hirdetés
gyor.jpg

24 hallgató koronavírusos, 51-en karanténban vannak a győri Széchenyi István Egyetemen

Az intézményben szigorú szabályokat hoztak, kötelező a maszk viselése és a távolságtartásra, fertőtlenítésre is nagy figyelmet fordítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 15.


hirdetés

Már a múlt héten több hír is szólt arról, hogy koronavírusos diákokat találtak a győri Széchenyi István Egyetemen. Az Úgytudjuk.hu most megkérdezte, mi a helyzet az intézményben.

Információjuk szerint a 13 ezer hallgatóból - a keddi napi adatok alapján -

51 hallgató van karanténban. Eddig 24 hallgató koronavírus-tesztje lett pozitív.

Vannak a karanténban lévők között külföldi tanulók is, akiket Magyarországra érkezésük után köteleztek otthonmaradásra (vagy két negatív teszttel szabadulhattak). Közöttük nincs fertőzött.

Az egyetem igyekszik számos intézkedéssel védekezni a járványhelyzetben:

hirdetés

„A maszkviselés kötelező az intézmény épületeiben.

Ez alól felmentést kap, aki oktatási tevékenység kapcsán hosszasan beszél (az oktató, aki legalább 1,5 méter távolságra van a hallgatóktól); aki saját irodájában tartózkodik, és a 1,5 méteres távolságot tudja tartani a többi ott tartózkodótól; illetve aki 1,5 méteres távolság betartása mellett ételt vagy italt fogyaszt” – tudta meg a portál.

Arra törekednek, hogy a távolságtartást biztosítsák, és nagy hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre is. Nem szerveznek személyes részvétellel járó rendezvényeket, és külsősök által rendezett eseményt is csak munkanapokon 17 óra, hétvégén szombaton 12 óra után tarthatók meg a mindenkor érvényes járványügyi szabályok betartásával úgy, hogy a résztvevők a nappali és a levelezős képzésben részt vevő hallgatókkal ne érintkezzenek - írják.

Fotó forrása: Wikipédia


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
szigetvar.jpg

Meghalt a műtét közben sóoldat helyett fertőtlenítővel kezelt asszony

A szigetvári kórházból válságos állapotban szállították el Pécsre, ahol vérmérgezésben hunyt el.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Mint azt mi is megírtuk, májusban a Szigetvári Kórházban sóoldat helyett fertőtlenítőt használtak egy nőgyógyászati műtéthez. A 42 éves beteget súlyos, válságos állapotban vitték Pécsre, az intenzív osztályra.

Az RTL Híradó beszámolója szerint meghalt az asszony. A kórház korábban azt közölte, hogy sóoldat helyett fertőtlenítőszerrel mosták ki a hasüregét. A dolgozói információink szerint ott hibázhattak, hogy nem címkézték fel a műtők és az eszközök tisztításához használt fertőtlenítőszer üvegét, így keveredhetett a sóoldatok közé.

Korábban egy szakember elmondta, hogy a fertőtlenítőszer az összes sejtet roncsolja, ezért veszélyes, ha a hasüregbe jut, és "igazából nemcsak a roncsoló hatásának lesz egészségügyi következménye, hanem a szétroncsolt szerv működésében keletkező zavar az, ami még tovább súlyosíthatja a helyzetet."

A szigetvári kórház főigazgatója megerősítette, hogy a mérgezés szövődményei következtében halt meg a csurgói asszony. Hozzátette, hogy őszintén sajnálja a történteket.

hirdetés

A rendőrség közlése szerint a büntető eljárás jelenleg is folyamatban van.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig azt írta a Híradónak, hogy

a nő vérmérgezés miatt hunyt el.

A hatóság egészségügyi bírságot szabott ki a szigetvári kórházra, úgy tudni, 2 millió forintot.

