hirdetés
tesla-torhetetlen-uveg-elon-musk.jpg

233 milliárd forintot veszített Elon Musk a bemutatón betört törhetetlen autóüveggel

A Tesla-részvények árfolyama zuhanni kezdett a kínos baki után.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 23.


hirdetés

Mi is megírtuk, hogy bemutatták a Tesla új, fejlesztés alatt álló teherautóját, amelyről Elon Musk korábban azt mondta, olyan lesz, mintha a Szárnyas fejvadászból jött volna.

A jármű a Cybertruck névet kapta, a gyártó szerint egyik fő különlegessége a fémnek látszó törhetetlen üvegablak.

A bemutatón a Tesla dizájnigazgatója, Franz von Holzhausen

nekivágott egy fémgolyót a speciális üvegnek, ami azonnal betört.

hirdetés

A The Guardian azt írja, hogy a bemutató után

6 százalékot veszítettek az értékükből a Tesla piaci részvényei, így a Forbes becslése szerint Elon Musk 768 millió dollárt, vagyis körülbelül 233 milliárd forintot veszített.

A lap szerint hasonlóan reagált a piac, mint amikor Elon Musk élő adásban szívott bele egy marihuánás cigarettába.

VIDEÓ: Így törték be vasgolyóval a speciális üveget:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés

A brazil elnök szerint DiCaprio pénzelte az erdőtüzeket – a színész nem késlekedett a válasszal

Súlyos vádakkal illette a klímaváltozás elleni tevékenységéről ismert amerikai világsztárt Jair Bolsonaro.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

Az esőerdők pusztítása miatt a támadások kereszttűzébe került államfő nem kevesebbet állított Facebook oldalának webcastjén, minthogy Leonardo DiCaprio, „a Brazília elleni nemzetközi kampány résztvevőjeként” 500 ezer dollárt adott Természetvédelmi Világalapnak (WWF) Amazónia felgyújtására.

Kijelentését, amelyet nem támasztott alá bizonyítékokkal, Bolsonaro összefüggésbe hozta azzal, hogy egy nappal korábban a közfelháborodás miatt szabadon engedtek négy önkéntes tűzoltót, akiket azzal vádoltak, hogy szándékosan okoztak tüzeket Para amazóniai államban.

Az ő ügyükben sem voltak a hatóságok kezében bizonyítékok, csupán feltételezték, hogy a tüzekről készült fotókat eladták a WWF-nek, amelyeket aztán a szervezet pénzgyűjtésre használt fel támogatói körében. Az elnök előtt egy nappal fia, a szintén politikus Eduardo Bolsonaro a Twitteren azt állította, hogy DiCaprio 300 ezer dollárt fizetett a WWF-nek, amely közel 20 ezerért vásárolta meg a fent említett fotókat.

hirdetés

A szervezet brazíliai fiókja erőteljesen visszautasította és hazugságnak nevezte Bolsonaro kijelentéseit. „A vizsgálat zavarossága, az állítások megalapozatlansága nagyon aggasztóak a demokrácia szempontjából” – hangsúlyozta közleményében a WWF-Brasil.

DiCaprio Instagram-oldalán válaszolt Bolsonarónak, neve említése nélkül. „A helyettesíthetetlen ökoszisztémák jövője a tét, és büszke vagyok arra, hogy azoknak az oldalán állok, akik megvédek azokat” – írta a színész, aki cáfolta, hogy ilyen célból pénzelte volna a WWF-et.

Augusztusban, a nagy nemzetközi válságot kiváltó amazóniai tüzek idején DiCaprio 5 millió dolláros támogatást ígért az esőerdők megvédésére – emlékeztet a Guardian

Bolsonaro januári hivatalba lépése óta rendszeresen Brazília belügyeibe való beavatkozással vádolja azokat a környezetvédő mozgalmakat, civil szervezeteket és külföldi politikusokat, akik az esőerdők jövőjéért aggódnak.

