hirdetés
varkertek.jpg

25 zseniális hely Budapesten, ahol teljesen ellazulhatsz

Itt garantáltan kiszállhatsz a pörgésből, és végre pihenhetsz. Olvasós helyeket is tettünk a listára.
Szegedi Éva - szmo.hu
2017. június 04.


hirdetés

Nagy sikert aratott tavaly a 20 hely Budapesten, ahol lassíthatsz és lazíthatsz című cikkünk, többen is megírtátok kommentben vagy levélben, hogy ti mit tennétek a listára, hol töltődtök fel.

Sajnos a Margitutcakilenc 2017 márciusában bezárt - mindannyiunk nagy bánatára.

Úgy gondoltuk, idén összegyűjtünk számotokra még 25 helyet, és írunk belőlük új listát. Továbbra is várjuk a ti kedvenceiteket!

1. Római-part - ebben a formájában utoljára idén nyáron

Budapest egyik legtoleránsabb, legromantikusabb, legvidámabb, legérdekesebb területe, ahol boldog békességeben férnek meg egymás mellett a különféle korú, meggyőződésű, habitusú, életmódú emberek.

A part, ahová muszáj kinézni évről évre, ahol muszáj minden évben legalább egyszer hekkezni, sörözni, lángost enni, fröccsöt inni. Ahol olyan egyedülálló szórakozóhelyeket találtok egy csomóban, mint amilyen a Két Rombusz, a Nap bácsi vagy a Fellini Kultúrbisztró. Ahol lehet szörnyülködni emblematikus szellemházakon, mint amilyen az elhagyott Postás Üdülő. És amit a legtöbben mobilgát és lebetonozott part nélkül, fákkal együtt szeretünk.

napbacsi2romaipartnyito

2. A Kiscelli kastély és környéke

Az 1914 januárjában brutálisan meggyilkolt Mágnás Elza sueretőjének (kitartójának) köszönheti Budapest ezt a gyönyörű helyet. Schmidt Miksa újíttatta fel, majd végrendeletében a városra hagyta. Ma múzeumként üzemel, itt láthatjátok többek között az október elejéig tartó Moszkva tér című kiállítást is. Az alábbi légifelvétel pár éve készült.

kiscelli_muzeum1

A Kiscelli kastély a magasból - Jászai Balázs fotója

3. Az a kis pihenő a Marczibányi tér fölött

A Marczibányi térnél, a Felvinci út-Aranka utca-Ribáry utca kereszteződésében található ez a pici "tér", paddal. Ha csendes szemlélődésre vágytok, itt nyugodtan pihenhettek. Itt tényleg láttam olyan embert, aki olvasgatott a padon ülve, szóval kipróbált hely.

marczibanyifelett_1marczibanyifelett_2

4. A Margit tér

Talán nem is tudtál róla, milyen kedves, parkos tér található a Margit körút fölött, a Margit utca és a Rómer Flóris utca találkozásánál. A bejáratnál szökőkút fogad, Beck Ö. Fülöp szobra díszíti. Kicsit elhanyagolt kert, ami talán annak is köszönhető, hogy kiesik a forgalomból és legutóbb, amikor ott jártunk, úgy tűnt, hogy a játszóteret is ritkán használhatják.

margitkrt_piheno2margitkrt_piheno_3

5. Feneketlen-tó

Sokak kedvenc randihelye évtizedek óta. És a róla szóló - meglehetősen vérfagyasztó - legenda sem riaszt el senkit.

feneketlen_kardos1

Fotó: Kardos Ildikó

6. Bikás park

Pár éve gyönyörűen felújították, azóta mi is imádunk ide járni. A gyerekek kedvence a Bikás-domb, amire elképesztő energiával másznak fel újra és újra, illetve a kis halastó - legszívesebben órákig bámulnák a halakat, és ha tehetnék, bemásznának a vízbe...

