hirdetés
hirdetés
hirdetés
 
 
hirdetés
egy-szazlabu-lesantulasat-jol-el-lehet-adni-az-oregeknek-azert-mert-elesettek-meg-szeretik-a-kulturat-azert-mert-elesettek-meg-nekik-is-kell-kultura-1200x675
"30 év után először láttam színházat" – előadások a hajléktalanszállón vagy az idősotthonban
Miért ne juthatna a kultúrából azoknak is, akik nem tudnak színházba menni? Sokan vannak így, akár azért, mert nincs rá pénzük, akár azért, mert már idősek, és nehezen mozognak.
Szurovecz Illés írása (Abcúg) Fotók: Hajdú D. András - szmo.hu
2018. január 23.


hirdetés

Tóth Simon Ferenc színész szerint nincs rendjén, hogy a rászoruló emberek és a művészi értelmiség ennyire távol van egymástól, ezért úgy döntött, hajléktalanszállókra, fogyatékos otthonokba és idősek otthonába viszi a legmenőbb budapesti színészeket. Az első alkalomból kiderült, hogy Örkény-egypercesekkel és egy százlábú lesántulásának szomorú történetével nem nagyon lehet mellényúlni.

– Nem tudom, mennyire járnak önök színházba – kezdte Tóth Simon Ferenc színész. Gondolhatja! – vágta rá az egyik a nagyjából húsz hajléktalan emberből, akik összezsúfolódtak a Vöröskereszt Madridi utcai hajléktalanszállóján. A nappali melegedőben papírdobozok sorakoztak a bejáratnál, az egyik polcon villanyborotva töltődött, a pulton pedig egy nagy kupac Lokál várta, hogy valaki vegyen belőle. Hétfőn este egyáltalán nem fogyott a Lokálból, hiszen mindenki a Katona József Színház színészeire, Pálos Hannára, Mészáros Blankára, Ujlaki Dénesre és Mészáros Bélára figyelt.

Egy órával korábban négy Örkény Színházas színész, Mácsai Pál, Csuja Imre, Bíró Kriszta és Polgár Csaba adott elő a Református Szeretetszolgálat Schweitzer Albert Szeretetotthonában idős és fogyatékkal élő embereknek. Tóth Simon Ferenc a magyar kultúra napja miatt gondolt arra, miért ne lehetne elvinni ismert színészeket olyan emberekhez, akiknek valamiért nincs lehetőségük színházba menni. Például azért, mert nincs pénzük, vagy mert az életkoruk miatt nehezen mozognak.

“Hallod jól? Jól van, jó szórakozást!” – simított végig az idősotthon egyik lakójának vállán egy középkorú nő, valószínűleg a lánya. Éppen Darvas Ferenc zongorista következett, aki a Meseautót és a “Köszönöm, hogy imádott” című dalt játszotta el a Hyppolit, a lakájból.

A színészek szándékosan olyan művekkel készültek, amelyeket a többség valószínűleg ismer, akár még az iskolából is. Így került elő az Anyám tyúkja is, vagy Tóth Árpád Esti sugárkoszorúja. “Köszönöm, nagyon köszönöm a Kosztolányit!” – kiáltotta oda már a műsor végén valaki Mácsai Pálnak, aki többek közt a Hajnali részegséget mondta el. De a legnagyobb tapsot talán egy másik zongoradarab, az “Egy százlábú lesántulásának szomorú története kapta”.

Tóth szerint nincs rendjén, hogy a művészi értelmiség és a rászorulók ennyire zárt, külön világot alkotnak, ezért próbál valamilyen kapcsolatot teremteni a kettő közt. “Ha már bekerült az alkotmányba a művelődéshez való jog, akkor tényleg legyen hozzá joga mindenkinek”. Január 22-e csak az első lépés volt, Tóth szeretne más budapesti és vidéki intézményekbe is eljutni, amiről már meg is állapodott hét nagy segélyszervezettel.

“Sokan nyitottak a kultúrára, diplomások is vannak köztük” – hallottuk a hajléktalanszállón, ahol színjátszó kör is működik AHA Színpad néven. A társulat ötlete Füsti-Molnár Sándor, becenevén Fecske fejéből pattant ki még 2001-ben, azóta egy sor darabot előadtak már, Örkény István “Kivégzési szabályzat” című egypercesével még Portugáliába is eljutottak. Örkény-novellából bőven jutott a hétfői előadásra is, nem is volt semmi, ami népszerűbb lett volna.