Az elhunyt asszony egyik volt munkatársa elmondta, hogy életvidám nőnek ismerte. "Nagyon felháborodtunk, mert ennek, ugye, egy rutinműtétnek kellett volna lennie, és sajnos ez lett a végeredménye."

A nő 17 évig dolgozott szakácsként, két gyermeket hagyott hátra. Családja a gyász miatt egyelőre nem nyilatkozik.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
kovacs-gergely-mkkp.jpg

Videón, ahogy az MSZP-s képviselő kéri a fideszes testületet, hogy „tegyenek valamit” a kutyapártos Kovács Gergely ellen

Egy interjún akadt ki a szintén ellenzéki képviselő...
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Igencsak meghökkentő jelenet játszódott le a hegyvidéki önkormányzat legutóbbi ülésén, pénteken. Kovács Gergely, MKKP-s képviselő még csütörtökön adott interjút a Klubrádiónak. A beszélgetés során érintett témák és megfogalmazott kritikák viszont láthatóan nagyon kiakasztották a képviselő MSZP-s társát, Vincze Gézát, aki szót kért Pokorni Zoltán polgármestertől az ülésen, hogy kifejthesse véleményét Kovács nyilatkozatáról - szúrta ki a 24.hu az ülésről készült felvételt a Facebookon.

Miután Vincze Géza szót kapott, megköszönte a polgármesternek és belekezdett a mondandójába:

"Én is egyébként az ülés végén terveztem Kovács Gergellyel kapcsolatos észrevételeimet. Mégpedig azon alapon, hogy ő a Klubrádióban egy bő egy órás...Hát elmondom őszintén, ő azzal kezdte, hogy ő neki nagyon kevés a fizetése. Azért kevés a fizetésed, mert elvontad a bizottságit. Ez a tény. Azt kell mondani, hogy hülye vagyok, és ezért kevés a fizetésem. A másik az, hogy végig, végig egy órán át ekézett bennünket. Ezt én kikérem magamnak! Ez a testület régóta működik. Te pedig egy rohadt rendes szót nem mondtál, úgy mint, ahogy most. Így szórta ránk az igét egy óra tíz percen keresztül! Én ezt kikérem magamnak, és csináljunk valamit, mert ez így nem lesz jó. Mert az, hogy így ekézel bennünket, az rendben van. De az, hogy a televízióba elmondod, hogy itt nem folyik munka, itt mindenki hülye, itt nem értenek hozzá..."

Ekkor Kovács Gergely közbeszólt.

"Én nem mondtam ilyet"

hirdetés

- szólt közbe a képviselő.

"Nem, nem...csak pontosan így hangzott"

- jött a reakció Vincze Gézától, aki ezután úgy folytatta:

"Gyakorlatilag én azt szeretném, hogy valamit találjunk ki."

A 24.hu az esettel kapcsolatban megkereste Kovács Gergelyt, aki elmondta, hogy Vincze hozzászólására akkor került sor, amikor az MKKP-képviselőjét a Fidesz-KDNP-s képviselők már egy ideje keményebben kritizálták az ülésen, de végül nem találtak ki semmit, hogy elhallgattassák.

Security Check Required

null


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
oroszi.jpg

Először találkozott volt párjával Orosz Bernadett a bíróságon, a férfi 5 milliót követel az áldozatától

A volt barát szerint személyiségi jogokat sértett, hogy a nő a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta az ő nevét és a személyes adatait.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Mint arról korábban beszámoltunk, Orosz Bernadettnek becsületsértés miatt bíróság elé kell állnia, előbb, mint hogy az őt bántalmazó férfi büntetőügyét tárgyalják.

Megkezdődött Orosz Bernadett személyiségi jogi pere, melyet volt barátja indított ellene, mert a nő tavaly novemberben a közösségi oldalán arról írt, hogy a férfi brutálisan bántalmazta. A volt párja azért perelte be, mert a nő nyilvánosságra hozta a nevét és a személyes adatait. Ezért most 5 millió forintot követel.

