hirdetés
cm
24 órás szolgálat a koraszülött-mentőkkel
Riporterünk 24 órát volt ügyeletben a Cerny Mentővel, ez alatt szívbemarkoló eseményeknek is tanúja volt.
Nagybányai-Nagy Blanka riportja, Nagy Szabolcs képeivel - szmo.hu
2014. október 28.


hirdetés

A Peter Cerny alapítvány egy koraszülöttek mentésével foglalkozó magán-mentőszolgálat. Felszerelésük és szaktudásuk speciális, hiszen a vártnál előbb született babáknak nem csak a méreteik kisebbek, de legtöbbször szerveik sem elég fejlettek. Nekik, és a valamilyen okból segítségre szoruló érett újszülötteknek adnak esélyt a mielőbbi gyógyulásra vagy épp a túlélésre. A Bókay utcában, az I. sz. Gyermekklinika udvarán levő bázisukra látogattunk el, és töltöttünk velük 24 órát.

7.30 – A kezdés

A Bókay János utca macskakövén sietünk a kert felé. Az álmos hangulatot a ködös, télies idő csak erősíti. Ilyenkor van műszakváltás - pont elcsíptük. Gyorsan bemutatnak minket a mai dolgozóknak, és már szobáról szobára járunk a bázison, részletesen megmutatják, minek hol a helye. Mára festést terveznek, megújítják a házat. Adományba kaptak festéket, de nem szeretnének pénzt költeni arra, hogy festőt fogadnak. Így aztán a maguk idejéből szorítják ki a bázis szobáinak újrafestését. Mi pedig hamarosan már a kölcsön-egyenruhaingünket vasaltuk, hiszen bármikor befuthat egy hívás, és akkor nincs idő öltözködni.

9.15 – Festés előtt

Kezd megújulni a bázis, festékek, nejlonok, kipakolt szobák alkotják a ma reggeli életképet. Amióta beléptem ide, ez a hely egy nagy családra emlékeztet. Nyoma sincs a kórházakból ismert erőteljes hierarchiának, itt a haladás a cél, és hihetetlen összhangban sikerül ezt megoldaniuk. A hangulat nagyon jó: textilpelenkából rögtönzött fejkendőben porszívózik az orvos - a dobozokat cipelő ápoló megmosolyogja. Hétvégenként fix program a mentőkocsik takarítása. Ennek keretében darabjaira szedik a felszereléseket, és fertőtlenítős vízbe áztatják, pótolják a kifogyott gyógyszereket, ellenőrzik a berendezéseket. Mindjárt kezdődik a festés is.

_MGL0017

_MGL0018

_MG_9996

A csengő, amivel éjszaka ébresztenek, ha befut egy riasztás

10.00 – Irány a kiállítás

"Nyugodalmas festős műszakot!" felkiáltással magunk mögött hagyjuk a bázist dr. Somogyvári Zsolt vezetésével. A cél a mentőszolgálat alapításának 25. évfordulójára, a Markó utcai mentőmúzeum egyik garázsában felépített kiállítás. A dohos pincefalak között meséli el, hogyan vált egy álom valósággá, az az ember, aki életre hívta. Huszonöt év megpróbáltatásai, nehézségei, kudarcai, de ugyanakkor sikerei és hihetetlen ereje kel életre ott. Péntekig még ti is megnézhetitek, milyen volt az első mentőautójuk, a régi felszereléseik vagy az egyenruhájuk. Eredményeiket az egyik falon kialakított fotógyűjtemény mutatja igazán - az egykor ellátott gyerekek akkori és mostani képei adhatnak reményt akár nektek is, hogy egy nehezebben indult élet is lehet teljes.

_MGL0005

_MGL0011

_MGL0012

_MGL0536

A Cerny 25 éve Kiállítás

Helyszín: Budapest V., Markó utca 22., Kresz Géza Mentőmúzeum

Nyitva tartás: 10.00-18.00

A Cerny honlapja: cerny.hu

meghivo

Támogathatjátok a Cernyt Okostelefonnal vagy az adó 1 százalékával, adószámuk: 19010289-1-42

A kiállítást október 31, péntekig nézhetitek meg.

