hirdetés
slowbphelyek-1.jpg

20 tuti hely Budapesten, ahol te is lassíthatsz és lazíthatsz

Keressük a főváros többi slow helyét is! Írd meg nekünk, hogy te hol pihened ki a pörgést, és hol fékezel be munka után.
SzE, Fotó: Facebook, Flickr, Kardos Ildikó, SzE, Zsebedits Patrik - szmo.hu
2016. június 07.


hirdetés

Egyre többen keresitek azokat a helyeket, ahol a napi, heti tempón lassíthattok. Egyre népszerűbbek a slow-helyek Budapesten is. Szeretnénk segíteni nektek, és megmutatni, hol lazíthattok, hol töltődhettek fel, hol tudtok nyugodtan olvasni, írni, tanulni. A Slow Budapest 2014-es térképét szeretnénk kiegészíteni minél több belassulós pont megjelölésével.

Ezt jelenti a slow-mozgalom

"A mozgalom célja, hogy a városi lét tempóját emberléptékűre lassítsa, hogy a városlakók jobban megismerhessék a közvetlen környezetüket és a helyi értékeket, ezáltal magukénak érezzék a városukat és vigyázzanak rá."

A mozgalom az 1980-as években indult Olaszországból. Carlo Petrini nevéhez köthetők azok a szervezett akciók, amelyekkel a gyorséttermek itáliai megnyitása ellen tiltakoztak. Petrini a Slow Food mozgalom atyja is, amelynek célja, hogy minél többen fogyasszanak szezonális, helyben vagy a környéken termelt, természetes alapanyagokból alkotott minőségi ételeket.

A Slow Budapest 2012-ben indult. Arra szeretnék felhívni a figyelmeteket, hogy a túlhajszoltság, a folyamatos rohanás és stressz nem jó neked sem. Segítenek lassítani: előadásokat tartanak, sétálni hívnak, megmutatják, hogyan befolyásolhatod az életedet és a munkavégzést akár az étkezéssel is.

slowrajzos_terkep

1. Gül Baba utca

hirdetés

Budapest egyik legrégebbi és egyik legmeredekebb utcája.gulbabaregen

A Niedermayer, vagyis a mai Gül Baba utca 1909-ben. Forrás: Fortepan.hugulbaba1952

A Gül Baba utca 1952-ben. Forrás: Fortepan.hu

A hepehupás, meredek, és helyenként eszméletlenül gazos utcán máshogy nem is tudsz közlekedni, mint belassulva és óvatosan. Egy séta a Gül Baba utcán alulról felfelé, azután felülről lefelé teljesen átmos, mivel semmi másra nem tudsz figyelni, mint arra, hogy a macskaköveken vagy törött lépcsőkön egyensúlyozva meg ne csússz.gulbabautcagulbabautca3

2. Margitutcakilenc

Pár éve fedeztük fel a közösségi helyet a Gül baba utcától és a forgalmas Margit körúttól nem messze. Kora délutántól éjjel tizenegyig üldögélhettek itt. Nem csak a koncertek és a hétvégi bolhapiac miatt érdemes benézned. Hetente tartanak biocsütörtököt, amikor vegetáriánus, organikus fogásokat találsz az étlapon. A nyugalom szigete. (Ami hamarosan nem lesz ennyire csendes, mivel itt is nézni lehet az Eb meccseit.)margitutca9_2

3. Ponty utca

A Slow Budapest 2014-es térképén is szerepel sokak kedvenc utcája. Az első kerületben, a Várnegyed Dunára néző oldala alatt találjátok. „...a Ponty utca áll, hátat fordítva a főváros zsivajgó tereinek, utcáinak, mulatóhelyeinek és parlamentjének. Mint valami biztos gálya. Tornyos orrát a Vár felé fordítva, a Szalag utca és a Ponty utca szögén. Kissé talán konzervatív módon, az öreg Vízivárosban, de a magyar múlt felé fordulva tántoríthatatlan hűséggel.” - írta az utcáról a Hunfalvy egykori tanára, Baránszky Jób László.

