hirdetés
slowbphelyek-1.jpg

20 tuti hely Budapesten, ahol te is lassíthatsz és lazíthatsz

Keressük a főváros többi slow helyét is! Írd meg nekünk, hogy te hol pihened ki a pörgést, és hol fékezel be munka után.
SzE, Fotó: Facebook, Flickr, Kardos Ildikó, SzE, Zsebedits Patrik - szmo.hu
2016. június 07.


hirdetés

Egyre többen keresitek azokat a helyeket, ahol a napi, heti tempón lassíthattok. Egyre népszerűbbek a slow-helyek Budapesten is. Szeretnénk segíteni nektek, és megmutatni, hol lazíthattok, hol töltődhettek fel, hol tudtok nyugodtan olvasni, írni, tanulni. A Slow Budapest 2014-es térképét szeretnénk kiegészíteni minél több belassulós pont megjelölésével.

Ezt jelenti a slow-mozgalom

"A mozgalom célja, hogy a városi lét tempóját emberléptékűre lassítsa, hogy a városlakók jobban megismerhessék a közvetlen környezetüket és a helyi értékeket, ezáltal magukénak érezzék a városukat és vigyázzanak rá."

A mozgalom az 1980-as években indult Olaszországból. Carlo Petrini nevéhez köthetők azok a szervezett akciók, amelyekkel a gyorséttermek itáliai megnyitása ellen tiltakoztak. Petrini a Slow Food mozgalom atyja is, amelynek célja, hogy minél többen fogyasszanak szezonális, helyben vagy a környéken termelt, természetes alapanyagokból alkotott minőségi ételeket.

A Slow Budapest 2012-ben indult. Arra szeretnék felhívni a figyelmeteket, hogy a túlhajszoltság, a folyamatos rohanás és stressz nem jó neked sem. Segítenek lassítani: előadásokat tartanak, sétálni hívnak, megmutatják, hogyan befolyásolhatod az életedet és a munkavégzést akár az étkezéssel is.

slowrajzos_terkep

1. Gül Baba utca

Budapest egyik legrégebbi és egyik legmeredekebb utcája.

gulbabaregen

A Niedermayer, vagyis a mai Gül Baba utca 1909-ben. Forrás: Fortepan.hu

gulbaba1952

A Gül Baba utca 1952-ben. Forrás: Fortepan.hu

A hepehupás, meredek, és helyenként eszméletlenül gazos utcán máshogy nem is tudsz közlekedni, mint belassulva és óvatosan. Egy séta a Gül Baba utcán alulról felfelé, azután felülről lefelé teljesen átmos, mivel semmi másra nem tudsz figyelni, mint arra, hogy a macskaköveken vagy törött lépcsőkön egyensúlyozva meg ne csússz.

gulbabautcagulbabautca3

2. Margitutcakilenc

Pár éve fedeztük fel a közösségi helyet a Gül baba utcától és a forgalmas Margit körúttól nem messze. Kora délutántól éjjel tizenegyig üldögélhettek itt. Nem csak a koncertek és a hétvégi bolhapiac miatt érdemes benézned. Hetente tartanak biocsütörtököt, amikor vegetáriánus, organikus fogásokat találsz az étlapon. A nyugalom szigete. (Ami hamarosan nem lesz ennyire csendes, mivel itt is nézni lehet az Eb meccseit.)

margitutca9_2

3. Ponty utca

A Slow Budapest 2014-es térképén is szerepel sokak kedvenc utcája. Az első kerületben, a Várnegyed Dunára néző oldala alatt találjátok. „...a Ponty utca áll, hátat fordítva a főváros zsivajgó tereinek, utcáinak, mulatóhelyeinek és parlamentjének. Mint valami biztos gálya. Tornyos orrát a Vár felé fordítva, a Szalag utca és a Ponty utca szögén. Kissé talán konzervatív módon, az öreg Vízivárosban, de a magyar múlt felé fordulva tántoríthatatlan hűséggel.” - írta az utcáról a Hunfalvy egykori tanára, Baránszky Jób László.