12.45 - Az elszalasztott eset

A Markó utcából visszametrózunk a bázisra ahol egyből azzal fogadnak minket, hogy „elért az újságírói átok”. Amint kiléptünk az ajtón, jött is egy eset, aztán még egy. Jól lemaradtunk róla. Most csak várakozni tudunk, hogy visszaérjenek, és kikérdezhessük őket.

15.15 – Az első út: irány Salgótarján

Megszólalt a telefon! Szállítást kérnek Salgótarjánba. Bármilyen hihetetlen, a 1,5 óra utazással elérhető város még a cernysek körzetébe tartozik. Hamarosan el is indultunk. A szakmai körökben csak „1-es Gyerek PIC”-ként emlegetett osztályról, ami tulajdonképpen koraszülött intenzívet jelent, egy egészséges babát kellett hazaszállítani, akit kivizsgálásra küldtek Pestre. Útközben a mentők elmondják, a riasztások nagy része szállítás, éppen ezért a rohamkocsi mellett mindig szolgálatban van egy „szállítós” kocsi is, sofőrrel és nővérrel.

_MGL0032

_MGL0070

_MGL0055

Az a bizonyos piros gomb, ami a szirénát működteti - de a rádió alatt láthatjátok azt is, amivel a kék lámpát kapcsolják be

_MGL0069

18.30 - Esti várakozás

A Bókay utcába visszaérve csend fogad minket, időközben végeztek a festéssel. Alig akartuk elhinni, hogy a hosszú távollét alatt egy hívásról sem maradtunk le. Az estét sztorizás, tévézés tölti ki. A biztonság kedvéért azért megkérdezik tőlünk: és ti tényleg ki fogtok vonulni éjjel velünk?

_MG_9985

A diszpécseri állomás. A monitoron követhető a mentőautók helyzete, elmúlt fél órában bejárt útvonala, de még az is, hogy jár-e a motorja.

23.05 – Az első vonulás a rohammentővel

Épphogy az egyik gépkocsivezető felment, hogy ő megunta a műsort, és alszik, jött is a telefon. Ez meg valószínű a sofőrök átka, bár ezt nem mondták. Egy budapesti kórház újszülött osztályáról kellett babát az Országos Kardiológiai Intézetbe szállítani. A gyerek délután normál súllyal született, de este keringési zavarok jeleit látták rajta. Az ottani doktornő arra gyanakodott, talán a szívével lehet valami gond, hívták a mentőt, hogy vigyék át a kardiológiai intézetbe, ahol szakorvos nézheti meg.

Amikor szegény anyuka kijött, és elkezdett sírni, a mentősök leültették, kezébe adták a gyerekét, hagytak kettőjüknek időt. Nem ígértek neki semmit, de elmondták, hogy ez egy jól operálható dolog, nagy esély van a felépülésre, és hogy ne gondoljon arra hogy elveszítheti.

Megrázó volt látni egy teljesen tanácstalan és kétségbeesett anyát, akinek pár órája még azt mondták, egészséges gyereknek adott életet, és aki próbálja elfogadni, hogy valami még sincs rendben vele.

A mentősök azonban próbáltak belé lelket önteni – és ez szemmel láthatóan sikerült is. Abban a néhány percben több emberséget és igazi helytállást láthattunk, mint bármikor. Látszott, hogy teljes szívvel és tudással segítenek, az anyának is.

Bevett cernys szokás, ha el kell választani az anyát a gyermekétől (hiszen nem követhette a kicsit, mivel aznap szült – a szerk.), hogy mindkettőjükről készítenek 1-1 fotót polaroid géppel, hogy legalább így együtt lehessenek. A kardiológiára átszállítva a már épp hazainduló orvos az ajtóból fordul vissza, hogy segítsen kollégájának a lehető legpontosabb diagnózis felállításában. A kislány betegsége szerencsére jól operálható, nagy esélye van a gyógyulásra így, hogy időben felismerték a problémát. Lassabb tempóban térünk vissza a bázisra, a kaput már előre nyitják, a diszpécser monitoron követi a mentő útvonalát.

