hirdetés
hegyestu-78550_1280.jpg

3 dolog, amiért érdemes Zánkára látogatni

Rengeteg látnivaló vár a Balaton-parti településen és közvetlen környékén, amiből most három olyan lehetőséget említünk, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 25.


hirdetés

A negyven fölöttiek számára Zánka község egyetlen nevezetességhez, az egykori Úttörővároshoz köthető. Pedig a ma Erzsébet-táborként működő központon kívül is rengeteg a látnivaló a Balaton-parti településen és közvetlen környékén, amiből most három olyan lehetőséget említünk, amelyet semmiképpen sem szabad kihagyni.

Árpád-kori református templom

Zánka temploma a Balaton-felvidék egyik legrégebbi egyházi épülete. A sziklaszirten álló templom építését az építészek a XII. századra teszik. Ennek egyik legékesebb bizonyítéka a hajó keleti oldalán nyíló szentély, amelyre a későbbi fölújítások idején tornyot építettek. Ez a szentélytípus keleti eredetű. Mindez, és a templom patrocíniuma (Szent István király) szintén a korai építést valószínűsíti. A templom egy másik ritka építészeti vonása a hajónyi szélességű nyugati torony. A néhány évtizede feltárt, majd felújított templom a református egyház kezelésében van, műemléki értéke mellett hangulatos helyszíne lehet egyházi esküvőknek.

Hegyestű

A Zánkától nem messze fekvő Hegyestű Magyarország egyik legérdekesebb geológia képződménye. A községből kisebb túraként akár gyalog is megközelíthető a 337 méterre magasodó alakzat. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra a kb. 8 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A látvány hazánkban egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Panoráma térkép segítségével azonosíthatjuk a Káli-medencét övező hegyeket. Itt látható a Balaton, délről a Fonyódi-hegy, onnan nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, a távolban még a Tátika is felismerhető.

hirdetés

Gasztronómia

Zánkát – bár Balaton-parti település – a Káli-medence kapujának is tartják. A magyar Toscanaként is emlegetett vidék az utóbbi időben óriási népszerűségnek örvend, így nem véletlenül válhatott az ország egyik gasztronómiai központjává. A finom ételekre és italokra vágyó kirándulók már Zánkán is találhatnak a gasztroforradalomban kivirágzó éttermet, de ha átruccannak a közeli Köveskálra, akkor további remek helyeken kényeztethetik ízlelőbimbóikat. A jó magyar borok kedvelői pedig akár itt, akár a Zánka-Nivegy völgyi kisebb pincészetekben leöblíthetik az elfogyasztott ételt egy pohár borral.

Izabella és Kálmán – az RTL Klubon futó, AZ ÉV HOTELE című televíziós műsor múlt heti adásának főszereplői – már jól ismerik Zánka szépségét. Két napos ott-tartózkodásuk alatt Hegyestűre ugyan nem jutottak el, de református templomot kívülről-belülről megnézték, illetve belekóstolhattak a helyi gasztronómiába is.

Izabella és Kálmán 25 éve még szinte gyerekként ismerkedtek össze egy falusi bálban. Kilenc éve költöztek össze, azóta született két gyermekük, akik hat és nyolc évesek. Nemrég úgy döntöttek, hogy 25 év után hivatalosan is összekötik az életüket, és összeházasodnak, így most az esküvőhöz kerestek megfelelő helyszínt. Ha lemaradtál AZ ÉV HOTELE legújabb epizódjáról és kíváncsi vagy a balatoni régió utolsó két indulójára, akkor nézd vissza az adást az RTL Most!-on.

AZ ÉV HOTELE műsor tesztelői idén utoljára jártak a balatoni régióban

Vasárnap ezt a két hotelt próbálta ki Izabella és Kálmán. Szavazzatok arra, amelyik jobban belopta magát a szívetekbe:

Zen Garden Resort

Az egykori vállalati üdülők helyén felépített Zen Garden Resort közvetlenül a Balaton partján, csendes, nyugodt környezetben, egy hat hektáros parkban fekszik. A körben elszórt alpesi típusú házak egy belső kis tó, egy vízesés és egy szaunaház körül helyezkednek el. Az amerikai konyhás, kétszintes épületekben 6-8 fő is kényelmesen elfér, mindegyik háznak saját terasza van. A resort saját partszakasszal és mólóval rendelkezik, így a nyári strandoláson kívül vitorlázóknak és horgászoknak is kiváló célpont. Hogy a nyugalmat semmi ne zavarja, a bejáratnál lévő parkolóból elektromos kocsikkal szállítják vendégüket a szállásukra. A resort saját étterme pedig lehetővé teszi, hogy azok is nyugodtan pihenjenek, akik üdülésük alatt ki sem szeretnének mozdulni a gyönyörű környezetből. Hatalmas parti területe és az étterem kiváló rendezvényhelyszín.