bikasdomb

Fotó: Városi szobor blog

7. Kopaszi-gát

Sajnáltuk, amikor a régi, eredeti West-Balkánt annak idején kisöpörték innen. Az átalakított, parkosított terület azonban egy csapásra meghódította a budapestiek szívét. Ha csak egy pléddel és egy kis elemózsiával érkeztek, akkor is órákat tölthettek itt, úgy, hogy nem unatkoztok.

kopaszi1

Fotó: Kardos Ildikó

kopaszi2

Fotó: Kardos Ildikó

8. Budafok-Tétény: Péter-Pál utca

A nemrég felújított Stáció lépcső is szerepel az általatok ajánlott helyek között. De az egész Péter-Pál utca felkerülhet a listára, varázslatos hely.

Miért érdekes? A Stáció lépcső és környéke a XVIII. században kialakult városközpont része, amely megőrizte eredeti hangulatát. A jellegzetes, kétszintes házakkal szegélyezett Péter-Pál utca volt egykor a főutca. A romantikus lépcsők közül a legismertebb a Stáció. Az utca elején, a kápolnától indult az eredeti 14 stáció - 1762-ben szentelték fel -, amely a kálváriahegyre vezet. 1831-ben készült a régi helyett újabb stáció, ma is ezt láthatjátok.

VIDEÓ: Ilyen volt a Péter-Pál utca ősszel:

9. Corvin tér

A budai oldal egyik legszebb tere a Corvin tér - mai formája a 18. század végén alakult ki, lakóházainak alapja középkori, tatárjárás utáni, török uralom előtti. A tér nyugati oldalán áll az alábbi fotón látható lakóház:

corvinter1corvinter2corvin3

10. Japánkert a Margitszigeten

Mondhatnánk, hogy még az Isten is randihelynek vagy olvasós helynek teremtette, de Magyar György, a Margitsziget főkertésze alakította ki a 19. században. A kis tóban a karcsú hölgy pedig Csikász Imre szobrász alkotása.

mszjapan
csikaszimre_ulolany

Fotó: Wikipédia/Globetrotter19

11. Terv Presszó, Nádor utca

Aki szereti a tömény magyar retrót, annak maga az oázis Budapesten.

12. Zsivago, Paulay Ede utca

Szolid eleganciájával bűvölt el bennünket is, amikor ott jártunk. Itt nyugodtan lehet beszélgetni, érdemes ide szervezni a baráti találkozókat, ha nem hangos bulizásra vágytok. Egy korábbi összeállításunkba ezért került be, mert amikor egy szórakozóhelyen téli randihelykről kérdeztük a vendégeket, a Zsivagót is ajánlották.

13. Az egykori török temető környéke a Várkert Bazár fölött

A Várbazár - anyukámnak örökké csak Ifipark - felett, a Buzogány torony alatt, a Várhegy oldalában található a mára csak pár négyzetméteressé zsugorodott régi török temető a turbános kopjafákkal. A régi képeken még több kopjafa volt, és az utóbbi évtizedekben volt, amit megrongáltak, letörtek, éppen ezért védik most kerítéssel azt a keveset, ami megmaradt.

Különleges hely, ahol lelassíthatjátok az időt. Ha éppen nincsen buli a Várkert Bazárnál, akkor csend van. Üldögélhettek a padon vagy a füvön, teljesen mindegy. Ide hallani a város zaját, a hajókürtöt, a környék zörejeit. Ha pénteken jöttök, belfuthattok egy.egy esküvői fotózásban is. Mivel kiesik a legforgalmasabb turistaútvonalakról, rendszerint kevesen tévednek erre, nem fognak benneteket tömegek zavarni a pihenésben.

toroktemeto2toroktemeto1325slowhely

Innen tovább is sétálhattok a következő helyszínre.