“Szokatlan terep ez egy színésznek” – mondta Tóth Simon Ferenc, aki nem először szervezett hasonló eseményt, Csuja Imrével többször jártak már hajléktalanszállókon. Itt bármi előfordulhat, előfordul, hogy valaki együtt mondja a verset a színésszel, vagy éppen táncra perdül, ha olyan nótát játszanak. “Ezekre nem lehet felkészülni” – mondta a műsor után Csuja, akivel hétfőn is együtt szavalta valaki az Anyám tyúkját. Egy férfi még a szöveget is tudta, de hiába, senki se akart énekelni vele.

Sándor nem szeret verseket olvasni, mert úgy nehezen éli át, inkább csak átfutja. De ha valaki más mondja, az mindjárt más. “Ha látom, hogy szenvedéllyel mondja, hogy átérzi, akkor nekem is könnyebb”. Ezért is élvezte nagyon, amikor a színészek hétfőn verset olvastak, többek közt Pilinszky Jánostól vagy Peer Krisztiántól. De nemcsak verset, hanem regényrészletet is, például Háy Jánostól. Sándor 1990-ben vált el a feleségétől, azóta hajléktalan, színházban pedig még régebben, több mint harminc éve járt utoljára. Úgy emlékszik, “Hawaii nők” volt a darab címe, amit Pécsen játszottak, és a Pa-dö-dő tagjai is szerepeltek benne. Manapság krimiket olvas, főleg Leslie L. Lawrence-t.

Tóth szerint “kicsit olyan ez, mint a gyerekszínház, mert itt is olyan emberek vannak, akik nem úgy viselkednek, ahogy a színházban általában kell. Sokkal oldottabb a légkör, nem olyan, mint a szokásos színházi környezetben: a művész a színpadon, a néző a sötétben, aztán a végén taps. Ebből elég megrázó helyzetek is kialakulhatnak” – mondta. Például egy hasonló eseményen egy nagyon idős nő “félkatatón állapotban a színésszel együtt szavalni kezdte a Szózatot. Azért ennek van ereje”.

Kocsis Jánosnak húsz éve már készült egy közös képe Mácsai Pállal. “A régi gyógyszergyárban kiállítást rendeztem az Örkény-relikviákból, akkor volt ott ő is” – emlékezett vissza János, aki ma már szintén a Hermina úti szeretetotthonban lakik. Azt mondta, valaha Örkényt is közelről ismerte, sokat beszélgettek a Lukács fürdőben. Bár nem ismeri az örkényes színészeket, ő örült a “szabad versmondásnak” és meglepően eredetinek tartotta aműsort. Jánost jó érzéssel tölti el, ha arra gondol, hogy egyetlen trolijárat köti össze az idősek otthonát és a Madách téri színházat, de lehetetlen lenne megszervezni egy színházlátogatást. “Nem is lenne érdemes belefogni” – mondta a botjára támaszkodva.

Az idősek otthonában nem mindenki tudott lemenni a földszinti aulába, hogy megnézze a műsort. Ők a szobájukban, a falra szerelt hangszóróból hallgatták végig a műsort. “Gondoltam, lemegyek, de olyan huzat van, meg hideg. Itt fent meleg van, és hát, nem is ismerem őket” – mondta az első emeleten lakó Gitta néni. A színészek nevei nem sokat mondtak neki, pedig valaha sokat járt színházba a férjével. “Akiket mi néztünk, azok már rég meghaltak”. Azért voltak, akik várták, hogy találkozzanak Csuja Imrével, hiszen a tévében futó sorozata, a “Mi kis falunk” elég népszerű az otthonban. Még úgy is, hogy az egyik gondozó szerint a többség azért a régi filmeket, meg persze a híradót szereti.


KÖVESS MINKET:

Koós János temetése részleteiről posztolt lánya, Koós Réka
A szertartásra mácius 20-án kerül sor.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

A táncdalénekes-parodista-színész rövid betegséget követően március 3-án hunyt el, 81 éves korában.

A gyászoló család már korábban közleményt adott ki, melyben tudatták a végső búcsú helyét és idejét, illetve, hogy a szűk rokonságon kívül a nagyközönség is lehetőséget kap, hogy elbúcsúzzon szeretett művészétől.

Most Koós Réka is megoszotta a temetés részleteit közösségi oldalán:

"Édesapám, Koós János temetési szertartása 2019. március 20-án, 13:30-kor kezdődik a Farkasréti Temető Makovecz Terme előtt (Budapest 1124, Németvölgyi út 99).

Akik szeretnék leróni a kegyeletüket, ezt 13:30 és 14:30 között megtehetik, lehetőség szerint egy szál virággal.

14:30-kor hangzik majd el a búcsúbeszéd. Ezután együtt kísérjük Édesapámat utolsó útjára, a temető művészparcellájába.

