10360216_424318261055602_8296130810063635999_n
3 gyönyörű japánkert Budapesten
Ha egy kis japán harmóniára vágytok, ezeket a kerteket érdemes meglátogatnotok.
cikk: Horváth Emese - szmo.hu
2015. április 02.Ha egy kis japán kultúra, filozófiára vagy csak nyugalomra vágytok, nem kell messzire utaznotok. Budapesten három japánkert is van, ahol kikapcsolódhattok, és elmerülhettek a távol-kelet harmóniájában.

Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet japánkertje

kaszk2

Talán kevesen tudjátok, de Zuglóban van az egyik legrégebbi hazai japánkert. Varga Márton tervezte és építette 1928-ban, ráadásul pár éven belül a japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége is megpihent itt. Elismerésüket ajándéknövényekkel fejezték ki, amelyek utódait még ma is megcsodálhatjátok.

kaszk3

A zuglói japánkert alapja a körülbelül kétszáz négyzetméteres tórendszer, amelyen több áthidaló- és lépőkő vezet át. Az kert ösvényeinek kialakítása is igen rafinált. A fordulók mindig újabb látnivalót adnak, a kőből kirakott lépőkövek „ritmusa” pedig még hangulatosabbá teszi a sétát. Végül elétek tárul a kert legidősebb fája, egy korai juhar is.

kaszk4

Az alapító nevét viselő kertészeti és földmérési szakiskola 3000 m2-es területén lévő hatalmas park nyitvatartási időben benneteket is szívesen lát, ha egy kis japán harmóniára vágytok.

kaszk5

Milyen a japánkert?

A japánkert a tudatos művészi tájépítés egyik formája, amit a japánok a VI.-VII. században vettek át Kínából és Koreából. Lényege az ember és a természet közötti harmónia megteremtése: egy meditatív hely, ahol csendesen szemlélődhettek, elmélkedhettek önmagatokban. A japánkertekben gyakori növény a bambusz, az örökzöldek (például a japán fenyő), valamint lombhullató fák (például a juhar), illetve a páfrányok és mohák. A japánkertet könnyen felismerhetitek tipikus elemeiről: a kőlámpásokról, kis fahidakról, elrendezett kövekről. Továbbá mindig találhattok benne vizet és sziget, vagy ezek jelképeit. A folyók, illetve tavak hangulatát ugyanis esetenként kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével idézik meg.

Japánkert az Állatkertben

alla3

Meglehet, hogy az állatok mellett erre kevesebb figyelem esik, de a Fővárosi Állat és Növénykertben van hazánk egyik legnagyobb japánkertje. Ez a japánkert az állatkert növénygyűjteményének legszebb tematikus bemutatóhelye. Az 1960-as években alakították ki a Nagy-tó és a Gundel közti területen, és azóta többször is átépítették.

allat

Az autentikus japán hangulatról itt is folyók, tavak, kövek, kőlámpások, hidak és persze a csodálatos japán növények gondoskodnak. Ráadásul itt nézhetitek meg külön pavilonban az értékes Nemzeti Bonsai Gyűjteményünket is.

allat2

Ha tehát az állatkertben jártok, ne hagyjátok ki a lélegzetelállító japánkertet. Eszetekbe sem fog jutni, hogy épp a város közepén vagytok, annyira bele lehet feledkezni itt a természet harmóniájába.

allat4

Margitszigeti japánkert

tomi2

tomi

fotók: Tóth Tamás

Talán legtöbben a margitszigeti japánkertet ismeritek. Ez a sziget egyik legszebb és legérdekesebb része, ahová sokszor akkor is elsétáltok, ha a Margit híd felől érkeztek. E japánkertet Magyar Györgynek köszönhetjük, aki 1882-ben lett a sziget főkertésze.

zalabai csilla

fotó: Köztérkép, Zalabai Csilla

A kertbe egy kis fahíd vezet, amit különleges növények, több száz éves fák és örökzöldek szegélyeznek. A sziklakertek és tűlevelűek mellett Szabady Veronika szobrászművész kőlámpása is a keleties hangulatot idézi. De van itt egy tavirózsákkal borított halastó is, aminek közepén, teknősök társaságában már 1954 óta ül Csikász Imre “budapesti kishableány” szobora.

Névtelen 1

6824439_ac8a2f327d5ad389efbd65efa1f0018c_bpc

Névtelen 2

fotók: MTI, Máthé Zoltán

Ez a japánkert jelenleg felújítás alatt áll. Tavaly már gömb alakúra nyírták a bukszusokat, de új növények és piros padok is helyet kaptak. Reméljük a munkálatok befejezése után a tó vize is visszakapja eredeti szépségét, és e hely újra a béke szigete lehet.

Ha te is szívesen kikapcsolódnál ezeken a helyeken, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x