A Szalag utcától indul a lépcsősor, ott egy cuki kis pihenő vár benneteket, kőpadokkal, kúttal. Ha felsétáltok rajta, remekül ráláttok a lépcsőre és az egész utcára. Az utat érdemes folytatni a Vár felé.

pontylepcso2pontylepcso1

4-5. Az Édeni Vegán és az Isolabella a Batthyány tér mögött

Egyikre sem az jellemző, hogy itt neked bármivel is sietned kellene. Az Édeni Vegán egy hatalmas piaci rést tömött be a környéken, amikor tíz éve megnyitottak. Az egyik kedvenc műemléképületünk földszintjén, a kis térre települt terasszal el sem téveszthetitek. Ha nyugodt körülmények között szeretnétek tisztán növényi eredetű főtt ételt fogyasztani, akkor nyugodtan teszteljétek. Az épületben szálloda is működik, fantasztikus kis belső udvarral.

1381325_702152616502128_2036646552_n

Az Isolabella különös hely, úgy tűnik, mintha az 1980-as évekből maradt volna itt. Ha nyugodt beszélgetésre, lelkizésre vágysz, ide gyere. (Egy időben, a 2000-es évek elején valamiért kedvelt randizós és szakítós helynek számított.)

1618686_690736400977083_1663014282_n

6. Múzeumkert

A Nemzeti Múzeum körül az 1860-as években telepítettek parkot. Nagyon jól tették!

muzeummuzeumkert_ultetes

7-9. A Károlyi-kert, a Csendes és a Fekete

Budapest egyik legrégebbi, csonkítatlan területen látható, tudatosan létrehozott kertje, amely már a XVII. században is létezett. 1768-ban került a Károlyi-család birtokába.

A XX. században kis híján megszüntették, a Károlyiak ugyanis nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és eladták a palotát a kerttel együtt, hogy új építésű ingatlanokat húzzanak fel a telekre.

Itt az állam lépett közbe pozitívan, 1929-ben megvásárolták a birtokot, 1932-ben pedig közparkként nyitották meg a Károlyi-kertet. A múlt században koncerteket is tartottak itt, az alábbi képen egy 1961-es rendezvényt láthattok.

koncert

Forrás: Fortepan.hu

A Csendesnek a nevében a funkciója. Teljesen mindegy, hogy enni vagy kakaózni, vagy sörözni jöttök ide, fantasztikus belső és külső békére leltek.

A Fekete néhány éve nyílt, mi tavaly fedeztük fel. A nevéből kitalálhatjátok, hogy a kávé köré építették az egész helyet és elképesztő tárgyi tudással rendelkeznek a minőségi kávé készítéséről. Kérdezzétek őket bátran! A lampionokkal díszített udvaron érdemes leülni.

10. Ecocafé

Nyitásakor is teszteltük a kávézót, tetszett. Az Andrássy úti hely arról híres, hogy biotermékeket használnak a reggelid vagy az uzsonnád elkészítéséhez, és amit csak tudnak, igyekeznek méltányos kereskedelem útján beszerezni. (Vagyis ha tudnak, olyan alapanyagokat vásárolnak, amelyeket normális áron fizettek ki a termelőnek, és nem mesterségesen nyomott áron, a termelőt kizsigerelve szereznek be.)

11. MagHáz

A MagNet Bank különleges fiókjáról tavaly ősszel írtunk. A MagHáz az Andrássy úti közösségi házuk étterme, az utca forgalmához képest szokatlanul megnyugtató terasszal.

10900063_868670749894139_4280710649625213137_o

12. A Pántlika bisztró a Ligetben

pantlika

13. Bujdosó kert

A Gondozó kert utódja a Kisfaludy utcai West-Balkánra emlékeztető hely udvarral, repkénnyel, növényekkel, szabad levegővel. Bár a környék lepattant, és nem túl bizalomgerjesztő, érdemes ide társasággal érkezni és élvezni, hogy a nagyvárosban egy egészen más dimenzióba kerültök.

14. Zsiga Bár

Merész ötletnek köszönhető a berendezés. A mainstream roma folklórt idéző, összességében mégis inkább kelet-európai szocialista barokk hatását keltő enteriőr egyáltalán nem riasztó.