14. Kis kert a Várban

Ha a török temetőtől felsétáltok a Buzogány-tornyon a Vár udvarára, izgi kis belső kerteket találtok.

barabas2barabas3

15. Café el Mondo, Wesselényi utca

#budapest #specialty #coffee #coffeeshop #opendoor

Cafe El Mondo (@cafe_el_mondo) által közzétett fénykép,

#budapest #coffeeshop #romantic #meeting #randevu #love #cafeelmondo #natural #peace #niceweather

Cafe El Mondo (@cafe_el_mondo) által közzétett fénykép,

16. Rengeteg Romcafé, Tűzoltó utca

Budapesten talán itt található a legtöbb játékmackó, tele van velük a kávézó. Kiváló kávézós, teázós, csokizós hely, néhány éve írtunk róla.

17. Wekerle-telep

Az 1900-as évek elején döntötték el a lakónegyed felépítését, ám csak 1926-ra készült el. 48-féle háztípust láthattok a sugaras elrendezésű Wekerlén. Többségük mesebeli házikónak tűnik. A kor egyik legkorszerűbb "lakótelepe" volt, vízvezetékhálózattal, 1926-től villanyvilágítással. A főtér Kós Károly munkája, ezért viseli most a nevét.

Bár az eltelt évtizedek alatt változott is a 19. kerületnek ez a része, és a házakon is átalakításokat hajtottak végre a lakók (mert már nem él a régi, igen szigorú házirend), érdemes itt sétálgatni, egészen más dimenzióba kerültök.

wekerleck2

Fotó: Kovács Veronika, Lásd Budapestet! blog

wekerleck3

Fotó: Kovács Veronika, Lásd Budapestet! blog

18. A Czakó-kert

A Naphely közelében találjátok a régi, elpusztított Tabán egyik megmaradt épületét, a Czakó utca elején, a sarkon. A XVIII. század végén épült házat pár éve vásárolták meg és alakították át az udvarral együtt, így hozták létre ezt a tündéri helyet. Itt nem csak pihenni lehet, szombatonként piac működik az udvaron.

19. A Duna

Nem viccelünk. Ha a vízen közlekedsz, a vízben vagy, ez a város egészen más arcát mutatja. Érdemes időnként BKK-hajóval utazni, hihetetlenül feldobja a hétköznapokat. És a Szigetre is sokkal vagányabb hajóval kimenni.

sportaduna

20. Napos Oldal Vegetáriánus Étterem

21. Az I. kerületi lépcsők

A hepehupás, meredek Gül Baba utcához hasonlóan lelassítanak és megnyugtatnak.

elsokeruletilepcsok

22. Terasz Budapest

Elsősorban a gyönyörű panoráma és a kiváló konyha miatt ajánljuk ezt a helyet a Március 15-e téren. Hőségben vízpermettel hűtenek!

23. Rombusz Terasz a Ráday utcán

A kaviccsal felszórt udvarról a Kultiplex kertje jutott eszünkbe, az is ezen a környéken volt, sokáig gyászoltuk. A Rombusz talán még a változatos programokkal idézi a Kulti szellemét. Italokban és ételekben is elég jók, ezért is ajánljuk. Kérjetek hamburgert vagy nachost.

24. Dunaparty Megálló a 11. kerületben

Különös hely, majdhogynem bizarr, éppen ezért került fel a listára. Valahogy így indult egyébként annak idején a Zöld Pardon is: egy lakókocsi a semmi közepén, néhány asztal székkel, napernyő, Duna, és kész.

A Dunapartyban rendelni egy Londonból leselejtezett piros busznál tudtok. A választék és a zene is a retróra épül, ha hekket, palacsintát és lángost akartok, akkor nem kell a Rómaira menni érte.

dunaparti

25. Bálint Galéria Kávézó

Decens budai hely egy második kerületi villában és annak kertjében. Pazar látvány, nyugalom. Eredetileg bárpulttal felszerelt műhely volt, bútorkereskedésnek indult, aztán hála Istennek és a lassan ideszokó vendégeknek gazdag gyűjteménnyel rendelkező izgalmas és stílusos kávéház lett belőle. Ilyen egészen biztosan nincsen még egy Budapesten.


