sorok2
25 éve nyílt az első Meki
"Ez nem az alkoholistáknak készült, alkoholt nem mérünk ezekben az üzletekben" - tudósított a TV 25 éve az első Mekiről. Találjátok ki, mennyibe került a Big Mac!
, forrás: Wikipédia, képek: McDonald's Magyarország
2013. április 30.


Most már elmondhatjuk, hogy nálunk is generációknak kapcsolódnak élményei a McDonald's éttermeihez, amelyek közül az elsőt 25 éve, 1988-ban nyitották meg Budapesten, a Régiposta utcában. A "mekis" gyorskajákat sokan nem szeretik, és tény, hogy nem is a legegészségesebbek, ettől függetlenül a cég éttermei azonnal közösség helyekké, találkozóhelyekké váltak, és azok a mai napig.

A "mekibe" nem csak enni járnak az emberek, de egy kávé, saláta vagy üdítő mellett beszélgetni is. Mostanra már a 100. éttermen is túl van a McDonald's Magyarországon, úgyhogy mondhatjuk: a "Meki" az életünk részévé vált.

megnyitocsoportkep

Az első magyarországi étterem csapata

Huszonöt éve persze még óriási szenzáció volt a nyitás. Akkor még a rendszerváltás előtt jártunk, és ez volt az első nyugati gyorsétterem-lánc, amelyik éttermet nyitott az országban. Az első nap 14 órán keresztül várták az éhes és kíváncsi vendégeket. Bár a stáb - főleg, ha azt nézzük, hogy még nem lehetett túl sok tapasztalatuk - rekordtempót diktált, így is hosszú sorok kígyóztak az étterem előtt. Méghozzá sok száz méteres sorok - ilyesmire már jó ideje nem volt példa az országban. A kiszolgálók azonban állták a sarat: percenként több mint tízen, óránként 714-en jutottak hozzá a hőn áhított falatokhoz.

Másnap a Magyar Hírlap (akkor a Minisztertanács hivatalos lapja) címlapon, fényképpel tudósított a nyitásról. A kor szellemiségének megfelelően azt emelte ki, hogy ""az első magyar McDonald’s éttermet Marjai József miniszterelnök-helyettes és Váncsa Jenő mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter nyitotta meg".

belul

A győri McDonald's - nem sokkal nyitás után

sorok

Még napokig kígyóztak a sorok a Régiposta utcán

A cikkből az is kiderült, hogy egyszerre összesen 250-en étkezhetnek az új étteremben. A McDonald's akkor arra vállalt garanciát, hogy 72 másodpercen belül mindenki hozzájut az ételhez, amit rendelt. A dolgozók többsége akkor még külföldi volt, és a magyar dolgozók betanítása volt a feladata.

A nyitáskor tizenöt termékből lehetett választani. A legdrágább étel a Big Mac volt, ami akkor 43 (!) forintba került (összehasonlításul: most 830 forintba kerül). A dupla sajtburger 42 forintot kóstált, a hamburgerért pedig 38 kemény magyar forintot kértek. Folytatva a megdöbbentő árjegyzéket: a sima sajtburger 26, a nagy krumpli 25 forint volt (ez utóbbit most több mint egy ötszázasért vesztegetik).

A McDonald's a Bábolnai Állami Gazdasággal működött együtt, háttérüzemét Bábolnán állították fel. Az állami gazdaság akkori vezetője, Burgert Róbert nyilatkozott a témában, aki azt mondta, elsősorban a fiatalokra és a nyugdíjasokra számítanak. Erről így számolt be a (párt)állami televízió:

VIDEÓ: "Ez nem az alkoholistáknak készült, alkoholt nem mérünk ezekben az üzletekben"

A kezdetekkor valóságos kultusz övezte a McDonald's-t: sokan nem dobták ki az ott kapott műanyag poharakat. Sőt, egy ideig azt a hungarocell-szerű anyagból készült ételtároló dobozkát is sokan eltették, amiben a Big Macet és a dupla szendvicseket csomagolták. :)

1

Az alapanyagok és a csomagolóanyagok nagy részét már akkor is Magyarországról szerezték be. A zsemlét és a húspogácsát Bábolnáról, a szószt és a mustárt a kecskeméti Univer Áfésztől, a hasábburgonyát a miskolci Hűtőipari Vállalattól, a fagylalt- és turmixalapanyagot a Budapesti Tejipari Vállalattól.

A második McDonalds's 1990-ben nyílt a Nyugati mellett, az egykori vasúti étkezde épületében, ugyanebben az évben készült el első vidéki éttermük Győrben - de ez már egy másik történet. A cég honlapján a világ legszebb McDonald's-ének nevezik a Nyugatinál lévő éttermet - ha már jártatok ott, akkor láthattátok: nem véletlenül.

Ha téged is elkapott a nosztalgia, nyomj egy lájkot! :)


KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
Rendőrök biztosították az utat az életveszélyes állapotú kismama kórházba szállításához
x