A Szalag utcától indul a lépcsősor, ott egy cuki kis pihenő vár benneteket, kőpadokkal, kúttal. Ha felsétáltok rajta, remekül ráláttok a lépcsőre és az egész utcára. Az utat érdemes folytatni a Vár felé.pontylepcso2pontylepcso1

4-5. Az Édeni Vegán és az Isolabella a Batthyány tér mögött

Egyikre sem az jellemző, hogy itt neked bármivel is sietned kellene. Az Édeni Vegán egy hatalmas piaci rést tömött be a környéken, amikor tíz éve megnyitottak. Az egyik kedvenc műemléképületünk földszintjén, a kis térre települt terasszal el sem téveszthetitek. Ha nyugodt körülmények között szeretnétek tisztán növényi eredetű főtt ételt fogyasztani, akkor nyugodtan teszteljétek. Az épületben szálloda is működik, fantasztikus kis belső udvarral.1381325_702152616502128_2036646552_n

Az Isolabella különös hely, úgy tűnik, mintha az 1980-as évekből maradt volna itt. Ha nyugodt beszélgetésre, lelkizésre vágysz, ide gyere. (Egy időben, a 2000-es évek elején valamiért kedvelt randizós és szakítós helynek számított.)1618686_690736400977083_1663014282_n

6. Múzeumkert

A Nemzeti Múzeum körül az 1860-as években telepítettek parkot. Nagyon jól tették!muzeummuzeumkert_ultetes

7-9. A Károlyi-kert, a Csendes és a Fekete

Budapest egyik legrégebbi, csonkítatlan területen látható, tudatosan létrehozott kertje, amely már a XVII. században is létezett. 1768-ban került a Károlyi-család birtokába.

A XX. században kis híján megszüntették, a Károlyiak ugyanis nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és eladták a palotát a kerttel együtt, hogy új építésű ingatlanokat húzzanak fel a telekre.

Itt az állam lépett közbe pozitívan, 1929-ben megvásárolták a birtokot, 1932-ben pedig közparkként nyitották meg a Károlyi-kertet. A múlt században koncerteket is tartottak itt, az alábbi képen egy 1961-es rendezvényt láthattok.koncert

Forrás: Fortepan.hu

A Csendesnek a nevében a funkciója. Teljesen mindegy, hogy enni vagy kakaózni, vagy sörözni jöttök ide, fantasztikus belső és külső békére leltek.

A Fekete néhány éve nyílt, mi tavaly fedeztük fel. A nevéből kitalálhatjátok, hogy a kávé köré építették az egész helyet és elképesztő tárgyi tudással rendelkeznek a minőségi kávé készítéséről. Kérdezzétek őket bátran! A lampionokkal díszített udvaron érdemes leülni.

10. Ecocafé

Nyitásakor is teszteltük a kávézót, tetszett. Az Andrássy úti hely arról híres, hogy biotermékeket használnak a reggelid vagy az uzsonnád elkészítéséhez, és amit csak tudnak, igyekeznek méltányos kereskedelem útján beszerezni. (Vagyis ha tudnak, olyan alapanyagokat vásárolnak, amelyeket normális áron fizettek ki a termelőnek, és nem mesterségesen nyomott áron, a termelőt kizsigerelve szereznek be.)

11. MagHáz

A MagNet Bank különleges fiókjáról tavaly ősszel írtunk. A MagHáz az Andrássy úti közösségi házuk étterme, az utca forgalmához képest szokatlanul megnyugtató terasszal.10900063_868670749894139_4280710649625213137_o

12. A Pántlika bisztró a Ligetbenpantlika

13. Bujdosó kert

A Gondozó kert utódja a Kisfaludy utcai West-Balkánra emlékeztető hely udvarral, repkénnyel, növényekkel, szabad levegővel. Bár a környék lepattant, és nem túl bizalomgerjesztő, érdemes ide társasággal érkezni és élvezni, hogy a nagyvárosban egy egészen más dimenzióba kerültök.

14. Zsiga Bár

Merész ötletnek köszönhető a berendezés. A mainstream roma folklórt idéző, összességében mégis inkább kelet-európai szocialista barokk hatását keltő enteriőr egyáltalán nem riasztó.

15-16. A Gázgyári munkás- és tisztviselőtelep és a Graphisoft Park

Eldugott kincs Óbudán. A munkás- és tisztviselőtelep 1911-14-ben épült, Almási Balogh Lóránd és Reichl Kálmán tervei alapján. A telep közepén volt a gyárvezető 5 szobás nagy háza. Ez volt az origó, innen indult a többi lakóépület, amelyekben a gyárban betöltött pozícióik szerint kaptak helyet az ott dolgozók. Korszerűnek számítottak a lakások, mivel fürdőszoba és WC tartozott hozzájuk, ráadásul külön mosókonyhát alakítottak ki. Az épületeket körülvevő parkot kertész gondozta.