KÖVESS MINKET:

hirdetés
ádám3-1.jpg

A 9 legszebb esküvői helyszín Budapesten, ahol te is igazi hercegnő lehetsz

Összegyűjtöttünk 9 budapesti kastélyt, villát és éttermet, ami álmaid esküvőhelyszíne lehet.
Orosz Emese cikke - szmo.hu
2019. július 13.Gyerekkorában majd' minden lány hercegnő szeretne lenni. Később persze rájövünk, hogy legtöbbünk nem élheti királylányként hétköznapjait. Kivéve egyetlen napot. Az esküvőnk napján mi is lehetünk igazi hercegnők. Sőt a kislányként elképzelt királynői környezet és gyönyörű kastély sem olyan elérhetetlen, ha időben elkezdjük a spórolást.

Összegyűjtöttünk 9 budapesti helyszínt, ahol igazi hercegnőnek érezhetitek magatokat az esküvőtök napján.

Ádám villa

Az Ádám villa neobarokk épülete egy igazán romantikus helyszín.

Az összenyitható termekben akár 80 meghívott is elfér. Az esküvőt azonban tarthatjátok a szabad ég alatt is a feldíszített kertben. A ceremónián a VII. kerület anyakönyvvezetője rendelkezésetekre áll. Ráadásul a villa könnyen megközelíthető, akár tömegközlekedéssel, akár autóval érkeznek vendégeid.

Ádám villa - 1071 Budapest, Városligeti fasor 35/a.

Barabás villa

A Barabás Villa gyönyörű épülete a XII. kerület hivatalos házasságkötő helyszíne. Ezért itt is lehetőség van a polgári szertartás megtartására.

A polgári szertartás után tarthattok állófogadást a Villa kertjében. Az esküvői vacsorát pedig a 120 fős rendezvényteremben is lebonyolíthatjátok. Az előtérben elhelyezett bár- és büféasztalok, könyöklők ideálisak a vacsora utáni kötetlen beszélgetésekhez.

Barabás villa - 1122 Budapest, Városmajor u. 44.

Udvarház Étterem

A Hármashatárhegy tetején, természetvédelmi környezetben is eltölthetitek a nagy napot.

Az Udvarház Étterem páratlan panorámával teraszáról szinte egész Budapestet beláthatjátok. Az lagzira az étterem három terme és az Európában is egyedülálló, csodálatos panoráma terasz is a rendelkezésetekre áll. 45 de akár 300 főt is vendégül láthattok.

Udvarház étterem - 1037 Budapest, Hármashatárhegyi út 2.

Sacelláry kastély

A Sacelláry kastély elegáns termeiben vagy angolparkjában nem csak a lakodalmat, de az egyházi és a polgári ceremóniát is megtarthatjátok.

A szecessziós stílusú kastély belső termeit vintage hatású fafaragások és díszes ólomüvegek ékesítik, melyek az alkalmi dekorációval együtt olyan élményt nyújtanak, melyre még az aranylakodalmatokon is szívesen gondoltok vissza. A kastély előtti parkot száz éves gesztenyefák, örökzöldek és hangulatos lámpások díszítik. Tudtok ennél ideálisabb helyszínt az esküvői képek elkészítéséhez?

Sacelláry kastély - 1221 Budapest, Anna u. 1-3.

Széchenyi Kertvendéglő

Budapest egyik legnagyobb, fedett, körpanorámás kerthelyiségében is megtarthatjátok esküvőtöket. A Széchenyi Kertvendéglő festői környezete mesés hangulatba öltözteti a nagy napot.

Itt igény szerint a polgári szertartást is megtarthatjátok. Az étterem 130 fős vendégsereg számára is kényelmes, de a változatos lehetőségek miatt egy kisebb létszámú (50 fős) esküvő sem veszik el a térben. Kényelmetekhez a kiváló megközelíthetőség és a jó parkolási lehetőség is hozzájárul.

Széchenyi Kertvendéglő - 1146 Budapest, Állatkerti krt. 9-11.

Klebelsberg Kastély

Az elegáns Klebelsberg Kastélyban is átélhetitek életetek legszebb napját.

