hirdetés
pizza-pixabay-181221-001c.jpg

Ez a titka a nápolyi pizzának - így csináld!

Titkos receptet is megtudott a Travel Hunter. Mutatjuk!
Évi írása a TravelHunter blogon - szmo.hu
2017. október 18.


hirdetés

Andris és Péter a TravelHunter blogon segít abban, hogy olcsón utazz a világban, és ne hagyj ki sehol semmilyen fontos élményt vagy látnivalót.

Mindemellett, hogy puha, nyúlós, hihetetlenül vékony, édes, sós, olvadós, egyszerű, rusztikus, buborékos - isteni finom. Utóbbi annak köszönhető, hogy szigorú szabályok szerint, meghatározott alapanyagokból készül.

Hogyan lett a pizza?

Már az ókori Itáliában is léteztek feltét nélküli lapos kenyerek, de a mai értelemben vett pizza csak a 18. század végén alakult ki, amikor a nápolyi szegényparasztok elkezdtek paradicsomot tenni a kenyér tetejére. Az így kapott étel azonnal népszerű street food lett, minden Nápolyba látogató utazó ki akarta próbálni a helyi specialitást. Körülbelül az 1830-as évekig utcai standokon árulták, majd megjelentek az első pizzériák, köztük a ma is működő Antica Pizzeria Port Alba.

antica

A hagyományőrző pizzakészítők szerint csak kétféle pizza létezik. Az egyik a Marinara, azt jelenti "a tengerész felesége" (La Marinara). Eredetileg a tengerészek asszonyai sütötték a nápolyi kikötőbe hazatérő férjeik számára. Akkoriban a legegyszerűbb, és legolcsóbb étel volt, még sajt sincs a tészta tetején, csak paradicsom, fokhagyma, oregánó és extra szűz olívaolaj.

A másik a Margherita, amit a legenda szerint egy Raffaele Esposito nevű pék készített először, I. Umbertó olasz király és Savoyai Margit királyné 1889-es nápolyi látogatásának tiszteletére. A feltét színei az olasz zászló színeit szimbolizálják: paradicsom (piros), bazsalikom (zöld), mozarella (fehér).

Mitől lesz nápolyi egy pizza?

Ma már rengetegféle pizza létezik a világon mindenhol, ám az olaszok nagyon komolyan veszik a nápolyi pizza fogalmát. Válaszul a gyorséttermek, és az előre elkészített, fagyasztott ételek terjedésére, 1984-ben létrejött egy szövetség, Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) néven, hogy megvédje az eredeti, nápolyi hagyományok szerint készült pizza értékeit.

Egy 11 oldalas dokumentumban foglalták össze a kézműves pizzakészítés feltételeit. A "Vera Pizza", vagyis eredeti pizza logót csak az teheti ki az ablakba, aki minden feltételt teljesít, így ha ezzel a jellel találkozol Nápolyban, vagy a világ bármely pontján, biztosan nem fogsz mellé.

verapizza

A titkos recept

A VPN egyesület szerint az eredeti nápolyi pizzatészta kizárólag nullás vagy dupla nullás, nagyon finom búzalisztből készülhet. Pontosan 20 percig kell dagasztani, kézzel nyújtani, és a vastagsága középen nem haladhatja meg a 0.4, a szélén pedig a 2 centimétert.

A tetejére csak San Marzano paradicsom, és a Campania területén élő vízibivalyok tejéből készült mozarella sajt kerülhet. Hosszú kelesztés után, 480 fokos tölgyfával fűtött kemencében, nagyjából 90 másodpercig sül.

Úristen! Hol ehetek ilyen pizzát, és mennyiért? Íme két tökéletes tipp:

Például a világ egyik legrégebbi pizzériájában, a L’Antica pizzeria da Michele-ben, mindössze 4 euróért. 1906-ban nyitott a Via Cesare Sersale-n. Ma az ötödik generáció süti a pizzát, az alapító, Michele Condurro eredeti receptje alapján. Az étlapon csak Margherita, és Marinara van, semmi "szemét", és inni is csak kólát, vizet, és sört lehet, pont mint régen. Vasárnaponként zárva vannak, de így is annyira forgalmas, hogy ha asztalt szeretnél kapni, érdemes már a délelőtt 11 órás nyitás előtt odamenni. Mellesleg az Ízek, imák, szerelmek c. filmben itt mondja meg Julia Roberts a frankót a diétáról, ezért is kötelező zarándokhely.