_MGL0078

_MGL0071

_MGL0079

Az inkubátor, melyben az újszülöttek szállítását végzik

_MGL0081

03.00 – Hajnali szállítás kórházból kórházba

Újabb riasztás. Már nagyon fáradtak vagyunk. Egy koraszülöttet szállítunk át egy korszerűbb felszereltségű kórházba. A kicsinek nem elég fejlett a légzőközpontja, egy ideig még légzéstámogatásra szorul. Ezt a legtöbb kórházban nem tudják megadni neki, csak ott, ahol van koraszülött intenzív. Például a Bókay utcában, ahová hamarosan visszatérünk, ezúttal kék lámpával.

Fotósunk videóra vette a hajnali mentőzést:

07.00 – Itt a vége

Reggel van. Mindjárt érkezik a váltás. Lassan szedelőzködünk, visszaadjuk az inget, indulunk haza.

Rengeteget tanultunk egy nap alatt, de ami a legfontosabb, olyan embereket ismerhettünk meg, akik a hivatásuknak élnek. A legkülönlegesebb dolog velük kapcsolatban az őszinte segíteni akarás, hogy szívüket-lelküket beleadják a munkájukba. Képesek félretenni a mindennapi gondjaikat, az egymás között óhatatlanul kialakuló konfliktusaikat, és csak az esetre koncentrálni. Ez az, ami nagyon ritka, és hatalmas kincs.

fbval

Fotó: Facebook


KÖVESS MINKET:

hirdetés
Elhagyhatja az a két árva kisfiú a kórházat, akikről szívbetegségük miatt mondtak le
A gyerekek már nem szorulnak állandó orvosi felügyeletre.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 17.Elhagyhatja a győri kórházat az a két árva kisfiú, akikről szüleik mondtak le, súlyos szívbetegségük miatt. Az elmúlt másfél évben nővérek és orvosok gondozták őket nagy szeretettel. Azt mondják, hogy igyekeztek mindent megadni nekik, amit a kórházi körülmények között nyújtani lehetett.

A kicsik is ragaszkodtak az orvosokhoz és nővérekhez, a vizitek idején is kikövetelték maguknak, hogy kicsit ölben lehessenek.

A Kisalföld információi szerint egyikük nevelőszülőkhöz került, és a család szeretné majd örökbe fogadni és felnevelni a kisfiút.

A másik kisfiút napokon belül egy esztergomi nevelőotthonba költöztetik, és neki is családot keresnek.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


KÖVESS MINKET:hirdetés
Megvalósult az autista Bernát álma: egy napra tetováló lehetett
A „Neked munka, nekem álom” akció keretében több mint 200 fogyatékossággal élő ember próbálhatta ki álmai munkahelyét. Az egyik helyszínen mi is ott voltunk.
Láng Dávid - szmo.hu
2019. május 17.„Az egyik kezedben fogd a gépet, a másikban a papírtörlőt, és két ujjal húzd feszesre a bőrt. Most pedig lépj rá a pedálra, és kezdd el körberajzolni a tűvel a mintát. De vigyázz, nehogy kimenj a vonalból!”

– instruálja az óbudai Stingerstattoo tetoválóstúdió munkatársa, Vizer Apor András az elmélyülten figyelő Bernátot. Mindent részletesen elmagyaráz neki, a mint megtervezésétől és felrajzolásától a konkrét „varrás” folyamatáig.

András kisfia is autista, ezért pontosan tudja, hogyan kell bánni velük, és mennyire tudnak lelkesedni azokért a dolgokért, amelyek igazán érdeklik őket.

„Mindegyik fázisba próbálom őt bevonni. A lényeg, hogy tegye oda magát, érezze a sikerélményt. Ha kicsit görbe lesz a vonal, annyi baj legyen, majd én kijavítom” – magyarázza.

Fotó: Mervai Márk

A hátrahajtott támlájú széken a szalon másik tetoválója, Erik fekszik, aki bevállalta, hogy magára varrat egy keresztet, aminek az elkészítésében a 28 éves autista fiú is részt vehetett.

Akasztják a hóhért – mondja nevetve. „Te most nagy hős vagy!” – szól oda neki viccesen kollégája, miközben felhangzik a jellegzetes berregés.