Arra kérjük a helyszínen megjelent sajtó képviselőit, hogy a temetői szertartás alatt és után is tartsák tiszteletben az elhunyt emlékét valamint a család fájdalmát és interjúkészítéssel vagy fotózással ne zavarják meg a gyászolókat.

Köszönjük."

- írta a színésznő, a kommentelők pedig sorban biztosítják részvétükről és szeretetükről.

Réka korábban megható videóval búcsúzott imádott édesapjától.


KÖVESS MINKET:Megható: több ezer focidrukker énekelte Koós János legnagyobb slágerét
Az egész Groupama Aréna a Kislány a zongoránál-tól volt hangos a Fradi-Mol Vidi meccs előtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 15.


hirdetés

Megható módon emlékeztek meg Koós Jánosról a Ferencváros - Mol Vidi Magyar Kupa-meccsen.

Az énekes nevét kivetítették az eredményjelzőre és a pályát körülvevő LED-falra is, a hangosbemondóból pedig búcsúbeszéd hangzott el, amiben kiemelték, hogy Koós János halála az egész Fradi-családnak veszteség. A mulatós énekesnek köztudottan a zöld-fehér csapat volt a kedvence.

"Élete meghatározó része volt az FTC szeretete, egyszer egy interjúban azt mondta, a Ferencvárost legalább annyira szereti, mint a feleségét, de ezt az asszony megbocsátja neki"

- hangzott el a stadionban.

A szurkolók is méltóképpen emlékeztek meg az elhunyt művészről:

hétezer drukker egyszerre énekelte Koós János egyik legnagyobb slágerét, a Kislány a zongoránál című dalt, amikor a csapatok bevonultak a pályára

- számolt be a Bors.

A mérkőzés előtt végül egyperces gyász szünettel tisztelegtek Koós János emléke előtt. A kupameccset a Vidi nyerte 2-1-re.


KÖVESS MINKET:

Hatalmas meglepetés érte a nyugdíjba vonuló mentőorvost: a saját búcsúbulijára 'riasztották'
Azt hitte, egy fulladásos beteghez tartanak szirénázva, ehelyett azonban munkatársai várták.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 17.


hirdetés

27 év munka után megy nyugdíjba Harmath Ibolya mentőorvos. Az egyik utolsó riasztásán egy fulladásos beteghez hívták – legalábbis ő így tudta.

A szirénázó mentőautó azonban kollégáihoz vitte, akik ajándékokkal várták a munkájától búcsúzó doktornőt - derült ki az Országos Mentőszolgálat közösségi oldalára feltöltött videóból.

Az Országos Mentőszolgálat főigazgatója is köszöntötte a doktornőt, aki semmit nem vett észre a napokig tartó szervezkedésből. A meglepetés jól sikerült, hatalmas tapssal üdvözölték a mentőorvosnőt, aki egy kisvárosnyi emberen segített a hosszú évek alatt - írta a mentőszolgálat közösségi oldalán.

Nézd meg te is!

Országos Mentőszolgálat

UTOLSÓ SZOLGÁLATÁN VICCELTÉK MEG BUDAPEST IKONIKUS MENTŐORVOSNŐJÉT Dr. Harmath Ibolya Bajtársnőnk 27 éven keresztül volt tartópillére a Központi Mentőállomás rohamcsoportjának, ám most nyugdíjba...


KÖVESS MINKET:
Eszenyi Enikő volt férjére, Kaszás Attilára emlékezik: "Mindig gondolok rád. Nagyon hiányzol!"
A legendás színész ma lenne 59 éves.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. március 16.


hirdetés

Kaszás Attila Jászai Mari-díjas színművész nevét számtalan sikeres színdarabból és többek között olyan alkotásokból ismerhette az ország, mint az Üvegrigris, vagy a Patika című sorozat.

Tragikus hirtelenségű halála mindenkit sokkolt: épp a Tizenkét dühös ember című darabra készült a Nemzeti Színház falai között, amikor összeesett. A mentőben újraélesztették, ám pár nap múlva agyvérzésben elhunyt a kórházban.

Mindez 12 évvel ezelőtt történt, ám első felesége, Eszenyi Enikő színésznő gyásza azóta sem csillapodott.

A két művészpalánta 18 évesen szeretett egymásba és 18 évig éltek boldog házasságban, majd az erőteljes kötelék válásuk után is összetartotta barátságukat.

A 47 éves korában elhunyt színész ma lenne 59 éves - Enikő közösségi oldalán emlékezett meg róla:

"Mindig gondolok rád. Nagyon hiányzol!"

- írta portréjához.

Forrás: Blikk


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x