2030-ra olyan lehet az időjárás, mint 3 millió évvel ezelőtt
Klímakutatók szerint ha nem változtatunk, a jövőnk olyan lesz a Földön, mint a múltunk.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2018. december 12.A 3 millió évvel ezelőtti időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani a Föld klímája 2030-ra, ha a mostani szinten marad a szén-dioxid-kibocsátásunk - állítja egy, az amerikai tudományos akadémia lapjában olvasható tanulmány.

A hétfőn megjelent írás szerint ráadásul 2150-re olyan időjárási viszonyok fognak uralkodni, mint amilyenek 50 millió éve voltak, az első emlősök kifejlődésének idején.

"Drámai változásokon fogunk keresztülmenni, nagyon rövid időn belül"

- véli a tanulmány egyik szerzője, Kevin Burke.

Három millió évvel ezelőtt a száraz és meleg éghajlat volt uralkodó a pliocén kor közepén. Az átlaghőmérséklet a mostaninál 1,8-3,6 Celsius fokkal volt magasabb, a tengerszint pedig 18 méterrel volt magasabb a mainál. Ekkor még Grönlandot nem fedte jégtakaró és Észak- és Dél-Amerika sem rendelkezett még szárazföldi összeköttetéssel.

A tanulmány társszerzője, Jack Williams az AFP hírügynökségnek elmondta, Grönland azért nem fog rögtön zölddé válni.

A jégsapkáknak hosszú idő kell, hogy felolvadjanak, a következő évszázadban ez még nem fog bekövetkezni, ahogyan a tengerszint sem fog ennyi idő alatt 18 métert emelkedni.

A wisconsini egyetem oktatója szerint azonban a gyors felmelegedés miatt számos faj el fog tűnni, olyanok, amelyek millió évekig tartó folyamat alatt fejlődtek jelenlegi formájukba, és felkészületlenül éri majd őket a változás.

Forrás: DailyMail, University of Wisconsin-Madison


KÖVESS MINKET:

Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x