hirdetés
ashton-bingham-113943-unsplash-1.jpg

2020-ig 20 000 fiatalnak segítene a Bridge Budapest új programja, az Edison100

Már mindenki számára elérhető az a 100 kezdeményezés, amely innovatív módon fejleszti az általános iskolás korú gyerekek tudását és készségeit.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. május 30.


hirdetés

64 városban és településen, Makótól Sopronig készül el a jövőre felkészítő kezdeményezések térképe. Problémamegoldásra, együttműködésre és kreativitásra tanítanak az Edison100 listán szereplők, és mindezt olyan újszerű módszerekkel teszik, amelyekben nagyobb szerepet kap az élmény, a játékos tanulás és a pozitív megerősítés.

Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket június 18-án díjazzák, emellett a közönségszavazás is indult, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.

A Bridge Budapestről

A Bridge Budapest egy magyar vállalkozók által 2013-ban alapított nonprofit szervezet. Az alapító cégek között olyan globálisan is ismert szereplők állnak, mint a Prezi, NNG, Ustream és LogMeln. Az Egyesület célja, hogy működésével fejlessze a meglévő üzleti kultúrát Magyarországon úgy, hogy összeköti és láthatóvá teszi az értékalapon és hosszú távon gondolkodó üzleti cselekvőket: az üzleti szegmenst, a civileket és a fejlődni vágyó magánembereket, fiatalokat.

Ennek keretében olyan kezdeményezéseket indított már el, mint a cégek transzparens működését elismerő Vállalható Vállalkozás önellenőrző teszt, valamint a 8 és 14 év közötti gyermekeknek szóló élményalapú vállalkozási műhelyként működő Bridge Bizniscool, amely az ország 30 pontján érhető el táboraival idén nyáron.

Jövőbarát módszerek mai gyerekeknek

“A World Economic Forum szerint a ma iskolát kezdő gyerekek 65%-a olyan új állásokban fog dolgozni, amelyek ma még nem is léteznek, ezért kell jövőbarát módszereket keresnünk.”- emelte ki Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője. Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri (Gondolkodó Kör) a lista összeállításakor.

Sok tényezőre kell figyelnünk, de három területtel kiemelten foglalkozunk. Egyrészt a tudással, azaz mit kell megtanulnia a mai gyerekeknek, hogy értsék a világot, másrészt a kompetenciákkal, hiszen látva azt, hogy minden kihívás egyre komplexebb, arra kell őket készítenünk, hogyan tudják megoldani egy összetett világ bonyolult kihívásait, harmadrészt, a személyiséggel, azaz hogyan viszonyuljunk másokhoz és önmagunkhoz.”- mondta el Barta Nikolett, az Edisonplatform operatív vezetője.

A lista készítői kutatás készítettek az Edison100 kezdeményezés körében, és ebből az derült ki, hogy a jövő szempontjából kritikus készségek közül leginkább a problémamegoldásra, együttműködésre és a kreativitásra helyezik a hangsúlyt (10-ből 7 kezdeményezés kiemelten fókuszál ezekre), míg kevésbé hangsúlyos az alkalmazkodókészség (reziliencia), illetve a kezdeményezőkészség fejlesztése. Válaszaik alapján a legfontosabb módszerek, amelyekre építenek, a játékos tanulás, a pozitív megerősítés, az élményalapú oktatás, és az, hogy az oktatásra nem mint a “tananyag leadására”, hanem közös, játékos folyamatra tekintenek. “Jó érzés látni, hogy mennyire kezdenek elterjedni azok a módszerek, amelyekkel a tanulás jó dolog lehet és a gyerekek igényeit tartják leginkább szem előtt. A listán nemcsak témakörét, hanem formáját tekintve is egy izgalmas tárlatot mutatunk be, táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók.”- mondta el Veres Rita.

Megtalálni a jó gyakorlatokat és tanulni tőlük

Április elején indította el a Bridge Budapest Egyesület az Edisonplatform kezdeményezést, amely a gyerekek jövőre való felkészítésére fókuszál, és célja, hogy a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, piaci, tudományos, oktatási szereplők jobban összekapcsolódjanak.