15-16. A Gázgyári munkás- és tisztviselőtelep és a Graphisoft Park

Eldugott kincs Óbudán. A munkás- és tisztviselőtelep 1911-14-ben épült, Almási Balogh Lóránd és Reichl Kálmán tervei alapján. A telep közepén volt a gyárvezető 5 szobás nagy háza. Ez volt az origó, innen indult a többi lakóépület, amelyekben a gyárban betöltött pozícióik szerint kaptak helyet az ott dolgozók. Korszerűnek számítottak a lakások, mivel fürdőszoba és WC tartozott hozzájuk, ráadásul külön mosókonyhát alakítottak ki. Az épületeket körülvevő parkot kertész gondozta.

A Graphisoft Parkot a 2000-es évek elején alakították ki. Tényleg hihetetlen, hogy pont irodaházak között/mellett/mögött használhattok szabadon egy helyet olvasásra, zenehallgatásra, csendes szemlélődésre. Madarak, fák, bokrok, a természet hangjai. Meg néha cicák.

VIDEÓ: Az egykori gázgyári lakótelep és a Graphisoft Park:

17. Tabán

Szinte külön település, külön világ maradt Pest, Buda és Óbuda 1873-as egyesítése után is ez a terület. Hiába pusztította tűz és árvíz, hiába cserélődött ki többször is az eredeti lakossága, a Tabán görbe, ódon utcáit és kis házait csupán a városrendezésnek álcázott tudatos rombolás volt képes eltüntetni a föld színéről. Az 1930-as években dúrták le a házakat, hogy nagy szabású építkezés kezdődjön a telkeken - az építkezés elmaradt, nem sokkal később kitört a háború.

Ami megmaradt a Tabánból, azt az ostrom tette tönkre, a híresen szép ortodox templomot pedig 1949-ben Sztálin születésnapjához igazítva dózerolták le. Ma már csak néhány épület és Zórád Ernő számtalan munkája emlékeztet arra, milyen volt régen a Tabán. Nagyon kellemes olvasós-piknikre alkalmas hely, de azért összeszorul az ember szíve, ha arra gondol, micsoda nyüzsgő élet folyt itt egykor.

taban

18. Az irodaházak parkja a Dürer Kertnél

Egy újabb dimenziókapu: ha gyalog érkezel a Keleti felől, akkor különösen nagy a kontraszt. Az alábbi kép 2012-ben készült, de azért az látható, hogy egészen nagy kertet találtok itt. Enni-inni is tudtok a bejárat közelében lévő büfében. Kissé vadregényes hely, éppen ezért menő.

19. Dunapart

patrik

Blue Danube

20. Filozófusok kertje

A Gellért-hegyen, a Gruber-víztározó oldalán található különleges kompozíciót 1997-ben adományozták a városnak, a művész, Wagner Nándor végakarata szerint. A világtörténelem nagy vallásalapítóit, illetve gondolkodóit ábrázolják a szobrok. Ide bármilyen évszakban jöhettek, mindig izgalmas helyszín.

filozofusok

Te mivel bővítenéd a listát? Írd meg nekünk!


KÖVESS MINKET:

hirdetés
esernyos-ember-sziget-fesztival-umbrella-man.jpg

Így jutott fel a titokzatos Esernyős Ember a Sziget óriáskerekére

Elképesztő magasságokban egyensúlyoz lélegzetelállító magabiztossággal. Mutatjuk a videót.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 11.Évek óta csodáljuk az Esernyős Embert.

Lélegzetelállító magasságokban sétál magabiztosan.

Korábban például a Duna közepén, illetve a Megyeri híd tetején is észrevehették az arra járó szemfülesek.

Sőt, egy amerikai színészt is felülmúlt.

De a debreceni óriáskeréken is feltűnt már.