Ha mégis túl nagy lenne a sor, menj at a Pizzeria di Matteo-ba. Ez az a 81 éve működő hely, ahol még Bill Clinton is sorba állt a pizzáért. A két hagyományos mellett van tonhalas, gombás, sonkás, és négysajtos, meg elvitelre 1 eurós mini Margherita is. Minden nap nyitva vannak, sor itt is van, de megéri kivárni, mert a pizza tényleg Nápolyban a legjobb a világon.

Ha szeretsz vagy szeretnél utazni csatlakozz a TravelHunterhez az Instagramon vagy a Youtube-on!

KÖVESS MINKET:
hirdetés
woman-407168_960_720.jpg

Szélsebesen terjed egy esküvői fotós nyílt levele: ezért ne fotózz SOHA a mobiloddal a nagy napon

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.
Kép: Pixabay - szmo.hu
2019. július 16.Az ifjú pár szívta meg végül egy lelkes vendég mobilos fényképezését, amin az esküvőre felkért, profi fotós is kiakadt. Annyi történt mindössze, hogy egy fontos pillanatot szeretett volna elkapni, amikor egy lelkes amatőr a násznépből eléugrott, így nem lett meg a felvétel.

A nő a Facebookon osztotta meg felháborodását, ami azóta több mint 120 ezer like-ot kapott.

Ez történt ugyanis:

"Az iPhone-os lánynak… Nem csak a képemet rontottad el, hanem elloptad ezt a pillanatot a vőlegénytől, a menyasszonytól és annak apjától. Most mik a terveid ezzel a fotóval? De őszintén!

Ki fogod nyomtatni? Elmented magadnak? Minden nap megnézed? Nem. Nem ez fog történni. De a menyasszony előhívatta volna ezt a képet, gyakran rápillantott volna, és emlékezett volna a pillanatra, amikor az apja az oltárhoz vezette őt. Ehelyett előkaptad a mobilodat, kitakarva előlem a látványt, csak azért, hogy készíts egy olyan fényképet, amit soha nem fogsz használni..." - sopánkodott a fotós, majd mindenkit arra kért, hogy hasonló helyzetben hagyják a profikat dolgozni, és élvezzék inkább a bulit.


KÖVESS MINKET:hirdetés
alcohol-492871_960_720.jpg

6 tévhit a másnaposság leküzdéséről - pedig csak egy dolog segít rajta

Aki már ivott életében többet a kelleténél, számos módszert ismer a másnaposság leküzdésére. Pedig igazából egyik sem működik.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 15.Van, aki egy nagy, gazdag szendvicsre és óriási adag kávéra esküszik. Mások inkább nyakló nélkül vedelik a vizet, és nyomjuk magukba az ibuprofént. Ismert metódusnak számít a hideg limonádé, a tej, sőt, vannak, akik a „kutyaharapást szőrével” elv alapján ráisznak egy adagot. Pedig az egyetlen módja, hogy a macskajaj valóban elmúljon, a kivárás - írja a Business Insider, amely hat tévhitet igyekszik eloszlatni e téren.

A nehéz, zsíros reggelik egy átivott éjszaka után, mint arra Alexis Halpern New York-i orvos rámutat, azért nem használnak, mert a szervezetnek több energiát kell felhasználnia az étel megemésztésére, és ezáltal az alkohol lassabban szívódik fel a vérben. Ugyanakkor egy nagyobb szeszfogyasztás előtt nem árt olyan ételeket enni, amelyeknek magas a protein, a cink, a B-vitamin és a kálium-tartalma.

Nem segítenek igazán a cukros sportitalok sem, annak ellenére, hogy az alkoholfogyasztás a szervezet elektrolit-veszteségével jár. Az elektrolitok tartják egyensúlyban a folyadékszintet sejten belül és kívül. Ilyen irányú beavatkozásra csak akkor van szükség, ha a nagyarányú alkoholizálás miatt túl alacsonyra süllyed a vércukorszintünk.