“Nem vagyunk egyedül. A gyerekekkel kapcsolatos dilemmák nemcsak bennünk fogalmazódtak meg, számos fantasztikus ember és kezdeményezés van Magyarországon, akik ezért dolgoznak. Mi felkutatjuk a jó gyakorlatokat, amelyekből érdemes tanulni, megmutatjuk, megosztjuk és elismerjük őket. A szereplők összekapcsolásával nemcsak tudást térképezünk fel, hanem reményeink szerint beindítunk valami újat. Azt is tudjuk, hogy az együttműködésekből, kapcsolatokból új kezdeményezések születnek majd. Az Edisonplatform segítségével többféle nézőpontot szeretnénk megmutatni, a jó kérdéseket feltenni, szempontrendszert, tudást adni, és leginkább irányt mutatni az útvesztőben.” - mondta Veres Rita, az Edisonplatform stratégiai vezetője.

Az utóbbiban segít az Edison100, amely egy tudásalapú, készségfejlesztő kezdeményezésekből álló lista. Ezen olyan piaci és civil kezdeményezések szerepelnek, 6 kategóriában (tudomány, digitális világ, fenntarthatóság, esély, kreatív, tudatos nevelés) amelyek ma Magyarországon innovatív módon fejlesztik az általános iskolás korú gyerekeket. Barta Nikolett, a projekt operatív vezetője elmondta: “Szeretnénk, hogy az Edisonplatform legyen az a hely, ahol a szülő először kezdi a keresést a témában. Tudjuk, hogy ez csak a kezdet, és a lista nem rangsor, hanem olyan szereplők gyűjtőhelye, akiktől érdemes tanulni. A jövőben szeretnénk bővíteni és frissíteni, hogy minél több izgalmas kezdeményezést be tudjunk mutatni.”

A szülők és pedagógusok is kiválaszthatják a kedvencüket

Az Edison100 szereplőire május 29-én kezdődik a közönségszavazás. Június 12-ig mindenki leadhatja a voksát szavazásban partnerünk nlc.hu oldalán arra a kezdeményezésre, amely a legtöbbet teszi a gyermekek fejlesztéséért. A szavazás lezárását követően a legtöbb voksot kapó szervezet megkapja az Edisonplatform közönségdíját. Az Edison100 díjátadóra június 18-án kerül sor, amikor minden kategória legjobbját díjazza a Gondolkodó Kör és a Edisonplatformhoz eddig csatlakozott cégek képviselői.

Menő cégek a gyerekek jövőjéért

Az Edisonplatformhoz eddig 13 menő cég csatlakozott, akik lehetővé tették, hogy az Edisonplatform elinduljon, és akikkel a jövőformálás közösen zajlik. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak, és munkavállalóikkal aktív résztvevői lesznek a kezdeményezés kutatási hátterének is: Bodor Péter az Aegontól, Uzsák Éva Virág az Aon Magyarországtól, Szűcs Judit a Coca-Cola Magyarországtól, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, valamint az UniCredit Bank és a BP vezetői, a MOL Nyrt. és a Nestlé Hungária. Csatlakozott továbbá Varga Eszter a Pannonhitel Zrt. vezetője, Árvai Péter a Prezi vezérigazgatója, Nagy György a Sigma Technology ügyvezetője, Vidó Andrea a Gyerek Szigettől, valamint az Arm Hungary csapata.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ajtokilincs-1000x668.jpeg

Két fiatal feltalálta az önmagát fertőtlenítő kilincset

Csupán 3800 forintba kerül és szinte minden baktériumot megöl. A speciális fogantyút két hongkongi diák alkotta meg.
Fotó: James Dyson Award - szmo.hu
2019. október 18.Akár néhány éven belül vége lehet a kézfejre húzott pulóverekkel vagy a csuklóval kinyitott mosdóajtók korszakának. Két hongkongi diák ugyanis néhány éve feltalálta az önmagát fertőtlenítő kilincset, az ötlet pedig idén révbe is érhet: a hiánypótló találmány bekerült a James Dyson-díj húsz döntőse közé, olvasható a Good News Network cikkében.