A festői környezetben lévő kastély és díszpark kitűnő helyszíne lehet az egyházi és polgári szertartásoknak és a boldogító igen kimondásának. Majd a kastély rendezvényháza adhat otthont az esküvői vacsorának, így tökéletes helyszínt biztosít az álom megvalósításához.

Klebelsberg Kastély Budapest - 1028 Budapest, Templom u. 12.

Selyemgombolyító

A Selyemgombolyító szabadtéri helyszínei, a Park, a Pavilon és a kis kerti tó tökéletes hátteret adhatnak mesés esküvőd számára.

A kert két oldalról is megközelíthető, ezzel egyszerre biztosítható a meghívott vendégek zavartalan érkezése és a rendezvénygasztronómia, -technika, -bútorzat betelepülése.

Selyemgolbolyító Rendezvényház - 1035 Budapest, Miklós tér 1.

Hemingway étterem

Ha tóparti esküvőben gondolkodsz, az egyik legszebb helyszínt a XI. kerületben találod.

A Feneketlen tó partján álló Hemingway étterem csodálatos adottságának és kitűnő konyhájának köszönhetően az egyik legkedveltebb étterem Budapesten. 2-től 200 főig várnak esküvőtök napján. Tökéletes helyszín a lakodalomra, és a polgári szertartás az étterem tóra néző teraszán is tarthatjátok.

Hemingway étterem - 1113 Budapest, Kosztolányi Dezső tér 2.

Podmaniczky Rendezvénykastély

A Rákoskeresztúr szívében álló kastély parkba belép, egy időutazáson érezhetitek magatokat.

A késő barokk stílusban felújított Podmaniczky Kastély fő- és oldalépülete, és a nagy pázsitos kert mesebeli helyszín egy esküvőhöz. A kastély kertjében, valamint a főépület földszintjén lévő díszteremben is lebonyolíthatjátok esküvőtöket szertartásvezetővel. A gyönyörű belső kert a kültéri lakodalomnak is teret adhat. Az ünnepi ebédre vagy vacsorára körasztalos vagy összetolt asztalos ültetéssel is van lehetőség.

Podmaniczky Rendezvénykastély - 1173 Budapest, Pesti út 115.


KÖVESS MINKET:hirdetés
lime.jpg

Kivonult az elektromos rolleres Lime Budapest belvárosából

Egy önkormányzati rendelet tett keresztbe nekik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 11.Nem lehet mostantól a Lime elektromos rollereit felvenni és használni Budapest belvárosában, a cég ugyanis kivonult a kerületből - írja az Index.

Belváros-Lipótváros önkormányzata nemrég hozott egy rendeletet, amely kimondja, hogy az elektromos közroller felvétele az utcán közterületi értékesítésnek minősül, erre pedig nincs engedélye a Lime rollermegosztó cégnek, amely májusban kezdte meg működését a fővárosban.

Hogyan működik a Lime?

A felhasználók könnyedén letölthetik okostelefonjukra a Lime mobil applikációját, amelynek segítségével megkereshetik a hozzájuk legközelebbi rollert, és egy gombnyomással feloldhatják azt. Amikor az utazás befejeződött, a rollerezők az applikáció utasításait követve egyszerűen megállítják a járművet és biztonságosan leparkolnak vele. A rollerek egyszeri kioldási költsége 250 Ft, a használat percdíja pedig 50 forint lesz. A Lime helyi csapata végzi majd a rollerek kihelyezését, töltését és karbantartását.

A közteresek több mint 50 Lime-os rollert és néhány segwayt gyűjtöttek be, és csak közigazgatási eljárás után adták vissza a cégnek.

A kerületi önkormányzat célja az, hogy megvédjék a közterületen sétáló embereket és szabályozzák a rollerezést. A jövőben dokkolók kialakítását tervezik, ahol szabályosan lerakhatók és felvehetők lesznek az eszközök.