Brazil ellenzékiek és aktivisták egyrészt felelőtlenséggel, alkalmatlansággal és nemtörődömséggel vádolták az elnököt, másfelől pedig nevetségesnek tartották a DiCaprio elleni vádaskodást. Már született egy olyan weboldal is Brazíliában, amely az ország különböző bajaiért a legnépszerűbb hollywood-i sztárokat teszi felelőssé: Tom Hanks az oka a magas adóknak, Penélope Cruz a munkanélküliségnek, Daniel Radcliffe a gyenge igazságszolgáltatásnak, Kate Winslet az oktatási válságnak, Johnny Depp az erdőirtásoknak, Harrison Ford pedig a bürokráciának.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:

hirdetés
atom.png

Halálos radioaktív hulladéknak kell helyet kell találni egymillió évre – bezárja atomerőműveit Németország

28 ezer köbméter hulladéknak kell helyet keresni, egyelőre elszállítani sem tudják az ideiglenes konténerekből.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

2011-ben Németország a fukushimai katasztrófa következtében úgy döntött, hogy fokozatosan leállítja valamennyi atomerőművüket a biztonsági aggályokra hivatkozva - írja a CNN.

Ma még hét erőmű működik az ország területén, ami 2022-re várhatóan be fog zárni. Viszont felmerül a probléma, hogy a 28 ezer köbméter halálos nukleáris hulladékot hol fognak tárolni, ugyanis egymillió év, mire lebomlik.

A kikötések szerint 2031-re kell megtalálnia a kormánynak a nukleáris temető végső helyét, ahol 2000 tartálynyi radioaktív anyagot áshatnak el. A szakértők szerint nem könnyű megfelelő nyugvóhelyet biztosítani, ugyanis mélyre kell ásni, ahol már nem fenyeget se talajvíz, se földrengés, nehogy ismét felszínre kerüljön a mérgező anyag.

A német kormánynak már vannak ötletei, hogy milyen területek lennének az országban alkalmasak a hulladék tárolására, amit jelenleg az egykori erőművek közelében átmeneti helyeken tartanak. Schreurs, a Müncheni Műszaki Egyetem környezetvédelmi és éghajlattani karának elnöke szerint ezek az ideiglenes tárolóegységek azonban mindössze egy-két évtizedre vannak kalkulálva.

A halálos nukleáris hulladék, ahogy a neve is mutatja, képes hatalmas pusztító munkát végezni.

hirdetés

„Ha valaki kinyit egy tartályt, amiben benne vannak az üzemanyag-rudak, többé-kevésé azonnal meghal”

– mondta Schreurs. Ezek a rudak olyan forrók, hogy nehéz őket szállítani is, emiatt feltételezhetően ki fogják várni azt a pár évtizedet, amíg kihűlnek a konténerekben, majd ezt követően szállítják végleges helyükre.

A potenciális nukleáris temetőnek minimum egy kilométerrel a földfelszín alatt kell elhelyezkedni, ahol geológiailag stabil a környezet. Erre a gránit lenne a legalkalmasabb, amiből Németország hiányt szenved, mégse tervezik kivinni az ország területéről a hulladékot.

Azt tervezik, hogy jövő évre már megtalálják az optimális lokalizációt. A projekt ugyanis túlmutat a mi életünkön, mert véglegesen lezárni a lerakóhelyet csak 2130-2170 között lehet majd. Így már azon is dolgoznak, hogyan tudják ezt kommunikálni a jövő generációjával, akik feltehetően már más nyelven fognak beszélni.

„A világon több mint 400 atomerőmű működik, amelyek közül több élettartama a végéhez közeledik, és a hulladéktárolás kérdése egyre sürgősebbé válik”

– mondta Schreurs. Németország abból a szempontból szerencsés helyzetben van, hogy pontosan tudják, mennyi hulladékot kell eltüntetniük a föld alatt, és csak a helyszín kérdéses.