Mint minden igazán jó ötlet, ez is fillérekbe kerül, hiszen az ajtónyitást remélhetően forradalmasító kilincshez használt anyagok mindössze 13 dollárba (kb. 3800 forint) kerülnek. A szinte baktérium-biztos kilincs működési elve is pofonegyszerű: a két diák titán-dioxid port és ultraibolya LED-lámpákat kombinált. A titán-dioxid fotokatalizátor, vagyis amikor az ultraibolya fény aktiválja a bevonatot, olyan hidroxilcsoportokat hoz létre, melyek lebontják a baktériumokat.

A laboratóriumi tesztek során a kilincs ezzel a módszerrel elpusztította a baktériumok 99,8 százalékát.

Ráadásul az ajtó nyitásából és becsukásából származó kinetikus energia elegendő villamos energiát ad a fogantyú megvilágításához és működéséhez. Így tulajdonképpen a kilincs egyben saját maga generátora is, ettől pedig Sum Ming Wong és Kin Pong Li találmánya teljesen önműködő.

A James Dyson-díj győztesét november 14-én hirdetik ki. A dicsőségen kívül 30 ezer dollárt is kap a legjobb ötlet tulajdonosa. A húsz döntőst - köztük az önmagát fertőtlenítő kilincset is - ebben a rövid videóban mutatják be:


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x

hirdetés
62259790_457278301689957_552666388670447616_n.jpg

A magyar csodabugyi, amely évi több kilónyi szeméttől szabadít meg

Néhány évvel ezelőtt a menstruációs kelyhek törték meg a tamponok és betétek egyeduralmát, most azonban egy újabb szereplő jelentkezett be a piacra, amely nem mellesleg környezettudatosságra is ösztönöz.
Polák Zsóka - szmo.hu
2019. október 21.Egy ideje a Redy-bugyiktól hangosak a közösségi platformok. Néhányan viszolygással, sokkal többen viszont őszinte érdeklődéssel fordultak a menstruációs bugyik felé. Működésük egyszerű: csak belebújunk, viselés után kimossuk, ezzel redukálni, sőt, akár teljesen mellőzni lehet az eldobható betéteket és tamponokat. Bár külföldön már akad néhány hasonló márka, a hazai piacon mindez egy magyar lány fejéből pattant ki pont bugyimosás közben.

A menstruációs bugyikkal kapcsolatban mindenkinek van véleménye, az adatgyűjtés során a legszélsőségesebb vélekedések jöttek szembe, amelyek valószínűleg minden nő fejében megfordultak, ráadásul az új találmányokat körbelengő szkepticizmussal is meg kell küzdenie a Redy-nek.

De gondoljunk csak arra, hogy voltak idők, amikor a betét és a tampon is hihetetlenül furcsa újdonságnak számított,

így könnyen lehet, hogy néhány évtizeden belül már ciki lesz eldobható eszközöket használni a menstruáció alatt. Most még bőven ott motoszkál sok nőben a kérdés, hogy mégis milyen őrült ötlet csak egy szál bugyiban menstruálni, így a legszkeptikusabb kérdésekre kerestük a választ, amellett, hogy megismertük a csodabugyi működését és a menstruáció kérdésén túlmutató küldetéseit a környezettudatosságtól kezdve a testpozitív szemléleten át a témával kapcsolatos diskurzusok elindításáig. És ki is segíthetett volna jobban az égető kérdéseknek a megválaszolásában, ha nem a This is Redy megálmodója, Molnár Dóra?

- Sem ruhatervezői, sem egyéb textiles szakmai háttered nincs, mégis hogyan jutottál el addig, hogy teljesen újfajta fehérneműt tervezz?

- A józan paraszti ész segített hozzá. Megjött, próbáltam kimosni a fehérneműt, amikor bevillant, hogy miért nincs olyan bugyi, ami megtartja a vért és nem ázik át? Miért nincs menstruációs bugyi?

A nagy tanulság számomra az, hogy nem kell mindig túlbonyolítani a dolgokat: a megoldás vagy egy jó ötlet néha nagyon közel van.

Ha pedig emellé egy kis kitartás is társul, akkor meg lehet valósítani anélkül is, hogy az ember textiles, tervező vagy varrónő lenne, ráadásul mások is szívesen csatlakoznak egy szép küldetéshez, így a megvalósítás technikai oldalát is könnyen meg lehet oldani.

