtak neki, pedig valaha sokat járt színházba a férjével. “Akiket mi néztünk, azok már rég meghaltak”. Azért voltak, akik várták, hogy találkozzanak Csuja Imrével, hiszen a tévében futó sorozata, a “Mi kis falunk” elég népszerű az otthonban. Még úgy is, hogy az egyik gondozó szerint a többség azért a régi filmeket, meg persze a híradót szereti.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
snapshot-1.jpg

75 év után találkoztak a háborús szerelmesek, milliókat hatott meg Jeanine és Kara Troy románca

A normandiai partraszállás 75. évfordulója hozott össze újra egy amerikai férfi és egy francia nőt, akiknek szerelmét a háború szülte.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 13.A ma egy metzi öregotthonban élő Jeanine Pierson 17 éves volt, amikor 1944-ben a kelet-franciaországi Briey kisvárosban találkozott egy jóképű amerikai katonával, Kara Troy Robbinsszal. A szövetségesek már felszabadították Párizst a náci megszállás alól, és kelet felé nyomultak. A 23 éves Robbins éppen kimenőn volt, és Jeanine öccsén keresztül ismerkedtek meg. A katona keresett valakit, aki kimossa a ruháit, a fiú elvitte őt hozzájuk, és édesanyja vállalta a feladatot. Jeanine és Kara Troy között azonban fellobbant a szerelem. Boldogságuk azonban alig két hónapig tartott. A fiatalembert szólította a parancs, egy éjjel váratlanul eltűnt, és soha többé nem tért vissza.

Jeanine és Kara Troy ma 92, illetve 98 éves. Mindketten megházasodtak, majd megözvegyültek. És 75 év után újra találkoztak, hála a D-nap évfordulójának és a France 2 tv-csatornának.

Ez utóbbi ugyanis a megemlékezések kapcsán felkereste Amerikában a partraszállás több veteránját.

Miután Robbins elmesélte szerelme történetét, a France 2 Jeanine keresésére indult. Így aztán, amikor a közel 100 éves Kara Troy megérkezett Franciaországba, egykori szerelme várta őt. Robbins nem akart hinni a szemének, azt hitte, Jeanine nem él már, pedig soha egy percre sem felejtette el őt.

A tv-kamerák megörökítették a nagy találkozást, ölelésüket, a felvétel azóta bejárta a világot és milliókat hatott meg.

Lapozz a videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
writing-1149962_1920.jpg

„Azután találtam rá édesapám levelére, hogy eltemettük – azóta minden évben elolvasom”

Megható történetet osztott meg egy netező a közelgő apák napja apropóján.
Címkép: illusztráció - szmo.hu
2019. június 15.Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük az Apák napját, az apaság és a szülői szeretet ünnepnapját. Ez idén június 16-ra esik.

Ugyan világszerte különböző időpontokra datálják és nem is olyannyira elterjedt, mint az édesanyák ünnepe, ám érdemes megemlékeznünk róla, hiszen apukáinktól jó eséllyel kortalan és örök üzeneteket hordozunk a szívünkben.

Cathy Free számára, aki a The Washington Post hasábjain osztotta meg történetét, ez a nap különös jelentőséggel bír.

Szeretett apukájára - akit 11 évvel ezelőtt a demencia vett el tőle - minden évben annak levelével emlékezik, amit rejtélyes körülmények között talált meg a temetés után.

Cathy máig nem tudja, hogy az egykor "kincsek" feliratú dobozkájába rejtett levél miként kerülhetett az ominózus napon a mosógép mellé, ám a temetés utáni gyásszal terhes pillanatokban a lehető legjobbkor bukkant fel.

Mikor az asszony éppen azon töprengett, hogy hogyan is birkózzon majd meg édesapja hiányával, egyszercsak megpillantott a fehér borítékot a padlón.

A levelet a férfi még 1975-ben írta neki, amikor a most 59 éves hölgy épp tinédzserkori nehézségeivel küzdött.

A sorok újraolvasásánál pedig ismét átjárja az az apai szeretet és gondoskodás, amit az apuka elsőszülött gyermeke iránt érzett - noha Cathy nem is lehetett volna különbözőbb ember, mint ő.