Képek a korábbi mutatványokból:

Lapozz a friss videóért:

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:hirdetés
lupa-sziget-luppa-budakalasz-budapest-mysecretbudapest-20.jpg

Tündéri, rejtélyes kis sziget bújik meg Budapest közelében: a Lupa

Nyugodt oázis azoknak, akik szeretnének pár órára kiszakadni a taposómalomból.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 17.Csak 80-90 éve létezik ebben a formájában az egyik legérdekesebb és legszebb üdülőhely Budapest környékén, a Lupa-sziget.

A Duna szentendrei ágának déli csücskénél, a budakalászi parttal szemben található. Mindössze 800 méter hosszú, egy óra alatt be lehet járni.

Varázsát szépsége, a sok házikó, a folyó közelsége adja, és persze az, hogy nem egyszerű megközelíteni, és csupán egy néhány személyes komppal lehet átjutni, és csak az esti órákig. Az itt élők pedig saját csónakjaikkal járnak.

Amikor végigsétáltam rajta, az volt az érzésem, hogy talán nem is Ada Kalehről mintázta Jókai Mór Az arany ember kicsiny, titkos dunai szigetét, hanem a Lupáról.

Az asszociációim nem is voltak olyan rosszak: a regény első, 1918-as filmváltozatát itt forgatta Korda György. A másik film, amelyhez több jelenetet is itt vettek fel, az 1962-es „Nyáron egyszerű”.

A sziget a gazdag, pomázi szerb Luppa családról kapta nevét.

A család legismertebb tagja Luppa Péter (1838-1904)mérnök, országgyűlési képviselő volt. 1857-ben diáktársaival csónakkal leevezett a Dunán a Fekete-tengerig, és Úti Kalandok címmel adta ki az erről szóló beszámolót.

A szigetre gyümölcsfákat ültetett, és állítólag vadászni járt ide.

A Luppa elnevezés lassan átalakult az egyszerűbb Lupává, és most már ez a sziget nevének elterjedtebb változata.

Tersánszky Józsi Jenő még elhagyott, buján zöldellő helynek írja le a szigetet., ahol csak 1-2 pásztorkunyhó düledezett. Az 1930-as évek elején azonban terv született a felparcellázására és fürdőtelep kialakítására. Aki itt megvett egy nyeles telket, az arra is kötelezte magát, hogy tartja magát a Lupa Bizottság által meghatározott alapszabályokhoz az egész telep nyugalma érdekében.

A partvonalat megerősítették, a szigetet csatornázták, bevezették a villanyt építettek egy víztornyot is. Ekkor telepítették a sziget hosszában végighúzódó szép platánsort is. A Helvetia társaság nem csak meghirdette a telkeket, hanem minta nyaralót is építtettek. 160 telket parcelláztak fel, és 1941-ig 33 ház épült fel az immár Lupára keresztelt szigeten.

Mivel a szigetet pár évente elönti a víz az áradások idején, a nyaralóházakat lábakra építették, vagy az alsó szinteken könnyen kiüríthető tárolóhelyiségeket hoztak létre.

Több villát is Kozma Lajos tervezett, a kor egyik sztárépítésze, a Napraforgó utcai bauhaus -telep egyik alkotója.

Stílusát többen is követték, így vált a Lupa-sziget a két világháború között egységes arculatú, modernista üdülőhellyé. Ma pedig a sziget építészi szabályzata határozza meg, hogy csak lapostetős, lábakon álló házak épülhetnek a szigeten.

A sziget híres lakói, itt nyaraló hírességei vagy mára ismertté vált látogatói között volt Páger Antal (számára Kozma Lajos tervezett házat), Walter Rózsi, Molnár C. Pál (aki szívesen festett aktot a Lupán), báró Hatvany Lajos felesége, Litván György, Soros Tivadar (Soros György apja), Révai Béla nyomdatulajdonos. És Vitéz Miklós, a Meseautó írója, aki az egyik művét állítása szerint csak azért tudta gyorsan megírni, mert az árvíz két hétre elzárta a külvilágtól, ő pedig modern kori Robinsonként tengődött a szigeten.

Egyedülálló és igen vegyes közösség alakult ki a Lupán, és ma is pontosan ilyen egyedi maradt. Néhányan nem csak a nyarakat töltik kint, hanem ideköltöztek, és állandó lakóként a szigetről járnak bevásárolni, dolgozni, ügyeiket intézni.

