hirdetés
10360216_424318261055602_8296130810063635999_n.jpg

3 gyönyörű japánkert Budapesten

Ha egy kis japán harmóniára vágytok, ezeket a kerteket érdemes meglátogatnotok.
cikk: Horváth Emese - szmo.hu
2015. április 02.


hirdetés

Ha egy kis japán kultúra, filozófiára vagy csak nyugalomra vágytok, nem kell messzire utaznotok. Budapesten három japánkert is van, ahol kikapcsolódhattok, és elmerülhettek a távol-kelet harmóniájában.

Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet japánkertje

kaszk2

Talán kevesen tudjátok, de Zuglóban van az egyik legrégebbi hazai japánkert. Varga Márton tervezte és építette 1928-ban, ráadásul pár éven belül a japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége is megpihent itt. Elismerésüket ajándéknövényekkel fejezték ki, amelyek utódait még ma is megcsodálhatjátok.

kaszk3

A zuglói japánkert alapja a körülbelül kétszáz négyzetméteres tórendszer, amelyen több áthidaló- és lépőkő vezet át. Az kert ösvényeinek kialakítása is igen rafinált. A fordulók mindig újabb látnivalót adnak, a kőből kirakott lépőkövek „ritmusa” pedig még hangulatosabbá teszi a sétát. Végül elétek tárul a kert legidősebb fája, egy korai juhar is.

kaszk4

Az alapító nevét viselő kertészeti és földmérési szakiskola 3000 m2-es területén lévő hatalmas park nyitvatartási időben benneteket is szívesen lát, ha egy kis japán harmóniára vágytok.

kaszk5

Milyen a japánkert?

A japánkert a tudatos művészi tájépítés egyik formája, amit a japánok a VI.-VII. században vettek át Kínából és Koreából. Lényege az ember és a természet közötti harmónia megteremtése: egy meditatív hely, ahol csendesen szemlélődhettek, elmélkedhettek önmagatokban. A japánkertekben gyakori növény a bambusz, az örökzöldek (például a japán fenyő), valamint lombhullató fák (például a juhar), illetve a páfrányok és mohák. A japánkertet könnyen felismerhetitek tipikus elemeiről: a kőlámpásokról, kis fahidakról, elrendezett kövekről. Továbbá mindig találhattok benne vizet és sziget, vagy ezek jelképeit. A folyók, illetve tavak hangulatát ugyanis esetenként kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével idézik meg.

Japánkert az Állatkertben

alla3

Meglehet, hogy az állatok mellett erre kevesebb figyelem esik, de a Fővárosi Állat és Növénykertben van hazánk egyik legnagyobb japánkertje. Ez a japánkert az állatkert növénygyűjteményének legszebb tematikus bemutatóhelye. Az 1960-as években alakították ki a Nagy-tó és a Gundel közti területen, és azóta többször is átépítették.

allat

Az autentikus japán hangulatról itt is folyók, tavak, kövek, kőlámpások, hidak és persze a csodálatos japán növények gondoskodnak. Ráadásul itt nézhetitek meg külön pavilonban az értékes Nemzeti Bonsai Gyűjteményünket is.

allat2

Ha tehát az állatkertben jártok, ne hagyjátok ki a lélegzetelállító japánkertet. Eszetekbe sem fog jutni, hogy épp a város közepén vagytok, annyira bele lehet feledkezni itt a természet harmóniájába.

allat4

Margitszigeti japánkert

tomi2

tomi

fotók: Tóth Tamás

Talán legtöbben a margitszigeti japánkertet ismeritek. Ez a sziget egyik legszebb és legérdekesebb része, ahová sokszor akkor is elsétáltok, ha a Margit híd felől érkeztek. E japánkertet Magyar Györgynek köszönhetjük, aki 1882-ben lett a sziget főkertésze.

zalabai csilla

fotó: Köztérkép, Zalabai Csilla

A kertbe egy kis fahíd vezet, amit különleges növények, több száz éves fák és örökzöldek szegélyeznek. A sziklakertek és tűlevelűek mellett Szabady Veronika szobrászművész kőlámpása is a keleties hangulatot idézi. De van itt egy tavirózsákkal borított halastó is, aminek közepén, teknősök társaságában már 1954 óta ül Csikász Imre “budapesti kishableány” szobora.

Névtelen 1

6824439_ac8a2f327d5ad389efbd65efa1f0018c_bpc

Névtelen 2

fotók: MTI, Máthé Zoltán

Ez a japánkert jelenleg felújítás alatt áll. Tavaly már gömb alakúra nyírták a bukszusokat, de új növények és piros padok is helyet kaptak. Reméljük a munkálatok befejezése után a tó vize is visszakapja eredeti szépségét, és e hely újra a béke szigete lehet.

Ha te is szívesen kikapcsolódnál ezeken a helyeken, nyomj egy lájkot!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
esernyos-ember-sziget-fesztival-umbrella-man.jpg

Így jutott fel a titokzatos Esernyős Ember a Sziget óriáskerekére

Elképesztő magasságokban egyensúlyoz lélegzetelállító magabiztossággal. Mutatjuk a videót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 11.Évek óta csodáljuk az Esernyős Embert.

Lélegzetelállító magasságokban sétál magabiztosan.

Korábban például a Duna közepén, illetve a Megyeri híd tetején is észrevehették az arra járó szemfülesek.