"Kedves lányom, az ilyen helyzetekben azt kívánom, hogy bárcsak egy híres költő vagy író lehetnék, hogy még tisztábban kifejezhessem az irántad érzett szeretetem és aggodalmam"

- kezdte sorait az apa.

Hogy megértsük, miből is fakad ez az aggodalom, kicsit vissza kell mennünk az időben.

Cathy 12 éves volt, amikor egy hálaadás utáni hétvégén szülei a nappaliba hívták őt és három fiatalabb testvérét, hogy elmondják: elválnak.

Noha ritkán veszekedtek, az anyuka, aki 18 évesen ment férjhez, boldogtalan volt, mivel úgy érezte, hogy nem tapasztalta meg az életet annak teljes valójában.

Miután eladták a házat, Cathy öccse és húga néhány háztömbbel arréb költözött édesanyjukkal, míg a lány és másik öccse az apukával maradtak.

Eleinte ezt a döntést azzal magyarázták, hogy "a férfi máskülönben egyedül érezte volna magát", ám később kiderült, hogy az anya attól fért, nem tudna elbírni ennyi gyermekkel. Cathy most már megérti ezt, ám annak idején mélyen megbántódott az igazságtól.

Az apa minden tőle telhetőt megtett, hogy boldog csemetéket neveljen, ám egy kicsit későbbi költözés és újraházasodás még inkább megkeverte lánya érzelmi világát, aki tinédzser évei beköszöntével heves lázadásba kezdett.

Egy éjszaka aztán, amikor a megengedettnél később ért haza, meglátta édesapja négy oldalas levelét az ágyon, a borítékra pedig az volt írva, hogy "személyes".

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
zsules-utan-fel-oraval-vizsgazott.png

Fél órával a szülése után a gyermekágyon érettségizett le a fiatal nő

A 21 éves etióp asszony azt mondja: semmiképp nem akarta csúsztatni a vizsgát, sőt, így még a vajúdás is könnyebb volt.
BBC - szmo.hu
2019. június 12.A 21 éves Almaz Derese már régóta készült a középiskolai záróvizsgákra. A BBC-nek azt nyilatkozta: a terhessége ideje alatt végig tanult.

Azt hitte, még meg tudja csinálni az írásbeliket, ám a Ramadán miatt (muzulmán vallási ünnep, amely egy hónapig tart, ez idő alatt a muszlimok napkeltétől-napnyugtáig böjtölnek) az iskola elcsúsztatta a vizsgákat.

A fiatalasszony három nagyon fontos, írásbeli vizsgája így épp arra a napra lett kitűzve, amikor elkezdett vajúdni.

A férje segített neki abban, hogy meggyőzzék az iskolát: küldjenek ki egy vizsgabiztost a kórházba, aki magával viszi a teszteket, és az újdonsült édesanya megírhatja őket.

Mindenkit lenyűgözött az asszony ereje: miután megszülte makkegészséges kisfiát, mindössze fél óra múlva nekiállt a vizsgáknak. A kórházi ágyon. Angolból, matematikából és amhara nyelvből (ez Etiópia hivatalos nyelve) írta meg a teszteket, amelyek érzése szerint nagyon jól sikerültek.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
egy.jpg

Megjutalmazzák a Hableány mentésében résztvevőket – kiemelten a búvárokat és a segítőket

A műveletben 498 ember vett részt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. június 15.Megjutalmazzák a Hab­leány sétahajó és a benne rekedt halottak kiemelésében résztvevőket, írja a Magyar Nemzet.

A napilap információi szerint kiemelten kezelik majd azokat, akik a műveletben az életüket veszélyeztették, tehát a búvárokat és a közvetlen felszíni segítőiket.

A BRFK nyomozócsoportja és a Fővárosi Főügyészség különleges csoportja folytatják a katasztrófa okainak feltárását, elemzik és összevetik a bizonyítékokat, beleértve a 16 ipari kamera felvételeit. Végül a szakértők modellezik a történteket.

A Hableányt üzemeltető Panoráma Deck Kft. képviselője elmondta, hogy az eddigi nyomozások alapján a Viking Sigyn szállodahajó szabályszegést követett el, ugyanis nem jelezte előzési szándékát, nem adott hangjelzést és nem tartotta be az oldaltávolságot a Hableány felé.

A lap úgy értesült, hogy a büntetőeljárással párhuzamosan több kártérítési per is indulhat.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x