További részletek ITT!

Aquilo Hotel Panoráma

A Tihanyi-félsziget lábánál fekvő szálloda Balatonra néző szobáiból csodálatos kilátás nyílik a kikötőben ringatózó vitorlásokra és a füredi öbölre. A szobák mindegyikében légkondicionáló fokozza a vendégek kényelmét. A hotel saját felújított, füves stranddal, csónak- és vízisporteszköz-, valamint kerékpárbérlési lehetőséggel várja az oda érkezőket. A szállodához tartozó nyírfákkal és fűzfákkal borított sziget – mely egyedülálló a Balatonon – a zavartalan pihenésre, romantikázásra vágyók és a horgászok igazi paradicsoma. A helyszín szabadtéri grillpartik rendezésére ideális, de gyakran ad teret esküvők számára is. A hotel saját, udvari parkolóval rendelkezik, a két keréken érkezők számára pedig ingyenes kerékpár-tárolási lehetőséget nyújt.

További részletek ITT!

Szavazz és nyerj egy wellness-hétvégét!

A www.facebook.com/azevhotele oldalon vasárnap délig szavazhatsz a műsorban bemutatott szállodák valamelyikére. Ugyanis aki szavaz, az nyerhet egy wellness hétvégét abba a szállodába, ahová voksát leadta. Idén is minden szavazat számít, ugyanis ez egy verseny, ahol Te döntheted el, hogy melyik szálloda legyen a régió, azaz A HÓNAP HOTELE, majd végül AZ ÉV HOTELE.

Már csak egy hét, és kiderül az is, hogy melyik balatoni szálloda csatlakozik a döntősök táborához!

AZ ÉV HOTELE, Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az ötödik régió bemutatásának végéhez érkezett. Most vasárnap befejeződött a Balatonon található hotelek bemutatása, ami azt jelenti, hogy most vasárnap egy összefoglaló adást láthattok 12:25-kor az RTL Klubon. A műsor készítői felelevenítik A HÓNAP HOTELE címért elinduló hat szálloda legjobb pillanatait, hogy a szavazók könnyebben tudják meghozni döntésüket. Az októberben bemutatott szállodák az egyes adások után szerezett szavazataikat tovább vihetik a vasárnap kezdődő régiós döntőbe. Minden szavazó voksolhat még egyszer. A szavazatok most is AZ ÉV HOTELE Facebook oldalán adhatók le. Íme a hat balatoni szálloda, melyekre vasárnaptól egy héten át voksolhatsz:

- Hotel Silverine Lake Resort****superior - Balatonfüred

- CE Plaza Hotel**** - Siófok

- Bohém Birtok - Zamárdi

- BL YachtClub & Apartments - Balatonlelle

- Zen Garden Resort - Zánka

- Aquilo Hotel Panoráma - Tihany

Mondd meg Te, melyik legyen AZ ÉV HOTELE!

Magyarország egyetlen televíziós hotelversenye, az RTL Klubon futó AZ ÉV HOTELE közönségszavazás lehetővé teszi, hogy szavazatukkal a nézők válasszák meg az egyes magyarországi régiók legjobb hotelét, azaz a HÓNAP HOTELE végül AZ ÉV HOTELE nyertes szállodáját. Idén is érdemes hetente voksolni, mert minden egyes szavazattal nő az esély az év végi főnyereményre, azaz egy teljes hétre AZ ÉV HOTELE győztes szállodájában. A szavazatokat a műsor Facebook-oldalán lehet leadni. Az elismerés rangját mutatja, hogy AZ ÉV HOTELE díj a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége Év Szállodája szakmai díjának testvérversenye.

AZ ÉV HOTELE közönségszavazáshoz kapcsolódó televízió műsor az RTL Klubon az utazók szemszögéből, személyes élményeiken keresztül mutatja be a címért versenybe szálló szállodákat. Minden adásban egy-egy pár vagy család kalandjait láthatjuk, akik elutaznak egy hétvégére két magyarországi hotelbe valamilyen céllal a lánykéréstől a házassági évfordulóig és kipróbálják, illetve értékelik is a bemutatott hoteleket.


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés

Szeretlek Magyarország - szmo.hu
1970. január 01.


hirdetés


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!