Vannak, akik fájdalomcsillapítókkal próbálkoznak, különösen, ha a másnaposság fejfájással jár – nálunk is ismert az aszpirin-módszer – de ez nem veszélytelen. Az alkohollal való visszaélésekkel foglalkozó amerikai intézet szerint az ilyen kombinációk akár gyomorvérzést, fekélyt, májkárosodást, legjobb esetben heves szívdobogást okozhatnak. Ezért azt a módszert csak orvosi konzultáció után alkalmazzuk.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
banana-4008678_1280.jpg

8 dolog, ami végleg megváltozik, ha összeköltözöl a pároddal

Az 'alig várom, hogy megcsókolhassalak'-ot felváltotta a 'vennél hazafelé WC papírt?'
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. július 13.A párkapcsolatok első hónapjaiban mindenkit elvakít a rózsaszín köd. A párunk egy tökéletes félisten/istennő, aki mindig csúcsformában van, és a legnehezebb helyzeteket is odaadással, toleranciával és szeretettel kezeli. Azonban mikor elérkezünk a várvavárt összeköltözéshez, lehull a lepel: a kapcsolat új irányt vesz, és egy egészen új oldalát tapasztalhatjuk meg a viszonynak. Ez olykor mókás, olykor bosszantó, de legfőképpen tanulságos.

1. Szembesültök vele, hogy mindkettőtök pukizik, és mindenkinek van anyagcseréje. Igen, még a legszebb lányoknak is.

Persze egy darabig lehet ezt titkolni, keresni az alkalmat, amikor szíved választottja éppen leviszi a kutyát sétálni, te pedig végre elfoglalhatod a mosdót, ám egy gyomorrontás gyorsan leleplezi az embert. Jobb ezen túlesni, hidd el.

2. Felöltözés = felvenni egy mackónadrágot és egy melltartót

Míg korábban minden randitokra új szettet választottál, és kilónyi sminket viseltél, most eljön az az időszak, amikor másnaposan, lefolyt sminkkel és kinyúlt mackókban mászkáltok egymás előtt.

3. Összevesztek azon, hogy ki viszi le a szemetet, aztán azzal lepitek meg egymást, hogy kitakarítjátok az egész házat.

Szereted őt, és szeretnéd, ha érezné a törődésed. De azért ne feledkezzen meg róla, hogy ez közös feladat!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
energiaital.jpg

Veszélyes lehet: sokan úgy isszák, mint az üdítőt – 171 millió doboz energiaital fogy Magyarországon évente

Egy év alatt közel 32 milliárd forintot költöttek rá a magyarok, pedig az előnyei mellett komoly kockázatai is vannak.
Illusztráció: Pixabay - szmo.hu
2019. július 17.Júliusban és augusztusban, a fesztiválszezon alatt tetőzik az energia- és sportitalok fogyasztása. 2018. június és 2019. május között közel 32 milliárd forintért vásároltunk a kategóriából, ami 15 százalékos értékbeli növekedést jelent az előző évi azonos időszakhoz képest.

A magyarok mintegy nyolc százalékkal több serkentő italt fogyasztottak, közel ötvenmillió liternyit – ez 171 millió darab terméket takar. És ha már energiaital, inkább cukros, különleges ízektől mentes és leginkább 250 ml-es kiszerelésű, derült ki a Nielsen kiskereskedelmi indexéből.

Szereti pörgetni magát a magyar: a kiskereskedelmi szcéna értékbeli növekedésének közel kétszeresét hozta 2018. június és 2019. május között: 15 százalékkal bővült a forgalma. Az energiaitalok uralják a terepet: 90 százalék fölött hasítanak ki a kategóriából.

A kategória növekedése évek óta töretlen, és jellemzően májusban már kezd felpörögni az eladás, ami aztán július-augusztusban jár csúcsra: ekkor realizálódik az értékbeli és a mennyiségi forgalom közel egyötöde.

A Nielsen kiskereskedelmi indexéből az is kiderül, hogy az értékesített energia- és sportitalok esetében inkább a dobozost választjuk (90+%), és 100-ból 90 darab termék 200-250 ml-es kiszerelésű.

Az ötvenmillió liter több mint 60 százaléka extra ízesítés nélküli. Emellett csak az alma ízesítésű serkentő hatású italok rúgnak labdába. Az egyéb különleges ízek, mint például szőlő-tutti frutti, mangó-narancs-tutti frutti; stb. értékbeli piaci részesedése elenyésző.

Területileg leginkább a budapesti régió fogyasztói nyúlnak az energiaitalos doboz után: a teljes értékbeli forgalom közel harmada itt realizálódik; az északkeleti és északnyugati régió viszi a kategória forgalmának egynegyed-egynegyedét.

# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló Facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Veszélyes is lehet

A Magyar Kardiológusok Társasága viszont arra figyelmeztet, komoly baj is lehet abból, hogy a magyar fiatalok túlnyomó többsége folyamatos fogyasztó, sokan úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul mind gyakrabban alkohol kíséretében. Utóbbi akár életveszélyes is lehet.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x