- Hogyan álltál neki szakmai háttér nélkül? Milyen volt a tesztelés folyamata?

- Természetesen magam is teszteltem, de az ismerőseimet, barátaimat is bevontam, hiszen ahány nő, annyi vérzés. A tesztelés folyamata emiatt lassú volt, hiszen meg kellett várni, hogy megjöjjön. Szakmai háttér nélkül biztos, hogy lassabb volt a folyamat, de nagyon hittem ebben, szóval nem volt számomra kérdés, hogy meg fogom-e csinálni. Ha támad egy jó ötleted, két lehetőséged van: vagy évek múltán megbánod, hogy hiába hittél benne, nem csináltad meg, vagy megcsinálod, legfeljebb nem sikerül jól, viszont nyugtázhatod, hogy megpróbáltad – én így álltam hozzá.

A levelekből, amiket kapok az derül ki, hogy jól tettem, és ez végtelen erővel tölt fel. Ez megerősített abban, hogy menjünk tovább és csináljuk, új fazonok, típusok, még erősebb bugyik, színek - nagyon sok a terv, és már folyamatban is van a megvalósításuk.

- Külföldön már évek óta árulnak ilyen jellegű bugyikat, ez mennyiben segített a termék megtervezésében?

- Amikor kitaláltam a Redy-t a kontinensünkön még nem volt ilyen bugyi. Sőt, még Kínában sem, pedig azt mondják, ott aztán minden van. Ahogy telt az idő, egyre mélyebbre ástam a textilek világában, akkor derült ki, hogy létezik már egy-két olyan cég, akik menstruációs bugyikat gyártanak. Számomra ebben az információban az volt a legfontosabb, hogy megerősített és támaszt nyújtott: igen, meg lehet csinálni, nem lehetetlen!

Nem lemásolni akartam valaki más szellemi majd fizikai termékét, meg akartam csinálni a sajátomat. Azt akartam, hogy a magyar nőknek is legyen menstruációs bugyijuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
ffi.jpg

„Ha így folytatja, hamarosan meghal!” – inkább 215 kilót fogyott, és most lefutott egy maratont

A most 43 éves sportember néhány éve még akkor 294 kilogrammot nyomott.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. október 21.Amíg mások az utolsó 5 kilóval küzdenek, ez a férfi több mint 200 kilót adott le, ráadásul egy nem mindennapi sportteljesítményt is összehozott.

A Detroit Free Press azt írja: vasárnap rendezték az amerikai város újabb maratoniját, amelyen 6:31:14-es idővel ért célba Carlos Orosco.

A most 43 éves sportember néhány éve még akkor 294 kilogrammot nyomott, az orvosa pedig közölte vele, hogy ha így folytatja, hamarosan meghal. Orosco ezek után letette az alkoholt és egészséges életmódra váltott, mellette pedig átesett egy műtéten, amikor a gyomra nagy részét eltávolították. Ezek után elkezdett edzeni, 2015 óta így 215 kilogrammot fogyott végül.

Egy barátja ajánlott neki egy futóklubot, hozzájuk csatlakozott. Eleinte öt kilométeren versenyzett, aztán fokozatosan növelte a távokat. Azt mondta, a futás számára most már közösségi élmény, amely visszaadta az életét.


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
vagta.jpg

Idén is Nagy Arnold, Temerin lovasa nyerte a 12. Nemzeti Vágtát

Újra a Fantázia nevű lóval lett sikeres.
MTI, fotó: Mohai Balázs - szmo.hu
2019. október 20.Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 12. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Nagy Arnold Baja, Kaposvár, Kecskemét és Zirc lovasát győzte le a Millenniumi emlékmű körül kialakított különleges versenypályán.

A 2019 leggyorsabb lovasa címet elnyerő temerini versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Fantázia hátára győzelmi takarót terítettek.

A Nemzeti Vágtát 2018-ban is a Fantáziát lovagló Nagy Arnold nyerte.

A döntőben másodikként befutó Németh János, Baja lovasa egymillió forintos, a harmadik helyezett Somogyi József, Kaposvár versenyzője félmillió forintos jutalmat kapott, a további két döntős, Kecskemét és Zirc lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk
x
Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!