A Graphisoft Parkot a 2000-es évek elején alakították ki. Tényleg hihetetlen, hogy pont irodaházak között/mellett/mögött használhattok szabadon egy helyet olvasásra, zenehallgatásra, csendes szemlélődésre. Madarak, fák, bokrok, a természet hangjai. Meg néha cicák.

VIDEÓ: Az egykori gázgyári lakótelep és a Graphisoft Park:

17. Tabán

Szinte külön település, külön világ maradt Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése után is ez a terület. Hiába pusztította tűz és árvíz, hiába cserélődött ki többször is az eredeti lakossága, a Tabán görbe, ódon utcáit és kis házait csupán a városrendezésnek álcázott tudatos rombolás volt képes eltüntetni a föld színéről. Az 1930-as években dúrták le a házakat, hogy nagy szabású építkezés kezdődjön a telkeken - az építkezés elmaradt, nem sokkal később kitört a háború.

Ami megmaradt a Tabánból, azt az ostrom tette tönkre, a híresen szép ortodox templomot pedig 1949-ben Sztálin születésnapjához igazítva dózerolták le. Ma már csak néhány épület és Zórád Ernő számtalan munkája emlékeztet arra, milyen volt régen a Tabán. Nagyon kellemes olvasós-piknikre alkalmas hely, de azért összeszorul az ember szíve, ha arra gondol, micsoda nyüzsgő élet folyt itt egykor.taban

18. Az irodaházak parkja a Dürer Kertnél

Egy újabb dimenziókapu: ha gyalog érkezel a Keleti felől, akkor különösen nagy a kontraszt. Az alábbi kép 2012-ben készült, de azért az látható, hogy egészen nagy kertet találtok itt. Enni-inni is tudtok a bejárat közelében lévő büfében. Kissé vadregényes hely, éppen ezért menő.

19. Dunapartpatrik

Blue Danube

20. Filozófusok kertje

A Gellért-hegyen, a Gruber-víztározó oldalán található különleges kompozíciót 1997-ben adományozták a városnak, a művész, Wagner Nándor végakarata szerint. A világtörténelem nagy vallásalapítóit, illetve gondolkodóit ábrázolják a szobrok. Ide bármilyen évszakban jöhettek, mindig izgalmas helyszín.filozofusok

Te mivel bővítenéd a listát? Írd meg nekünk!


hirdetés
KÖVESS MINKET:
Címlapról ajánljuk
x


hirdetés
bkk-Copy.jpg

Nagy vitát váltott ki a BKK szavazása: maradjon-e a gyerekek hangosbemondása a villamoson?

Egész júniusban meghagynák, de a kommentelők közül sokan felháborodtak az ötleten.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. június 01.


hirdetés

Mint arról mi is beszámoltunk, a BKK gyereknap alkalmából meglepetéssel kedveskedett a családoknak. Az online programok mellett számos fővárosi járaton várták ünnepi hangbemondással nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is. A nagykörúti 4-6-os villamoson gyerekek mondták be a megállókat, és szinte a teljes hálózaton ismert mesék főhőseinek szinkronhangja köszöntötte az utazókat.

Az akció sikeres volt, az utasok szerették a gyereknapi hangokat. Ezen felbuzdulva a BKK szavazást indított a Facebook-oldalán. Ebben azt írták:

"Gyermeknapon mindig hatalmas népszerűségnek örvend, amikor gyerekek mondják be a megállókat. Idén sem volt ez másként. Sokan kértétek, ezért megfontoltuk, a döntést azonban most rátok bízzuk:

szeretnétek, ha június végéig maradna a 4-6-os villamoson a gyerekhangos megállóbemondás? A szavazatokat kedd reggelig várjuk! Hajrá!"

hirdetés

Még te is voksolhatsz ITT

Bár a jelenlegi állás szerint jóval többen szeretnék a gyerekhangokat megtartani (most épp 61-39 százalékban), mégis sokan felháborodtak az ötleten.