A sziget közepén található Sanyi bácsi büféje, egy kedves, retro hangulatú hely – az egyetlen egyébként, ahol ehetsz-ihatsz, ha ide kirándulsz.

A Lupa nevezetességei közé tartozik még a Bauhaus vagy modernista épületeken kívül a platánsor, a sziget északi csücskénél található kis Mária-kegyhely és a közelében 2005-ben elültetett tölgy – erre kis tábla is emlékeztet.

De a legjobb a Duna partja, a víz a zátonyokkal, a sok fa, a csend és a nyugalom.


KÖVESS MINKET:
hirdetés
budapest-varosnezo-turistabusz-mti-roka-laszlo-1000x591.jpg

Turistabuszok árasztják el Budapestet: van, ahol már életveszélyes emiatt a közlekedés

A helyzet évről évre súlyosabb a külföldi látogatók számának növekedésével, de továbbra sincs megoldás a káoszra.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2019. augusztus 17.Rengeteg a turistabusz Budapesten, amelyek gyakran dugókat, fennakadásokat okoznak a fővárosi közlekedésben - számol be róla a 24.hu.

A portál szerint a probléma nem új, mostanra azonban káoszhelyzet alakult ki, mivel már évek óta nem szabályozták kellő mértékben ezt a területet.

A külföldi látogatókat fuvarozó buszok ugyanis gyakran a szűk buszsávokban vagy a bicikliutakon parkolnak, elfoglalják a BKV megállóit, vagy éppen zöldövezetben várakoznak órákat folyamatosan járó motorral, de az is előfordult már, hogy a rakparton keresztbe állva korlátozták az utat a többi autós, motoros elől.

A Citadella és a Jászai Mari téri kikötőnél lévő parkoló már egyenesen életveszélyes a helyzet - mondta György Anita, a Magyar Beutaztatók Szövetségének közlekedési munkacsoportját vezetője.

Szerinte csak idő kérdése, hogy mikor fognak ott elütni valakit.

Ez azon az I. kerületben rendezett kerekasztal beszélgetésen hangzott el, amit a héten a kerület ellenzéki polgármesterjelöltje, V. Naszályi Márta hívott össze.

Egy évtizede a Levegő Munkacsoport már összefoglalta, mi a probléma a turistabuszok helyzetével a fővárosban:

• nincs vagy kevés a le- és felszálló helyek száma a célpontok környékén,

• a városban nincsenek hosszabb tartózkodást lehetővé tévő terminálok,

• a szállodák nagy része nem rendelkezik buszok számára kialakított parkolóhellyel,

• az útvonalak nagy részén folyamatosak a fennakadások, a buszok a torlódásban vesztegelnek,

• az átláthatatlan szabályrendszer gyakran okoz fennakadásokat,

• a rendőri együttműködés abszolút hiánya,

• a kialakított parkolóhelyek űrszelvénye gyakran nem megfelelő,

• a magassági korlátozások jelentős része indokolatlan

2019-ben ezek a gondok még mindig fennállnak, csak az változott, hogy sokkal több turistákat fuvarozó busz közlekedik már Budapesten.

<
A cikk folytatódik a következő oldalon
>


KÖVESS MINKET:
hirdetés
szecesszio-haz-budapest-honved-utca-mysecretbudapest-30.jpg

Minden a szecesszióról szól Budapest egyik legszebb kávéházában

Egyedülálló hely: lakóépület és szecessziós központ egyszerre. A Bedő családnak épített ház káprázatos remekmű kívül és belül.
My Secret Budapest - szmo.hu
2019. augusztus 17.Budapesten hozzászokhattunk már, hogy Budapest belső kerületeiben minden utcában valami csodára bukkanunk. És ehhez az is elég, ha felnézünk a homlokzatokra vagy belesünk a kapualjakba.

Aki gyakran jár Lipótvárosban, az már kiszúrhatta

a növényi motívumokkal ékített almazöld épületet, a Bedő-házat.