A Lime az intézkedés után úgy döntött, kivonul a belvárosból. Az Index érdeklődésére azt közölték, hogy tiszteletben tartják a helyi működési szabályokat és helyi szabályozásokat, az önkormányzatokkal, városvezetéssel és helyi közösségekkel együttműködve igyekeznek a lehető legjobb szolgáltatást nyújtani felhasználói részére.

A cég működési zónájából már ki is került az V. kerület, ami a mobilalkalmazásukban is jól látható: piros színnel jelölték meg a kerületet.

A Lime elektromos rollereket biztosító szolgáltatásáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szentendrei-hev.jpg

Szeptembertől 5-ös metró is lesz Budapesten: átnevezik a szentendrei HÉV-et

Békásmegyerig a föld alá akarják vezetni, de már azelőtt metróként hivatkoznak majd rá, hogy elkezdődne a munka.
Kép forrása: Wikipédia - szmo.hu
2019. július 17.Az Index vette észre, hogy a főváros 2030-ig szóló közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Tervben szerepel egy olyan kitétel is, mely szerint „tekintettel a H5-ös HÉV fontosságára, utasforgalmának nagyságára” 2019. szeptember 1-től M5-ös metróvonalként fognak hivatkozni rá.

Ezzel párhuzamosan felkérik a BKK-t arra, hogy végezzék el a szükséges módosítások átvezetését. Az elképzelés része az is, hogy az önkormányzat kezdeményezi a vonal Batthyány tér és Békásmegyer közötti szakaszának föld alá vezetését, tehát metróüzemre alakítását.

Erre az indoklás szerint azért lenne szükség, mert a H5-ös négy fontosabb szintbeli kereszteződésen is áthalad, ami Óbuda közlekedési problémáinak fő okát adja, hiszen ugyebár mindenhol elsőbbsége van.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
20181217_084130-2.jpg

Átadták Budapest egyetlen sós-jódos vizű gyógyfürdőjét

Több mint egy évtized után újra megnyitott a Pesterzsébeti fürdő.
Szponzorált tartalom(x) - szmo.hu
2019. július 15.Megújult formában, ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit Budapest egyetlen jódos-sós vizű gyógyfürdője, a Pesterzsébeti fürdő. A teljes körű felújításnak köszönhetően egy tizenhárom medencés, egész évben üzemelő gyógy- és élményfürdővel gazdagodott a főváros fürdő palettája. A zárt termálfürdő 2018 év végi megnyitását követően mostantól a kültéri strandrész is Dél-Pestre csábítja a víz szerelmeseit.

A fürdőkomplexum gyógyhatásainak következtében a gyógyulni vágyó, illetve preventív céllal fürdőző vendégek számára is kiváló helyszín. A Budapesten egyedülálló, jódot, konyhasót és brómot is jelentős mennyiségben tartalmazó hévíz a mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, ezen kívül a jód keringésjavító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, a bróm pedig idegnyugtató, stresszoldó hatásáról is ismert.

A főváros mellett elterülő Pesterzsébet (ma XX. kerület) Dunaparti részén már a XX. század első évtizedeiben strand létesült. Az 1930-ban épült strandmedencét ekkor még a Duna vizével töltötték meg. Az említett gyógyhatásokkal rendelkező vizet Földváry Jánosnak köszönhetjük, aki 1931-től, a fürdő bérlő-üzemeltetőjeként azonnal jelentős és eredményes vízkutatásba kezdett.

A jelenlegi felújítás során a helyi védelem alatt álló, kupolás áltörökfürdőn kívül egy 4.300 négyzetméteres új épülettel is bővült a fürdő. A fedett térben tíz medence (jódos-sós vizű termálmedence, termálmedencék, gyerekmedence, kiúszós élménymedence, a terápiás részlegen súly- és kádfürdők, merülőmedencék és Kneipp-medence) várja a látogatókat, míg a kinti részlegen a felújított hullámmedence mellett helyet kapott egy gyerek- és egy úszómedence is. A szaunavilág külön zónaként vehető igénybe.

A látogatók kényelmének fokozására a fürdő területén belül egy 120 állású parkoló került kialakításra.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x