A több száz komment között volt, aki azt írta, hogy pár napig még vicces, de utána már inkább irritáló a kicsik hangja, ezért kéri vissza a korábbi, megszokott bemondást. Van, aki szerint eddig is idegesítő volt a gyerekbemondás. Sőt olyan vélemény is volt, hogy "Ezek után akármikor is kell Budapesten villamosoznom, ezt a két villamost ha tudom, elkerülöm vagy csak fejhallgatóban fogok rajtuk utazni. Rettentő módon irritáló a kis gyerek hang főleg mikor selypít meg ki se tudja mondani rendesen a megállót".

"Felőlem maradhat de akkor kérem vissza a bérletem árát mert mióta ez megy inkább gyalog megyek mert ráz a hideg tőle" - írta egy másik hozzászóló. "Nem elég, hogy sokszor visító gyerekek vannak a tömegközlekedési eszközön akik nem képesek viselkedni, még a megállókat is gyerekhang mondja be. Szerintem sokan lesznek, akik inkább leteszik a jogsit. A megálló bemondása igenis fontos, hogy hallja és jól értse az ember hiszen ez az értelme, mindennek meg van a helye. Aki meg gyerekhangokat akar hallgatni, menjen a játszótérre."

Egy ilyen téma is komoly indulatokat tud kavarni. Többen szóvá tették, hogy a véleményekkel nincs baj, de a stílussal igen.

Ugyanakkor akadtak olyanok is, akik szerették a gyereknapi meglepetést: "Szerintem übercuki, és júniusban egy hónapig szívesen hallgatnám". És volt, aki pár napig kedvelte, de voltak érvei arra, hogy miért ne maradjon: "Pár napig tök aranyos és kedves gesztus, de hónap végéig szerintem felesleges megtartani. Kevésbé érthetőek a megállónevek, és azokra is gondolni kell, akik nem mindennap ezen a vonalon utaznak, nekik fontos, hogy jól érthető legyen".

A BKK számtalan esetben szólt hozzá, vagy válaszolt a kommentelőknek. Többek között: "A gyerekek idegesítők? Nagyon sajnáljuk, ha így érzel irántuk". Volt akinek így válaszolt: "És a 4-6-oson azt hallod, hogy a megállókat neveletlen gyerekek rohangálva sikítozzák be? Szerintünk aranyosan bemondják a megállókat. Kérjük, gondolj vissza a saját gyerekkorodra, és utána általánosíts. Köszönjük!" Arra pedig, hogy miért tartották jó ötletnek, ezt írták: "Például, hogy egy kicsit színesebb, vidámabb és szeretet-teljesebb hely legyen a világ". A legtöbb esetben azt javasolták, hogy a hozzászólok a szavazásnál a megfelelő gombot nyomják meg, így érvényesíthetik a véleményüket.

A stílusról szólva pedig így vélekednek: "nem a kommentelők ellen zajlik hadjárat, hanem az ellen a jelenség ellen, amilyen stílusban megnyilvánulnak, akik általánosítva jószágnak, idegesítőnek nevezik a gyerekeket. Ennek mi nem szeretnénk terepet adni, mert nagyon riasztó jelenség" - írták többek között.

hirdetés
KÖVESS MINKET:
hirdetés
bkk-Copy.jpg

„Az utasok igényeinek is megfelelve” több lesz az ellenőr a BKK járatain

A cég szerint több panaszt kaptak, hogy még mindig vannak olyanok, akik nem tartják be a járvány miatti egészségügyi előírásokat, ezért szigorítanak.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2020. május 29.


hirdetés

Jövő keddtől teljes létszámmal végzik a fővárosi tömegközlekedési járatokon a jegyellenőrzést - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések között a jegyellenőrök beosztását is módosították, de május eleje óta csaknem teljes létszámmal dolgoznak.

"Az utasok döntő többsége becsületesen betartja az utazási szabályokat. Emellett azonban sajnos vannak, akik megpróbálnak visszaélni a járvány miatt megváltozott körülményekkel"

- írta a BKK.

A közlekedési társaság szerint az elmúlt hetekben többször fordultak az utasok panasszal a BKK-hoz, mert még mindig vannak olyanok, akik az utazásuk során nem tartják be a járvány miatt bevezetett alapvető egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést, és az ideiglenes szabályokat.

hirdetés

Ezért a BKK elrendelte, hogy a jegyellenőrök munkájuk során kiemelten figyeljenek a másfél méteres védőtávolságra az utasok és saját egészségük megőrzése érdekében - áll a közleményben.