KÖVESS MINKET:


hirdetés
kosalajos.jpg

Megdöbbentek a zsidó szervezetek Kósa Lajos beszédén

„A zsidók kénytelenek voltak – vagy lehet, hogy jól is esett nekik – a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe” – mondta a Fidelitas kongresszusán.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. december 01.


hirdetés

Szombaton tartották a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusát Budapesten. Ezen többek között Kósa Lajos is felszólalt. A Fidesz alelnöke megköszönte a Fidelitasnak, hogy "jól harcolt" az önkormányzati választáson, hozzátéve, hogy azért "nem sikerült úgy, mert nem 6-0-ra, csak 2-1-re győztek".

Azt mondta, hogy jelentős átalakulás történt a választáson, úgy változott meg a politikai erőtér, hogy "egy az egyben" indult el az ellenzék a kormánypártok ellen. Úgy fogalmazott: lehet azon "meditálni (...) hogy érhettük meg azt, hogy a nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, vagy az antikommunisták összeálltak a globalistákkal, vagy a nemzeti radikálisok átszavaztak arra a balliberális oldalra, ami eddig mindig rárontott a magyar nemzetre, az antifasiszták összeálltak az újnyilasokkal,

a zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe, Kulcsár Gergelyt, aki beleköpött a Duna-parti cipőkbe".

Kósa Lajos 2022-re "jó harcos kampányt" jósolt, és azt üzente a Fidelitas tagjainak: "nem kell betojni, jobbak vagyunk, erősebbek vagyunk, csak harcolni kell".

hirdetés

Heisler András Mazsihisz-elnök a Facebookon azt írta:

"Három megválaszolatlan kérdés:

Kósa Lajos valóban nem tudja, hogy megyéjéből 1944-ben Auschwitzba deportálták a zsidókat?

Tényleg nincs tisztában azzal, hogy a Hajdú-Bihar megyében élő maradékok maradékával, azaz néhány száz zsidóval nem lehet sem megnyerni, sem elveszíteni az önkormányzati választásokat?

Vagy egész egyszerűen a meghirdetett „zéró tolerancia” került elég látványosan felmondásra?

Illusztrációként az unokám szerint "Mérges Papá"-nak mondott fotóm:"

A Szombat című lapban Gadó János azt írta:

"Az alaphangot Kövér László adta meg, aki a Nemzeti Vértanúk Emlékművének újraavató ünnepségen az ellenzéket a „Lenin-fiúk utódainak” nevezte, akik „a külföldről pénzelt istentelenséggel, hazaárulással és nemzettagadással” akarnak választást nyerni." Kósa beszédéről így vélekedett:

"Ennél otrombább sértést a Holokauszt után nehéz elképzelni.

Hasonló ez ahhoz a szovjet gyártmányú propaganda-tételhez, amelyben Izraelt a náci Németországhoz, az izraeli katonákat az SS-ekhez hasonlítják... Kósa abszurd vádjai az ellenzék gyűlölködéséről leleplezőek: a kormánypárt soraiban uralkodnak – az önkormányzati választási vereség nyomán – olyan irracionális indulatok, melyek egyre jobban megingatják a magukra parancsolt – minimális – civilizációs normákat. A zsidók iránti indulatok ilyenkor elsőként törnek a felszínre. Úgy látszik, a kormánypártban egyre markánsabbá válik a szélsőjobb szelleme és stílusa, midőn pozícióikat igyekeznek megerősíteni" - írta a cikkben.

A Neokohn.hu oldalon az EMIH vezetője, Köves Slomó úgy fogalmazott: "visszautasítom, hogy a magyar politikai közélet erkölcstelenségének terhét bárki is a zsidóságra terhelje át!... Tudva levő, hogy Hajdú-Bihar megyében nincsenek zsidók. Nincsenek, mert 75 évvel ezelőtt pár nap leforgása alatt haláltáborokba vitték és legyilkolták őket. Tekintettel arra, hogy nincsenek így nem is tudhattak szavazni a legutóbbi, 2019 októberi helyhatósági választáson. Ez eddig legalább annyira triviális, mint amennyire szomorú" - emlékeztet az írásában. Úgy véli, hogy Kósa Lajos részéről ez nem tudatos, hanem "egyszerűen a láthatóan hirtelen megnövekedett tétű belpolitikai harc hevületében ragadtatta el magát". Azt is hozzátette, hogy szerinte van ok arra, hogy kritizálják a "neomarxista, útja vesztett liberális nihilt", de csak akkor, "ha mindezt a kritikát az újfasiszta mihazánk pártvezetőjének kottájából, a köztévén beolvasva, antiszemita klisékre rájátszva tesszük, akkor egy amúgy érdemi vitát terelünk vállalhatatlan és érdemtelen mágneses térbe". írása végén közölte, hogy "mint az ismeretes én is zsidó vagyok. Nem szavaztam és nem is fogok „nyilas vitézekre” szavazni. Azt viszont