A tárgyalás napján a bíróság épülete előtt a Nőkért Egyesület demonstrációval fejezte ki támogatását Orosz Bernadett mellett.

Antoni Rita, a Nőkért Egyesület elnöke szerint egy ilyen tett elkövetőjének az előzetes letartóztatásban kellene amiatt aggódnia, hogy 15, vagy 20 év börtönt fog kapni a tettéért és nem még azt kitalálnia, hogy beperli az áldozatát.

hirdetés

Orosz Bernadett és volt párja a történtek óta most találkoztak először, a bíróságon.

A nő az RTL Híradónak elmondta, hogy

"Én még mindig félek tőle.

Félek attól, hogy elkap a folyosón, meg persze gondolom, ezt itt már csak nem tenné meg, de ezt nem lehet ésszerűen, ezt nem lehet racionálisan felülírni azt a fájdalmat, azt az érzelmet, amit nekem ő okozott."

Bár a nyomozás még tart a férfi ügyében, de ügyvédje szerint a mostani pernek nincs köze ahhoz. Szerinte:

"Ezek személyiségi jogok, amiket a btk. kifejezetten nevesít... ezek a jogok akkor is megilletik a felperest, hogy ha büntetőeljárás alatt van, sőt akkor is, ha esetleg elítélik ebben az ügyben.

A per novemberben folytatódik.

VIDEÓ: A RTL Híradó beszámolója


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
koronavirus-vakcina-capa.jpg

Akár félmillió cápát is megölhetnek a koronavírus-vakcina miatt

A májukból kinyert vegyületet hatásnövelő alkotóelemként használják fel az oltóanyaghoz. Egy cápákat védő szervezet szerint ez egyáltalán nem fenntartható megoldás, ezért petíciót indítottak.
Fotó: Shark Allies - szmo.hu
2020. szeptember 28.


hirdetés

Rengeteg cápát ölhetnek meg azért, hogy kinyerjék belőle azt a vegyület, amellyel fokozhatják a koronavírus-vakcina hatékonyságát - figyelmeztetnek a vadállat-szakértők.

A cápamájban lévő szkvalént a gyógyszeriparban alkalmazzák, többek közt hatásnövelő alkotóelemként. A koronavírus-vakcina előállításához is használják, ezért tart attól a Shark Allies nevű nonprofit szervezet, hogy akár több százezer cápát is lemészárolhatnak a belőlük kinyerhető hasznos vegyület miatt.

Becsléseik szerint kb. 250 ezer cápát kellene megölni ahhoz, hogy a világon minden egyes ember kapjon egy dózist az oltóanyagból. Ha viszont két adag kellene szeményenként az oltáshoz, akkor megduplázódik ez a szám, vagyis akár félmillió cápa életébe is kerülhetne a hatásos koronavírus-vakcina.

"Az, hogy egy vadon élő állatból nyerünk ki valamit, soha nem lesz fenntartható megoldás, főleg, ha egy csúcsragadozóról van szó, amely ráadásul nem is szaporodik nagy számban" - véli Stefanie Brendl, a Shark Allies alapítója és vezetője.

hirdetés

Hozzátette, hogy nem áll szándékukban lassítani vagy hátráltatni a vakcina előállítását, csak azt kérik, hogy nem állati eredetű szkvalénnel is teszteljék az oltóanyagot, hogy minél hamarabb helyettesíteni lehessen vele a cápamájból kinyert vegyületet.

A szakértő szerint ugyanis nem lehet egy vadállatra erőforrásként tekinteni úgy, hogy évente több milliárdnyi dózisra lesz szükség.

A szervezet indított is egy online petíciót, amellyel azt akarják elérni, hogy ne a cápákat használják, hanem már létező, fenntartható megoldásokat alkalmazzanak a koronavírus-vakcina előállításához. Az aláírások száma folyamatosan nő, már több mint 10 ezer gyűlt össze eddig.

Forrás: Sky News


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!