A BKK a honlapján azt írta, hogy:

Április elején a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal együttműködve a BKK erősítette a felügyeletet azokon a járatokon, ahol a visszajelzések alapján rendszeresen felbukkantak a szabályokat be nem tartó utasok.

A május elején kezdődő érettségi időszakkal visszaállt a tanítási időszakban érvényes menetrend, ezzel az ellenőrzések is gyakoribbá váltak,

június 2-ától pedig már teljes kapacitással jelen lesznek az ellenőrök a járműveken.

Felhívásuk végén pedig arra kérték az utasokat, "hogy támogassák a jegyellenőrök tevékenységét, hiszen közös érdekünk, hogy a járatok rendezettek legyenek. A járvány idején a megszokottakhoz képest is legyenek türelmesebbek kollégáinkkal, akiknek gyakran kell konfliktusoksat vállalniuk és intézkedniük az utazási szabályok betartatása, illetve az önök biztonsága, nyugodt utazása érdekében".


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
palatinus-strand-nyitas-cimkep.jpg

A rossz idő ellenére is voltak strandolók a Palatinus fürdőben a nyitás első napján

Fotósunk a népszerű budapesti strandon járt, ahol a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.
Fotók: Lampert Benedek - szmo.hu
2020. május 30.


hirdetés

Jövő héttől a naptár szerint már nyár van, ám az időjárás egyelőre még egyáltalán nem hasonlít az évszakra jellemző napsütésre és melegre.

A strandok és fürdők viszont így is megnyitottak országszerte, miután a kormány engedélyezte ezt egy rendeletben - ez is része volt a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások lazításának.

Budapesten a Palatinus, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Csillaghegyi és a Római strand is megnyitott szombaton. Fotósunk a Palatinus fürdőben járt, ahol a hűvösebb időjárás ellenére is akadtak strandolók.

A képek alapján a sötét viharfelhők sem tántorították el a bátrakat a csobbanástól.

hirdetés

Még több képért lapozz!

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:

hirdetés
lakas.jpg

Ismét bevezetik a lakásrezsi-támogatást a fővárosban

Karácsony Gergely döntött arról is, hogy közös megegyezéssel megszünteti a Pesti úti idősotthon vezetőjének közalkalmazotti jogviszonyát. Az intézményvezető megrázó levélben kérte felmentését.
MTI - szmo.hu
2020. május 28.


hirdetés

A budapesti lakásrezsi-támogatás újbóli bevezetéséről döntött a Fővárosi Közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva Karácsony Gergely főpolgármester. A rendelet megalkotásáról szóló döntést csütörtökön tették közzé a Budapest.hu oldalon.

A Fővárosi Közgyűlés az idei költségvetésében a leginkább rászoruló budapesti háztartások közüzemi kiadásainak támogatására 200 millió forintot különített el.

A lakásrezsi-támogatás folyósítása a közüzemi havi számlákban történő jóváírással történik, várhatóan szeptembertől. A jogosultak köre a védendő fogyasztói státuszra jogosultak körével egyezik meg. A jogosultság feltétele a védendő gáz- vagy áramfogyasztói nyilvántartásba vétel vagy annak kezdeményezése.

A támogatás a távfűtési fogyasztók esetében a távfűtési, egyéb esetben a víz-, csatorna- és szemétszállítási díjat csökkenti havi 2000 forinttal. A nem távhőfogyasztók esetében a díjkompenzáció 2000 forintos összege a következőképpen áll össze: a vízdíj és a csatornadíj 750-750 forinttal, a szemétdíj 500 forinttal csökken. A támogatásra egy lakásban egy ember jogosult.

A jogosult háztartások hozzáférését a lakásrezsi- támogatáshoz a HÁLÓZAT - A Díjfizetőkért és Díjhátralékosokért Alapítvány végzi együttműködve a Díjbeszedő Holding Zrt.-vel.

hirdetés

A javaslat szerint a támogatás becsült igénybevétele a támogatás első hónapjaiban valószínűleg alatta marad majd a 20 ezer háztartásnak.

Karácsony Gergely a közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva döntött arról is, hogy a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek munkavállalói közül négyszázan átlagosan 100 ezer forintos egyszeri jutalomban részesülnek a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben végzett munkájuk elismeréséért. A célra 47 millió forintot biztosítanak.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


hirdetés
KÖVESS MINKET:Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!