nem mint csak zsidó, hanem mint rabbi utasítom vissza, hogy bármelyik magyar politikai párt erkölcstelenségét vagy éppen következetlenségének a terhét bárki is a zsidóságra kollektíve terhelje át".

hirdetés

Kósa Lajos beszédére a Tett és Védelem Alapítvány reagált. Közleményükben azt írták, hogy megdöbbenve olvasták Kósa Lajos Fidesz-alelnök beszédét arról, hogy "a zsidók kénytelenek voltak - vagy lehet, hogy jól is esett nekik - a nyilast megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésben". Ez a megfogalmazás több ponton is sértő a zsidó közösség számára, ráadásul pontatlan is, továbbá egészségtelen politikai konnotációkat tartalmaz - írták.

A "zsidóság" Hajdú-Bihar megyében nem szavazhatott senkire, ugyanis éppen 75 évvel ezelőtt a német nácik és a magyar kollaboráns hatóságok haláltáborba deportálták őket. Emléküket sérti, hogy ilyen hangon beszélnek napjainkban a mártírokról

- áll az MTI-nek eljuttatott közleményükben.


KÖVESS MINKET:


hirdetés

24-szer lőttek meg egy fokozottan védett orángutánt – élve találtak rá

16 golyót találtak az orvosok Paguh fejében, bíznak a felépülésében, de látni már nem vog.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. november 30.


hirdetés

Súlyosan megsérült egy szumátrai orángután, miután 24-szer lőttek a testébe, amiből 16 golyó fejen találta Indonéziában Szumátra szigetén.

A faj fokozottan veszélyeztetett, mivel az esőerdőket rohamos gyorsasággal pusztítják, hogy pálmaolaj-ültetvényeknek biztosítsanak helyet.

Az állatorvosok optimisták a súlyosan sérült hím példány sorsát illetően, és reménykednek a felépülésében.

hirdetés

 A 25 éves majom, akit Paguhnak neveztek el négy lövést kapott a karjába és a lábába, hármat a csípőjébe, egyet a hasába, és tizenhatot a fejébe – írja az Independent.

A szumátrai orángután védelmi programjának állatorvosa, Meuthya Sr azt nyilatkozta, hogy az állat intenzívebb kezelést fog kapni a felépüléséig, de sajnos a vizsgálatok során kiderült, hogy a látását elvesztette.

Ez nem az első ilyen eset. Márciusban egy Hope nevű nőstény orángutánra találtak, akit 74-szer lőttek meg.

Szumátra szigetének északi részén csak néhány ezer szumátrai orángután él szétszóródva a területen, mivel a fakitermelés egyre inkább kiszorítja őket az élőhelyükről. Az orvvadászok egyre inkább veszélyeztetik a fennmaradó példányokat annak ellenére, hogy 5 éves börtön jár a faj kilövéséért, valamint akár 2 millió forintos bírság.

A megszerzett területeken többnyire pálmaolajat termelnek, amik a boltok polcain megtalálható termékek - kozmetikumok, piperecikkek, ételek - közel felében fellelhető. Ugyan jelentősen olcsóbb, mint más olajok, de a környezeti költségei hatalmasak.

Sok márka, mint a Kit Kats, a Dove és a Nestlé is igyekszik megnyugtatni a vásárlókat, hogy termékeik környezetre gyakorolt hatása elhanyagolható, más néven fenntartható. A Greenpeace azonban figyelmeztet, hogy érdemes mérlegelni az ilyen címkékkel ellátott termékeket.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

KÖVESS MINKET:
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!