„Ez pont olyan, mint a filmekben” – lelkendezik Bernát, aki először egy piercing behelyezésének folyamatát követhette végig, a nap csúcspontjaként pedig a tetoválógépet is kezébe vehette.

„Finoman, érzéssel: ne nyomd be tövig, csak a tetején húzd a vonalat!” – szól az utasítás, a minta pedig lépésről lépésre kerül be a bőr alá, meglepően kevés (és egyébként könnyen javítható) hibával.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
10 tagú családnak építettek házat magyarok Kongóban, most átadták nekik a kulcsokat
Mama Alphonsine-t a férje halála után, annak családja az utcára tette a gyerekekkel és unokákkal együtt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 16.Átadták a kulcsot annak a kongói családnak, akiknek a magyarok közösségi finanszírozásból gyűjtöttek az építésre és magyar önkéntesek közreműködésével épült fel az otthonuk.

A 7 árváról gondoskodó nagymama egy saját kis vállalkozásba is bele tudott kezdeni a 17 éve működő Afrikáért Alapítvány segítségével, így egy 10 tagú családnak adtak újra reményt.

Hatalmas változáson ment keresztül az elmúlt hónapokban Mama Alphonsine, akit párja hirtelen halála után

a férj családja utcára tett, lányaival és unokáival együtt.

Egy bútorozatlan szobában költöztek tízen, amely az alapvető emberi szükségletek kielégítésére sem volt alkalmas, hiszen sem ágy, sem konyha, sem fürdő, sem mellékhelyiség nem volt. A főbérlő pedig folyamatosan kilakoltatással fenyegette őket.

Ez a példa is jól mutatja mennyire nehezen gyakorolható a nők földhöz és ingatlanhoz való tulajdonjoga. Annak ellenére, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban a törvény szerint a férj halála esetén a gyermekei 75%-ban, a feleség és egyéb rokonok 25%-ban örökölnek, a hagyományok és szokások ezt semmibe veszik. Emiatt a bírósági ügyek túlnyomó többségét a tulajdonjogi konfliktusok és öröklési ügyek teszik ki. Ezekben az ügyekben a legkiszolgáltatottabb helyzetben a nők és gyermekek vannak, akik a szokásjog és korrupció miatt nem tudják érvényesíteni törvényes jogaikat.

Mama Alphonsine és családja is hasonló okokból kerültek kilátástalan helyzetbe, több millió kongói családhoz hasonlóan. Közülük nagyon sokan nyomornegyedekbe kényszerülnek, ahol az alapvető létszükségletek (ágy, intim tisztálkodási lehetőségek, higiénia) és infrastruktúra (vezetékes víz és áramellátás) sem biztosítottak, emellett folyamatos a bizonytalanság és nagy a bűnözés aránya.

Világviszonylatban több mint 1 milliárd ember él nyomornegyedekben

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
Romantikus lánykérés: a lépcsőfutó verseny céljában jegyezte el szerelmét az önkéntes tűzoltó
A férfi a szakadó esőben térdelt le barátnője elé, majd egyszer csak elővett egy gyűrűt.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 15.Valószínűleg minden nőnek van elképzelése arról a bizonyos álomszerű lánykérésről, ahol a hős egyszer csak letérdel elé és felteszi a nagy kérdést. Egy fiatal nő május 15-én át is élhette mindezt. Kara Balázs, a kesztölci önkéntes tűzoltó egyesület tagja ugyanis a VII. Turul Lépcsőfutó Bajnokság céljában kérte meg szerelme kezét.

A romantikus lánykérésről videó is készült, amit a katasztrófavédelem Facebook-oldalára is feltöltöttek. A felvételen látszik, ahogy a tűzoltó teljes felszerelésben, szakadó esőben felér a lépcső tetejére, leveszi a maszkját és egyenesen a célban őt váró párjához megy. A nő szintén videót készít, így eléggé meglepődött, amikor a férfi egyszer csak letérdelt elé és elővett egy dobozkát, amiben a gyűrű lapult.

"Hát persze, hogy hozzád megyek!"

- hangzott a lány válasza.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x