Sőt, egy amerikai színészt is felülmúlt.

De a debreceni óriáskeréken is feltűnt már.

Képek a korábbi mutatványokból:

Lapozz a friss videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
budapest-kisfilm-dicseretek-1000x532.jpg

Ámulnak Budapesten a külföldiek - lenyűgöző drónvideó készült a fővárosunkról

'Gyönyörű, lélegzetelállító, fantasztikus, a világ legszebb városa' - többek közt ilyen bókokat kapott Budapest. Van olyan turista, aki szerint Párizsnál is szebb a magyar főváros.
Fotó, videó: TimeLab Pro Video, Design - szmo.hu
2019. augusztus 08.Fantasztikus kisfilmet készített a magyar fővárosról a TimeLab videóstúdió, amely azóta folyamatosan terjed a közösségi oldalakon, ennek köszönhetően pedig sorra kapja a dicséreteket Budapest.

Az orosz filmes csapatot is lenyűgözte a fővárosunk, amikor itt jártak Magyarországon.

"Ez egy fenomenális város, amely magában hordozza Európa legnagyobb városainak szépségét. Ha az építészetet megvizsgáljuk közelebbről, láthatjuk, hogy mindenből van valami: egy kis Párizs, egy apró Szentpétervár, egy csipetnyi London. Minket a Duna felett végignyúló Lánchíd nyűgözött le a legjobban, amely a város egyik jelképe"

- írták a YouTube-on megjelentetett videóhoz.

A kisfilmben fantasztikus felvételeken mutatják be Budapestet. Láthatjuk a Lánchídon átvonuló villamost a hajnali órákban, a napfelkelte fényeiben pompázó utcákat és épületeket, valamint a Dunát, a Szent István Bazilikát, és az éjszakai fényeket, de a drónok felülnézetből is pazar képeket készítettek a városról. A felvételek alatt a világhírű magyar zongoraművész, Havasi Balázs klasszikus zeneműve szól, még különlegesebbé téve ezzel a filmélményt.

A videót még csak egy hete tették közzé a YouTube-on, de máris több külföldi Facebook-oldalon (például ITT és ITT is) megjelent, amelyet látva a kommentelők a csodájára járnak a magyar fővárosnak.

Többen leírták, hogy szerintük Budapest gyönyörű város, és egyszer mindenképpen szeretnék megnézni személyesen is, de voltak olyanok is, akik már jártak itt és megosztották, milyen élményeket éltek át.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
kallo-esernyos-fotav.jpg

150 méter magasan egyensúlyozott a rejtélyes Esernyős Ember Budapest felett

Ha nézzük is szédülünk... Ide hogy mer felmenni? Ráadásul egy kis szél is nagyon veszélyessé teszi a mutatványt.
Fotó, videó: Kálló Péter - szmo.hu
2019. augusztus 07.Lélegzetelállító magasság, de félelemnek nyoma sincs. Új helyszínen jelent meg a titokzatos Esernyős Ember.

Legutóbb a Duna közepén, illetve a Megyeri híd tetején is észrevehették az arra járó szemfülesek. Korábbi mászásával pedig egy amerikai színészt is felülmúlt. Most közel 150 méter magasra jutott.

Képek a korábbi mutatványokból:

Lapozz a friss videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
khid-szigetfesztival-hajogyari-budapest-felujitas.jpg

Másfél évig is eltarthat a K-híd felújítása

Ez köti össze Óbudát a Hajógyári-szigettel.
Fotó: My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 13.A Sziget Fesztiválra vezető híd felújítási tervei már elkészültek, azokat azonban felül kell vizsgálni - írja a Magyar Nemzet.

A Hajógyári-szigetre vezető K-híd

felújítása a korábbi tervek ütemezése szerint várhatóan egy-másfél év alatt valósítható meg

– mondta a lapnak a BKK.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben a felújítás idejére esik majd az egyik Sziget Fesztivál.

Korábban a BBK azt írta a Hajógyári-szigetre vezető hídról, hogy felújításra szorul, de a gyalogosforgalom szempontjából biztonságos.

A téma akkor került napirendre, amikor a Sziget Fesztivál nulladik napján, Ed Sheeran koncertje után hatalmas tömeg gyűlt össze, a fesztiváltól távozók többsége a K-hídon keresztül hagyta el a területet, és a híd mozogni kezdett a tömeg alatt. Erről többen is felvételt készítettek és tettek közzé a közösségi oldalakon.

A közlekedési társaság akkor azt írta, hogy az üzemeltető Budapest Közút Zrt. a fesztivál ideje alatt is rendszeresen ellenőrzi a híd állapotát, a rajta egy időben tartózkodók számára vonatkozó előírás, korlátozás nincs, mivel a gyalogosokkal telített híd statikailag nem a legkedvezőtlenebb teherkombináció. Idén megvizsgálták a járdakonzolokat, ennek eredménye alapján a szervezők a Budapesti Közút Zrt. felügyelete mellett elvégezték a szükséges javításokat.

Azt is hangsúlyozták, hogy a hídon annak megépítése óta nem volt jelentős beavatkozás, így a műszaki állapota leromlott, felújítása indokolt, de alkalmas a közlekedés biztonságos lebonyolítására.

A BKK a Sziget fesztiváltól függetlenül korábban elkészíttette a felújítási terveket, az engedélyek meghosszabbítása jelenleg is zajlik.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x