Önmagában az épület külseje és története is érdekes, csakhogy még másról is ismerik: ez a Magyar Szecesszió Háza, egy kivételes budapesti komplexum, ahol a szecessziós iparművészet számtalan darabját csodálhatod meg. A földszinten találod a Szecesszió Kávéházat, amelyben szecessziós múzeum működik.

A szecesszió annak idején, a XIX. század végén a díszítő-és iparművészet területéről indult, onnan terjedt tovább a képzőművészetbe és építészetbe. Emiatt mindig erős maradt a kapocs e területek között, és ennek köszönhető hogy teljes enteriőröket rendezhetünk be szecessziós bútorokkal és használati tárgyakkal. Nálunk először az 1890-es években jelentek meg a szecessziós motívumok az épületeken, és a századfordulóra bontakozott ki a magyar szecessziós építészet olyan alkotókkal, mint Lechner Ödön, Magyar Ede, Vidor Emil, Spiegel Frigyes, Raichle J. Ferenc, Lajta Béla, és az 1900-as évek első évtizedében érte el virágzását a Löffler-testvérekkel, a Kármán-Ullmann tervezőpárossal vagy éppen Vágó József munkáival.

Az V. kerületi Honvéd utca 3. számú ház telke 1898-ig Budapest tulajdonában volt, 1901-ben Bedő Béla és felesége vette meg. A ház tervezésére 1903-ban Vidor Emilt kérte fel, akinek lehetősége volt külföldön megismerni a német, francia és belga kortárs építészettel és szecesszióval. Ybl Miklós mellett dolgozott a Szent István-bazilika építkezésén, majd a 1894-től pedig a millenniumi kiállításra épülő Ősbudavár tervezőirodáját vezette, és 1896-ban nyitott saját irodáját nevéhez fűződik a Pozsonyi út elején álló Palatinus-házak és Polgári Serfőző Rt. több épültének tervezése.

A Bedő családnak épített ház káprázatos remekmű kívül és belül.

Vidor Emil nem csak az izgalmas, aszimmetrikus homlokzatot alakította ki értő módon, hanem gondosan megtervezte a falfestményeket, az ólombetétes színes üvegablakokat és csiszolt üvegeket is. A homlokzat kerámiavirágait a pécsi Zsolnay gyár készítette, a kőfaragványok Müller Rezső munkái, az asztalosmunkákat Malomsoky Józsefnek, a lakatosmunkákat Hochmann Lajosnak, a színes ablakokat Herzl L. Márknak, a bádogosmunkákat pedig Fuchs Mihálynak köszönhetjük.

Nem csak a Bedő-család lakott itt, hanem Vámos Fülöp szénnagykereskedő, aki a lakásában működtette 1910-től 1912-ig a „Magyar Szénújság” szerkesztőségét és Petanovits József, a Divatcsarnok éttermének tulajdonosa is.

A Bedő-ház túlélte Budapest ostromát és később az 1956-os forradalom eseményeit is. A hatvanas években üzemi étkezde működött az épületben, illetve a rendszerváltásig a Szövetkezetek Országos Szövetsége.

Már az 1990-es évekre kopott, leharcolt állapotba került, elveszítette régi fényét – ez az akkoriban készült fényképekről is kiderül.

A 2000-es években történt hatalmas fordulat a ház életében. A tetőteret megvásárolta Vad Tivadar építési vállalkozó, 2003-ban vállalkozott arra, hogy az épületet teljes körűen rekonstruálja. 2003-ban az önkormányzat pályázatán elnyerte 600 négyzetméteres földszinti tér hasznosítási jogát. Itt alakította ki a szecessziós kiállítást és a kávéházat. A kiállítás 2007-ben nyílt.

Ha erre jársz, ülj be egy kávéra a szecessziós bútorok közé, békebeli hangulatba, és miközben pihensz, szemlélődj, csodáld meg a itt látható számtalan tárgyat míves részleteikkel együtt.


KÖVESS MINKET:


Szeretlek Magyarország
Letöltés
x
Töltsd le a Szeretlek Magyarország mobil alkalmazást, hogy elsőként értesülhess a legfrissebb hírekről!
x